ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:166/932)

Bezglutenowe ciasto czekoladowe :) 143

pyszny wypiek, który zaspokoi ochotę na słodkie i poprawi humor :) Zrobione z mąk bezglutenowych w żadnym stopniu nie odbiega od zwyczajnych słodkości zrobionych z dodatkiem białka pszennego, glutenu. Po spróbowaniu owego ciasta przez moją rodzinę i znajomych niektórzy nie dowierzali, że nie ma w nim glutenu i jest zrobione z ryżu oraz gryki, a smakuje "normalnie". Co oznacza

Zdrowie na języku :P
Sernik z daktylami na kakaowym spodzie 132

piekarnika i podpiec , ok 15 min w temp 180 st.  Temperaturę zmniejszyć do 170 .  Na koniec do masy serowej dodać pianę ubitą z białek i wymieszać. Wyłożyć masę na ciasto i piec

Gotowanie jest łatwe
2. Żółty biszkopt (prawie)idealny: czyli walka z lenistwem w kuchni ★ 251

góry nogami!) - Mąka, (i proszek do pieczenia) przed dodaniem musi być przesiana (nie bądź leniem!) - Uważaj przy oddzielaniu żółtek od białek, w białku nie może być ani grama żółtka - Ciasto mieszamy tylko i wyłącznie  w jedna stronę - Praca nie może być przerywana - w innym przypadku ciasto opadnie - Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia! Ciasto wtedy klapnie(...)cukier lub miód lub wymyślam jakiś słodki sos, ewentualnie posypuję gotowe ciasto cukrem pudrem) - dowolne owoce (tutaj inwencja twórcza! Mogą to być owoce suszone, jagodowe, banany, jabłka...) - łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: 1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni 2. Uważnie oddzielamy żółtka od białek. 3. Żółtka roztrzepujemy ze słodzidłem, bardzo dokładnie. 4. Ubijamy białka. 5. Ostrożnie

Pland based fille
Puszysty placek z jagodami. 449

proste w wykonaniu. Ciasto podałam na porcelanie Bogucice Zapraszam :)   Składniki na ciasto kruche: 310 g mąki tortowej 250 g masła 4 łyżki czubate cukru 1 cukier waniliowy 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao 1 łyżeczka kwaśnej śmietany Pianka: 6 białek 180 g cukru 1 cukier waniliowy 100g rozpuszczonego masła 120 g budyniu(...)zamrażarki na 1.5 godziny. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z zamrażarki wyjąć ciemne ciasto i zetrzeć równomiernie do blaszki na tarce jarzynowej.  Ciasto zapiekać w temperaturze 180 stopni około 18 minut. Białka ubić  z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać sok z limonki i budynie, wymieszać. Ciągle mieszając wlewać roztopione masło.Gotową piankę wyłożyć na podpieczone

Sama słodycz i szczypta chili
Kruchutkie Ciasteczka 194

ciasto jest suche/twarde , dodać minimalną ilość mleka. Jeżeli za mokre , dodać tyle mąki aby ciasto nie było klejące. 2. Od ciasta odrywamy mniejszą część (małą kulkę) , resztę przykrywamy ściereczką lub miską. Rozwałkowujemy ciasto tak aby powstało koło o średnicy ok. 30cm o grubości ok. 0,5cm. Powstałe koło podzielić na 8 trójkątów.( i tak powtarzać tą czynność do wyczerpania ciasta(...)nadzienie , w małych ilościach nakładać na środek trójkąta. Delikatnie zawinąć w kształt rogalika. Powstały rogalik posmarować od góry białkiem (zamiast białka można użyć małej ilości miodu) 4. Piec w 160-180C do zarumienienia się ciasta (ok.25 minut) . Gdy zauważymy że ciasto się zarumieniło , można spróbować ciastko i zobaczyć czy ciasto jest już gotowe. Gotowe ciasteczka posypać

Gotuj Z Muzyką
Strucla z Makiem 242

swoją objętość podzieliłam je na 3 równe części, rozwałkowałam na ok. 3-5 mm. Rozwałkowałam prostokąty, na które wyłożyłam masę makową zostawiając ok. 2 cm wolnych od maku brzegów ciasta. Następnie zwinęłam jak roladę końce podwijając pod spód. Zwinięte strucle zawinęłam w papier do pieczenia - dosyć ciasno, ok 1 cm luzu, nie więcej. Na dużej blasze, tej od piekarnika ułożyłam(...)pianę 2 białka i wymieszałam z masą makową. Dzięki dodaniu suchego zmielonego maku masa nie była rzadka, dodany mak był niewyczuwalny, a dzięki białkom masa pięknie przykleiła się do ciasta. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Cukier wsypałam do miseczki, dodałam wodę i sok z cytryny

Blondynka Gotuje
Makowiec 176

  3 łyżki cukru pudru Wykonanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą aż powstanie zwarta kulka.  2. Ciasto dzielimy na 3 części. 2 części wkładamy do lodówki 3 część do zamrażalnika na czas około 45 min.  3. W między czasie przygotowujemy masę. Białka ubijamy na sztywno dodajemy masę makową i cukier całość(...)delikatnie mieszamy.  4. Schłodzone 2 części wykładamy na blaszkę (moja blaszka ma wymiary 25x30) i dziurkujemy widelcem.  5. Na ciasto wykładamy naszą masę.  6. Zamrożoną 3 część ciasta, ścieramy na wierzch naszego ciasta.  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 50 min 8. Pyszne ciasto gotowe, dodatkowo można posypać cukrem pudrem lub lukrem.  Smacznego

Mój pomysł na
Borówkowe ciasto pod bezą z kokosem 181

Lubicie ciasta wielowarstwowe?? Jeżeli tak to to przepis dla Was. Borówki, na nich beza, kokos i kruszonka;) Bajka...mniam;) Składniki; 200 g margaryny, 500 g mąki, szklanka cukru pudru, 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany, Beza kokosowa; szklanka cukru, 4 białka, 80 g wiórek kokosowych 300 g borówki amerykańskiej Po wiórka kokosowe zapraszam(...)jakości:) Wykonanie; Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 połówki. Jedną wykładamy blaszkę, a drugą połówkę schładzamy w lodówce. Borówki myjemy i osuszamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórka kokosowe.. Jagody wykładamy na ciasto w blaszce. Na owoce wykładamy bezę kokosową. A na bezę ścieramy ciasto z lodówki. Pieczemy około 60 minut w temp. 180 stopni

Anioły w kuchni
Kanadyjskie ciasteczka z migdałami 203

długości około 15cm. Wałki ciasta układamy w odstępach na desce, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Po wyjęciu ciasta z lodówki, każdy wałek smarujemy niezbyt mocno rozmąconym białkiem i dobrze obtaczamy w cukrze. Następnie wałek kładziemy na desce i kroimy w plastry grubości około pół centymetra. Plastry ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminem

Smakowy Raj
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką. 203

nareszcie zebrałam się by pokazać mój efekt. Ciasto jest naprawdę pyszne, polecam. Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (450g), 250g masła lub margaryny, zimnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g), 3 łyżki cukru pudru (35g), 5 żółtek. Budyniowa pianka: 5 białek, 1 szklanka drobnego cukru, 16g cukru waniliowego, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta i lekko dłonią przyklepać. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190stopni i podpiec przez 20minut. Gdy ciasto ostygnie, dopiero zacząć robić lekką budyniową piankę.  Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać powoli drobny cukier i cukier waniliowy, a następnie proszek budyniowy. Na końcu wlewać powoli olej - również

W kuchni u Moniki
Sernik krakowski 396

wmieszać je do masy serowej. Masę wylać na uprzednio podpieczony spód i wyrównać szpatułką. Z pozostałego kruchego ciasta wyciąć paski za pomocą radełka i ułożyć z nich kratkę na serniku. Paski z ciasta można posmarować również żółtkiem, wtedy ładnie się zarumienią. Ciasto piec w 180°C przez 1,5-2h, aż ser się zetnie. Upieczony sernik wystudzić w piekarniku(...)przy uchylonych drzwiczkach. Jeśli sernik za mocno Wam wyrośnie, nie martwcie się, po wystudzeniu nieco opadnie, a paski z ciasta nie powinny się naruszyć. Lukier: sok z 1 cytryny 1 białko 200 g cukru pudru Wszystkie składniki na lukier utrzeć i posmarować nimi wystudzony już sernik. Ciasto można udekorować z wierzchu również skórką pomarańczową

Food Square
Ciasto półkruche z rabarbarem i budyniem 206

sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne . Dodać cukier, cukier wanilinowy, margarynę i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne . Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią.  Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić(...)Schłodzone ciasto kroić nożem w plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze - schować je z powrotem do zamrażarki, żeby dobrze stężało.   Ubić pianę z białek ze szczyptą

Grunt to przepis!
Włoskie, maślane ciasteczka waniliowo-kakaowe. 573

szczypta soli 7-8 łyżeczek kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 115 g cukru pudru 115 g zimnego masła 3 białka 1-2 łyżki startej skórki pomarańczowej (ja użyłam  kandyzowanej skórki pomarańczowej )      Oba ciasta wykonujemy oddzielnie, w ten sam sposób, a mianowicie: wszystkie suche składniki mieszamy w misce, przesiewamy na stolnicę(...)dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy nożem, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtka i śmietanę (lub w wersji z kakao białka oraz skórkę pomarańczową) i dalej siekamy, po chwili odkładamy nóż i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej 60 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wyjmujemy

Rozpustne gotowanie
Kruche ciasto z malinami i lekko budyniową pianką 1707

wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta, wyrównać i lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 st.C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: 5 białek; 1 szklanka cukru kryształu (drobnego); 1 cukier waniliowy (16g); 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego(...)2x40g); 0,5 szklanki oleju słonecznikowego (125 ml); Ponadto: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej); cukier puder do posypania upieczonego ciasta; Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy

In my kitchen
Dietetyczny sernik 278

swoim czasie jak już ochłonę i zbiorę się do kupy aby coś takiego napisać. Przechodząc już do "części właściwej" wpisu, chciałam was zaprosić na przewspaniałe, a jakże banalne ciasto - Tiramisu. Jednak jest pewne ALE! (jak zawsze ;) ) Poza umiejętnościami i wiedzą, do domu przywiozłam również kilka kilo tu i ówdzie więcej... także niestety Tiramisu pojawi się kiedy indziej, a dzisiaj zapraszam(...)użyłam w ogóle, bo lubię również niesłodkie wypieki, poza tym jak fit to fit ;) ale generalnie dla tych co wolą chociaż trochę słodkie ciasta polecam dodać)  + kilka kostek gorzkiej czekolady Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie (cały czas ubijając) dodajemy stopniowo cukier, następnie budynie i potem jogurty.  Taką masę wylewamy na upieczony spód

Jedzeniomania