ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:136/169)

Tort makowy z masą serową 157

Święta, święta i po świętach. Nie udało mi się wrzucić przed nimi wszystkich przepisów na potrawy, bo zwyczajnie niektóre, jak ten tort, robiłam w Wielką sobotę

Gosia gotuje
Tajemniczy Pan Kot. I rabarbarowy kompot. 210

Kichnął, prychnął, zawinął swój ogon i polazł gdzieś.   A ja zostałam. Z kompotem. O nim miało być potem, ale że się Pan Kot zmył, tylko kompot był. KOMPOT WIŚNIOWO-RABARBAROWY. (pomysł autorski;) 500g mrożonych wiśni 200g rabarbaru szklanka cukru Rabarbar obrałam, pokroiłam w kostkę,w miseczce zasypałam kilkoma łyżkami cukru. Wiśnie rozmroziłam, wrzuciłam do rondelka, zalałam wodą(...)wystygnięcia. Jeśli będzie za słodki - dolać wody, zbyt kwaśny - dosypać cukru. To już pozostawiam według uznania każdemu z osobna. Przecedziłam, aby pozbawić osadu z rabarbaru. Wykorzystałam go do ciasta (post wcześniej

W kuchni Karmel-itki
Sernik w kieliszkach (z karmelizowanym bananem i sosem wiśniowym) 151

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com     Przepis pochodzi z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko". Oprócz łatwości w przygotowaniu deser charakteryzuje się walorami smakowymi, które

Di gotuje
Sernik czekoladowy 85

Po bardzo udanym i smacznym serniku zebra pieczonym w kąpieli wodnej, postanowiliśmy w ten sam sposób upiec sernik czekoladowy . Przygotowaliśmy do niego spód z kakaowych herbatników

niecodziennikpary
Sernik jogurtowy na zimno z owocami lata na słonym spodzie 162

jogurtu greckiego 1 szklanka cukru 3 łyżeczki żelatyny (czubate) Galaretka z owocami: 350 g czereśni 100 g wiśni 100 g malin 2 galaretki malinowe (może być też wiśniowa lub truskawkowa) rozpuszczone w 800 ml wody Wykonanie: Spód: Paluszki (lub precelki) rozdrabniamy w blenderze (lub wałkiem). Mieszamy je następnie z roztopionym masłem oraz cukrem i wylepiamy nimi dno i boki formy(...)galaretki i odstawiamy do ostudzenia. Gdy będą zimne dodajemy do nich owoce i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, aby galaretka zaczęła lekko tężeć. Następnie wykładamy ją na masę serową. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Smacznego

MyCookBook.pl
Piernik przekładany kremem i powidłami 376

karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym do 160 ºC przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyjąć(...)orzechy lub płatki migdałów Przygotowanie polewy Wszystkie składniki umieścić w rondelku i nie doprowadzając do zagotowania, podgrzewać i mieszać do połączenia wszystkich składników. Przełożenie powidła śliwkowe albo gęste konfitury wiśniowe lub jagodowe Przygotowanie piernika Pierwszy z blatów piernika (u mnie zazwyczaj grubszy niż pozostałe) posmarować kremem budyniowym. Nałożyć środkowy blat, lekko docisnąć i posmarować powidłami. Nałożyć trzeci blat, docisnąć, posmarować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik przekładany powidłami i kremem 302

karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym do 160 ºC przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyjąć(...)płatki migdałów Przygotowanie polewy Wszystkie składniki umieścić w rondelku i nie doprowadzając do zagotowania, podgrzewać i mieszać do połączenia wszystkich składników.    Przełożenie powidła śliwkowe albo gęste konfitury wiśniowe lub jagodowe Przygotowanie piernika Pierwszy z blatów piernika (u mnie zazwyczaj grubszy niż pozostałe) posmarować kremem budyniowym. Nałożyć środkowy blat, lekko docisnąć i posmarować powidłami. Nałożyć trzeci blat, docisnąć, posmarować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik na zimno z owocami 87

Witajcie Kochani po krótkiej przerwie 🙂 Trochę mnie tu nie było i trochę się u mnie pozmieniało. Przerwa spowodowana była ślubem i wesele – a co za

PatiGotuje
Szybki przekładaniec 461

Składniki: 2 paczki herbatników Banitki 1 budyń śmietankowy 1 łyżkę mąki pszennej 2 łyżki cukru 1łyżkę mąki ziemniaczanej 1/2 litra mleka 1 kostka margaryny ''Palma'' 1

kgwjanczewo
Sernik Blue Curacao 271

Piec: 25-45 minut w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu ciasto ostudzić zdjąć z niego papier do pieczenia, wyrównać brzegi i pozbyć się przyrumienienia jeśli powstało- by wydobyć błękit ciasta. Gotowy spód włożyć do tortownicy i przygotować masę serową. Masa serowa: 1.Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier puder oraz twaróg, mieszać wszystko dokładnie przy pomocy miksera. 2. Żelatynę rozpuścić(...)dekorować chmurkami masy śmietankowej, jagodami oraz listkami mięty. Smacznego :) Zobacz także:         Sernik z wiśniami       sernik z kiwi        sernik wiśniowy    sernik z musem czekoladowym

KreatywnePiny
Beza straciatella z wiśniami 191

Beza, krucha z zewnątrz, piankowa w środku i bita śmietana połączona z czekoladą karmelową i gorzką, całość zwieńczona konfiturą z wiśniami…bomba kaloryczna to fakt, prawdziwa

Wanilia i Kardamon
Tort "Od Serca" 179

sekund. Krem wstawiamy na chwilkę do lodówki.Przepis z głowy własnej - choć nie sądzę, żebym była nowatorką w takim połączeniu. Dodatkowo 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego kilka łyżek konfitury wiśniowej z całymi owocami 90 g czekolady gorzkiej 1 małe opakowanie ciastek Petit Beurre,tzw. Petitki kilka truskawek listki świeżej mięty garstka zmiksowanych na pył ciastek Petit Beurre (do obsypania boków(...)ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd zależy od naszej wyobraźni. Ciasto schłodzić. Po 2 godzinach jest gotowe do podania.  Krem waniliowy: 350 ml śmietanki kremówki 36% - dobrze schłodzonej 350 g serka mascarpone 1/2 szklanki

Blondynka Gotuje
WEGAŃSKI TORT BEZ ZBÓŻ (GLUTENU) I BEZ CUKRU 149

pszennej. Idealna dla osób chorujących na celiakię, cukrzyków i zmagających się z chorobami immunologicznymi. Pokochają ją zwolennicy zdrowego odżywiania i odkrywcy dobrego, naturalnego smaku. Jej słodkawy smak sprawia, że ciasta nie trzeba - lub tylko w bardzo małej ilości - słodzić.  Ten tort można upiększyć dodając polewę i / lub ozdoby na wierzch. Taki był mój zamiar, ale przy asyście moich dzieci(...)ryż, owies, jęczmień, sorgo, proso (kasza jaglana), kukurydza. Składniki na średniej wielkości tortownicę : Biszkopt: 1 1/4 szklanki mąki kasztanowej, 3/4 szklanki mąki kokosowej, 200 ml wody, 150 ml dżemu wiśniowego  (u mnie domowy bez cukru), 70 ml oleju kokosowego, 50 ml syropu daktylowego (można pominąć), 2 łyżeczki sody, 1 łyżka octu jabłkowego, 4 łyżki kakao lub karobu  (jeśli

Jeść, by żyć w zdrowiu
Krokiety z zieloną soczewicą i jarmużem oraz "Księgarenka przy ulicy Wiśniowej" 137

nastawieniu w ten weekend fińskiego chlebka świątecznego (przepis jutro po 20.00), zostało mi trochę ciemnego piwa, z którego przygotowałam ciasto na naleśniki . Farszem do naleśników jest jarmuż, który ostatnimi laty świętuje wielki swój powrót na polskie stoły, bo mam wrażenie, że w latach 90-tych i na początku XXI wieku został zapomniany. To warzywo bogate w różne składniki. Niedawno(...)wykładać na naleśniki. Składać brzegi do środka i zwijać naleśnik. Przed podaniem krokiety obsmażyć z różnych stron na rozgrzanym oleju. Tym razem na przeczytanie zbioru opowiadań "Księgarenka przy ulicy Wiśniowej" zdecydowałam się w weekend, by nie powtarzać błędu popełnionego przy lekturze "Cichej 5" . Autorami opowiadań są: Liliana Fabisińska, Gabriela Gargaś, Agnieszka Krawczyk, Remigiusz Mróz, Marta Obuch, Alek Rogoziński i Magdalena

Weekendy w domu i ogrodzie
JOGURTOWIEC NA ZIMNO Z BORÓWKAMI. 280

łasny; współpraca z Winiary;/ 2 duże jogurty naturalne 1 mały jogurt naturalny 3 galaretki wiśniowe Winiary 2 opakowania petitków 1/2 szklanki świeżych borówek 2 galaretki jagodowe Winiary Galaretki wiśniowe wsypuję do rondelka i rozpuszczam w połowie zalecanej ilości (czyli w 2,5-3 szklankach wody), stosując się do wskazówek  na opakowaniu. Gdy galaretka wystygnie, dodaję jogurt naturalny i dokładnie(...)tortownicy. Na wierzchu układam borówki i wkładam do lodówki. W tym czasie rozpuszczam galaretkę jagodową Winiary w 2 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawiam do wystudzenia. Wylewam na wierzch ciasta i schładzam w lodówce przez około 2 godziny. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki