ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:476/901)

Tartaletki karmelowo-czekoladowe 109

minut do lodówki. Foremki wysmarować masłem. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką. Wyłożyć foremki ciastem i lekko je docisnąć. Wyrównać brzegi. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec 12 minut. Cukier, miód i wodę gotować w małym garnku mieszając aż do połączenia się składników. Następnie gotować bez mieszania do uzyskania jasnobrązowego koloru. Zdjąć z kuchenki, dodać masło i śmietanę i dokładnie wymieszać

Bullio
Tarta ze szparagami, boczkiem i kozim serem 168

sobą, a my - mając je cały czas na oku mieliśmy chwilę na spokojną rozmowę. Bez dwóch zdań - to był jeden z fajniejszych dni w ostatnim czasie! Świeże powietrze, cisza, las, boskie towarzystwo i pyszne jedzenie. Zwłaszcza zapiekanka ze szparagami, boczkiem, jajkami i kozim serem na cieście francuskim. Kiedy tylko jej spróbowałam, wiedziałam, że muszę coś podobnego zrobić w domu! Przepis

Kulinarne Inspiracje
Jogurtowa babka czekoladowa z czekoladową polewą 135

przecież takie Święta są raz w roku :) Można zaszaleć!  Babka wyjdzie Wam bez zakalca (tak przynajmniej twierdzi Autorka ;)), jeśli będziecie przestrzegać trzech podstawowych reguł : 1. składniki muszą być z temperaturze pokojowej, 2. mąka i kakao musi zostać przesiane przez sito i 3. surowego ciasta nie miksujemy za długo (najlepiej w tym przypadku w ogóle zrezygnować z miksera, wystarczy wymieszanie

CookYourself
Tartaletki karmelowo-czekoladowe 144

minut do lodówki. Foremki wysmarować masłem. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką. Wyłożyć foremki ciastem i lekko je docisnąć. Wyrównać brzegi. Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec 12 minut. Cukier, miód i wodę gotować w małym garnku mieszając aż do połączenia się składników. Następnie gotować bez mieszania do uzyskania jasnobrązowego koloru. Zdjąć z kuchenki, dodać masło i śmietanę i dokładnie wymieszać

Bullio
Sernik z bezą 327

mleko, olej, wsypujemy budyń, cukier waniliowy oraz rodzynki, dodajemy ser. Masę serową wylewamy na ciasto i pieczemy w temp. 160'C przez około 40 minut, 10- 15 minut przed końcem pieczenia, kiedy ser już się zetnie wylewamy na wierzch pianę z białek. Smacznego:) P.S. Do bezy można dodać wiórków kokosowych- z pewnością sprawi to że deser będzie ciekawszy i nabierze

Luźna Kuchnia
Sernik gotowany przekładany kruchym ciastem 152

wlewamy do masy serowej Do gorącej masy  dodajemy kilka kropel zapachu pomarańczowego Gorącym ciastem przekładamy kruche placki Można polać czekoladą lub po prostu posypać z wierzchu cukrem pudrem. Jeśli dla kogoś jedna i druga wersja podania będzie za słodka, to sernik jest też smaczny bez ozdabiania z wierzchu. Na zdrowie! :) Biorę udział w akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciepły chleb... Jak zrobić zakwas 119

chrupiącej skórki na każdej bułce która wpadnie o ręki. Dzisiaj, nie wyobrażam sobie życia bez chleba. Zapach prawdziwej piekarni nadal nie pozwala mi przejść obok niej obojętnie. Prawdziwej, pachnącej chlebem na zakwasie, z panem który w pocie czoła, umorusany mąką aż po czubek głowy zagniata ciasto i pani w okienku przez które sączy się na ulicę zapach którego nie sposób

Zapiski Młodej Żony
Poranny przysmak marchewkowo bananowy z pestkami dyni czyli Slodki Czwartek odc.62 203

Oprócz wszelkich ryżów, kasz, granoli czy kanapek trafiają tam również ciekawe, trochę zdrowsze wersje ciast czy słodkich bułeczek.Dzisiaj dostała kawałek przysmaku, którego baza była marchewka i banan. Przepis podpatrzyłam w Co dziś zjem na śniadanie. Będę jeszcze z nim kombinować. U nas w wersji bez pomarańczowej i z pestkami dyni

Dzieje kuchennej Wiewióry
Konfitura z mandarynek 157

owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną.3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem.4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu 1709

kości mięso, mielę przez maszynkę. Do tego dorzucam włoszczyznę (też tę z rosołu), ale bez pora.Taką masę doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Farsz powinien być lekko pikantny. Dobrze jest przygotować go godzinkę - dwie wcześniej, żeby wszystko dobrze się przegryzło.Z ciasta pierogowego wykrawamy kółeczka, kwadraciki czy inne kształty, nakładamy na środek kuleczkę farszu i zlepiamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki ziemniaczane z "zaczosnkowanym" twarogiem 159

patelnię, nie żałuj, tu nie ma miejsca na dietę. Rozgrzewamy, dobrze rozgrzewamy!!! Ciasto ziemniaczane mieszamy za każdym razem, kiedy wykładamy  placki łyżką na patelnię. Czekamy, gdy placki się dobrze zrumienią od spodu,  przekładamy na drugą stronę. Co jakiś czas dolewamy po troszku oleju, bez oleju placki będą nie dobre. Czekamy 3-4 minuty. Podglądamy co chwila jak się

Pasje Jolki
Ciasteczka z marcepanem i bakaliami 223

marcepanowo-bakaliową, ciasno zwijamy na macie obsypanej siekanymi orzechami włoskimi (maja się przykleić do ciasta) i kroimy w plasterki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy cukrem. Pieczemy ciasteczka 15-20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. kruche ciasteczka wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe zajadamy z apetytem. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomarańcze! 175

otartą tylko z jednej pomarańczy. Krem będzie wtedy równie dobry, słodki i pomarańczowy, ale bez wyczuwalnej goryczki. Ja proponuję jednak wersję z większą ilością skórki, ponieważ według mnie ma o wiele ciekawszy, głębszy smak. Na prawdę pycha :) Smacznego! PS. Orange curd można wykorzystać do przełożenia ciasta, udekorowania babeczek lub jako smarowidło do naleśników, gofrów czy po prostu tostów. Gdybyście jednak

Ratunku obiad
Chleb z kiełbasą i chili 133

szklanki przegotowanej zimnej wody.   Wykonanie Kiełbasę pokroić w  kosteczkę i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Przestudzić. Drożdże zasypać cukrem, dodać 3 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.  Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, sól, chili oraz przesmażoną kiełbasę. Zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około 45minut w ciepłe miejsce, by ciasto

Z miłości do słodkości
Kruche babeczki z nadzieniem bananowym 231

wierzchu babeczek kładziemy cienki plasterek banana  Moje babeczki mają delikatne lekko korzenne kruche ciasto i mocno bananowe nadzienie. Jak już wspomniałam w opisie wykonania, do masy można dodać jajko, wtedy będzie ona jeszcze bardziej zwarta. Lekko brązowy kolor i gęstą konsystencję nadzieniu nadają biszkopty, bez nich mielibyśmy klasyczną masę z banana i mascarpone, którą można wykorzystać np. w muffinach

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania