drożdżówki z jeżynami. Tym razem w innym kształcie i bez twarożku. Jeżyny możecie zastąpić z powodzeniem innymi owocami. Będą równie pyszne! Przepis znalazłam na blogu Sto kolorów kuchni. Składniki: Zaczyn: 25 g świeżych drożdży 70 g ciepłego mleka 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru Ciasto: 600 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 3 łyżki cukru z wanilią
Pasja Smakuczemu każdy z nich można poczuć, nic nie zlewa się w całość bez wyrazu, wręcz przeciwnie - pizza po 1. nie jest zalana sosem, po 2. nie jest zapaćkana niewiarygodną ilością sera - dzięki temu każdy kęs to uczta dla podniebienia! Szynka parmeńska w połączeniu z rukolą i delikatnym ciastem drożdżowym - rewelacja! Mi najbardziej smakuje, kiedy każdy kawałek maczam sobie dodatkowo
Moje Qulinariasię też robić mniejsze ilości (rzadko:)). Można oprószyć cukrem pudrem (my wolimy bez). Składniki: 4 szkl. mąki 1 i 1/4 szkl. kwaśnej śmietany (18%) 1/4 szkl. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko olej do smażenia Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Nawet jeśli początkowo nie będzie się kleić należy wyrabiać dalej zamiast dodawać
Kolorowy Przepisownikśmietanę fix , wszystko mieszamy. Zimne ciasto przeciąć na pół . Na jedną połowę ciasta wyłożyć słoiczek dżemu , następnie wykładamy połowę masy śmietanowej . Przykrywamy drugim plackiem . Wierzch smarujemy resztą dżemu i masy śmietanowej. Na wierzch ścieramy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przepysznych , ekologicznych , bez konserwantów produktów firmy http://www.primavika.pl/ . Zapraszam do wypróbowania pysznych
Sama słodycz i szczypta chiliręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Choć muszę przyznać, że zaletą tego ciasta jest to, że „nie pije tłuszczu”. Pierogi smażone w głębokim tłuszczu podajemy, do wyboru – z sosem przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego, czy z salsą. Świetnie też sprawdzą się z czystym barszczem. A w zasadzie, bez żadnych dodatków też są pyszne. Kto lubi smaki indyjskie ten polubi
mojewypiekiinietylkosuszonych ziół prowansalskich i mięty, choć równie dobrze możecie przygotować je bez dodatków lub na przykład z kminkiem. Główne szkoły przygotowania chlebków naan są dwie: ta, według której przygotowałam swoje skraca czas przygotowania do minimum. Druga szkoła zakłada użycie drożdży i czekanie przez cały dzień, aż ciasto wyrośnie. Żyjemy w czasach pośpiechu, dlatego też na co dzień proponuję wersję
W poszukiwaniu inspiracjiBorówki w jogurcie to ciasto na zimno. Do jego przygotowania nie jest potrzebny piekarnik, ani zbyt duża liczba składników. W smaku przypomina sernik na zimno, chociaż w składzie nie ma w ogóle sera. Przepis dodaje do akcji Lekkie desery bez piekarnika vol 2 . Jeśli macie tradycyjną tortownicę - to proponuje podwoić ilość składników. Składniki na okrągłą formę o średnicy
UgotowaćCiasto francuskie rozwijam. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę cząstkę jabłka. Oprószam cukrem oraz cynamonem. Ciastko składam na pół. 3. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 10 minut w temperaturze 190 stopni (5 minut z termoobiegiem i 5 minut bez termoobiegu
Tradycyjna kuchnia Kasistopniach. Masa serowa: 300 gramów serka homo naturalnego 1 galaretka owocowa (najlepiej bez cukru) 300 g truskawek Galaretkę zalewamy 300 ml gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z serkiem i wylewamy na wystudzony spód. dekorujemy truskawkami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Całe ciasto zawiera: 1039 kcal, 50,6 g białka, 30,3 g tłuszcze
Powiedz dietom niestworzyłam z myślą o jednej z moich przyjaciółek, osobie, z którą znamy się od bardzo dawna i razem przeżyłyśmy niejedną burzę. Grażyna jest wielbicielką cynamonu i kardamonu, wiec to ciasto nie mogło nazywać się inaczej :) Składniki: 1 duża gruszka - u mnie miałam wagę prawie pół kg, 2/3 szklanki suszonej żurawiny - użyłam Kresto, około 80-100 ml esencji(...)łyżeczka mielonego kardamonu . Żurawinę zalać esencją waniliową i odstawić przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie odcedzić. Gruszkę umyć, długim i wąskim nożem wyciąć od dołu gniazdo nasienne - bez przekrawania gruszki. Do powstałego otworu wcisnąć namoczoną żurawinę i delikatnie docisnąć palcami. Jajka ubić z cukrem (najlepiej mikserem), dodać kardamon i cynamon. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i sodą. Stopniowo dodawać
Codzienna kuchnia niecodziennacukru 150 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany budyń śmietankowy bez cukru (0.75 l) 375 ml mleka 2 łyżki cukru 30 g masła galaretka owocowa owoce Przygotowanie: Odszukujemy stolnicę i na nią przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, schłodzone masło, żółtko i śmietana. Z tych składników wyrabiamy ciasto, owijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciasto trzeba rozwałkować
Lawendowe Niebołóżka przez W . Mocną, aromatyczną, pobudzającą. Kto mnie zna, wie, że bez tej kawy nie wstanę! 2. Deszcz, który budzi mnie w jesienne poranki . Jego koncert na parapecie zatrzymuje mnie w łóżku na dłużej. Jeszcze mocniej niż zwykle czuję wtedy ciepło i opiekę domu. 3. Ciepłe ciasto , a najlepiej lekko podpieczone brzegi. Nic bardziej nie smakuje ze szklanką zimnego mleka
KUCHARNIAgrubość zależy tak naprawdę od naszych upodobań, ale im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym będą delikatniejsze i bardziej napuszone po usmażeniu. Tego rodzaju smakołyki najlepsze są w dniu przyrządzenia, nie martwcie się jednak, jeśli nie zdążycie zjeść całego chrustu jednego dnia. Wystarczy pozostawić go w temperaturze pokojowej bez żadnego przykrycia, a na drugi dzień jest ciągle smaczny i kruchy
Smakołyki Berenikiużyć białego) 250 g migdałów (ja użyłam ze skórką, ale powinno się bez) 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 żółtko i 1 łyżka mleka Sposób przyrządzenia: Jajka ucieramy z cukrem, a następnie mieszamy z przesianą mąką, migdałami, proszkiem do pieczenia i solą. Zagniatamy ciasto i formujemy wałki o średnicy około 2 cm. Przecinamy wałki w kilku
upichcic