ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:129/169)

Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 185

zastępuje kakao i czekoladę. Melasę możemy traktować jako naturalny słodzik do ciast, sosu czekoladowego, pieczywa (zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy (np. do piernika). Karob nadaje potrawom i napojom ciemniejszą barwę. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu oraz witamin B1, B2, B3 i E. Można(...)liśćmi selera (co dość często wykorzystujemy gotując rosół) Mahlab - pestki dzikich wiśni Przyprawa popularna w krajach Bliskiego Wschodu, dodawana często do ciastek i pieczywa. Ze względu na gorzki migdałowo-wiśniowy smak należy stosować ją bardzo ostrożnie. W Polsce można ją zastąpić suszonymi pestkami moreli - używamy tylko rozdrobnionych jąder pestki. Mąka amarantusowa Można zastąpić mąką jaglaną mąką sojową Mąka atta Mąka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czekoladowy tort z masłem orzechowym 87

Czas czytania: 3 min Czekoladowy tort z masłem orzechowym to dość nietypowe połączenie smaków szczególnie dla europejskich podniebień, ale jest dobrze znane w USA. Jeśli lubicie smak ciasta czekoladowego, masła orzechowego, malin i bananów to tort będzie Wam smakował. Smak tortu jest zaskakujący i bardzo, bardzo dobry i z każdym kęsem coraz bardziej wciągający. Choć poniższy proces wykonania jest dość(...)banan dojrzały suszone banany drobno połamane-do dekoracji kilka ciastek do dekoracji boków biszkoptu mogą to być pokruszone biszkopciki lub kruche ciastka czekoladowe, owsiane, amaretti słoiczek dżemu malinowego lub wiśniowego Do nasączenia 1/4 szklanki wody lub herbaty 1/4 szklanki likieru Amaretto jeśli nie macie likieru Amaretto może być dowolny alkohol np. likier kawowy, pomarańczowy, bananowy... Instructions Przygotowanie biszkoptu Piekarnik rozgrzać

SprawdzonaKuchnia.pl
Top 10 przepisów na letni piknik 166

posiekanej natki pietruszki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka soli czosnkowej łyżeczka soli morskiej 2 łyżki Tabasco łyżeczka mielonego kminku 150 ml piwa (lub trochę więcej gdyby ciasto wyszło zbyt gęste) jajko Pełen przepis tutaj. 4. Salsa z truskawek i chipsy Klasyczna salsa truskawkowa do chipsów. Dzięki zawartości soli jest to rodzaj kiszonki, która nie musi być(...)tarce pęczek kolendry do dekoracji – posiekany pół opakowania sera feta do dekoracji – pokrojonej na kawałki garstka groszku ptysiowego do dekoracji oliwa do dekoracji Pełen przepis tutaj. 6. Zdrowy koktajl wiśniowy Nie ma nic zdrowszego niż koktajl z siemienia lnianego Składniki na koktajl: pół szklanki siemienia lnianego zalanego wrzątkiem gruszka lub banan 200 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) Pełen

Ugotowane pozamiatane
Kulki biszkoptowe 69

Kulki biszkoptowe to takie małe co nieco wyszperane z przepisów „Pani domu” z lat 90-tych. Wśród najróżniejszych notatek zachował się jedynie skrawek gazety z kilkoma

Słodki sentyment
Prosta Kostka rabarbarowa na biszkopcie 176

Wiosna w pełni i niebawem lato rozgości się na dobre, jakby nie patrzeć ta pierwsza kojarzy się nam nie tylko z rozkwitającymi drzewami ale i również

vaniliowoczekoladowa
SERCOWY RARYTAS 176

Na nadchodzące Walentynki w ymyśliłam taki deser bez pieczenia i zrobiłam w formie tortu . Nie jest jakiś trudny w wykonaniu, tylko trochę czasochłonny. Serduszka wycięłam z

Pani na deser
Deser wiśniowy z kozim jogurtem naturalnym 113

Przepyszny, słodko-kwaśny deserek dla każdego łasucha :) kozi jogurt naturalny w smaku jest bardzo podobny do krowiego i świetnie przełamał smak słodkich wiśni w galaretce :) 

Kolorowy Przepisownik
Domowe bułki z chrupiącą skórką 73

Lubicie bułki z chrupiącą skórką, a puszyste w środku? Mam dla Was prosty przepis na takie domowe pieczywo, zupełnie bez konieczności wyrabiania ciasta. Bułeczki te pysznie smakują solo, a z domowym dżemem i ciepłym kakao dostają laur Najpyszniejszej Kolacji Koniecznie je wypróbujcie! Składniki (na 8 bułek): 2 1/2 szklanki (600 ml) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 1/4 łyżeczki(...)temperaturze pokojowej! Po upływie przy pomocy szpatułki wykładamy ciasto na matę hojnie posypaną mąką. Szpatułką i palcami przyprószonymi mąką w kilkunastu ruchach “zawijamy” ciasto do środka i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 8 części – ja robię to przy pomocy szpatułki obsypanej mąką. Nie wyrabiamy ciasta, ale każdy kawałek formujemy w okrągłą bułeczkę – robimy to palcami

Lamarida.pl
Rogaliki drożdżowo- kruche 271

Rogaliki drodżowo- kruche z nadzieniem wiśniowym Składniki: - 25 g drożdży - 2 łyżki cukru - cukier waniliowy - 1 jajo - 1/4 szklanki mleka ciepłego - 250 g mąki - 1/2 masła - dżem (dowolny smak) Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i mąkę. Rozczyn w takiej postaci odstawiamy w ciepłe miejsce. Po tym jak podwoi swoją objętość, wyrabiamy z resztą ciasta. Odstawiamy na 30 minut

SMYKWKUCHNI
Wiśniowe szaleństwo. 165

  Gałązki wiśni uginają się pod ciężarem małych, bordowych kuleczek. Hm... Nie mogę sobie odmówic, zrywam je. Słodko-cierpkie, takie jak lubię.   Zrywam garśc, jedną

W kuchni Karmel-itki
Biscotti pomarańczowo-żurawinowe z migdałami 133

kolejną propozycję ciasteczek idealnych na ten właśnie okres. Idealne do odprężenia się przy winie, gdyż idealnie smakują nasączane właśnie tym trunkiem. Ja lubię jeszcze połączenie z nalewką wiśniową, polecam, wypróbujcie może Wam również przypadnie do gustu :) Dziś przepis na Biscotti pomarańczowo-żurawinowe z migdałami." Składniki : 100 g czekolady gorzkiej skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka zmielonych goździków 1 łyżeczka(...)kawałki, żurawinę kroimy na pół.  Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy migdały, żurawinę i drobno posiekaną gorzką czekoladę. Całość łączymy z mąką.  Ciasto rolujemy w długi cienki pasek i w foli wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około

Słodkie Przyjemności
46 i 45 tygodni - Sernik na zimno i Zebra 166

półtłustego 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (400 g) 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii 1 łyżka żelatyny + 1/5 szklanki gorącej wody 2 opakowania galaretki (malinowej, truskawkowej, wiśniowej) rozpuszczone w 3 szklankach wody dowolne czerwone owoce (opcjonalnie) - ja dodałam banany i też wyszło pysznie 250 ml śmietany kremówki + 2 łyżeczki cukru pudru biszkopt/1 opakowanie biszkoptów Spód można wykonać(...)drugi odstawić do zastygnięcia galaretki. Przed podaniem udekorować sernik śmietaną ubitą na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru. Smacznego! Moją drugą propozycją, na ósmy tydzień roku, jest ciasto, które towarzyszy mi od trzech lat na każdym wyjeździe wakacyjnym. Jak już kiedyś pisałam, moją mojego małża tradycją wakacyjną, są wyjazdy na Flamberg , w związku z tym, że jest to wypad

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sernik na zimno z brzoskwiniami 165

Jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju serników. Tym razem polecam przepis na pyszny sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką na spodzie z herbatników. Jest prosty do

e-PrzepisyKulinarne
Tort bezowy z pomarańczowym kremem mascarpone i polewą wiśniową 326

Czas przygotowania: 4 h Składniki na bezę o śr. 23 cm Koszt przygotowania: 24,00 zł SKŁADNIKI na bezę: 5 białek (ok. 170 ml) 250 g

kulinarnyJa
Piernik czeski z masą grysikową 191

Dodatkowo powidło śliwkowe. U mnie konfitura jabłkowa z konfiturą z wiśni, z kawałkami owoców ,domowej roboty. Połączyć wszystkie składniki na ciasto , wyrobić i włożyć na godzinę do lodówki. Podzielić ciasto na 3 porcje, każdą wałkować na prostokątny placek i piec na złoty kolor. W zeszycie nie ma podanego czasu ani temperatury, ale działamy intuicyjnie obserwując placki. Każdy pieczemy osobno. Odstawiamy(...)powidło-masa,spód drugiego placka-powidło. Kładziemy powidłem do masy i znów powidło-masa-spód trzeciego powidłem-przykrywamy i smarujemy wierzch masą. Można posypać na przykład posypką. U mnie wiśniowa. Wkładamy do lodówki. Super się kroi i świetnie przewozi, podawać nie bezpośrednio z lodówki. On musi poleżeć w temperaturze pokojowej przed podaniem, stąd jest idealny na wszelkie imprezy. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni