ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:475/901)

Sernik z bezą 335

mleko, olej, wsypujemy budyń, cukier waniliowy oraz rodzynki, dodajemy ser. Masę serową wylewamy na ciasto i pieczemy w temp. 160'C przez około 40 minut, 10- 15 minut przed końcem pieczenia, kiedy ser już się zetnie wylewamy na wierzch pianę z białek. Smacznego:) P.S. Do bezy można dodać wiórków kokosowych- z pewnością sprawi to że deser będzie ciekawszy i nabierze

Luźna Kuchnia
Sernik gotowany przekładany kruchym ciastem 161

wlewamy do masy serowej Do gorącej masy  dodajemy kilka kropel zapachu pomarańczowego Gorącym ciastem przekładamy kruche placki Można polać czekoladą lub po prostu posypać z wierzchu cukrem pudrem. Jeśli dla kogoś jedna i druga wersja podania będzie za słodka, to sernik jest też smaczny bez ozdabiania z wierzchu. Na zdrowie! :) Biorę udział w akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciepły chleb... Jak zrobić zakwas 127

chrupiącej skórki na każdej bułce która wpadnie o ręki. Dzisiaj, nie wyobrażam sobie życia bez chleba. Zapach prawdziwej piekarni nadal nie pozwala mi przejść obok niej obojętnie. Prawdziwej, pachnącej chlebem na zakwasie, z panem który w pocie czoła, umorusany mąką aż po czubek głowy zagniata ciasto i pani w okienku przez które sączy się na ulicę zapach którego nie sposób

Zapiski Młodej Żony
Poranny przysmak marchewkowo bananowy z pestkami dyni czyli Slodki Czwartek odc.62 215

Oprócz wszelkich ryżów, kasz, granoli czy kanapek trafiają tam również ciekawe, trochę zdrowsze wersje ciast czy słodkich bułeczek.Dzisiaj dostała kawałek przysmaku, którego baza była marchewka i banan. Przepis podpatrzyłam w Co dziś zjem na śniadanie. Będę jeszcze z nim kombinować. U nas w wersji bez pomarańczowej i z pestkami dyni

Dzieje kuchennej Wiewióry
Konfitura z mandarynek 165

owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną.3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem.4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu 1723

kości mięso, mielę przez maszynkę. Do tego dorzucam włoszczyznę (też tę z rosołu), ale bez pora.Taką masę doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Farsz powinien być lekko pikantny. Dobrze jest przygotować go godzinkę - dwie wcześniej, żeby wszystko dobrze się przegryzło.Z ciasta pierogowego wykrawamy kółeczka, kwadraciki czy inne kształty, nakładamy na środek kuleczkę farszu i zlepiamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki ziemniaczane z "zaczosnkowanym" twarogiem 172

patelnię, nie żałuj, tu nie ma miejsca na dietę. Rozgrzewamy, dobrze rozgrzewamy!!! Ciasto ziemniaczane mieszamy za każdym razem, kiedy wykładamy  placki łyżką na patelnię. Czekamy, gdy placki się dobrze zrumienią od spodu,  przekładamy na drugą stronę. Co jakiś czas dolewamy po troszku oleju, bez oleju placki będą nie dobre. Czekamy 3-4 minuty. Podglądamy co chwila jak się

Pasje Jolki
Ciasteczka z marcepanem i bakaliami 244

marcepanowo-bakaliową, ciasno zwijamy na macie obsypanej siekanymi orzechami włoskimi (maja się przykleić do ciasta) i kroimy w plasterki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy cukrem. Pieczemy ciasteczka 15-20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. kruche ciasteczka wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe zajadamy z apetytem. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomarańcze! 187

otartą tylko z jednej pomarańczy. Krem będzie wtedy równie dobry, słodki i pomarańczowy, ale bez wyczuwalnej goryczki. Ja proponuję jednak wersję z większą ilością skórki, ponieważ według mnie ma o wiele ciekawszy, głębszy smak. Na prawdę pycha :) Smacznego! PS. Orange curd można wykorzystać do przełożenia ciasta, udekorowania babeczek lub jako smarowidło do naleśników, gofrów czy po prostu tostów. Gdybyście jednak

Ratunku obiad
Chleb z kiełbasą i chili 139

szklanki przegotowanej zimnej wody.   Wykonanie Kiełbasę pokroić w  kosteczkę i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Przestudzić. Drożdże zasypać cukrem, dodać 3 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.  Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, sól, chili oraz przesmażoną kiełbasę. Zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około 45minut w ciepłe miejsce, by ciasto

Z miłości do słodkości
Kruche babeczki z nadzieniem bananowym 238

wierzchu babeczek kładziemy cienki plasterek banana  Moje babeczki mają delikatne lekko korzenne kruche ciasto i mocno bananowe nadzienie. Jak już wspomniałam w opisie wykonania, do masy można dodać jajko, wtedy będzie ona jeszcze bardziej zwarta. Lekko brązowy kolor i gęstą konsystencję nadzieniu nadają biszkopty, bez nich mielibyśmy klasyczną masę z banana i mascarpone, którą można wykorzystać np. w muffinach

Smakołyki Bereniki
Cynamonowe bułeczki z lukrem 110

ochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną obłędnie! Z lukrem czy bez, zostaną zjedzone wszystkie, oczywiście jak lubicie te przyprawy ;) Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne . Składniki (na 12 szt. bułeczek) 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka(...)łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki mleka Sposób przygotowania Wsypać do dużej miski mąkę, drożdże, cukier i sól, wymieszać. Wlać szklankę ciepłego mleka, jajka i roztopione masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (powinno być zwarte, miękkie i lekko się lepić). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godz. Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt (mniej więcej

Pink Envelope
Ciasteczka wielkanocne - bez foremek :) 198

letnie dziecko:). Z ciastem ponadto bardzo dobrze się pracuje, jest elastyczne a nie klei się do rąk i wałka,  lekko się wałkuje i pięknie wycina, a do tego po upieczeniu ciasteczka nie tracą nic ze swojego kształtu! Po upieczeniu są pachnące, bardzo chrupiące, po prostu pyszne! A poniżej pokażę, że można stworzyć fajne ciasteczka wielkanocne bez specjalnych foremek:) SKŁADNIKI(...)aromatu waniliowego)  kakao do zabarwienia mniejszych elementów 1. W dużej misce masło utrzeć mikserem z cukrem, dodać jajka i jeszcze chwilę miksować. 2. Dodać suche składniki, ręką wyrobić ciasto.  3. Ciasto owinąć folią i włożyć na 1 h do lodówki (lub na krócej do zamrażarki). 4. Z ciasta oderwać małą kulkę i zagnieść ją z dodatkiem kakao - posłuży

Kto ugości moich gości?
Bananowy sernik dla kulturysty i nie tylko ;) 165

Przepis dodaję w ekspresowym tempie, więc wybaczcie literówki i tym podobne., dziś cały dzień na mieście ,zabiegana! jutro wyjazd na koncert, ulalala :D Sernik pyszny, bez ściemy! dawno takiego nie jadłam, a wiedziałam że muszę go zrobić jak tylko w moje ręce trafiła odżywka białkowa ze strony Kulturysta.com , napiszę o niej większą recenzję, jak tylko wrócę, jedno powiem zapach(...)śmietanki na sicie do blendera wrzucamy banana, serek i miksujemy na względnie jednolitą masę (nic się nie stanie jak pozostaną niewielkie grudki serka) dodajemy pozostałe składniki, miksujemy przekładamy ciasto do formy  wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 min.  pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki  SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
BANANOWIEC "CYNAMONOWY RAJ" (bezglutenowy, z mieszanką ziarenek i masłem orzechowym) 185

odstresowania i wzmacniania rodzinnych więzi wybraliśmy późną porą 2 dobre filmy, ale nie mogliśmy zacząć oglądać bez czegoś słodkiego. Jako, że czas leci nieubłaganie (a wybranie produkcji godnej uwagi jest bardzo czasochłonne) było już po 22:00 co oznacza, że w pobliskich sklepach możemy co najwyżej pocałować klamkę, więc słodkości trzeba było wyczarować. Miało być więc szybkie, pachnące, bardzo smaczne(...)musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać" dłużej. Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Taki wypiek można pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa). Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji

Wypisz Wymaluj