Ciasto kruche : 1,5 szk. mąki pszennej 10 dag margaryny 10 dag cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce(...)Ciasto orzechowe: 4 jajka 12 dag mielonych orzechów włoskich 3/4 szk. cukru 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka oraz resztę składników. Dodatkowo: lukier WYKONANIE
w mojej kuchniSkładniki na ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 200 g słodzonego masła pokrojonego na kawałki 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na piankę: 4 białka 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 20 dkg truskawek przekrojonych na pół Przygotowanie : Wszystkie(...)składniki na ciasto kruche, daję do miski i szybko łączę mokrą ręką Ciasto krótko wyrabiam i dzielę na 2 części, jedna większą i jedną mniejszą Jedną część owijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki. Pozostałym ciastem, wylepiam spód i boki okrągłej foremki o średnicy 27 cm. Piekarnik nastawiam na 180 stopni Białka ubijam
Proste Potrawydawno tak dobrego ciasta nie jadłam. Polecam!! Pani Walewska z żurawiną SKŁADNIKI: Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła 6 żółtek Składniki na bezę: 8 białek 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szczypty soli Dodatkowo 1 słoiczek dżemu z czarnej(...)PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder i miękkie masło - siekamy do połączenia składników, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części. Ubijamy dwie bezy - 4 białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli,następnie dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej Formę o wymiarach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczosnkowym) * dodatkowo: białko do posmarowania pierożków Przygotowanie: Najpierw zajęłam się ciastem. Do miski robota przesiałam mąkę, dodałam szczyptę soli i posiekane masło. Wymieszałam. Dodałam żółtko i wodę i szybko wyrobiłam na gładkie ciasto. Uformowałam kulę z ciasta i włożyłam na około godzinę do lodówki. Gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam farsz. Na rozgrzany olej wrzuciłam cebulkę, szpinak oraz czosnek(...)Odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto rozwałkowałam cienko na blacie obsypanym mąką i pokroiłam w kwadraty (ok. 6 cm x 6 cm). Na każdy kwadrat ciasta nakładałam małą łyżeczkę farszu i składałam w trójkąty, brzegi zlepiając dokładnie widelcem (można też formować a' la rogaliki, aby farsz był widoczny - jak na zdjęciu). Pierożki posmarowałam białkiem i piekłam 25 minut
Kulinarny PamiętnikJabłonie uginają się od owoców, proponuję zatem upiec ciasto z jabłkami i kruszonką. SKŁADNIKI: ciasto: - 4 jaja - 3/4 szkl. cukru - 2 szkl. mąki - 1/2 kostki margaryny do pieczenia - cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4-5 jabłek - 2-3 łyżeczki cynamonu - 2- 3 łyżki kaszki mannej kruszonka: - 1/2 kostki margaryny - ok. 1 szkl. mąki - 1/2 szkl. cukru Przygotowuję kruszonkę(...)obtacza" jabłka, aby nie opadły na dno podczas pieczenia). Margarynę roztapiam, studzę. Mieszam razem 4 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, roztopioną margarynę. Ubijam białka z cukrem. Łączę pianę z ciastem, wykładam na blachę. Rozkładam owoce, posypuję kruszonką. Piekę ok. 40 minut w temp. 170'C (termoobieg). Ciasto jest lekkie, delikatne, idealne do filiżanki popołudniowej kawy bądź
Wielopokoleniowoproszku do pieczenia pół łyżeczki soli laska wanilii Krem: 2 tabliczki białej czekolady opakowanie śmietanki 30% +100 g suszonej żurawiny Ciasto makowe to jedno z najprostszych ciast, jakie wymyśliła ludzkość, o czym świadczy fakt, że po odpowiednim zmniejszeniu ilości składników świetnie nadaje się do upieczenia w kubku w mikrofalówce. W wersji full-wypas rozpuszczamy jednak całą kostkę(...)też żółtka, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy i dosypujemy mak, masę mieszamy jak nam się podoba. W oddzielnej miseczce ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli, przekładamy do ciasta i nie mieszamy jak szatan, ale bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką. Wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę i pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach
sama złodyczkieliszek rumu • 200 g mielonych orzechów włoskich do obsypania Wykonanie: • Posiekać nożem masło z mąką, dodać żółtka i śmietanę. • Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i zostawić na noc w lodówce. • Białka utrzeć z cukrem pudrem pudrem na gładki lukier, najlepiej ręcznie, aby go nie napowietrzać. Ucierać ok. 20 minut. • Ciasto
To co kochammieszam aż stanie się gładkie i bez grudek mąki. Gotowe ciasto odstawiam do wystudzenia, tak żeby miała temperaturę niższą niż 40 stopni aby białko z jajek nie ścięło się podczas dodawania. Do letniego ciasta dodaję po jednym jajku i dokładnie mieszam drewnianą łyżką aż jajko wchłonie w ciasto i dodaję kolejne jajko, ciasto możemy mieszać łyżką lub mikserem. Formowanie
Uwaga Babcia Gotujepolecam ciasto styropian, które polecam osobą , które mogą robić ciasto w tz. miedzy czasie :) SKŁADNIKI: Ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 25 dag margaryny - 5 żółtek - 0,5 szklanki cukru Masa: - 5 białek (pozostałych z oddzielenia żółtek od białek) - 2 jogurty brzoskwiniowe (100 dag) - 1 budyń śmietankowy(...)cukier się rozpuści. Dodajemy ubite białka z cukrem do masy jogurtowej i łączymy bardzo delikatnie aby białka nie opadły nam całkowicie ;) W fazie końcowej bierzemy blaszkę 25 cm na 36 cm i wykładamy papierem do pieczenia ciast, jeżeli ktoś go nie posiada może zaryzykować i wysmarować blachę tłuszczem i obficie posypać bułką tartą... jedną część ciasta
W Moim Magicznym DomuMargarynę z cukrem i żółtkami utrzeć na puch. Dodać kisiel w proszku, następnie dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Z białek ubić pianę, połączyć delikatnie z ciastem. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Obsypać cukrem pudrem lub oblać lukrem cytrynowym
Praktyczna plmlecznej czekolady . Wykonanie: Ucieramy masło z cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy po żółtku. Następnie dodajemy ser, potem mąkę. Ucieramy do połączenia składników. Białka ubijamy, następnie łączymy je z ciastem, dodajemy czekoladę drobno posiekaną. Całość przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy 50 minut. Gotową babkę polewamy lukrem, obsypujemy rodzynkami
Z Majeczką w kuchniLeniwa niedziela przy piekarniku - w roli głównej ciasto meksykańskie! Przepis znalazłam przypadkiem na Kuchni Lidla , gdzie swoje ciasto trochę pozmieniałam, bo zamiast mango dałam banana i zwiększyłam porcję czekolady. Dla każdego komu w upał nie chce się długo siedzieć przy piekarniku, i dla tych co lubią czekoladę ;) Składniki 1 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)masy kakaowej. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać orzechy, pokrojonego banana i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem blaszki o wymiarach 21 x 11 cm i piec w temperaturze 170 stopni ok 55 min. Najlepiej gotowe ciasto wstawić
pink envelopekwaśne 18 % śmietany po 400 ml każda 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 4 białka Dodatkowo: 300 gram śliwek ( można użyć innych owoców ) Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiałam, dodałam żółtka, cukier, proszek do pieczenia i miękką rozdrobnioną margarynę, zagniotłam. Podzieliłam na 4 równe części, włożyłam do zamrażalnika, żeby się schłodziło(...)Masa śmietanowa: Śmietanę zmiksowałam dodając po kolei cukier, cukier waniliowy, budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Białka ubiłam na sztywno, przełożyłam do masy śmietanowej, delikatnie wymieszałam łyżką. Śliwki umyłam , osuszyłam, wyciągnęłam pestki. Na blachę 24x33 wyłożyłam papier do pieczenia, potarkowałam trzy części schłodzonego ciasta. Przykryłam masą śmietanową na której wierzch położyłam połówki śliwek ( koniecznie skórką do dołu ). Całość posypałam
Darcia w kuchnizostały dodane. W domowej kuchni z sukcesem możemy stosować wiele z nich jako część procentową mąki przeznaczonej do danego przepisu na chleb czy ciasto. Wzbogacą smak, nadadzą ciastu dodatkowego aromatu i prozdrowotnych właściwości. Zwiększą ilość przyswajalnego białka, nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, witamin i mikroelementów. Większość z powodzeniem można stosować do deserów czy panierowania. Każdą roślinną mąkę należy zawsze(...)słodkich ciastach sprawia, że mają bardziej równomierną ale zbitą konsystencję (niewielki dodatek do ciasta biszkoptowego). Jej dodatek w serniku (np. w postaci opakowania budyniu) poprawia wilgotność tego ciasta. Dawniej używana jako krochmal do zabezpieczania pościeli, bielizny i ubrań. Mąka kukurydziana – to mąka z drobno zmielonej, suszonej kukurydzy. Słonecznie żółta w kolorze. Podstawa bezglutenowych chlebów i bułek, ciast, najlepiej tłuszczowych
Karo in the Kitchen