złotą zasadę, której bezwzględnie należało przestrzegać, żeby ciasto nie upadło. I choćby nie wiem jak koło niego chodzić na palcach i patrzyć na piekarnik błagalnym wzrokiem zwykle niewiele to dawało. Mój zdecydowany faworyt, to biszkopt, który na szczęście nie jest tak wymagający i dzięki kilku trikom (z kilku różnych przepisów) wychodzi bez zastrzeżeń. Składniki 5 jajek 1 szklanka cukru(...)blachę i rozprowadzamy szpatułką. *Jeśli chcemy po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z blachy i wykorzystać np. na tort, trzeba koniecznie wyłożyć ją papierem do pieczenia lub pergaminem, jeśli natomiast nasze ciasto ma zostać na blaszce i np. będziemy dodawać do niego krem i galaretkę papier nie będzie potrzebny. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 min. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercypieczenia 2 łyżeczki, sól - szczypta, masło lub margaryna 1 kostka, jabłka 1,5 kg, przyprawa do piernika 2 łyżki, cukier 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jabłka szara reneta bez skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka i wymieszać z cukrem przyprawą do piernika mąka, kasza manna, proszek do pieczenia, sól wszystko wymieszać i podzielić na 3 części - tortownica(...)wsypać 1 część następnie dać połowę jabłek, 2 część mąki, na to reszta jabłek i 3 część mąki - nie ugniatać zimne masło zetrzeć na tarce grubsze oczka wprost na ciasto piec w 200C około 55 minut i zostawić w blaszce do wystudzenia - posypać zimne ciasto pudrem cukrem smaczna szarlotka "sypanka" z nutą smakową piernika.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięserniczki cieszą nie tylko oko ale i podniebienie. Doskonale sprawdzą się jako świąteczny deser. 1 litr śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich i laskowych bez łupinek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej białka 5 szt szczypta soli 1/2 szkl cukru do serniczka kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki(...)śmietanę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Na koniec wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Foremkę (21x21cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać masę śmietankową. Ciasto piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Ostudzić. W serniczku wycinać obręczą (lub prostą szklaną) kółka o średnicy ok. 6cm. (wyjdzie ok 7-8 szt.) Orzechowy krokant: część orzechów
Smakołyki AsiBuchty to puszyste bułeczki drożdżowe pieczone w formie blisko siebie, a po upieczeniu "przytulone" jedna do drugiej. Można je upiec bez nadzienia, ale ten przepis przewiduje uzupełnienie bułeczek słodkimi dodatkami, gdyż takie buchty według mnie są najsmaczniejsze. Przed podaniem warto dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy , frużelinę z czarnej porzeczki oraz(...)około 100g dowolnych przetworów owocowych w różnych smakach (u mnie domowy dżem truskawkowy, frużelina z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1/2 łyżki cukru, 50ml letniego mleka (lub wody) oraz 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym
Smakołyki Berenikidołączam do akcji „Ciasto na niedzielę”. Babeczki mimoza na Dzień Kobiet Składniki na 12 babeczek: 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka (żółtka i białka osobno) 150 g cukru 90 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: ½ szklanki soku z ananasa( u mnie ananas z puszki, bez dodatku cukru), ewentualnie(...)zwolnionych obrotach miksera. Na przemian dodajemy mąkę i olej, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy letnie mleko. Formę do mufinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wykorzystując łyżkę do lodów, nalewamy ciasto do papilotek, do wysokości ¾. Babeczki wstawiamy do piekarnika narzanego do 180 ° i pieczemy do tzw suchego patyczka, okolo 25 minut. Odstawiamy babeczki do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy. W mało
Mia Cucina Sofietasolą, ziołami (rozmaryn, szałwia), polanego oliwą ciasta, do pulchnej z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawana na ciepło. Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. Wariacja pomidorowa jest odpowiedzią na zaproszenie do uczestnictwa w Walentynkowym Konkursie Pudliszek ... A dlaczego pomidory??? Pomidory nie bez przyczyny zostały przez Francuzów nazwane „jabłkami miłości”. Dzięki zawartości(...)drożdży instant) 90 g oliwy 180 g wody letniej 1 większa cebula 50 g oliwy wymieszanej z ziołami 1 op. Pudliszki pomidory krojone z bazylią i oregano Przygotowanie ciasta: Wyjmij Poolish co najmniej 1 godzinę przed użyciem, aby cię ociepliło. Obierz cebulę, pokrój w piórka, delikatnie posól i polej oliwą, wymieszaj i odstaw pod przykryciem. W dużej misce wymieszaj
Grahamka, weka i kajzerkamoim rodzinnym domu nazywaliśmy je małpi kit , i zdania na ich temat były podzielone. Tato, i owszem, mógł zjadać na kilogramy, Mama skubnęła od czasu do czasu, ale bez większych ekscytacji. Babcia nie jadała, a my z Młodą, wiadomo - dzieci. Zjedzą wszystko, co słodkie. Dzisiaj banany jem z przyjemnością, pod warunkiem, że nie są zbyt dojrzałe. Takie już miękkie(...)później na blacie w kuchni będą leżały takie biedne, lekko czarne... I o to właśnie chodzi! Bo, choć dla mnie do jedzenia solo już się nie nadają, to do ciasta będą w sam raz. A ciasta bananowe, każdy to chyba już wie, są wyborne. Najpopularniejsze to chlebki , czyli, bardziej po polsku, keksy. Pieczone w keksówkach, wilgotne i słodkie, świetnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzezeszytu. Po upieczeniu twarde, ale po włożeniu do szczelnego pudełeczka już na drugi dzień mięciutkie, pyszne , korzenne. Można dekorować lukrem i powiesić na choinkę lub zostawić bez dekoracji i zajadać. SKŁADNIKI 1/2 kg mąki tortowej typ 450 4 duże łyżki miodu prawdziwego np. lipowy lub wielokwiatowy 20 dag cukru pudru\ 125 g masła 1 duże(...)przyprawę do piernika lekko podgrzewamy ( nie gotujemy). Mąkę przesiewamy razem z solą i sodą. Robimy wgłębienie i wlewamy jeszcze ciepły miód z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto , aż będzie gładkie i lśniące. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do schłodzenia (lodówka) na 2 godziny, Oczywiście można przechowywać dłużej. Ciasto lepiej wyjąć 15 min wcześniej
W kuchennym oknie EwyWylać na wyłożoną papierem prostokątną blachę.Piec w temperaturze 160-180 stopni przez około 30-40 minut.Biszkopt wystudzić i przekroić w poprzek na dwie części.Ciasto kokosowe:20 dkg wiórków kokosowych - użyłam wiórek marki Kresto,5 białek,1 szklanka cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Białka ubić z cukrem. Dodać wiórki i proszek do pieczenia(...)wymieszać. Piec na złotawy kolor w temperaturze 160-180 stopni przez około 30 minut.Masa:5 żółtek, 1 cukier waniliowy,3 łyżki mąki,1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru),2 szklanki mleka,3/4 szklanki cukru,25 dkg masła o temperaturze pokojowej,3 dkg kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym.Odlać pół szklanki mleka, wsypać
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiejsza moja propozycja to ciasto mocno czekoladowe z wiśniami. Czekoladowiec pomimo tego , że jest z gorzkiej czekolady i ma dośc mało cukru w sobie , nie jest bardzo gorzkie ( to informacja dla tych co nie jedza tego, co nie słodkie ;)) . Zdecydowanie polecam miłośnikom czekoladowych pyszności. Na taki upał jaki teraz gości to w sam raz. Spód: 1/2 szkl. mąki(...)gorzkiej czekolady 15 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kakao łyżeczka sody Wierzch: 30 dag wiśni bez pestek 2 galaretki wiśniowe( każda na 1/2 l wody) Galaretki rozpuścic w 3 szkl. wrzątku, odstawic, by przestygły. W rondelku, cały czas mieszając , podgrzewac masło i połamaną czekoladę, aż składniki sie stopią i połączą. Żółtka utrzec z połową cukru
Słodkości i nie tylkożeby nam się zbytnio nie przypiekły a były ładnie skarmelizowane, beza pięknie wyrośnie ale musimy ją długo miksować i powoli wsypywać cukier co jest bardzo ważne. Jeśli chcemy by beza wyszła grubsza dodajemy więcej białek lub po prostu robimy na mniejszej formie. Skala smaku - 10/10 Składniki na kruchy spód: 190 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru szczypta soli(...)zimnego 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 żołtko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm lub o wymiarach 31 x 21 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać, ponakłuwać
Kubki smakujest strasznie gorący) i przekładamy do niego nasze ciasto. Gdy użyjemy papieru do pieczenia to po prostu przekładamy nasz chleb razem z papierem, przykrywamy garnek pokrywką i ostrożnie umieszczamy go w piekarniku. Pieczemy w ten sposób ok. 45 minut. Następnie garnek wysuwamy z piekarnika , zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy nasz chlebek (już bez przykrywki) by się ładnie przyrumienił ok.20-30 minut
Smaczne Zdroweskładniki: 400 g makaronu spaghetti 1000 ml bulionu 400 g pomidorów z puszki, bez skórek i pokrojonych 1 mała cebula 4 – 5 ząbków czosnku 3
Domowy Smak JedzeniaPavlova – deser australijski, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej tancerki baletowej Anny Pawłowej. Składniki: Beza 7 białek
PychotkaaaPrzepraszam za zastój na blogu...Mam dla Was na prawdę dużo przepisów! Ostatnie 10 dni spędziłam w Finlandii bez dostępu do komputera tak więc na blogu
chili & sugarGdy znudzą się nam zwyczajne (suche) kotlety z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej, możemy zrobić je w cieście. Najlepsze według mnie mięso kurczaka to
Ana Mari's world