Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Do ciasta dodawaj naprzemiennie mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Na końcu wsyp mak i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta w trzech partiach, delikatnie wymieszaj. Piecz około 40-45 minut w 175*C. Ostudzone ciasto polej lukrem, czekoladą, albo tak jak moje: na cieście warstwa
Kulinarna (nie)codziennośćOstudzić. Odlać 2/3 szkl, to będzie polewa na ciasto. Do pozostałej masy dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać do formy (11x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 35 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Polać odłożoną polewą, posypać wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami
Smakołyki Asinaturalnego gęstego 1 jajko garść malin 5 śliwek Płatki ryżowe, jogurt, cukier i żółtko mieszamy w misce. Zostawiamy na 30 minut, by płatki ryżowe wchłonęły jogurt. Białko ubijamy, delikatnie dodajemy do pozostałego ciasta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy przez 30 minut w temperaturze
Gotowanie i blogowanierozmrożą i puszczą dużą ilość soku. Można je co jakiś czas przemieszać. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, najlepiej w misce, w której będziemy przygotowywali całe ciasto. Z jajek oddzielamy żółtka, a białka pozostawiamy w oddzielnej misce. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Do rozpuszczonej, jeszcze(...)miksując na niskich obrotach. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i wprowadzamy do masy czekoladowej uważając, by zachowała puszystość. 1/3 masy wylewamy do tortownicy i pieczemy około 15 minut (zależy od piekarnika). Spody są dość ciężkie i nie przypominają biszkoptu, a raczej brownie, co idealnie komponuje się z masą wiśniową. Gdy ciasto będzie gotowe, odstawiamy
Kuchenna Kontrrewolucyapotem szybko zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki zawinięte w folię spożywczą i zostawiamy by się schłodziło. 1,5 kg sera białego 30 dkg cukru 20 dkg margaryny bakalie 6-7 jaj 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Ser mielimy dwa razy. Ubijamy w osobnej misce białka ze szczyptą soli(...)jednym żółtku. Później po kolei dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami zmielony ser. Gdy otrzymamy gładką masę delikatnie musimy wmieszać pianę z białek. Wylewamy masę serową na kruche ciasto. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. godzinę. Po tym czasie zostawiamy go jeszcze w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami by nieco wystygł i dopiero wyciągamy
kuchcikowniawodyDodatkowo:250 g marmolady morelowejkoszyczek truskawekWykonanie:Ciasto:Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać do masy, powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy
Bon Appetit Małgorzatymarmolady morelowej ze słoiczka1 opakowanie truskawekWykonanie:Ciasto:Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamane czekolady roztopić w kąpieli wodnej, dodać do masy, powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy
Bon Appetit Małgorzatypomarańcze2 łyżki cukru2 łyżki masłaWykonanie:Ciasto:Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka ubić z pozostałym cukrem, powoli dodawać do ciasta. Połamane czekolady roztopić w kąpieli wodnej, dodać do masy, powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy
Bon Appetit Małgorzatysprawi, że konsystencja ciasta nie będzie zbyt ciekawa. W każdym razie kompozycja z jabłkami się jak najbardziej sprawdza :) Ciasto: 200g margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 żółtek 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa bezowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo: 1 kg potartych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Miękki tłuszcz ucieramy(...)miksujemy jeszcze chwilę, by się lekko rozpuścił. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i mieszamy, by się dobrze połączył z pianą z białek. Masę rozprowadzamy równomiernie na jabłkach i trzemy tarką (lub kruszymy) na nią pozostałe ciasto. Pleśniaka pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site
Smakowy Rajproszku do pieczenia 5 żółtek Składniki masy 2 jogurty brzoskwiniowe po 500g 0,5 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek 200 g wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy Sposób Składniki ciasta zarobić na kruszonkę, połowę posypać na blaszkę. Jogurty wymieszać z pozostałymi składnikami, na koniec dodać ubite białka. Masę wylać na kruszonkę
Kuchenne aromatybiałka (jajka L) szklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tart smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą albo kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę dociskając do spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier(...)pergaminowy i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C. Studzimy spody i smarujemy po jednej łyżce powidłami. W misce ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając dodajemy cukier aby się dobrze połączył. Białkami smarujemy placki i pieczemy w temperaturze 160 C przez 10-15 minut, aż się zarumienią. Smacznego! KROKUS
Niezły Młynekbiałka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Do mąki dodajemy żółtka, cukier wanilinowy , miękkie masło i dokładnie wygniatamy. Ciasto dzielimy na 3/4 i 1/4 . Każdą z części zawijamy w folię . Pierwszą część wkładamy na 20 minut do lodówki a drugą część(...)podpiekamy ok. 20 minut ( jak nabierze koloru złotego wyjmujemy ) Na podpieczoną część należy rozsmarować dżem . Białka ubijamy na sztywną masę , dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Chwilkę miksujemy i wylewamy pianę na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Całość wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut , ( obserwujemy ciasto gdyż długość
Słodkości i nie tylkokakao 200 g masła (może być 1/2 masła i 1/2 margaryny) 1 1/2 (150 g)czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej) Wykonanie: ciasto: W jajkach oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać dosypując stopniowo cukier i po jednym żółtku. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie(...)wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek. Foremkę (33 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze to będzie surowe. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy patyczek to ciasto upieczone
Kuchcik gotujeubić na sztywno, następnie powoli dodawać cukier ciągle ubijają. Orzechy, kaszkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, następnie porcjami dodać do białek i delikatnie wymieszać (nie mikserem). Ciasto wylać do tortownicy i piec w 170 stopniach przez 50 minut, Gdy ciasto zacznie się zbyt mocno spiekać należy przykryć je pergaminem. Żelatynę rozpuścić
Jadło i czytadłoCiasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm i długości około 40 cm. Pokroić na paski o szerokości około 2 cm.Paskami ciasta owinąć foremki na rurek, posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Piec w 190 stopniach około 25 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu zdjąć foremki i studzić na metalowej kratce.Krem budyniowy:w szklance mleka
Ala piecze i gotujei utrzeć z cukrem. Dodawać na zmianę olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt i esencje waniliową, ciągle mieszając. Na koniec białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać z ciastem. 2. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, osączyć na durszlaku. 3. Ciasto wylać do przygotowanej foremki. Na wierzch ułożyć
Apetyczna babeczkatalerzyku z kolekcji Gloria od Porcelana Bogucice Jogurtowiec z malinami Składniki: Ciasto : żółtka 6 szt margaryna 1 kost mąka 3 szkl cukier 3/4 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki Masa: jogurt grecki - 1200 ml budyń śmietankowy 1 opak proszek do pieczenia 1 łyżeczka białka(...)cukier 3/4 szkl Dodatkowo : maliny Sposób przygotowania: Z podanych składników zrobić kruszonkę, podzielić na 2 części. Formę do ciasta o wymiarach (25x40) wysmarować tłuszczem, wysypać jedną częścią kruszonki. Masa z białek i cukru ubić pianę na sztywno, dodać do piany budyń z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubitą pianę dodawać stopniowo do jogurtu, cały czas ubijając robotem
Kuchnia Danusizagnieść ciasto. Schłodzić 30 minut w lodówce. Ciasto podzielić na trzy części. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Pierwszą część ciasta rozwałkować, wylepić nim dno prostokątnej blaszki, piec ok 15 minut (aż ciasto lekko się zrumieni i będzie swobodnie odchodzić od blaszki) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Drugą część ciasta również(...)Chwilę jeszcze gotować, dokładnie mieszając, by nie powstały grudki. Blaszkę, w której piekliśmy ciasto kruche wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć ciasto z jabłkami, wlać ser (nie ma potrzeby studzenia), przykryć drugim ciastem. Całość odstawić do wystudzenia. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Białka ubić, pod koniec partiami dosypując cukier, następnie, wciąż ubijając wlać tężejącą
6niebosera wiaderkowego 200 g cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka + 1 białko 200 g śmietany 18 % 100 g czekolady mlecznej 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej polewa czekoladowa-expresowa płatki migdałów HELIO(...)Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto dokładnie łączymy, aż powstanie jednolite ciasto. wyłożyć nim tortownicę 24 cm. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dalej ucierając dodajemy cały ser, białki, śmietanę i mąkę z budyniem. Na koniec wsypujemy startą na tarce czekoladę. Masę serową wylewamy na spod ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C, przez około 1 godzinę
Kulinarne Fantazje Mariolikrupczatki 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego 125g margaryny Nadzienie: rabarbar, użyłam cztery młode łodygi 1 łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka bułki tartej Beza: 2 białka 3 łyżki wody 130g cukru Wyrabiamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty i pieczemy 12 minut w 180 stopniach. W tym czasie obieramy i kroimy rabarbar na centymetrowe kawałki. Łączymy(...)sztywno. Co do syropu, to spokojnie poradziłam sobie bez termometru cukierniczego. W garnuszku na średnim ogniu przygotowujemy gęsty syrop z cukru i wody. W tym samym czasie ubijamy białka. Gdy będą już ubite na sztywno, cienkim strumieniem dodajemy do nich gorący syrop cukrowy (prosto z palnika), dalej miksując na najwyższych obrotach. Po wlaniu całego syropu, bezę miksujemy jeszcze
Wrzosowa Polana