ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:196/932)

Kopiec kreta 183

białka od żółtek, żółtka dodajemy do przestudzonej masy-ucieramy   .  Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia- ucieramy   .  Białka ubijamy na pianę i dodajemy ostrożnie do ciasta       Pieczemy w wysmarowanej blaszce o średnicy 24 cm, pieczemy w temp, 180 stopni C przez około

Proste Potrawy
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 199

ziołami na 14 szt. wzorowałam się na tym przepisie czas przygotowania: ok. 1,5 godz. Składniki: na ciasto: 7 g suszonych drożdży (1 opakowanie) 180 g jogurtu naturalnego 125 g masła, roztopionego i przestudzonego 125 ml oliwy 1 białko jaja (żółtka nie wyrzucać, wykorzystamy do smarowania bułeczek) 1/2 łyżeczka soli 500-600 g mąki (zależy od wilgotności), u mnie(...)jajka + 1 łyżka wody nasiona czarnuszki (sezamu, kminu rzymskiego, co tam chcecie) Przygotowanie: W misce wymieszaj jogurt i drożdże. Dodaj rozpuszczone masło, oliwę, sól i białko jaja, wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, jednocześnie wyrabiając ciasto (ja to robię łyżką), aż do uzyskania delikatnego, miękkiego ciasta. Pod koniec przełóż ciasto na posypany mąką blat i wyrabiaj dłonią. Ilość mąki będzie się

Chilli Czosnek i Oliwa
Pychotka 2417

wymieszać i wyrobić ciasto. 2. Podzielić je na 2 części. 3. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na formy, wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. 4. Białka ubić na pianę z cukrem. 5. Oba ciasta posmarować powidłem i nałożyć ubitą pianę. 6. Posypać pokrojonymi orzechami. 7. Piec w temp. 200 st.C przez 30 min. Masa Składniki: 1 kostka margaryny

Pasja Smaku
Kruchy jabłecznik z kokosową pierzynką 198

szybkie i niedrogie. Ciasto przypomina trochę pleśniak , ale jednak warstwa kokosowa daje trochę inny smaczek. Składniki na ciasto: 250g margaryny lub masła 82% ½ szklanki cukru 5 żółtek 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kokosową bezę: 5 białek 1 niepełna szklanka cukru 10 dag kokosu Dodatkowo: Około 2 kg świeżych jabłek lub 1 ½ kg potartych(...)misy, dodajemy żółtka i pokrojony w kostkę tłuszcz. Całość zarabiamy ręcznie na jednolitą masę. Ciastem wykładamy spód średniej wielkości blaszki (około 23 x 34 cm), wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej brązowym pergaminem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy na nie tarte jabłka i rozprowadzamy równomiernie. Z białek ubijamy sztywną pianę, a następnie wsypujemy cukier, miksujemy jeszcze około 3 minuty

Smakowy Raj
Mikser kuchenny czy blender – jaki model wybrać? 231

mechaniczny kuchenny pomocnik to nieoceniony sprzęt – dzięki mikserom można łatwiej przygotowywać wiele potraw, między innymi różnego rodzaju smoothie, ciasta, pasty, majonez czy pianę z białek. W sklepach dostępne są różnego rodzaju urządzenia przeznaczone do miksowania – jakie z nich wybrać? Blender ręczny – praktyczny i wielofunkcyjny Jeżeli nie masz zbyt dużo miejsca w kuchni, w takim przypadku warto wybrać(...)zasób mocy) od blenderów ręcznych, ale nie jest też tak wszechstronny. Poza tym, nie ma możliwości miksowania produktów w ich pojemnikach – wszystko trzeba wrzucić do kielicha. Mikser – dla wielbicieli ciast Jeżeli lubisz piec ciasta i chcesz robić to jeszcze wygodniej, w takim przypadku warto wybrać tani mikser kuchenny . Z tym urządzeniem można przyrządzić różnego rodzaju ciasta, także ugnieść chleb

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
SERNIK WANDY NA CIEMNYM SPODZIE 3239

upewnienia się czy ciasto jest przepieczone zawsze sprawdzam stan cienkim, drewnianym patyczkiem. Składniki Ciasto : 1 /2 kg maki 2 całe jaja 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 200g stopionego tłuszczu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 1 kg twarogu 4 jaja (białka ubić) 2 szkl. cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy) 1 kostka margaryny(...)cukier ubić z żółtkami, dodawać stopniowo:zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Ciemne ciasto chłodzone w lodówce (można tez włożyć je na 30 minut do zamrażarki) po wyjęciu podzielić na 2 części. Blachę  wysmarować masłem i posypać mąką

Walijskie Pichcenie
Pierogi z mięsem 199

Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie.  Składniki na farsz: - 1,5 kilograma mięsa różnego rodzaju (u mnie wieprzowina, wołowina i indyk) - 3 marchewki - 1 pietruszka - niewielki kawałek pora - niewielki kawałek selera - 2 cebule - masło - 2 białka - liść laurowy - ziele angielskie - pieprz - sól Przygotowanie farszu: W garnku gotujemy(...)miękkości. Pozostałą cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Mielimy ugotowane mięso wraz z włoszczyzną z podsmażoną cebulą. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Dodajemy białka i dokładnie mieszamy. Farsz zamykamy w cieście, formując pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z podsmażoną cebulką. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
85. Wytrawna tarta, czyli por, boczek, cebula na półkruchym cieście. 262

farsz 1 duży por (lub 2) spory kawałek boczku wędzonego (lub nie, ilość też zależnie od upodobań) 2- 3 jaja (u nas 2 jaja i białko, które zostało po oddzieleniu żółtka do ciasta) 250-300 g śmietany 18% * odrobina kurkumy sól i pieprz do smaku szczypiorek pół średniej cebuli pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta tymianku * Do przygotowania dania użyłyśmy

Symfonia Smaków
Ciasto kruche z rabarbarem 154

rabarbarem i pianką. Bardzo lubię winno - kwaśny smak, który daje rabarbar. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: Na ciasto: 3 szklanki mąki  krupczatki 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru   1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania  budyniu waniliowego lub śmietankowego(...)mrozimy. Blachę- dużą smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta.  Podpiekamy na złoty kolor w temp. 180 stopni przez około 25 minut. Odstawiamy do  wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pod koniec cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Wsypujemy proszek budyniowy, cały czas

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto alla Pleśniak 364

powideł śliwkowych firmy  Orzech   -  http://www.orzech.com.pl/   Składniki na ciasto : 3,5  szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 jajka 1 łyżka kefiru  1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 kostka margaryny Kasi Pianka bezowa : 8 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 łyżka soku(...)miski przełożyć składniki na ciasto i wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Następnie przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto    . Zawinąć w folię i odłożyć na 0,5 godziny do lodówki .  Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Białka ubić na sztywną pianę  stopniowo dodając cukier , cukier waniliowy i na końcu mąkę ziemniaczaną

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta z kurkami i bryndzą 128

ciasto 1,5 szkl mąki 150 g masła 2 żółtka szczypta soli nadzienie 200 g kurek 250 g bryndzy pół szkl mleka 2 białka sól pieprz odrobina żółtego sera masło do smażenia pół cebuli Kurki myjemy, na patelni rozgrzewamy masło i  wkładamy kurki i drobno posiekaną cebulkę, Smażymy do odparowania całego płynu, aż kurki zaczną się lekko(...)tradycyjną do tarty. Podpiekamy w temp ok 200 st przez 15 min. Bryndzę miksujemy przy pomocy blendera razem z mlekiem i białkami, z dodatkiem soli i pieprzu , można dodać odrobinę chili w płatkach. Na podpieczone ciasto wykładamy kurki i zmiksowaną bryndzę. Posypujemy lekko serem żółtym i pieczemy 20 min w temp

Gotowanie jest łatwe
MURZYNEK Z WIŚNIAMI 196

Szybki, prosty w wykonaniu i pyszny murzynek z wiśniami. Wilgotny, pachnący i puszysty po dodaniu ubitej piany z białek. Wiśnie jak i śliwki idealnie pasują do słodkiego, kakaowego ciasta. Polecam gorąco!   Składniki: kostka margaryny lub masła 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  szklanka wody lub mleka 4 jajka 2 szklanki mąki(...)proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam. Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodałam ją do masy i delikatnie wymieszałam.  Tortownicę wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Wyłożyłam masę do tortownicy.   Wiśnie powkładałam na masę. Część z nich można powciskać głębiej.   Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam przez około

potrawyregionalne
Łatwe ciasto z budyniem i wiśniami 259

olej i pokrojony na małe kawałki tłuszcz i dalej miksować. Proszek do pieczenia zmieszać z mąką pszenną i  na zmianę z ubitą pianą z białek i mąką ziemniaczaną dodawać do ciasta. Już nie miksować tylko delikatnie mieszać np. łyżką lub łopatką. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę do pieczenia. Nałożyć równomiernie wiśnie. Przykryć gorącym budyniem. Na budyń

Maślane ciasteczko
Fyrstekake - tarta migdałowa z Norwegii. 187

ciasto będzie zbyt słodkie. Polecam! P.S. Inspiracją był dla mnie przepis z tej strony. Składniki: Ciasto: 250 g mąki 110 g masła 80 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 ml śmietany kremówki 36% 1 żółtko szczypta soli Nadzienie migdałowe: 2 białka 50 g masła (roztopionego) 200 g zmielonych migdałów 150 g cukru pudru 1 łyżeczka(...)zmielonego kardamony szczypta soli Ponadto: 1 żółtko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu) cukier puder do oprószenia tarty  Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na dwie części, mniejszą i większą. Owinąć folią spożywczą i chłodzić przez godzinę w lodówce.  Białka ubić na sztywno. W drugim naczyniu połączyć pozostałe składniki. Przełożyć delikatnie pianę i wymieszać. Formę na tartę natłuścić

zadanie-gotowanie
szarlotka na kruchym cieście z kruszonką, pyszna! 172

pieczenia masa jabłkowa -2 kg jabłek -1 galaretka pomarańczowa -5 łyżek cukru -5 białek -1 cukier waniliowy -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -sok z połowy cytryny kruszonka -1 łyżka masła -1 łyżka cukru -3 łyżki mąki  Z podanych składników zagniatamy ciasto,dajemy je do lodówki. Jabłka obieramy i trzemy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze(...)galaretkę, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy, studzimy. Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru, dodajemy budyń-proszek Do ubitych białek dodajemy zimne jabłka. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. połowę ciasta wałkujemy i dajemy na dno blaszki, następnie wykładamy jabłka, resztę ciasta trzemy na tarce lub urywamy kawałeczki i dajemy na jabłka. kruszonka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szarlotka z wiśniami 202

wiśniami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: Na ciasto 220 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki   domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 5 średnich jabłek 1 szklanka wydrylowanych wiśni(...)Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i ścieramy na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste odciskamy nadmiar soku, po czym układamy je na cieście w formie. Następnie układamy wiśnie, posypujemy cynamonem, goździkami.  W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści

Kulinarne przygody Gatity
30. Pyszny deser na okrągłą trzydziestkę: czyli sernik złota rosa! 220

waniliowego lub śmietankowego - przesianego 2łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka aromatu waniliowego (najlepiej takiego do kawy) białkowa pianka: 5 białek 3 łyżki cukru odrobina soli Przygotowanie:  Piekarnik nagrzewamy do 180stC. Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Rozwałkowujemy, wylepiamy dno formy tortowej (o śr. 24-28cm)  Ciasto wstawiamy do lodówki na 20 minut. Kolejno nakuwamy(...)było widocznych grudek twarogu. Płynną masę wylewamy na upieczony spód, a na jej wierzchu rozsmarowujemy pianę z białek - wedle uznania łyżką lub szpatułką (technika dowolna(;) Sernik pieczemy 2 godziny w temperaturze 180stC. Ostatnie 20minut podpiekamy tylko od spodu. Ciasto musi stygnąć w formie, ponieważ musi się zestaleć. Ciasto posypujemy cukrem  pudrem - wychodzi świetny efekt! Szczęśliwego nowego roku

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania