składniki: 500 g malin 60 g bez (ja użyłam domowych, kakaowych) 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki octu balsamicznego świeże listki mięty
Domowy Smak JedzeniaMama w pracy, Artur w pracy, wstrętna pogoda, a ja sama siedzę w domu i wciąż nie mam motywacji by zacząć powtarzać anatomię.. Mam takie
Be Fit Be Strongkaprysu, najlepiej wypełnić go drożdżowym ciastem, które swym ciepłem zamieni w aromatyczny bochenek, który będzie można, jeszcze ciepły, zjeść na kolację z masłem i ewentualnie odrobiną dżemu. Mam dla Was przepis idealny. Ja co prawda mój bochenek upiekłam w wielkim, szkolnym piekarniku, razem z dwudziestoma pięcioma innymi, jednak w domowym zaciszu również uda się bez problemu. Jest to zwykły chleb(...)wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać 100 ml wody. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dolać resztę wody i olej, zagnieść ciasto. Gdy zacznie odchodzić od ręki, uformować z ciasta kulę, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Z każdej części uformować kulę, ułożyć na blacie oprószonym mąką
Pożeraczka, czyli raz adobrzekomponuje z masłem i stanowi świetne śniadanie albo przekąskę – dzieci go uwielbiają. Dodatek mleka kokosowego zapewnia odpowiednią wilgotność i zdrowy tłuszcz. Chleb bez zbóż (bezglutenowy) i bez nabiału – bananowy chleb paleo z mlekiem kokosowym – jak zrobić? Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) – przepis : jajka – 6 banany – 2 (przejrzałe albo bardzo dojrzałe) mleko kokosowe(...)słodki, dla niektórych nawet bardziej przypomina ciasto niż chleb – w moim domu jednak ten przepis funkcjonuje jako chleb i jest jedzony z masłem. Stanowi świetne śniadanie – dzieci go uwielbiają, ale jest też doskonałą przekąską za dnia albo na wycieczkę w plener. Można go też dać dziecku do szkoły – nawet bez masła, bo dzięki mleku kokosowemu ten chleb
PaleoSMAKgianduiotto . Zasiadłam wtedy wygodnie pod parasolami i zamówiłam sobie normalnie NALEŚNIKA , sztuk jedna. Przybył naleśnik złożony na pół, w środku czekolada z rozpuszczonych gianduiotto- niesamowity smak. Posypany cukrem pudrem. Bez orzeszków. Zjadłam tego jednego naleśniczka i... zawału mało nie dostałam kiedy kelner za tego naleśnika z małej patelni zaśpiewał mi calutkie 5 euro i 2.70 euro za espresso! Dodam(...)Miksujemy wszystko razem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej smietany. Smażymy na złoto z obydwu stron. Ja smażyłam na oleju kokosowym. Nie pali się! Nadzienie -rozpuszczona czekolada Gianduiotto , jak nie posiadamy ,najlepiej czekolada gorzka - Dżem z truskawek 100% owoców Owocowa Rozkosz płatki migdała Skworcu Posmaruj jeden naleśnik dżemem truskawkowym 100 % owoców bez cukru Owocowa Rozkosz Polej gorącą
Z Kuchni Do Kuchnidziecięcej buzi i oczekując słodkiego smaku, nadział się na gorzki smak mąki. Koniec prywaty, wracamy do babki. Zrobić dobrą babkę drożdżową, to nie lada sztuka Chodzi o to, aby ciasto nie było zbyt suche i szybko nie wysychało a jedzenie babki było przyjemnością również 2 i 3 dnia po pieczeniu. Z przepisu wyszła baba bardzo dobra. Mój mąż pałaszował(...)podobnie jak wszystkie tego typu wypieki. Do środka możecie dodać do co lubicie – rodzynki, skórkę pomarańczową. Samą babkę możecie ozdobić zarówno lukrem, posypać cukrem pudrem lub też pozostawić bez żadnych dodatków – i tak obroni się smakiem. Drukuj Babka drożdżowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 300 g + 100 g (opcjonalnie) mąki 50 g drożdży 6 żółtek
Mieszam w Garnkuroku postawiłam na klasykę: wiśnie i czekoladę. Nieskromnie powiem, że wyszedł obłędny! I zdradzę Wam sekret: praktyka czyni mistrza! Biszkopty już mi nie opadają, a wszelkie masy do ciast nie rozpływają :) Dziękujemy Wam, kochani czytelnicy, że do nas zaglądacie, korzystacie z przepisów, zadajecie pytania, lajkujecie, szerujecie i jesteście. Odzew z Waszej strony to najpiękniejszy prezent dla nas :) Życzymy Wam wszelkiej(...)powinny być schłodzone. 200 g gorzkiej czekolady 500 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 500 ml śmietanki 30 - 36% Wiśnie w alkoholu: 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 200 ml wiśniówki Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy
W kuchni Katiepokojową- czyli były wyciągnięte z lodówki na 3 godziny przed robieniem sernika, z lodówki. Raz sobie opadnie, raz sobie nie opadnie...ale co ciekawe, w obydwu przypadkach zostaje zjedzony bez problemu! Składniki na spód 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru, ja mielę w młynku do kawy zwykły cukier kryształ 200 g masła 2 duże żółtka Składniki na masę(...)dużych jaj- oddziel białka od żółtek pół szklanki śmietanki 30 % lub 36 % może być czekoladowa cukier waniliowy jeśli lubicie to dodatkowo rodzynki i skórka pomarańczowa Najpierw musimy zrobić kruche ciasto. Ze wszystkich składników na ciasto, zagnieć elastyczną kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj na prostokąt. Dużą blachę wyłóż papierem
Z Kuchni Do Kuchniciasto z awokado i fasoli czerwonej. Polecam jeść je do kawy czy mleka, ponieważ może przyklejać się do podniebienia. Mimo to według mnie jest pyszne, nie czuć w nim ani fasoli, ani awokado. Można je nawet zjeść na śniadanie - z dodatkiem mlekaczy ulubionych owoców;) Składniki na ok. 9 porcji: 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka kakao bez cukru(...)formy. Pieczemy ok. 30-45 minut w 180 stopniach. Studzimy 15 minut w piekarniku, następnie wyciągamy i studzimy w chłodnym miejscu. Roztapiamy czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, smarujemy ciasto i ozdabiamy
Powiedz dietom niemożna go jeść nawet bez polewy czekoladowej, ale jak ma być snickers to jest też polewa. Są tu orzechy, daktyle, miód, kokos,czekolada, boczek. No dobra boczku nie ma, ale mógłby się tu znaleźć bo boczek jest super Ale wracając do ciastka, możecie uformować z niego batoniki tak jak na zdjęciach, albo zrobić jedno duże ciasto. Orzechy możecie dać dowolne(...)Odkładamy do lodówki na około 30 minut do godziny, aby stwardniało. Przygotowanie warstwy karmelowej. Blendujemy wszystkie składniki do uzyskania kremowego karmelu. Wyciągamy formę z lodówki, a następnie wylewamy nasze ciasto na pierwszą warstwę. Jeśli chcemy użyć też orzechów laskowych, to wrzucamy je na blachę do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na około 15minut pilnując, aby ich nie przypalić. Tak przygotowane
PaleoLifeprzykryte szczelnie folią spożywczą, do czasu odpowietrzenia lukru, na minimum 60 minut. W międzyczasie można nim kilka razy stuknąć o blat, to przyspieszy uciekanie powietrza. *Składniki lukru bazowego bez problemu można podzielić na pół i zrobić mniejszą porcję lukru, z tylko jednego białka, na przykład do ćwiczeń. Lukier do dekorowania ciastek cukrowych i pierniczków dzielimy na trzy kategorie użytkowe(...)szprycy z dowolną końcówką – np. gwiazdką czy listkiem. Lukier zastygnie w dokładnie takiej formie, w jakiej został położony. Przydatny do ozdobienia tortu, muffinek czy jako elementy ozdobne większych ciast. W wypadku ciasteczek i pierniczków sprawdzi się np. jako futerko na czapce Świętego Mikołaja albo do wykonania sztywnych elementów (gwiazdka, liść) lub przyklejenia ozdób (np. czekoladowych pastylek) do ciastka. Lukier konturowy
Karo in the KitchenPyszne włoskie ciasteczka, przepełnione bakaliami, bez mąki i jajek, dodające energii Świetna przekąska, której ciężko będzie się oprzeć Składniki: - 75g migdałów - 50g orzechów laskowych - 50g cukru trzcinowego - 40g masła - 30g miodu - 30g suszonej żurawiny - 20g suszonych rodzynek - 1 mała pomarańcza Składniki na 10-12 ciasteczek. Zaczynamy od uprażenia orzechów i migdałów, które wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika(...)wystygnie, łyżeczką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem tworząc okrągłe, spłaszczone ciasteczka o średnicy gdzieś 4-5cm. Ważne jest aby ciasteczka były wykładane na blasze w odległości od siebie ok. 7 cm gdyż podczas pieczenia masa się będzie troszkę „rozlewać”. Ciasteczka pieczemy 12-13 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem (185 stopni bez termoobiegu) aż staną
Kuchenne Wariacjeświeżych drożdży 1 łyżeczka cukru (ok. 5 g) 3 płaskie łyżki mąki pszennej (ok. 30 g) 1/2 szklanki ciepłego mleka 2% (ok. 110 g) Ciasto: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 250 g) 1,5 szklanki mąki pszennej typ 550 + około 1/2 szklanki do podsypywania (ok. 350 g) 1/2 szklanki drobnego cukru(...)szklanki mleka 2% (ok. 60 g) 2 jajka rozmiar M w temperaturze pokojowej 100 g miękkiego masła ekstra 1 białko małego jajka cynamon 400 g śliwek bez pestek 1. Do średniej wielkości garnka włożyłam drożdże, posypałam łyżeczką cukru. Rozgniotłam drożdże do płynnej konsystencji. Dodałam mąkę i ciepłe (ale nie gorące!!) mleko. Połączyłam składniki przy użyciu trzepaczki, a następnie przykryłam
Vroblewska-fitlifeOstatnio w mojej kuchni króluje bakłażan, uwielbiam go i wiem, że teraz się nim przejem i porzucę go na jakiś czas. Jednak wykorzystałam bakłażana jak bazę
Niezły MłynekNajbardziej brakuje mi w Arabii Saudyjskiej polskiego chleba, smalcu ze skwarkami oraz ogórków kiszonych i konserwowych. Wypróbowałem już przepis na doskonałe ogórki małosolne od Ingalill
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata