ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:485/901)

tort kakaowo - jagodowy 198

budynie śmietankowe bez cukru 40g -2 płaskie łyżki mąki -3 żółtka -250g masła lub margaryny PONCZ -sok z połowy cytryny -0,5 szklanki wody -1 łyżka cukru -3 łyżki wódki Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do masy-delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do posmarowanej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Cruffiny z różą 109

gotowego ciasta na croissanty. Cruffiny  zawładnęły moimi myślami od kiedy na Instagramie trafiłam na zdjęcia cronutów u Łukasza z food2 . Jednak pomysł smażenia już i tak dość tłustego ciasta półfrancuskiego wydał się lekką przesadą nawet mi. Bardziej amerykański może być jedynie smażony w głębokim oleju snikers (tru stori). Posypany karmelizowanym bekonem. I polany cynamonowym lukrem. Nie żebym tego(...)poziom cukru skoczyłby mi w kosmos. Amerykanie cronutsami się zajadają, wyczekując swojej porcji w kolejce i nawet ciotka w osobie samej Julii Roberts nie wystarczy, żeby to ciacho dostać bez kolejki. Mam parę fajnych ciotek, ale Dżulki Roberts wśród nich nie ma. Mam też świadomość, że aby spalić takie jedno cudo, musiałabym przekopać cały nasz ogród do głębokości metra

les mirabelles
Pączki light - pieczone w piekarniku 380

dokładnie mieszam. Przykrywam miseczkę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut.Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypuję przesiana mąkę, cukier waniliowy, dodaję mieszankę z jajek, miękkie masło i zaczyn. Mieszam wszystkie składniki drewnianą łyżką, a następnie przekładam na stolnicę i zagniatam, aż ciasto stanie się gładkie, elastyczne (około 10 minut). Wyrobione ciasto umieszczam

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik z trzema czkoladami 500

oczy i przenoszę się na piaski karaibskiej plaży, gdzie targane ciepłym, morskim wiatrem kakaowce Ciollo rodzą najwspanialsze na świecie nasiona.   Kakao, jak się bez niego obejść? Jak żyć bez topiącej się pod podniebieniem czekoladowej kosteczki? chociażby jednej w ciągu dnia? Grożono niedawno, że produkcja ziaren kakaowca, nie nadąży z zaspokajaniem zapotrzebowania światowego rynku, a czekolada i kakao powoli będą(...)domu kolejne tabliczki, uzupełniam zapasy na "gorsze czasy", chociaż po cichu mam nadzieję, że szybko nie nadejdą... Uwielbiam wiejski ser oraz czekoladę, kocham "ciężkie" serniki i ubóstwiam czekoladowe ciasta- jeżeli i Wy macie podobne upodobania to ciasto na pewno jest dla Was!! Sernik z trzema czekoladami (wspaniały przepis znaleziony w Kuchni nad Atlantykiem) Sp ód: 150g herbatników 50g masła

Zapiski Młodej Żony
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 863

podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto lepiej się będzie kroiło. Bardzo polecam… (inspiracja z książki siostry Anastazji :))   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka     Składniki: Biszkopt I: 4 duże jajka- osobno żółtka i białka 140g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt II: 6 jajek osobno żółtka i białka 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru 3/4 szklanki cukru 100g poszatkowanych orzechów włoskich 70g rodzynek 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 260g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo

Mała Cukierenka
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 2577

podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto lepiej się będzie kroiło. Bardzo polecam… (inspiracja z książki siostry Anastazji :))   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka     Składniki: Biszkopt I: 4 duże jajka- osobno żółtka i białka 140g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt II: 6 jajek osobno żółtka i białka 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru 3/4 szklanki cukru 100g poszatkowanych orzechów włoskich 70g rodzynek 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 260g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo

Mała Cukierenka
Kibiny z suszonymi śliwkami 226

ciasto, na ok 50 sztuk:30 dag mąki20 dag masła1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania wierzchu kibin2 kopiate łyżki kwaśnej gęstej śmietany szczypta soli  1. Ciasto zagnieść, odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy cienko jak na pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą śliwkową , zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem(...)czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno.Masa śliwkowa:40 dag śliwek bez pestek 2 łyżki powideł śliwkowych 4 kostki czekolady gorzkiej200-250 ml wody5 dag cukru kryształu lub cukru trzcinowegolaska cynamonugwiazdka anyżulaska waniliiskórka otarta z cytryny  Po przyprawy i bakalie zapraszam do sprawdzonego

Apetyczna babeczka
Wegańskie ciasto cytrynowe 167

Zastanawiałam się co by tu dla Was wykombinować na Sylwestra, i wykombinowałam kojące żołądek wilgotne ciasto cytrynowe, które idealnie Was ukoi rano, po imprezie w towarzystwie herbatki (jakby nie patrzeć środki na kaca to głównie witamina C) Składniki na małą keksówkę 22×8 cm (dla większej podwoić ilość składników, ja użyłam 4 mini keksóweczek): 300 g maki pszennej(...)wegańskiego jogurtu naturalnego *(małe opakowanie jogurtu ma standardowo 150 g, czyli około 180 ml-możecie dać całe bez obaw) 200 g rodzynek lub 150 g daktyli starta skórka 3 cytryn (lub łyżka jakiejkolwiek kandyzowanej skórki cytrusowej) 3 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju (około 100 ml) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Cytrusy wyparz we wrzątku, skórkę zetrzyj

greenscarf
Kokosowy sernik 177

który na szczęście zmierza ku końcowi, a ja wygodnie siedzę przed telewizorem popijając moją ulubioną zieloną herbatę i odmrażając zmarznięte stopy ;) Składniki: 5 jajek 4 łyżki budyniu kokosowego bez dodatku cukru 2 opakowania sera chudego Emilka (1kg) 1 szklanka dość gęstego jogurtu naturalnego opcjonalnie (bo wiem że większość z was tym nie dysponuje) 50g naturalnego miąższu z kokosa , daje niesamowity(...)największych obrotach przez około minutę  dodajemy ser, miksujemy  białka ubijamy na sztywną pianę  dodajemy pianę z białek do pozostałej masy i delikatnie wszystko mieszamy  wlewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia  pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala)  studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Babeczki z masą budyniową i owocami 237

mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 3 żółtka 65 g cukru pudru cukier waniliowy szczypta soliSkładniki na masę budyniową:500 ml mlekabudyń waniliowy bez cukrułyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyDodatkowo:ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp.Niestety sezon pomału dobiega końca, więc postanowiłam wykorzystać jeszcze dostępność(...)kruche i delikatne, a masa budyniowa wprost rozpływa się w ustach.Zaczynamy od przygotowania kruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Przygotować foremki do babeczek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem na grubość

Świat Ciasta
Powidła cynamonowe (bez cukru) 113

wszystkich domowych konfitur najbardziej smakują mi powidła. Staram się mieć ich w domu spory zapas. Pasują do naleśników, kanapek, jako dodatek do serów, ciast i wielu innych. Z myślą o chłodnej zimie postanowiłam zrobić powidła cynamonowe. Nie tylko pachną pięknie ale też są super smaczne. Już wyobrażam sobie jak wspaniale będą pasować do świątecznego piernika. Ilość słoiczków zależy(...)bardzo gęsta (po okołu 2 godzinach) dodajemy cynamon i smażymy jeszcze 10 minut. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Smacznego :) Artykuł Powidła cynamonowe (bez cukru) pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Wegańskie rogale Marcińskie 122

którym wtłaczane było masło musisz zrobić 4 razy. Tak wiem, ale jak już wgryziesz się w rogala to mi wszystko wybaczysz. Po 4 razie, a piątym w sumie zawiń ciasto, schowaj do lodówki najlepiej na całą noc. Musisz odpocząć. Jutro będzie lepiej. Jutro je zjesz! Kłamałam, nie będzie dziś lepiej, musisz zrobić farsz do rogalików, a jesli(...)kiepski sprzęt, to będziesz robić tą masę 3 h! Skłaniki: 200 g białego maku (2 razy zmielonego) 100 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g zblanszowanych migdałów (bez skórki) 100 g pomarańczowej skórki kandyzowanej 100-150 g cukru pudru Mak sparz (zalej wrzątkiem) wraz z orzechami (część orzechów włoskich zostaw do dekoracji, ja dodatkowo użyłam płatków migdałowych

greenscarf
Kopytka w pesto bazyliowym 191

jajkiem na ciasto wyrobione, na paski pokrojone, w wodzie ugotowane, na pesto bazyliowym podgrzane, serem oprószone, pieprzem doprawione, jest propozycją dania jarskiego dla Ciebie koleżanko i kolego :)Składniki:kopytka:400 g ugotowanych ziemniaków,150 g mąki pszennej,1 łyżka kaszy manny,1 jajko,1 łyżeczka soli,pesto z bazyli:2 garście świeżej bazylii,6 zielonych oliwek bez pestek,2 łyżki(...)cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Kopytka: Ziemniaki ugniatamy i studzimy, dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajko, wyrabiamy na jednolite ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formułujemy wałki, kroimy na długie paski i wrzucamy na osoloną wrząca wodę. Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek i odcedzamy.Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy kopytka i całość mieszamy

Moniki Smakołyki
Babka marmurkowa pomarańczowa 148

waniliowego extraktu. Polecam również przepis na babkę marmurkową z nutellą. Babka wygląda efektowniej, jeśli się ją upiecze w formie z kominkiem. Mam ich już kilkanaście! Babka marmurkowa to pyszne ciasto na co dzień i od święta. Babka marmurkowa Składniki: foremka z kominkiem o pojemności 1,2 l 180 g pszennej mąki + 1 czubata łyżka mąki 150 g cukru 1 łyżeczka(...)czubata łyżka kakao 50 ml pomarańczowego soku starta skórka z jednej dużej pomarańczy tłuszcz i tarta bułka do formy cukier puder do posypania Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Wszystkie składniki powinny być pokojowej temperaturze. Miękkie masło utrzyj z cukrem i wanilią. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Dodaj sok i otartą skórkę

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania