ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:476/901)

Biszkoptowa rolada z waniliowym kremem 121

może istnieć. Przygotowanie całości, włącznie z pieczeniem zajmuje około 20 minut. Tak więc można ją szybko przygotować gdy wpadną niespodziewani goście. Jest to kolejny dietetyczny wypiek bez tłuszczu i bez cukru. Składniki: 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki erytrotolu 1 łyżka mleka 200g ricotty 50g kremowego serka troszkę sproszkowanej wanilii łyżeczka słodzika ze stewią(...)Przygotowanie: Białka umieszczamy w misce i ubijamy na sztywno. Żółtka, mąkę, 2 łyżki erytrotolu i łyżkę mleka umieszczamy w drugiej misce i krótko miksujemy (tylko do połączenia składników). Do ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy łyżką. Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy ok. 10 min w 180*C. W tym czasie szybko przygotowujemy krem

Moja Micha
Kanadyjskie z gruszkami 180

ciasto, więc musiałam po części wymyślać sama, a po części inspirację czerpałam z książki „Co smakuje jesienią – 101 sprawdzonych przepisów „, autor Jadwiga Brzozowska :-). Myślę, że ciasto Wam się spodoba. Składniki na tortownicę 23 cm: 600 gr gruszek (u mnie 3 średnie gruszki) (np. Konferencja) 120 gr mąki pszennej / wyjdzie też z mielonymi migdałami 1 łyżeczka proszku(...)łyżek cukru brązowego (najdrobniejszego jaki uda wam się zdobyć) 3 jajka (koniecznie w temp. pokojowej) 100 gr gorzkiej czekolady 2 łyżki dżemu morelowego (lub innego kwaśnego koniecznie jasnego, bez cząstek owoców (jeżeli są cząstki dżem trzeba zblendować)) Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masło umieścić w misie miksera, utrzeć z cukrem na „puszystą” masę, czyli

moj przepis na
ciasto marchewkowe (z serkiem). PIERWSZE URODZINY BLOGA! 162

również obserwowany na bloggerze przez równe 100 osób. Dziękuję Wam wszystkim, bez Was - czytelników nie byłoby tego bloga. To głównie Wy dajecie mi motywacje do jego prowadzenia. Nie będę się już dłużej rozpisywać, dzięęęęękuję raz jeszcze i przechodzę do przepisu :) Mam nadzieję, że za rok napiszę podobny post! :) CIASTO MARCHEWKOWE Z SERKOWĄ POLEWĄ lekko zmodyfikowany przepis M. Steward // tortownica

chili & sugar
Sernik świąteczny 280

Uwielbiam serniki! No nie ma takiego ciasta, które byłoby lepsze, z każdym rokiem coraz bardziej się o tym przekonuje. A jeszcze gdy wychodzi mi tak pyszny sernik, wybór jest prosty. Każdy kawałek smakuje wyśmienicie, więc sięgam po kolejne, nie zastanawiając się nad kaloriami. W święta i w sylwestra mogę jeść go bez wyrzutów sumienia, latem z sosem owocowym smakuje idealnie(...)cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym i ziarenkami wanilii.Masło ucieramy z serem, następnie dodajemy kogiel mogiel i mieszamy.Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy.Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C.Studzimy w piekarniku. Sernik lekko opadnie, dlatego

Słodkie Przyjemności
Jagielnik rabarbarowy 143

łyżeczki żelatyny 1 galaretka truskawkowa truskawki na wierzch ciasta Nadzienie rabarbarowe: 700 g rabarbaru 300 g cukru Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy w 2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie ustawiamy na kuchence i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Rabarbar dusimy bez przykrycia przez 60 minut, mieszając(...)nią masę. Wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Zalewamy galaretką i wkładamy do lodówki na 4 godziny

Kulinarne przygody Gatity
Mini rogaliki z marmoladą 223

wyrosło...i na początek mini rogaliki..takie na jeden ...no może ..dwa lub trzy kęsy..ciasto rozwałkowałam , przełożyłam na rogalomanię..praktycznie jeden ruch wałkiem i już mamy gotowe wycięte ciasto na 16 małych rogalików..teraz tylko łyżeczka w dłoń..i zabieramy się do nadziewania..taką łyżeczką idealnie odmierza się ilość farszu...u mnie była to marmolada..wyznaczone miejsce -specjalny otworek(...)teraz wystarczy tylko rogaliki zwinąć..i odstawić do wyrośnięcia..a potem do piekarnika...a potem ..no cóż..tylko jeść... Używanie rogalomanii naprawdę sprawia przyjemność i ułatwia pracę  ..Chcecie bez problemu przygotować i mieć idealne i równe rogaliki ? Nic trudnego..wystarczy zaopatrzyć się w rogalomię ..polecam ..bo naprawdę warto.. 50 dkg mąki  4 dkg drożdży  1 szkl.mleka

Moje domowe kucharzenie
owsianka na wodzie 145

składniki: 5 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych 2 łyżeczki maku 2 łyżeczki wiórek kokosowych 2 łyżeczki siemienia lnianego 3 suszone śliwki 5 migdałów 1/2 łyżeczki cynamonu

Domowy Smak Jedzenia
Ryż preparowany do figurek z masy cukrowej 683

mojprzepisna.pl | Przygotowanie ryżu preparowanego do robienia figurek obłożonych masą cukrową W przypadku gdy chcemy wykonać dekorację na tort, która jest większa niż powiedzmy 3 cm na

moj przepis na
Piaskowiec z owocami 344

pomagałam ;)). Ciasto proste, szybkie i pozwalające na różne wariacje: począwszy od rodzaju użytych owoców, na przyprawach skończywszy. Aga jednak nie pozwoliła mi dodać cynamonu, kardamonu, skórki z cytryny, ale Wy jak najbardziej eksperymentujcie! SKŁADNIKI: Na blachę o wymiarach 33 x 10 cm. 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru(...)małymi porcjami dodajemy przesianą przez sitko mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, pieczemy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170 °C przez około godzinę. Za pomocą patyczka sprawdzamy czy ciasto jest

W kuchni Katie
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 210

miąższ bez skórki i pestek) zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Z braku świeżej dyni użyłam mrożonki, którą ogrzałam przed zmiksowaniem. Wymieszać suche składniki, dodać mleko/wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C), olej i mus dyniowy. Jeśli zamiast mleka używasz wody, to można dodać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Dodać(...)pestki dyni i słonecznika oraz sezam, wymieszać. Czarnego sezamu nie moczyć w wodzie razem z pestkami, bo farbuje ;) Przełożyć ciasto do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.  Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch

głodny alergik
Murzynek Mamy 139

Takie samo ciasto kiedyś piekła moja mama. Korzystała ze sprawdzonego przepisu, lecz niestety nie podam źródła, ponieważ już wtedy mała Di interesowała się książkami kucharskimi - czego dziś efektem jest brak okładki.  Jest to najlepszy Murzynek, jakikolwiek jadłam - mocno czekoladowy, wilgotny i bardzo puszysty. Naprawdę nie ma sobie równych! Przepis podaję oryginalny, bez żadnych modyfikacji i ulepszeń - nie trzeba(...)ostudzić i dodać do niej 2 łyżki wody, żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do reszty składników.   Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (ja wyściełam papierem do pieczenia). Piec 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku. (Piekę kilka minut mniej w 180 stopniach

Di gotuje
Syrop piernikowy 161

Idealny, rozgrzewający, nie za słodki - idealny, taki świąteczny. Nadaje się zarówno do kawy, herbaty lub jako polewa do czekoladowego ciasta czy innych deserów. Wspaniały pomysł na

CookYourself
Krokiety na słodko 209

Zapraszam na słodką wersję krokietów. W środku mają ulubiony dżem a na zewnątrz lekko chrupiącą panierkę z kokosa. składniki: ciasto naleśnikowe 2 szklanki mleka 1 szklanka

Monia miesza i gotuje
Mały grzeszek, czyli niskokaloryczny torcik z brzoskwinią, jagodami goji i hibiskusem 154

Nisko, a nawet bardzo niskokaloryczny torcik przygotowałam dla specjalnego gościa, który wczoraj złożył mi przemiłą wizytę. Zjadłyśmy sobie po kawałeczku bez żadnych wyrzutów sumienia, nawet udało

Kuchenne zapiski Edyty
Kandyzowana skórka pomarańczowa 121

Aromatyczna i niezastąpiona. Do bab, mazurków, keksów, serników i do czego tylko chcecie. Domowa skórka pomarańczowa w najlepszej wersji- czyli bez konserwantów. Niezastąpiona w wypiekach świątecznych

Pełny talerz