drożdżach. Chleb, który już kiedyś bardzo zauroczył nas swym smakiem. Wtedy piekłam go jednak z ziarnami, dzisiejszy powstał tak jak i tamte na mące orkiszowej, tym razem jednak bez dodatku ziaren. To taki tradycyjny chlebek, tylko z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Kiedyś piekłam go w garnku żaroodpornym, dzisiejszy upiekłam w garnku żeliwnym, jeden i drugi garnek sprawdził się idealnie. Jakiś czas(...)kilku etapach, ale każdy etap zajmuje tylko chwilę, wystarczy tylko odpowiednio rozplanować sobie czas. Ja zwykle pierwszy etap zaczynam późnym wieczorem, po 12-18h przekładam przerośnięte ciasto na blat, formuję bochenek i wykładam na ręcznik, a po kolejnej 1-2h wyrośnięty chleb wędruje do gorącego garnka. Jedyna trudność, to zachowanie ostrożności przy przekładaniu do garnka, który jest
Smaczne Zdroweciasto na 3 porcje (proszę się nie obawiać, że będzie twarde, po chwili stanie się podatne do wałkowania). Jedną zostawiamy do wałkowania, a pozostałe dwie ponownie wkładamy do lodówki. Ciasto musi „czekać” w chłodzie. Stolnicę oprószamy mąką i lekko podsypując wałkujemy nadając kształt prostokąta, na grubość maksymalnie 5mm. Ja rozwałkowałam cieniej. Tniemy na paski szerokości(...)bez), albo do worka foliowego (odcinamy róg) i „nabijamy” nasze rurki. Przed podaniem lekko oprószamy cukrem pudrem. * UWAGI: W oryginalnym przepisie podana jest gęsta śmietana 18%. Ponieważ mieszkam w Irlandii i takiej śmietany nie ma - używam dostępnej Crème fraîche (fr. świeża śmietana) – francuska, lekko ukwaszona śmietana, zawierająca około 35% tłuszczu. Moja akurat miała 30% i w tym cieście sprawdza
mojewypiekiinietylkowszystko, co można z nim pic i jeść, próbując nie mieć wyrzutów sumienia, kiedy zjem za dużo. Wtedy ładnie sobie tłumaczę, ze przecież ten jabłecznik jest bardzo zdrowy... Ciasto, jest mieszanina przepisów, z wyciągniętego z przepisów mamy, z wielu książek o bezglutenowym jedzeniu, a przede wszystkim moim słodkim pierwszym zaspokojeniem na nowej ścieżce bezwszyskiego żywienia. Smacznego(...)bez laktozy (ja uzywam benecol) 2 duze jablka 100 g cukru 1 lyzeczka cynamonu pol sloika powidel garsc orzechow wloskich dodatkowo borowki amerykanskie w czasie sezonu Do miski nalezy wsypac måke, cukier cynamonowy, cukier, jajka, oraz miekka margaryne. Wszystko zagniesc na zwarta mase. Posypac maka naokolo. Obrac jablka, pokroic w cwiartki a te w plasterki. Polowe ciasta walkowac
Lajtkraft food intolerancecieście. Ciasto jest bardzo smaczne i łączy w sobie wiele smaków, bardzo polecam (inspirację znalazłam w książce siostry Anastazji, przepis zmodyfikowany). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki kakao bez cukru 1 płaska(...)dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 5. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt kokosowy
Mała Cukierenkastężały. Jak widać ciasto ładnie prezentuje się w przekroju i w smaku jak dla mnie idealne, nie za słodkie nie za kwaśne, takie w sam raz. Inspiracje zaczerpnęłam z bloga zcukrempudrem , zmieniłam tylko nieco krem. składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku(...)wtedy ładnie i równomiernie się nasącza. Następnie posmarować 4 łyżkami dżemu. Odstawiamy i czekamy aż galaretka zacznie tężeć i nabierze gęstej kisielowatej konsystencji. Gdy galaretka będzie gotowa na cieście posmarowanym dżemem rozłożyć banany. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć na cieście wzdłuż dłuższego boku rozkrojoną stroną do dołu. Następnie banany skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały
Monia miesza i gotujePrzepyszny sernik na zimno, chyba nasz ulubiony. Prosty w wykonaniu, kremowy, puszysty, cudowny, z lekką nutką cytrynową. Na spodzie z pokruszonych ciastek maślanych z dodatkiem masła
moj przepis naprzepis na ciasto, na które sporo osób czeka, gdyż widziało zdjęcie na FB-ku i prosiło mnie na priv o przepis Sernik z pomarańczami to kolejny sernik, który mogę dodać do kolekcji moich sprawdzonych sernikowych przepisów . Przepis jest banalnie prosty, wyproszony od mojego sernikożercy z okazji Walentynek, a zrobiłam go w zasadzie od niechcenia. Sernik jest bez kruchego spodu. Mimo(...)proszek do pieczenia i sok pomarańczowy. Miksując dodajemy stopniowo cały twaróg. Następnie dodajemy ubite białka, łączymy z masa twarogową za pomocą łyżki. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy, obkładamy plastrami pomarańczy. Sernik pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po tym czasie nie otwieramy piekarnika, ale zostawiamy sernik na godzinę w wyłączonym piekarniku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmojprzepisna.pl | Truskawkowe Love Coś dla miłośników truskawek i serników na zimno, pyszny deserek naładowany truskawkami. Jeżeli nie macie truskawek świeżych możecie użyć tych z kompotu, tylko
moj przepis namojprzepisna.pl | Owsiane babeczki z żurawiną Kolejne bardzo proste i zdrowe owsiane wypieki, obok Kokosowo-owsianych ciasteczek FIT oraz Zdrowych i ekspresowych ciasteczek z bananami bez tłuszczu
moj przepis naserku wiejskim, nie urośnie, będzie bardzo niski, ale uwierzcie to nie odejmie mu smaku ;) Składniki (na małą blaszkę około 15x20cm) 1,5 szklanki serka wiejskiego light (tej gęstej części bez śmietanki) 1 bardzo dojrzały banan (najlepiej aż brązowy) 1 łyżka soku z cytryny 1 jajko kilka kropel olejku kokosowego (nie jest to konieczne) 2 łyżki kaszki manny firmy Kupiec ewentualnie(...)duży będzie banan, ja zawsze próbuję surowej masy przed wstawieniem do piekarnika) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na w miarę jednolitą masę tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 5 minut, żeby kaszka manna spęczniała ponownie miksujemy masę, a następnie wykładamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 35 minut w temp. 180 stopni studzimy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki na jedną foremkę keksową:2 jajka1/2 szklanki oleju25 dag cukru25 dag mąki pszennej2 łyżeczki sody4 łyżki kakao1 łyżka przyprawy do piernika25 dag marchewki, startej na drobnych oczkach bez skórykilka suszonych śliwekkawałki gorzkiej czekoladygarść orzechów włoskich1. Jajka i cukier ubijamy mikserem, dodajemy olej i dalej ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i łączymy ze sobą. Na końcu(...)śliwkę, czekoladę, orzechy oraz startą marchew, wszystko razem mieszamy łyżką, przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, i pieczemy ok 1 godziny. Ciasto polewamy dowolną polewą i dekorujemy
Apetyczna babeczkaOstatnio mało mnie tu było, mimo chęci nie udało mi się, długi czas walczyliśmy ze stroną, w międzyczasie dużo, dużo pracy. Oczywiście to nie był czas bez gotowania i jedzenia, ale na pewno było go trochę mniej. Od kilku dni mamy piękne słoneczko za oknem, buzia coraz częściej się uśmiecha. Ale są dni, kiedy tego słoneczka nie ma, gdy buzie(...)poprawiał się humor od marchewki, uwielbia ją w każdej postaci, wziąć w rękę, w surówce, gotowaną, czy podpiekaną. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że nigdy nie piekłam marchewkowego ciasta, trudno w to uwierzyć, ale taki jest fakt, u nas marchewka za długo nie poleży, a w dzieciństwie również takowego ciasta nie jadłam. Postanowiłam spróbować, ale w formie babeczek, łatwiejszych
dom-agi.plLeniwa niedziela. Całe osiedle śpi, jedynie jakiś starszy Pan urządził sobie spacer ze swoim pupilem. Czworonożny kudłacz, merdający radośnie ogonem, prowadzi swego właściciela parowymi alejkami. A
W kuchni Karmel-itkiwiśni, babka na kisielu, babka na oleju, babka na białkach. Moja powstała w zasadzie przez przypadek, zostały mi świeże białka po przygotowaniu tatara i szukałam przepisu na jakieś urozmaicone bezy z dodatkami. A zamiast tego natknęłam się na właśnie tę babkę. W zamierzeniu miała wyjść trójkolorowa ale jak widać u mnie kolory są dwa a trzeci to powiedzmy takie cienie(...)sztywną pianę, żółtka ubiłam z resztą cukru, dodając powoli olej, następnie dodałam ubite białka, na końcu mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszałam przy pomocy miksera. Powstałe ciasto podzieliłam na trzy równe części. Do jednej części dodałam kakao, do drugiej kokos, a do trzeciej suchy kisiel wiśniowy. Ciasto przełożyłam na blaszkę (uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą
Kuchnia z widokiem na ogródOstatnio zabrałam się za drożdżowe bułeczki. Przygotowałam je w dwóch wersjach smakowych. Ciasto drożdżowe zawsze trochę mnie przerażało i chociaż do tej pory nie upiekłam jeszcze tradycyjnej drożdżówki, to drożdżowe wypieki pojawiają się u mnie coraz częściej i wychodzą mi coraz lepiej. Jako pierwsze przedstawiam śniadaniowe bułeczki, lekko słodkie i z rodzynkami. Doskonałe również na przekąskę. Smakują zarówno same(...)dżemem lub w towarzystwie szklanki mleka. Delikatne i puszyste, ale nie przesadnie nadmuchane. Bez wrażenia pustego środka. Zdecydowanie bardziej treściwe, niż ich odpowiedniki dostępne w sklepach. Przepis powstał na bazie mojego starego i wielokrotnie modyfikowanego przepisu na rogaliki. Wyszły zadziwiająco dobre. Do tego łatwe i szybkie. Czy może być jeszcze lepiej? Drożdżowe bułeczki z rodzynkami składniki na 5 bułeczek Należy
Ratunku obiad