Przepis na tradycyjną nalewkę z wiśni wg receptury sprzed wojny Nalewki z letnich owoców to prawdziwy cud w kieliszku w czasie zimowych chłodów. Dobrze zrobiona nalewka
Korniszonkijednak nic złego, a nawet doceniam inwencję szefa kuchni, który postanowił pobawić się formą i smakami. Podanie polędwicy z tuńczyka i sparowanie jej z sosem wiśniowym, orzechowym puree oraz imbirem to odważne połączenie, które przywodzi mi na myśl lekko azjatyckie smaki. Tatar z pieczonego buraka podkręcony limonką z dodatkiem przepysznych musów to bezpieczniejszy wybór, ale również nietypowy w połączeniu(...)prezentuje się następująco: Zupa krem z zielonych warzyw, ser bursztyn, tosty melba z czosnkiem, olej rzepakowy Pierogi z kaczką, sos z wędzonych śliwek, ananas, kolendra, chili Zapiekana mozzarella, burak, ciasto francuskie, orzechy, pomidorki koktajlowe, rukola Zapiekane gruszki, karmelowy sos, kruszonka, sorbet cytrynowy Powitani zostaliśmy amuse-bouche w postaci musu z jabłka – bardzo przyjemny i dobry wstęp do degustacji. Zupa
Pasja Smakukrem marcepanowy: 200 g marcepanu 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30 % krem maślany: 200 g masła 1 łyżeczka cukru 1 jajko duże pozostałe: 1 słoiczek konfitury wiśniowej 1/2 szklanki białego wina 1 cytryna 50 g płatków migdałowych dekoracje: 5 kulek kokosowych 30 g czekolady białej 30 g czekolady gorzkiej Marcepan: Migdały zalewam wrzątkiem w misce i odstawiam(...)rozpuści się. Jak piana jest lśniąca a cukier rozpuszczony dodaję żółtka i już tylko mieszam chwilę mikserem. Mąki, mak, migdały, proszek mieszam i dodaje w trzech partiach stopniowo do ciasta. Mieszam delikatnie od spodu łyżką drewnianą. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt
wesoła kuchniaoczywiście spożywane na surowo, ale warto wprowadzić je do swojej diety pod różną postacią. Mus jabłkowy. Składniki: - ok. 5 kg jabłek Golden Delicious (słodkie) - 2 galaretki czerwone (np. malinowe, wiśniowe…) - 2 galaretki zielone (np. kiwi, limonka…) - sok wyciśnięty z 1,5 cytryny Umyte jabłka pozbawiamy ogryzków i obieramy (korzystałam z wykrawacza do ogryzków). Przekrajamy na połówki, kroimy w kostkę. Przekładamy(...)odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 5 tygodni. Co jakiś czas mieszam drewnianą łyżką… więcej – jak ocet będzie gotowy). Mus jabłkowy można wykorzystać na różne sposoby – do naleśników, ciast, deserów… i nie tylko. Do czego ja użyłam? O tym w najbliższym czasie. Z takim musem można przygotować błyskawicznie danie. Z podanych składników otrzymamy 3 duże słoiki. Gorąco polecam
mojewypiekiinietylkowłasnej roboty nalewka wiśniowa, wg mnie to najlepszy domowy trunek. Niech nikogo nie przeraża wieloetapowy, czasochłonny proces przygotowania, bo jak to zwykle przy nalewkach bywa - trzeba się wykazać cierpliwością, by nalewka była idealna na chłodne wieczory i dostarczyła podniebieniu maksimum przyjemności :) Składniki: I etap: 1,5 kg wiśni 1 l spirytusu + 1 szklanka przegotowanej i ostudzonej(...)zlać płyn z owoców, wymieszać go z wcześniej przygotowaną nalewką, zamknąć i odstawić na 3 tygodnie, by nalewka się sklarowała. Owoców oczywiście nie wyrzucamy :) Można je wykorzystać do ciast lub deserów (najprostszy deser - rozpuścić czekoladę i zalać nią wiśnie - pycha), lub przełożyć do słoików i zasypać cukrem. 4. etap: Po trzech tygodniach nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i zakorkować
Domowa Cookierenka Agiwprowadzić w błąd i przy gwałtownym podejściu do tematu, możemy spierniczyć nasze pierniki. Lepiej więc dać naszemu wyrobowi chwilę (z 2-3 godzinki minimum), aż zamieni się w ciasto idealne. Bez naszego udziału mu się to uda! :) Gdy już będzie przypominało plastyczną masę, należy je wyrobić (unikając podjadania jak tylko się da) i odłożyć pod nieszczelnym przykryciem w chłodnawym miejscu(...)oblewania lub moczenia w nim pierników: - sok z 2 cytryn, - 2 szklanki cukru pudru. /Dość rzadki, pyszny i nie ulegający zbytnim uszkodzeniom :) 3. Polewa alkoholowa, u nas wiśniowa: - pół szklanki likieru np. wiśniowego, - cukier puder 1,5 - 2 szklanki, /Ta wyszła chyba najlepiej. Leciutko zaróżowiona polewa, która dopiero po dłuższej chwili gęstnieje i potrzebuje chwilę aby zastygnąć
Wypisz WymalujSkładniki (na tortownicę o średnicy 21 cm) : Spód: 150 g ciastek Oreo 40 g masła Ciasteczka pokruszyć, ja to robię w moździerzu. Masło roztopić, połączyć dokładnie
Moja Galeria SmakuWybieranie tortu na ósme urodziny mojej córeczki było bardzo trudne. Dziecko miało duże wymagania, najwięcej radości sprawił by jej tort ze świeżymi truskawkami lub malinami, ale
dom-agi.plformy Wykonanie placka kakaowego: Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, następnie dodać żółtka, wymieszać, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Na koniec wlać olej delikatnie jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Składniki na wkładkę serową: Ser biały 60 dag Jajka 6 szt. Cukier 20 dag Cukier waniliowy(...)kawy i wymieszać. Przygotowanie śliwek: 30 dag suszonych śliwek, pokroić na połówki i zalać przegotowaną ostudzoną wodą i odstawić na godzinę, po czym dokładnie odsączyć. Składniki na polewę: Galaretka wiśniowa 1 szt. Czekolada deserowa gorzka 1 szt. Czekolada mleczna 1 szt. Masło ½ kostki Śmietana kwaśna ½ szklanki Przygotowanie polewy: Galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody, dodać pokruszone czekolady, masło i wszystko
Tradycyjna KuchniaOdwrócony jogurtowiec truskawkowy z galaretką i jeszcze z dodatkowymi truskawkami, których nigdy za mało. Wygląda tak apetycznie, że nie można oderwać od niego wzroku (przynajmniej na
zdrowo i aktywnieOdwrócony jogurtowiec truskawkowy z galaretką i jeszcze z dodatkowymi truskawkami, których nigdy za mało. Wygląda tak apetycznie, że nie można oderwać od niego wzroku (przynajmniej na
Zdrowie i pysznie na talerzuSezon na wiśnie w pełni, więc wykorzystuję je na wszelkie możliwe sposoby. Dzisiaj przyszedł czas na pyszny wiśniowy chłodnik. Zupa idealna podczas letnich upałów, zwłaszcza dla łasuchów. Aby ją wzbogacić o cenne wartości odżywcze dodałam do niej nasiona chia, które lekko ją zagęściły. Szukając w sklepie jogurtu do tej zupy, zwróćcie uwagę, aby był on naprawdę naturalny, czyli bez dodatku(...)dokładnie połączyć. Powinna powstać dość gęsta (ale nie za gęsta) masa, gęstsza niż na lane kluski. W garnku zagotować lekko posoloną wodę i łyżeczką maczaną we wrzątku nakładać ciasto na wrzątek. Gotować przez około 2 minuty od wypłynięcia (w zależności od wielkości klusek). Ugotowane przelać lekko zimną wodą. Kluski można włożyć do zupy lub podać na oddzielnym talerzyku. Przepis
Codzienna kuchnia niecodziennaZrobiłam kolejną nalewkę. Tym razem wiśniową. To moja trzecia nalewka w mojej "karierze nalewkowej" ale już mogę powiedzieć, że nie ostatnia bo będą pojawiać się kolejne. Przepisów jak zwykle można znaleźć wiele. I z pestkami i bez, ja do swojej nalewki dorzuciłam tylko kilka. Napewno też przetestuje kiedyś wersję bez pestek. Nie wiem czy to zasługa pestek ale osoby kosztujące(...)się rozpuszczał. Gdy cukier całkowicie się rozpuści zlać powstały syrop z wiśni. Wiśnie można przełożyć do mniejszgo słoika i schować do lodówki a potem wykorzystać do deserów lub do ciasta. Zlany syrop połączyć z wcześniej zlanym płynem. Przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić na kilka mięsięcy, im dłużej tym lepsza nalewka
Monia miesza i gotujeGdzie się nie obejrzeć tam piłka nożna myślałam, że nikt w mojej rodzinie już się nią nie zarazi. A jednak zaraził się mój starszy synek i
Pieguskowa KuchniaSernik jagodowo-malinowy na zimno to ciasto idealne na letnie upały, gdyż nie wymaga pieczenia. Dostępność sezonowych owoców sprawia, że zamiast pieczonych tortów, na specjalną okazję możemy przygotować pięknie wyglądający sernik na zimno. Do przygotowania sernika użyłam typowo leśnych owoców i jest to połączenie idealne, gdyż maliny bardzo dobrze komponują się z jagodami. Sernik został przygotowany w tortownicy o średnicy(...)twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego 200g malin 150g jagód 4 płaskie łyżki cukru pudru 200g śmietanki 30% 20g żelatyny (5 łyżeczek) 6 łyżek wody 1/2 opakowania galaretki wiśniowej lub malinowej w proszku 150ml wody maliny i jagody do dekoracji Wykonanie: - tortownicę posmarować tłuszczem, wyłożyć na spodzie i bokach papierem do pieczenia - herbatniki całkowicie rozdrobnić, dodać roztopione masło, składniki
Smakołyki Bereniki