przynieść odrobinę lata do domu? Czym zaskoczyć gości i domowników? Odpowiedzią na to jest moja czekoladowo-wiśniowa fantazja na waniliowych gofrach . Ten wspaniały deser przywołuje mi na myśl słoneczne wakacje. Gdzie słodycz pysznych czekoladowych lodów ze starej małej lodziarni towarzyszyła mi co dnia. Smak lodów z serii „Lody jak dawniej” Braci Koral jest równie wyjątkowy. Polecam Wam spróbować(...)świeżej mięty Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej, dodajemy szczyptę soli, cukier i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitego dość gęstego ciasta (konsystencja ciasta powinna być gęstsza od tradycyjnego ciasta naleśnikowego). Gofrownicę smarujemy olejem (przy użyciu pędzelka). Bardzo dobrze ją rozgrzewamy. Aby gofry wyszły chrupiące i nie „giętkie”, najważniejsza jest moc gofrownicy
Słodkie okruszkifalse false false PL X-NONE X-NONE 250 ml mleka 3 jaja 30 g drobno posiekanego masła 5 łyżek miodu 3 łyżki konfitur lub powideł (śliwkowe, wiśniowe, malinowe lub tak jak u nas jeżynowe, bo w całym Al-Khobar innych nie było) opcjonalnie 1 łyżeczka carob molasses (melasa z drzewa świętojańskiego - nie jest konieczna, ale my lubimy(...)orzechów włoskich opcjonalnie polewa czekoladowa z tego przepisu Przygotowanie Składniki z wyjątkiem bakalii umieszczamy w automacie w podanej wyżej kolejności. Orzechy i rodzynki dodajemy po sygnale dźwiękowym. Ustawiamy program ciasto, w razie potrzeby dopiekamy około 10 minut Po upieczeniu i wystygnięciu można polać polewą czekoladową
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 10 dag masła 2 jajka 3/4 szklanki cukru konfitura np. truskawkowa, wiśniowa Przygotowanie: W jednej miseczce wymieszać składniki suche W drugiej miseczce bardzo dokładnie wymieszać składniki mokre: mleko, roztopione masło i jajka Do miseczki z suchymi składnikami wlać składniki mokre i dokładnie wymieszać(...)długie mieszanie może wpłynąć na to, że muffiny będą twarde Przygotować blaszkę i papierowe papilotki Do każdej foremki wlewać po pół jej objętości, nałożyć płaską łyżeczkę konfitury i wlać ciasta do 3/4 wysokości foremki Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 200 stopni C, przez
Proste Potrawyrogaliki drożdżowe nadzianie dżemem agrestowym. Rogale są pyszne, a dżem agrestowy przełamuje słodycz bułeczek nadając im wyjątkowego smaku. Jeśli nie macie dżemu agrestowego możecie go zastąpić długo smażonym dżemem wiśniowym (przepis znajdziecie tutaj ), niemniej jednak, w związku ze zbliżającym się sezonem na agrest, namawiam do przygotowania dżemu właśnie z tych nieco zapomnianych owoców (przepis wkrótce). Rogaliki drożdżowe z dżemem(...)około 10 minut, po tym czasie drożdże powinny podwoić swoją objętość. Żółtka mieszamy z letnią śmietanką i dodajemy do miski z mąką, dosypujemy cukier i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 8 minut). Po tym czasie dodajemy roztopione masło i zagniatamy, aż masło całkowicie się wchłonie i ciasto przestanie lśnić (kolejne 8 minut). Po tym czasie wierzch ciasta oprószamy mąką, miskę
Rozpustne gotowaniewarzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi(...)szałwią i kremowym makaronem z pistacjami Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy
karmelowytruskawkami lub brzoskwiniami. Knedle można przygotować bez nadzienia, wówczas podajemy kluski okraszone masłem, śmietaną, bułką tartą, podsmażoną cebulką lub skwarkami. Do knedli można także przygotować sos np. grzybowy, koperkowy, wiśniowy, malinowy lub żurawinowy. Jak zrobić knedle ziemniaczane z mięsem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku. Zrobienie domowych knedli z mięsem wcale nie jest takie trudne, jakby mogło się(...)kleista i już tego nie uratujemy. Oto składniki i przyprawy na knedle ziemniaczane. Knedle ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska --------------------------------------- Liczba porcji : 4 porcje Czas przygotowania : 2 godziny --------------------------------------- SKŁADNIKI: na ciasto ziemniaczane: 1kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy 2 jajka sól na farsz: 400g ugotowanego lub upieczonego mięsa 2 cebule 1 łyżka smalcu 1 żółtko sól
Moja Książka KucharskaMąki przesiać z kakao, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. Dno formy o wymiarach 23 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. Masa kokosowa: 500 ml mleka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej(...)Masło ubić na puszystą masę i powoli, łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń. Do masy dodać makaron, wódkę oraz wiórki kokosowe. Rozsmarować na wystudzonym biszkopcie, schłodzić w lodówce. Masa wiśniowa: 300 g wiśni 2 galaretki wiśniowe Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Do tężejącej galaretki dodać owoce, odłożyć do stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na masę kokosową, schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewytort! Składniki (na okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm) : biszkopt śmietanka 30% lub 36% 1 litr cukier 3/4 lub 1 szklanka kwasek cytrynowy 1/4 łyżeczki konfitura wiśniowa sok z połówki cytryny cukier ok 1 łyżki ciepła woda ok 200 ml Zaczynam od zrobienia biszkoptu, przepis znajdziesz tutaj . Następnie do miksera wlewam śmietankę, cukier ja przeważnie daje(...)mokry. Wykładam bitą śmietanę na grubość ok 2 cm a na nią konfiturę (po tym jak zrobiłam własną konfiturę, sklepową omijam szerokim łukiem. Przepis tutaj .) Nakładam kolejną warstwę ciasta i postępuje dokładnie tak samo jak przy spodzie. Na koniec nakładam ostatnią warstwę ciasta i cały tort pokrywam warstwą bitej śmietany. I zostało tylko udekorować dzieło
Kuchnia VikiWiosna i początek lata, to czas który uwielbiam, obfituje on w świeże, sezonowe i przepyszne owoce i warzywa. Zaczyna się sezonem na truskawki, potem maliny, czereśnie
SMYKWKUCHNIuważajcie na takie owoce jak np. kiwi, bo zawiera w sobie enzymy, które uniemożliwiają ścięcie galaretki). A wtedy smak i kolor wierzchniej galaretki możecie dobrać wedle uznania. Kreatywność w ciastach jak najbardziej wskazana😊 Ja do przepisu wykorzystałam galaretki bez cukru, dlatego dodałam słodzik do masy twarogowej. Alternatywą oczywiście jest dać galaretkę normalną i nie dosładzać masy, lecz tę kwestie pozostawiam(...)kokosowej lub 30% ▸2 opakowania galaretek cytrynowych+500 ml wody ▸cukier/słodzik wedle uznania wierzch ▸ok 500 g owoców (u mnie wiśnie, maliny, borówki) ▸1 opakowanie galaretki wiśniowej lub truskawkowej Przygotowanie: 1. Do pokruszonych herbatników wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło, mieszamy do połączenia. Spód formy (18 lub 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, brzegi natłuszczamy masłem
Zdrowie i pysznie na talerzusumie jest to mój jedyny wolny czas. Ostatni tydzień, może półtora, z przerwami na imprezy urodzinowe dla dzieci, bo później będę się urlopować na drzewach czereśniowych, a w lipcu wiśniowych ;) Uroki dużego, własnego sadu. A przy okazji, może z niektórymi z Was - mieszkańcami podwarszawskich miejscowości, będę się spotykać na targowiskach ;)? Kto wie? W każdym razie, teraz jeszcze odpoczywam i ładuje(...)rozcieramy drożdże razem z łyżeczką cukru następnie dodajemy do mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie lekko podsypujemy mąką, i wykładamy na blat. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części, w zależności od pożądanej wielkości pizzerinek. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem cukru. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie
Słodkie Przyjemnościteż pyszny sam. Na deser był przepyszny sernik na zimno z wiśniami i słoną kruszonką. Przepis łatwy, ale też pracochłonny – zwłaszcza kruszonka, która wymagała obierania orzechów i sos wiśniowy, który trzeba zredukować, co zajęło więcej czasu niż zakładano w przepisie. Być może wynika to ze zbyt małej ilości cukru. Podsumowując: Warto mieć “Prosto” na swojej półce i na pewno(...)przygotowywałam pizzę z anchois oznaczoną symbolem zegara, byłam zła na siebie, że tak długo mi to zajęło. Dopóki nie sprawdziłam, że zegar nie oznacza że będzie szybko, tylko że ciasto można sobie przygotować wcześniej. Przydałby się też lepszy indeks, bo potrawy można wyszukiwać tylko po najważniejszym składniku, czyli np. makaron z krewetkami będzie można znaleźć pod hasłem “krewetki
Ugotowane pozamiataneWiśniowy chłodnik z pierożkami idealny na upały. Chłodnik można zrobić dzień wcześniej. Podałam go z domowymi pierożkami z wiśniami. Ma być wiśniowo, pysznie i kolorowo. Takie moje ulubione smaki lata i dzieciństwa. Moja mama zawsze go robiła, i może dlatego jestem wielką fanką owocowych zup. Podałam go z jogurtem greckim bo jest fajny gęsty i kwaskowy. Zupa(...)ostygnie wstawiam ją do lodówki. W tym czasie robię pierogi Pierogi: Do miski przesypuję mąkę, dodaje sól, olej i wlewam gorącą wodę. Mieszam widelcem i odstawiam aż przestygnie ciasto. Zagniatam rękoma żeby było elastyczne. Rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąkom. Wycinam za pomocą dużej szklanki koła, układam wiśnie i przykładam drugie wycięte koło. Sklejam na około przyduszając ciasto widelcem
wesoła kuchniaJest w roku taka okazja, gdy tort wykonuję z ogromną( jeszcze większą niż zwykle) przyjemnością. Nie są to wcale moje urodziny;p To święto mojej Mamy
Domowe ciastaTrochę ostygło to moje kuchenne okno,ale wakacyjne wyjazdy i lenistwo sprawiły,że zrobiłam sobie blogowy urlop. Wracam i solidnie zabieram się do pracy. Na początek
W kuchennym oknie Ewy