ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:472/901)

Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 182

czerwoną 1 szt - pół strączka papryki chili  - ząbek czosnku - małą puszkę pomidorów bez skórki - oliwę 1/3 szklanki - 0,5 łyżeczki mielonej kolendry - 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego  SPOSÓB WYKONANIA : podpłomyk  - mąkę przesiewamy i łączymy z solą dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy jednolite ciasto, owijamy folią i dajemy mu odpocząć ok 30 min. - po tym czasie dzielimy

Basia w kuchni
Rolada waflowa z bananem 2963

Chociaż sceptycznie podchodziłam do tego czy zwinę kruchy wafel w roladę postanowiłam zaryzykować. I niespodzianka , wafel pod wpływem gorącej masy pięknie zmiękł i bez najmniejszego problemu

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Wigilia , starodawne zwyczaje… 211

się kisiel ,który znakomicie działał na trawienie, szlachecki z miodem ,a chłopski  bez. Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów  ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały  kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie  były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były

Kulinarny karnet Christophera
Pierogi ze szpinakiem i botwiną 191

Pierożki mi się spodobały i zrobiłam kolejne. Tym razem duże z liściastym nadzieniem-szpinakiem i botwiną. składniki: ciasto na pierogi 700 g mąki pszennej 400 ml

Monia miesza i gotuje
PIZZA NA MĄCE PSZENNEJ - NAJLEPSZA 146

    Dziś dla odmiany a także dla tych, którzy używają mąki pszennej przepis na idealne ciasto na pizzę. Ciasto jest puszyste, nie klejące więc nie

Smaczne Zdrowe
CHLEB WIEJSKI RODZINNY, RAZOWIEC NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 147

kotłowni), przykryć papierem do pieczenia i zaczekać aż masa wypełni formę (gdy ciasto już zacznie wzrastać proponuję zdjąć papier by się nie przykleił...) Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C i pieczemy w tej temperaturze  30 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Następnie temperaturę obniżamy do 180*C i dopiekamy jeszcze 30 minut, również bez termoobiegu

Smaczne Zdrowe
Biała pavlova z truskawkami i borówką amerykańską 109

pavlova i na pewno nie ostatnią! Co prawda bezę piecze się długo ale warto, bo smak jest nieziemski. Poniższa pavlova była moim prezentem dla mojej Mamy w jej dniu. Widziałam, że bardzo smakowała i z czego bardzo się cieszę, bo co jak co, ale znikające w ekspresowym tempie ciasto, cieszy mnie najbardziej :) Jeśli nie robiłaś/eś jeszcze pavlovej(...)piany. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Krótko zmiksować. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok.23cm. Wyłożyć pianę i delikatnie ale sprawnym ruchem podnieść boki bezy. Piekarnik nagrzać do 150C (bez termoobiegu). Wsadzić bezę i piec 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100C i piec-suszyć przez 3h (nie uchylać drzwiczek piekarnika). Długie suszenie bezy

CookYourself
Stromboli 152

jednolite ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.  Składniki farsz: około 12 łyżeczek sosu pomidorowego 12 plasterków wędliny 2 cebule  300 gram boczku wędzonego  opakowanie sera feta 6 plastrów żółtego sera 6 kiszonych ogórków Wykonanie:  Boczek i cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu). Fetę pokruszyć(...)łyżki jogurtu naturalnego  Wykonanie sosu: Majonez wymieszać z jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ponadto: mielony kminek do posypania sól czosnkowa do posypania Wykonanie Stromboli: Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 6 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkować dość cienko w prostokąt. Na każdą porcję ciasta nakładać po 2 łyżeczki sosu pomidorowego, 2 plasterki wędliny, 3 łyżeczki

Krakowskie smaki Ani
Różowy Shrek 127

Znane ciasto Shrek w wersji różowej :) Smaczne, proste, nie za słodkie i dobrze wyglądające ... do zrobienia nawet z małym pomocnikiem :) Przepis znaleziony na blogu Przepisy Aleksandry przysposobiony do wersji różowej. Składniki : biszkopt : 4 jajka 4 łyżki mąki 1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru) pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 16 gram(...)cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli masa różowa : różowy sok Pysio albo Kubuś (900 ml) 3 śmietankowe budynie (bez cukru) malinowa pianka i wykończenie : pół litra zimnej kremówki (30 %) 2 różowe galaretki (u mnie malinowa) 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie delicji (ja użyłam Paryskich z Biedronki :)) 1 galaretka

cucinare
Tarta z jabłkami i gruszkami polana sosem toffi 104

temperatury 190 stopni. Następnie na cieście kładziemy arkusz papieru do pieczenia i wsypujemy obciążenie (mogą to być specjalne ceramiczne kulki do pieczenia tart lub też fasola, która służy tylko temu celowi – ja właśnie jej używam). Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut z obciążeniem, a następnie kolejne 5 minut już bez obciążenia. Przygotowujemy farsz: jabłka i gruszki myjemy(...)ostudzenia. Resztę jabłek oraz 3 gruszki kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do garnka, dosypujemy cukier i gotujemy przez ok. 20-30 minut, aż zmiękną. Przekładamy je na podpieczone ciasto, a na wierzchu układamy koliście wcześniej przygotowane cząsteczki jabłek. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. W tym czasie do garnka lub rondla z grubym dnem wsypujemy cukier, zalewamy

MyCookBook.pl
Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem purre z dyni. 254

wyobrażam sobie mojej spiżarni bez jej odpowiedniego zapasu ;) Więc teraz, gdy sezon w pełni, warto się w nią zaopatrzyć. Ja kupuję zawsze większą ilość i część przerabiam na puree, a mniejsze okazy zostawiam w zimnej spiżarni, gdzie mogą czekać nawet do wiosny.      Dziś podam Wam mój sprawdzony przepis na znakomite ciasto drożdżowe z zastosowaniem puree z dyni

Rozpustne gotowanie
rolada jabłkowo-porzeczkowa w kokosie 128

Rolada to bardzo podzielne ciasto i wszechstronne, bo nadzienie można zrobić ze wszystkiego. Ja tym razem użyłam papierówek i czerwonej porzeczki, które w połączeniu z truskawkową galaretką dało ciekawy smak. Całość otoczyłam w prażonym kokosie. Roladę najlepiej przygotować dzień przed krojeniem, choć ja kroiłam dwie godziny po zwijaniu bez większego problemu.  Składniki: 5 jajek  1 i 1/4 szklanki(...)jednym żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut aż biszkopt będzie upieczony ale sprężysty i  jeszcze niezbyt wysuszony z wierzchu, w innym razie przy zwijaniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czekoladowe ciasto cukiniowe z cynamonem, Maxi Pizza 157

Pyszne wegańskie ciasto od Weganona . Moje drobne zmiany: mniej cukru, więcej kakao i dżem cukiniowy zamiast ananasowego/morelowego (akurat taki miałam, może być inny). Smacznego! Składniki: 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1/2 szklanki dżemu 1/2 szklanki ciemnego cukru 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody 2 szklanki startej cukinii (bez nasion) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka(...)dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę, cynamon, wiórki, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj suche składniki do mokrych i ponownie zmiksuj lub wymieszaj. Posmaruj formę olejem, wylej ciasto i piecz ok. 1 godziny w temperaturze 180°C. Gdy ostygnie, polej polewą. Przepis bierze udział w akcjacj:       Po dobrą jarską pizzę, idźcie do Maxi Pizza

Qlinarnie i Qlinarnie
Szarlotka z budyniową pianką 352

końcu, po jednej łyżce i sprawdzać, czy uda nam się zagnieść ciasto, jeśli nie dodajemy kolejną łyżkę. Jeśli dodamy całą śmietanę na raz ciasto może wyjść zbyt rzadkie. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do lodówki, drugą do zamrażarki. Jabłka:  Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych, ścieramy na tarce jarzynowej.  Umieszczamy wszystko w garnku i podlewamy niewielką(...)opakowaniu, tyle, że bez cukru. Będzie on dość gęsty, ponieważ zmniejszyliśmy ilość mleka.  Po ugotowaniu, do gorącego jeszcze budyniu, dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Na koniec białka miksujemy z budyniem, aż powstanie jednolita masa. Na wyłożoną papierem blachę, wykładamy rozwałkowane ciasto z lodówki. Następnie jabłka

Czerwona Porzeczka
Torcik orzechowo-jabłkowy 253

śmietanki 30% * 70 g małych bez Wykonanie: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, wsypać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Do piany dodawać kolejno po jednym żółtku - cały czas ubijając. Mielone orzechy wymieszać z mąką - dodać do  ubitych jajek - delikatnie połączyć. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(...)musu. Jeśli pozostają kawałki nierozgotowane, można zmiksować. Do gorących jabłek wsypać galaretkę - mieszać do momentu rozpuszczenia składników. Powstały mus ostudzić, tężejący wykładać na biszkopt. Na zastygniętym musie jabłkowym ułożyć bezy. Przygotować mus czekoladowy.   Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary. Dobrze schłodzoną kremówkę  ubić. Do połowy rozpuszczonej czekolady, dodać 1/3 część kremówki  - delikatnie

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania