szczęście nie było czuć, choć podobno podbiła smak buraczków) i brukselką, a do tego zapiekany mus ziemniaczany z pietruszką. Na deser smażone w głębokim tłuszczu kuleczki ryżowe, sos wiśniowy, migdały, lody waniliowe, a to wszystko z dodatkiem oleju rozmarynowego. Coś niesamowitego, mówię Wam! Dania jak z najlepszej restauracji - ale akurat temu nie można się dziwić, bo szef kuchni pracował wcześniej(...)drobno posiekać. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i perłowym, dodać imbir, połączyć. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać sok z limonki i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować wałeczek o długości 45 cm, a następnie obtoczyć je w cukrze perłowym. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoich czasach piły kompoty, bo prawie każdy miał jakąś działkę lub znajomy rodziców miał i jakoś się przetwarzało owoce a to na kompoty a to na dżemy. Te kompoty wiśniowe o charakterystycznym smaku czy jabłkowe, które tata umiał doprawić cynamonem i goździkami jak nikt. W takich czasach nikt nie myślał o lemoniadzie, bo skąd brać cytryny. Tym bardziej o lemoniadzie(...)kwaśna, możemy ją dosłodzić. Przelewamy do dzbanka/karafki, Dekorujemy owocami, miętą i kostkami lodu. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/lemoniada-rabarbarowa/ MieszamWGarnku Artykuł Lemoniada rabarbarowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkubędzie mdła, przez co przetwory nie będą udane. Po ósme..Podpisuj słoiki Robisz dziesiątki słoików przetworów. Wiadomo, odróżnisz ogórki od keczupu czy dżemu. Ale czy dżem śliwkowy odróżnisz od wiśniowego w ciemnej piwnicy, a dżem z owoców leśnych od dżemu z jagód? Może być ciężko. Dlatego warto robić etykietki i przytwierdzać je do słoika za pomocą gumki czy taśmy. Jesteś(...)dekalog Wam pomoże w produkcji własnych słoików ze wspomnieniem lata. Artykuł Dekalog przetworów – czyli rady na udane przetwory pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkukoniecznie! (: Składniki: spód: 1,5 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 140g bardzo zimnego masła pokrojonego na cienkie plastry 5 łyżek lodowatego syropu wiśniowego (najlepiej domowego) szczypta soli sucha fasola do obciążenia spodu przy pieczeniu krem ( wersja schłodzona): 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g) 250g śmietanki kremówki 36% 80g cukru pudru ***** w wersji(...)które to rozcieramy z całością za pomocą palców aż do jak najdokładniejszego połączenia (konsystencja kruszonki). Kolejno stopniowo dodajemy lodowaty sok z wiśni i zagniatamy na zwarte i dość elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, której wierzch lekko spłaszczamy i owijamy w folię spożywczą. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Piekanik najgrzewamy do 190*C (termoobieg). Schłodzone ciasto
Symfonia SmakówDelikatny i pyszny sernik kakaowo-waniliowy bez pieczenia to idealny deser na święta. Sernik jest łatwy do przygotowania i na pewno wykona go nawet osoba niezbyt
Kuchcik gotujeTrwa sezon na wiśnie. Nasza spiżarnia pomieściła w tym roku przetwory z 40kg wiśni. Ekologiczne wiśnie z własnej działki zbierałam osobiście. Teraz przyszedł
IzaGotujeWłaśnie dziś nastąpił dzień rozlania nalewki wiśniowej do butelek... najlepsze alkohole robi mój tata, nic tu nie jest wedle przepisu, u niego wszystko łączy się z wszystkim i za każdym razem wychodzi wielkie pozytywne zaskoczenie, tym razem była wiśniówka .... tradycyjna... aromatyczna... z własnych powiedziałabym przejrzałych wiśni... mmm pycha. Koniecznie musiałam skorzystać i spróbować, wiem, że gdy już ją rozleje będzie(...)nalewkę przez bibułę filtracyjną lub gęste płótno. Nalewka najlepiej smakuje po roku czasu, pije się ją o temp. 8- 10 ºC. Wiśnie, oczywiście uprzednio wydrylowane zawsze wykorzystuję do ciast, szczególnie dobrze smakują we wszelakich tortach z czekoladowymi kremami, bardzo prosto można je wykorzystać również do tarty, wykładamy wiśnie na spód, zasypujemy cukrem, zalewamy galaretką i mamy proste ciasto
Kuchenne aromatyPrzygotowanie trwa 10 - 15 minut. Oczekiwanie to około 3-4 godzin, aż stężeje, a potem 100% satysfakcji na talerzu. Na blachę ok. 30 cm na 25
Pasje Jolkiśrodku jest przestronnie, jasno, na uczestników czekają 24 stanowiska pracy, profesjonalny sprzęt. W kameralnym gronie 10 osób zaczynamy naszą czekoladową przygodę. Na początek miłe powitanie, kawa, herbata, pyszne ciasta. Wiesław opowiada o planowanych w przyszłości warsztatach, a ja odnotowuję w pamięci te, które najbardziej by mnie interesowały, m.in. wypiekanie bagietek, chlebów, dekorowanie tortów, robienie pralinek i figurek czekoladowych. Szkoła(...)przyszłe pralinki mogły zmieścić więcej pysznego nadzienia. Do nadziewania dziewczyny przygotowały kilka rodzajów ganache: amarena, orzech laskowy, mango-marakuja, pomarańcza i truskawka. Do wypełnienia swoich pralinek wybrałam nadzienie wiśniowo-migdałowe (amarena) oraz pyszny krem o smaku orzechów laskowych. Czekoladki nadziane, przyszła pora na zamykanie. Wiesław zalewa foremkę czekoladą i za pomocą skrobki sprawnym ruchem ściąga jej nadmiar
Obiad gotowyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastaciasto, wyłożyć je na dnie formy tortowej (o średnicy 26 cm) i zaciągnąć też lekko boki. Włożyć do lodówki na 60 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C. Zimne ciasto ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 10 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Sernik: Zmniejszyć moc piekarnika na 170 ° C. Masło roztopić i zostawić do ostudzenia. Białka(...)Jeżeli nie macie jagód, to kruchy spód można zrobić bez nich, dodając jedynie 1-2 łyżki zimnej wody. Malinową górę sernika można również zmienić. Pyszny byłby sernik z frużeliną wiśniową lub truskawkową. Poniżej zdjęcie jak wygląda wyłożony w formie kruchy spód jagodowy. Wyklejając go pomogłam sobie łyżką, dzięki czemu jest rozprowadzony równomiernie. Do góry naciągałam go palcami. Nie musi być
Passions hobbies lifeorzechów. W gruncie rzeczy można by ją potraktować jako samodzielny byt – co zdarza mi się czasami robić. Tu jednak zawartość słoika z wiśniami w zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia(...)wiśniami i orzechami 2015-08-03 13:23:00 Bardzo oryginalne, choć proste do przyrządzenia nogi z kaczki duszone w soku z wiśni, porto i cynamonie, podane z sałatką wiśniowo-orzechowo-jabłkową. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 średnie nogi z kaczki po 350-400g 300ml słodkiego soku z wiśni 125ml porto 125ml bulionu drobiowego 1 laska
Kulinarna Pokusazostały zebrane w okolicznych sadach i usmażone wedle oryginalnej, regionalnej receptury - oczywiście bez żadnych ulepszaczy. Mazowiecka Micha Szlachecka ma też ciekawą ofertę dla smakoszy nalewek, którzy mogą degustować wiśniową nalewkę dworską w Dworze Mościbrody , interesująca w smaku nalewkę z cytryńca japońskiego w Zaścianku Polskim i "skibniewiankę" w Retro Skibniewie. /Dwór w Mościbrodach/ A co my robiliśmy(...)pampuchy (zwane w okolicy pempuchami). Dotąd wydawało mi się, że pampuchy to potoczna nazwa robionych u mnie w domu klusek na parze. Myliłam się - pampuchy powstają z ciasta drożdżowego (oczywiście na lokalnej mące i jajach), krojone są na kształt rombów i smażone na prawdziwych fajerkach. Podczas smażenia ciasto nadyma się tworząc w środku charakterystyczny "bąbel", który po usmażeniu
KUCHARNIAPachną i smakują prawdziwymi pomarańczami. Można je podawać same albo z kremem i nadzieniem z dżemu pomarańczowego, z kajmaku, lemon curd lub innym. W zależności od stopnia napełnienia papilotek ciasta wystarcza na 12 do 18 sztuk. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 2 duże jajka 275 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła 200 g cukru 120 ml mleka(...)jeszcze raz dobrze ubić. Krem przełożyć do worka cukierniczego z wybraną końcówką i udekorować babeczki. Babeczki z nadzieniem z kajmaku i kremem z dodatkiem kajmaku Babeczki z dodatkiem konfitury wiśniowej i kremem z sokiem wiśniowym i barwnikiem Babeczki z dodatkiem dżemu pomarańczowego i kremem z barwnikiem
Trzeci talerzkombinowałam. Według mnie konfitura z aronii i jabłek jest PYSZNA! Oprócz aronii do słoików zapakowałam inne owoce: jabłka- Mus jabłkowy na zimę , wiśnie- Kompot z wiśni na zimę , Frużelina wiśniowa Składniki na 5 słoiczków: 1 kg dojrzałych owoców aronii 1/2 kg cukru 1/2 l wody 1/2 kg lekko papierówek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Aronię zbieram z ogonkami, myję(...)przekładamy do słoiczków o poj. 150 ml i pasteryzujemy 10 minut. Konfitura jest idealna do kanapek, białego twarogu, jako farsz do naleśników, dodatek do gofrów, czy jako dodatek do ciast. The post Konfitura z aronii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię