Wymyśliłam sobie na tegoroczne święta korzenny sernik, piernikowy inaczej mówiąc, a że to eksperyment to zrobiłam próbę w małej tortownicy. Nie bez powodu nazywam go sernikiem
greenscarfBardzo smaczny i wilgotny keks z dodatkiem orzechów włoskich, idealny do popołudniowej kawy. Zawsze piekę go na święta Bożego Narodzenia, nie wyobrażam sobie bez niego świąt
Bajeczna Kuchniapieczeniem. Ja zwykle karmię zakwas w dniu pieczenia samą mąką, bez dodatku wody. Ja po upieczeniu chleb zawinęłam w papier i tak go przechowuję. porcja na dwie mniejsze keksówki. Drukuj Chleb graham na zakwasie window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Zaczyn 75g zakwasu 75g mąki pszennej chlebowej 75g letniej wody Ciasto właściwe 300 g mąki żytniej graham 140 g mąki pszennej
Mieszam w Garnkuciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia - u mnie ciasto rosło jak szalone, niemalże "uciekając" z blaszki . Tuż przed pieczeniem, wierzch chleba posmarowa ć letnią wodą i posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do 200C, włożyć blaszkę z zawartością i piec 45 minut, do zezłocenia wierzchu - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika. Studzić wyjęty z blaszki
Grunt to przepis!pozytywnie zaskoczona, jak szybko i bez dymu i co najważniejsze bez smażenia na tłuszczu, można przygotować pyszne naleśniki! Stworzone przez Russell Hobbs urządzenie do smażenia naleśników posiada łatwy w obsłudze system nagrzewania i 30-centymetrową nieprzywieralną powłokę. Dzięki temu można sprawnie przygotować idealne naleśniki. Odpowiednio zaprojektowane krawędzie sprawiają, że ciasto nie kapie na blat. W ten sposób unikamy bałaganu
Z Kuchni Do KuchniDomowe burgery to cudowna sprawa. Co prawda, nazywanie ich "fast-food" jest nie na miejscu, bo zabierają zdecydowanie więcej
W kuchni Karmel-itkiPrzepisów na Tradycyjny pyszny sernik jest tak dużo jak przepisów na bigos świąteczny. Każda rodzina ma swoją wersję sernika: z bakaliami, ze skórką pomarańczową lub bez
Magiczny GarnekBezmięsne danie, a jakie smaczne :) Prosty quiche dla miłośników szpinaku i sera feta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie
wyzwania kuchenneCiasto wałkuję na grubość około 2 -3 milimetrów . Z rozwałkowanego ciasta wycinam pierniczki foremkami . Pierniczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczenie pierniczków : Blachę z pierniczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Ja piekłam pierniczki 8 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Po upieczeniu pierniczki odkładam do wystygnięcia , gdy ostygną
Uwaga Babcia Gotujemasa podwoi objętość. Śliwki umyć i wypestkować. Gruszkę umyć i bez obierania pokroić w 12 kawałków. Zasypać cukrem, cynamonem i skrobią. Wymieszać. Odstawić na bok. Krok 2 Wsypać do miski mąkę, wlać rozpuszczone masło i wbić jajko i żółtka. Dodać sól. Na koniec wlać zaczyn i wymieszać łyżką. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Nie mniej niż 10 minut
CoolinarniePLDzisiaj rozgrzewający krem z pieczonej dyni i oscypka. Ostatnio trochę pochodziłam po naszych górach i przywiozłam dużo wędzonych serów w tym oscypków. Co prawda teraz oscypka
Niezły Młynekpurée, dodać starty ser i bardzo dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na 6 części i uformować z każdej kuleczkę. Kulki rozwałkować na cieniutkie placuszki, po środku natomiast umieszczać kopiasto łyżkę farszu. Następnie brzegi placuszka złożyć jak kopertę i leciutko rozwałkować, żeby się skleiły. Kłaść na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu, zmniejszyć ogień na średni, przykryć pokrywką i piec ~3 minuty
Przepysznik - BLW i nie tylkotrafiłam na blog "Szybkie gotowanie" i pomysł na bułeczki gryczane bez wyrabiania. Postanowiłam jednak zrobić to po swojemu i zmodyfikowałam przepis :) Tak też powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż ja to robiłam. Przy następnej okazji udoskonalę przepis :) Składniki
Spektrum Smakujajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. składniki na nadzienie: 500 g twarogu 4 łyżeczki świeżych czerwonych porzeczek 1 jajko 3 łyżki miodu dodatkowo: cukier, śmietana lub masło do podania wykonanie: Twaróg ucieramy z miodem i jajkiem. Dodajemy porzeczki, bez szypułek i mieszamy. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy
Domowy Smak Jedzeniazmiksować. Krem podzielić na pół. Jedną cz ęścią przełożyć ciasto, a drugą zostawić na posmarowanie boków i wierzchu. Na końcu o zdobić kuleczkami Maltesers przekrajając je na pół. Jest z tym trochę roboty, ale efekt jest niesamowi ty. *do zakupienia np. w sieci sklepów Kuchnie Świata. Uważam, że bez Horlicks tort nie będzie miał tak świetnego smaku. Sekret
Mania Wypiekania