warte grzechu :) z serii "świąteczne obżarstwo". Mega słodkie ciasto ze słonecznikiem, kajmakowym kremem na biszkopcie. Składniki: Biszkopt: 4 jajka (201 g) oddzielnie białka i żółtka 130 g cukru 3/4 cukru wanilinowego (12 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 g mąki szymanowskiej 2 budynie czekoladowe bez cukru Warstwa II.: dżem porzeczkowy bez owoców (tu łowicz
Malowane smakiemwersji na zimno, gdyż jest on bardziej deserem niż ciężkim ciastem- jak np. tradycyjnie pieczony sernik. Sernik, mimo, że z mlecznej czekolady jest słodki, ale nie jest przesłodzony ani mdły, o delikatnie przebijającej się nucie wanilii, przełamany suszoną 'pijaną' śliwką- czyli nasiąkniętą %- oraz polany tradycyjną polewą czekoladową . Bez spodu, dzięki czemu przygotowuje się go dosyć szybko, o kremowej, delikatnej
Kraina Miodem Płynącadodaję zmielone orzechy, cukinię, jabłka i całość dokładnie mieszam łyżką. Teraz ciasto przekładam do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczenie chlebka z cukinią: Foremki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 90 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Chleb z cukinią jest gotowy, pięknie pachnie a jeszcze
Uwaga Babcia Piecze Chlebmisie blendera i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Jeżeli mamy dobrą patelnię i jesteśmy wprawieni w smażeniu naleśników możemy nie używać tłuszczu, jeżeli jednak nie jesteśmy pewni naszej patelni, warto delikatnie natłuścić patelnię przy pomocy gazika i przystąpić do smażenia. Z czasem, surowe ciasto staje się coraz gęstsze (przez właściwości lnu), więc warto dolać mleka
Be Fit Be Strongwielkości ptysiów i ilości kremu jaki położycie na ptysiu. Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się od łyżki oraz gdy będzie gładka bez grudek odstawiamy masę do całkowitego ostudzenia. 4. Gdy masa ostygnie miksując dodajemy
KreatywnePinycukru 200 g deserowej czekolady 1 łyżeczka whisky Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się od łyżki oraz gdy będzie gładka bez grudek odstawiamy masę do całkowitego ostudzenia. 4. Gdy masa ostygnie miksując dodajemy kolejno
KreatywnePinyopcjonalnie: łyżeczka whisky Dekoracja: opcjonalnie: gałązka świeżej mięty cukier puder Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się od łyżki oraz gdy będzie gładka bez grudek odstawiamy masę do całkowitego ostudzenia. 4. Gdy masa ostygnie miksując
KreatywnePinyprzeziębieniu, które mnie ostatnio dopadło. To małe podłużne pączuszki przygotowane bez drożdży, dzięki temu robi się je błyskawicznie i już po około 30 minutach można się cieszyć ich smakiem. Pączki nie wymagają jakiegoś specjalnego formowania, przygotowuje się je tak samo jak kopytka, ucinając małe kawałki z rulonu ciasta. Pączuszki dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany smakują nieco jak oponki serowe , mają jednak
Smakołyki Berenikiśliwek kalifornijskich BIO FRESANO- kupicie tutaj Suszone śliwki kalifornijskie bez pestek charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Więcej o produktach FRESANO dowiecie się TUTAJ Ale do dzieła, robimy zdrowe, aromatyczne pierogi. Wyjmij śliwki z opakowania i włóż do szklanej miski, posyp cukrem, odstaw na chwilkę. Robimy ciasto na pierogi. Składniki 3 szklanki mąki 1 jajko
Z Kuchni Do Kuchnitrzeba spróbować czegoś lżejszego;) Proponuję ciasteczka tylko z trzech składników... bez cukru, bez tłuszczu... ale czy smaczne?Oceńcie sami ;)Ciasteczka z kaszy jaglanejSkładniki:100 g kaszy jaglanej1 dojrzały banan2 garści orzechówPrzygotowanie:Kaszę opłukać, ugotować i przestudzić.Banana rozgnieść widelcem i wymieszać z kaszą.Z takiego ciasta formować ciasteczka, na każdym z nich ułożyć połówkę orzecha włoskiego. Ciasteczka piec
Lawendowe Niebowewnątrz, zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, z obu stron, na rumiano.Racuszki z twarogu podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem owoców, kleksem śmietany, czy też jogurtu. Z każdym dodatkiem smakują wyśmienicie. Delikatne i puszyste, bez dodatków są również pyszne. Zamieniając zwykły proszek do pieczenia na bezglutenowy, mamy
mojewypiekiinietylkopokochała od pierwszego gryza. Przypomniała sobie o nich, i choć sama bez problemu mogłaby je zrobić, to wiadomo, że jak zrobi ktoś, to smakuje lepiej . Poczekałam więc, aż jako tako się ochłodzi, i przed dwudziestą drugą zabrałam się do pracy. Tak naprawdę nie ma jej dużo, tyle, że ciasto, jak to drożdżowe ma w zwyczaju, potrzebuje nieco czasu na wyrośnięcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzetortilli jest wręcz banalne, nie wyobrażam sobie bez niej życia. Przepis: (1 placek) 35g mąki pełnoziarnistej 15 mąki pszennej szczypta soli +/- 30ml ciepłej wody kapka oliwy z oliwek Mąkę z solą przesiewamy do miski robimy małe wgłębienie na środku wlewamy wodę i oliwę. Zagniatamy ciasto na jednolitą kulkę. Pozostawiamy pod przykryciem by odpoczęło na jakieś 20min
More food, love and dreamsDzisiaj będzie dietetycznie, bez białej mąki i cukru. Spód tarty upieczony z mąki ryżowej, którą znajdziecie w Sklep.naSushi.pl , a nadziejemy ją pieczonymi buraczkami i cukinią marynowaną w oliwie z oliwek. Świetne danie dla osób, które są na diecie. Składniki na ciasto: 20 dag mąki ryżowej 1/2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła
Apetyczna babeczkajeszcze do gulaszu zieloną paprykę ale moim zdaniem lepiej smakuje bez tego dodatku. Placki ziemniaczane kilka dużych ziemniaków 2 cebule jajko kilka łyżek mąki pieprz, sól, przyprawa np. Kucharek olej do smażenia Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, dodać jajko i tyle mąki aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną Kucharka. Smażyć do zrumienienia
Praktyczna plMiodownik to drugie ciasto po pierniku, które kojarzy mi się z Gwiazdką. W oryginale krem robiony jest na bazie kaszy, ja jednak postanowiłam odmienić trochę skład dodając delikatniejszą masę z mascarpone. Wyszło pysznie i bardziej lekko!Biszkopt miodowy:100 g masła1/3 szklanki miodu1/2 szklanki cukru3 jajka1,5 szklanki mąkipół łyżeczki sodyKrem:250 g mascarpone4 łyżki miodu1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich(...)Masło, miód i cukier rozpuszczamy na wolnym ogniu do momentu uzyskania gładkiej masy, zostawiamy do przestygnięcia. Do garnka dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z sodą i całe jajka (bez skorupki! hyhy), całość mieszamy dokładnie. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut (do suchego patyczka). Gdy biszkopt ostygnie
sama złodycztylko wspomnienie i czasem truskawki bez wspomnianych dodatkow juz nie smakuja tak bardzo. Tym razem mysle, ze truskawkom brakowalo slonca i moze wlasnie dlatego nie sa tak slodkie jak byc powinny. Jednak z bita smietana w malym caiteczku smakowaly wspaniale. Francuskie ciasteczko z truskawkami i bita smietana skladniki na 6 ciasteczek 6 kwadratow ciasta francuskiego (8cmx8cm) 1 opakowanie kremowki
Przysmaki Karolkigodziny do wyrośnięcia, odgazowując/składając je w tym czasie 2 razy (po upływie 40 minut, a następnie po upływie kolejnych 40 minut) - filmik obrazujący składanie ciasta chlebowego - autor: weekendbakery.com. Następnie uformować bochenek ( filmik obrazujący formowanie okrągłego bochenka - autor: danusia555), włożyć go delikatnie, zlepieniem do góry, do dobrze obsypanego mąką koszyka do wyrastania chleba, przykryć czystą ściereczką(...)piec już bez pary (wyjąć z piekarnika naczynie z wodą) przez kolejne 25 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,77 kg bochenek chleba. Moje puree z dyni było mocno pomarańczowe (zależy to od gatunku użytej dyni, moja miała zieloną skórkę), ale rzadkie, przez co ciasto było dość
Gospodyni Miejskabigiem czasu powstawały różne jej wersje: z migdałowymi ciasteczkami ameretti, z orzechami laskowymi, czy z cytryną i limoncello. Jednak głownymi składnikami prawdziwej Caprese są gorzka czekolada i migdały. Ciasto po upieczeniu jest niskie, ma chrupiącą skórkę i wilgotny, puszysty środek. Caprese jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Z reguly podaje się ją posypaną cukrem pudrem, ale równie pysznie(...)bitą śmietaną, lodami czy świeżymi truskawkami lub malinami. W necie znalazłam parę sposobów wykonania Caprese. Największy dylemat miałam z migdałami. Niektóre przepisy wykorzystują migdały ze skórką, a inne bez. W jeszcze innych migdały należy sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórkę, uprarzyć w piekarniku i zmielić…. Ja użyłam już gotowych, zmielonych migdałów ze skórką(200 g), które uzupełniłam 100 g bez skórki
Mia Cucina Sofietapolecam:) ps. jeśli włożycie kilka kawałków do lodówki w szczelnym pojemniku będziecie się cieszyć tym ciastem dłużej. Składniki na tortownicę 24 cm (jeśli chcecie upiec ciasto w wersji rodzinnej zróbcie ziasto z podwójnej porcji w blaszce 40x30 cm) : • 2 duże jaja • 1 szklanka cukru(...)dolna bez termoobiegu). Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić na puszystą masę (około 7 minut). Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę (przesiać ją wcześniej razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać). Składniki krótko zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę. Masę wyłożyć łyżkąna blachę, delikatnie rozsmarować ciasto
cucinarepewnością zostanie ze mną na zawsze! Dzisiejsza propozycja to taka mini wersja sernikowa. Jeśli przygotujecie wcześniej kruche ciasto to przygotowanie "farszu" i upieczenie zajmie wam dosłownie 45 minut! Ciasto jest kruche i maślane, a masa z ricottą jest kremowa, z lekko cytrynową nutą! Pyszna!Idealnie smakuje ze świeżymi owocami. Sami długo zastanawialiśmy się z jakimi owocami najchętniej byśmy(...)chwycić za telefon i zadzwonić do MAKRO ! Dział z owocami stanął na wysokości zadania i na czas zamówił dla nas pyszne owoce! Pewnie pomyślicie - tak pyszne?! jasne, pewnie są bez smaku, a tylko ładnie wyglądają! A wiecie jakie było nasze zaskoczenie, kiedy truskawki pachniały truskawkami i były słodziutkie?! Dobrze, że mieliśmy większą ilość niż potrzebowaliśmy, bo przynajmniej z czystym sumieniem
Plate of JoyCiasta na jogurcie (z jogurtem? - nie wiem, która forma bardziej jest tu poprawna) są od kilku lat bardzo "modne" :-) No i wcale się nie dziwię, że zawładnęły naszymi sercami i ... podniebieniami. Są szybkie do zrobienia, nieskomplikowane, wilgotne i zawsze wychodzą :-) Możemy więc szaleć piekąc je z najróżniejszymi owocami, z kruszonką lub bez, w podłużnej formie lub okrągłej ... efekt jest(...)borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 45- 50min . Można zrobić wersję ciasta na blaszce, będzie wtedy niższe i posypać całość kruszonką. Jest równie smaczne
Walijskie Pichceniedziwie ,ze do tej pory ich nie robilam.W sumie sa latwiejsze od klusek slaskich.Polane stopionym smalczykiem,przyrumieniona cebulka,czy boczkiem po prostu poezja smaku.Jednakowo pyszne te nadziewane jak i bez nadzienia.Nadziewane maja te zalete,ze mozemy wykorzystac do nich mieso pozostale z gotowania np. rosolu.Zachecam do produkcji domowych pyz.Ciasto z dodatkiem surowych,przetartych ziemniakow jest niezwykle plastyczne i pyzy bardzo(...)soku.Wyrobic na jednolite ciasto.nabierac lyzka porcje ciasta,rozplaszczyc w wilgotnych dloniach placuszek,ukladac po 1 lyzeczce farszu miesnego ,zlepic brzegi i formowac okragla pyze.Postepowac podobnie do wyczerpania skladnikow.gotowac w duzej ilosci osolonej goracej wody.Po wyplynieciu pyz,przykryc garnek pokrywka,zmiejszyc ogien i gotowac okolo 8-10 minut ( w zaleznosci od wielkosci klusek).Bez nadzienia oczywiscie gotowac tylko kilka minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składniki: 1 opakowania kwadratowych wafli 100 g czekolady gorzkiej 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 100 g masła 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki rumu wykonanie: Czekoladę
Domowy Smak JedzeniaNiedawno otrzymałam od firmy Bio Planet http://www.bioplanet.pl/ do przetestowania olej arganowy. Oprócz klasycznego zastosowania w sałatkach, pastach postanowiłam wykorzystać go również do pieczenia. Ciasto, które
Szybko Tanio SmacznieKiedy byłam mała jadłam chałkę z masłem, a że nie było to jakimś częstym rytuałem traktowałam to trochę jak święto. Słodkie ciasto, posypane kruszonką, które cudnie
W kuchni wieczoremDo wypieków wolę stosować „jajka” z chia, siemienia lnianego, zastępować je musem jabłkowym czy masłem orzechowym. Mam wrażenie wtedy, że ciasto lepiej mi wyrasta, nie marnuję
Gotuj z Blue RavenZamienimy pospolitą kaszankę w ekskluzywne danie. Musicie nam uwierzyć, że tak przygotowana i opakowana kaszanka zupełnie zmienia swój smak. Warto skosztować. Potrzebujemy:
Maminek kulinarnyW sklepach zaczynają górować truskawki... W sezonie nie może u mnie zabraknąć sernika z tymi pysznymi owocami. Tym razem mój sernik jest bez spodu za to
Z miłości do słodkościBiały blok z żurawiną i pistacjami to wariacja na temat prl-owskiego bloku czekoladowego z mleka w proszku. Smakuje inaczej – bez kakao ma zupełnie inny
Poezja smaku