Jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju serników. Tym razem polecam przepis na pyszny sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką na spodzie z herbatników. Jest prosty do
e-PrzepisyKulinarneCzas przygotowania: 4 h Składniki na bezę o śr. 23 cm Koszt przygotowania: 24,00 zł SKŁADNIKI na bezę: 5 białek (ok. 170 ml) 250 g
kulinarnyJaDodatkowo powidło śliwkowe. U mnie konfitura jabłkowa z konfiturą z wiśni, z kawałkami owoców ,domowej roboty. Połączyć wszystkie składniki na ciasto , wyrobić i włożyć na godzinę do lodówki. Podzielić ciasto na 3 porcje, każdą wałkować na prostokątny placek i piec na złoty kolor. W zeszycie nie ma podanego czasu ani temperatury, ale działamy intuicyjnie obserwując placki. Każdy pieczemy osobno. Odstawiamy(...)powidło-masa,spód drugiego placka-powidło. Kładziemy powidłem do masy i znów powidło-masa-spód trzeciego powidłem-przykrywamy i smarujemy wierzch masą. Można posypać na przykład posypką. U mnie wiśniowa. Wkładamy do lodówki. Super się kroi i świetnie przewozi, podawać nie bezpośrednio z lodówki. On musi poleżeć w temperaturze pokojowej przed podaniem, stąd jest idealny na wszelkie imprezy. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnisumie wykorzystałam całą śmietankę marki własnej Biedronki 330ml) 2 czekolady gorzkie (min 50-60% kakao) 1 czekolada mleczna 2 łyżki masła Poza tym: kilka łyżek dżemu wiśniowego (100% owoców słodzonego sokiem jabłkowym, bez regulatorów kwasowości, cukru czy innych dodatków) ozdoby cukrowe kolorowa posypka cukrowa. Przygotowanie: Sernik pieczemy dzień wcześniej. Masło i jajka najlepiej wyjmij trochę wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej(...)piekarnik na 160stC. Przygotuj tortownicę: spód i boki lekko natłuść i wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej osobno boki, wykorzystując małe paski papieru. Brzegi sernika będą dzięki temu równe, a ciasto nie przywrze do formy. Masło utrzyj na puszysto, dodawaj partiami twaróg, potem pianę z żółtek. Gdy się połączą w jednolite ciasto, wsyp przesiane mąki. Miksuj, aż masa stanie się gładka
Anioszek w kuchniGdy brak ci pomysłu i czasu na pieczenie biszkoptów i robienie mas. Gdy temperatury za oknem wysokie i po prostu nie chce się nic ciężkiego A
Latosiowydomcukier 1,5 łyżki, cukier waniliowy 1 łyżeczka, sól 3/4 łyżeczki, mleko 3,2% 2 szklanki, gorąca woda 2 szklanki, masło 2 łyżki, olej rzepakowy - do smarowania patelni, dżem wiśniowy - ile potrzeba, dżem z owoców leśnych - ile potrzeba w wersji wytrawnej dodać tylko 1 łyżkę cukru i 1,5 łyżeczki soli bez cukru waniliowego, można dodać paprykę, pieprz, kminek, majeranek(...)minut, krótko zmiksować i przelać do pojemnika patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować cienko ręcznikiem papierowym maczanym w oleju, smarować co drugie smażenie, na bardzo rozgrzaną patelnię wlać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki naleśniki są delikatne, miękkie, puszyste choć cienkie, podałam z dżemami na obiad do kawy zbożowej z mlekiem..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępudru 1 łyżka soku z cytryny + orzechy włoskie do posypania Krem budyniowy: 4 żółtka 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka aromatu waniliowego 3 szklanki mleka 20dag masła Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę. rozwałkować na placek grubości 3mm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym(...)sporządzić budyń. Po przestudzeniu utrzeć z masłem.Placek przekroić na pół. Na jedną część wyłożyć masę budyniową i przyłożyć drugą częścią placka. Smacznego! *ja używam zazwyczaj konfitury wiśniowej, ale równie smakowite rezultaty uzyskałam stosująć konfiturę śliwkową
Zapiski Młodej ŻonyDla odmiany coś słodkiego. Nie miałem zbyt wiele czasu, więc przygotowałem tartę o rewelacyjnym zestawieniu smaków słodkiego banana, aromatycznej wanilii i kwaskowych wiśni. W sam raz
Wyprawy kulinarnelubicie Owoce obieramy lub drylujemy tak, aby były w całości jadalne. Czyli np wiśnie drylujemy, porzeczki obrywamy itd. Ilość cukru dobieramy do własnych preferencji smakowych. Drukuj Zupa owocowa – wiśniowa Orzeźwiająca, pyszna zupa, idealna na lato Składniki 2 l wody 4-5 łyżek cukru szczypta cynamonu, kardamonu, goździków 1 łyżka cukru waniliowego 500-750 g sezonowych owoców 2 łyżki śmietany(...)ilości wody i gorącego kompotu. Podajemy z makaronem lub ryżem i kleksem jogurtu lub śmietany. Artykuł Zupa z wiśni i innych owoców pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupiernik, którego ostateczny smak zależy tylko od nas samych! To po prostu kwestia użycia odpowiednich powideł lub dżemu. Najlepiej nadają się do tego te o smaku porzeczkowym, śliwkowym lub wiśniowym, które charakteryzują się lekko cierpkimi i kwaśnymi nutami. :) SKŁADNIKI: 1/2 kostki margaryny (125 g) 1 szklanka cukru 2 jaja 3 szklanki mąki 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)piernika. Dodajemy do utartej margaryny razem z mlekiem i dżemem. Wszystko razem mieszamy na gładką masę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, funkcja góra / dół. Ciasto pieczemy przez 1 godzinę. Kiedy wystygnie polewamy roztopioną czekoladą. Smacznego
Kuchnia od dwojgaSernik na zimno. Kultowy deser w moim domu. A to za sprawą mojej Teściowej. To Ona nauczyła mnie robić to ciasto bez pieczenia - oczywiście bym mogła zadowolić podniebienie Męża przyzwyczajone do domowego smakołyku. O tamtej pory przybyło mi kilka lat, jedno dziecko, parę kilogramów i własna kuchnia, żebym mogła dalej tyć ze smakiem ;) Oto kolejna wariacja na temat owego sernika(...)średni serek homogenizowany waniliowy 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki miękkiego masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 galaretki cytrynowej opakowanie żelatyny do deserów 1/2 szklanki wody 1 galaretka wiśniowa biszkopty do wyłożenia naczynia ulubione owoce (opcjonalnie) Przygotowanie: Jogurt i serek (nie prosto z lodówki) miksujemy chwilę z miękkim masłem i cukrem. Żelatynę rozrabiamy w gorącej, ale nie gotującej wodzie
Kuchnia po mojemuDwa lata, jak ten czas leci. Pamiętam jak P. zawoził mnie do szpitala, gdy zaczęłam rodzić, jakby to było dziś, a to już 2 piękne lata
dom-agi.plLekki, szybki deser, tu w wersji bardziej dietetycznej - serek homo, z którego zazwyczaj przygotowywałam galaretkowca zastąpiłam jogurtem greckim. Deser wyszedł bardzo smaczny, w smaku
Smaczne Zdrowesoli stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, po czym stopniowo wsypywać do masy jajecznej delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę, wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec 20 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Krem truskawkowy: 150 ml wody zagotować, wyłączyć palnik i wsypać galaretkę truskawkową(...)truskawkowy. Babeczki udekorować wedle uznania (u mnie dekoracja z kolorowych perełek, czekoladowych motyli i kwiatów). Uwagi: Zamiast babeczek truskawkowych można zrobić w dowolnym innym smaku, np. zamieniając dżem na wiśniowy i tak samo z galaretką
Passions hobbies lifełyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: tłuszcz do smażenia cukier puder do oprószenia płatki migdałowe Oczyszczony rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondelka o grubym dnie, zalewamy sokiem wiśniowym i gotujemy około 5 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy cukier i gotujemy aż się rozpuści. W międzyczasie mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody. Wlewamy do gotującego się(...)Masę jajeczną łączymy z zimnym masłem, maślanką oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąką (ja zmniejszyłam obroty miksera). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Wylewamy po 1-2 łyżki ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoto. Racuszki posypujemy cukrem pudrem oraz uprażonymi płatkami migdałowymi. Podajemy razem z rabarbarowym sosem. Uwagi: Tak jak pisałam we wstępie: sosu, czy też
Smaki Na TalerzuSpód posmarować masą wiśniową i odstawić na godzinę do lodówki. Mascarpone zmiksować z twarogiem i resztą cukru . Namoczoną żelatynę rozpuścić w podgrzanej wiśniówce i połączyć z dwiema łyżkami kremu serowego ,a następnie z reszta masy. Krótko schłodzić , a gdy zacznie tężeć, dodać 250 mil kremówki, wymieszać. połowę kremu rozsmarować na wiśniach., przykryć drugim plackiem. Gotowe ciasto posmarować resztą kremu
W kuchennym oknie Ewy