ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:139/169)

Tort Royal 193

resztę mieszanki i miksujemy  do połączenia wszystkich składników.  Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem  i wykładamy papierem do pieczenia.  Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do 170 stopni.  Biszkopt pieczemy ok. 25 minut. Po ostygnięciu kroimy na 2 blaty.    Beza: 3 białka 150 g drobnego(...)następnie dodajemy mascarpone  i miksujemy jeszcze przez 1-2 minuty  aż krem lekko się napuszy.   Dodatkowo: 1 pomarańcza 1 limonka 10 łyżek likieru amaretto 200g frużeliny wiśniowej  Mieszamy sok z pomarańczy, limonki  i likier amaretto.  Pierwszy blat nasączamy połową przygotowanego ponczu, smarujemy frużeliną wiśniową  i wykładamy krem orzechowy.   Kładziemy drugi krążek, znów

Pyszności Słodkości
NAJLEPSZY WEGAŃSKI TORT 171

Poprzednie zdarzały się również baaardzo smaczne, ale często za ciężkie. Były zakalce, "rozpadalce",  itp. Po serii nieudanych biszkoptów zrezygnowałam z pieczenia tortów na długi czas. Przerzuciłam się na ciasta surowe, które zawsze się udawały. Jednak na ważne uroczystości fajnie zjeść tradycyjny tort z pieczonymi biszkoptami. Właśnie taki uczyniłam na urodziny córki. Może nie nazwę go tradycyjnym,  bo brak(...)torebka wegańskiego budyniu o smaku truskawkowym + 350 ml mleka roślinnego + 3 łyżki ksylitolu, 1/2 łyżeczki agar agar, 1 łyżka oleju kokosowego. Dodatkowo: 200 ml dżemu (najlepiej domowego o smaku wiśniowym) do posmarowania biszkoptów. Do dekoracji: Żelki w kształcie serc: 150 ml dżemu truskawkowego, 100 ml wody, 1 łyżeczka agar agar. Trochę płatków kokosowych i borówek. * Można zastąpić mąką orkiszową. Wykonanie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sernik z wiśniami p. Joanna Łyga – danie konkursowe 339

Naprawdę piękne, efektowne ciasto. A jeszcze jeśli jest to sernik? Każdy lubi sernik, prawda? Sernik z wiśniami Drukuj przepis Składniki 250g serka mascarpone 500g twarogu 150g cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 600g wiśni 1 dżemix 1 cukier waniliowy 1/2 szkl cukru spód 160g herbatników 2 łyżki miodu 100g margaryny listonic_name = "Sernik z wiśniami (z coolinarnie.pl(...)minut Krok 4 Do garnka przełożyć wiśnie , dodać 1 szkl wody, 1 /2 szkl cukru i cukier wanilinowy , gotować około 10 minut , następnie wsypać dżemix i wymieszać. Letnią masę wiśniową wyłożyć na zimny sernik. Odstawić na 1 godzinę do stężenia.   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

CoolinarniePL
Torcik walentynkowy 88

Całkiem spontanicznie powstał torcik walentynkowy W środku krem stracciatella i galaretka z wiśniami. Warstwy układane są po skosie, dlatego można wybierać smak, który ma być dominujący

Słodki sentyment
Tort czekoladowo - wiśniowy 117

Jak pewne wiele osób zauważyło Fb wywalił mi ze strony wszystkie posty a było ich sporo bo prawie 8 lat pracy wywalili jednym kliknięciem. Pocieszam się

Ewa w kuchni
Z cyklu weekendowe słodkości... drożdżówki ślimaczki 161

drożdżówki. Drożdżowe ślimaczki z dżemem wiśniowym Będziemy potrzebować: 400 g mąki pszennej 40 g drożdży 150 g masła 200 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru szczyptę soli słoiczek dżemu wiśniowego (lub innego ulubionego lub aktualnie posiadanego) 1 jajko Do sporej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, robimy wgłębienie, w które wkruszamy drożdże, a następnie zasypujemy je cukrem. W ten dołek wlewamy(...)czasu dodajemy mleko z masłem do mieszanki drożdżowej i wszystko dokładnie wyrabiamy. Jeszcze raz odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na ok. 1 do 1,5 godz. Po tym czasie ciasto powinno mniej więcej podwoić swoją objętość. Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta i smarujemy całą jego powierzchnię dżemem. Zwijamy ciasto tak jak na roladę. Dobrze jest sobie

Ratunku obiad
ciasto powiew jesieni 522

dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (21 cm x 37 cm). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową(...)całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czad miksujemy na gładką masę. dodatkowo: 100 g kokosu 2 łyżki cukru 1 łyża masła 2 opakowania delicji np. wiśniowych i pomarańczowych 2 galaretki brzoskwiniowe 500 ml gorącej wody wykonanie: Kokos podsmażamy na patelni z cukrem i masłem na złoty kolor. Odstawiamy do przestudzenia. Galaretki rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy

Domowy Smak Jedzenia
ciasto jesienne 470

dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (21 cm x 37 cm). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową(...)całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń, cały czad miksujemy na gładką masę. dodatkowo: 100 g kokosu 2 łyżki cukru 1 łyża masła 2 opakowania delicji np. wiśniowych i pomarańczowych 2 galaretki brzoskwiniowe 500 ml gorącej wody wykonanie: Kokos podsmażamy na patelni z cukrem i masłem na złoty kolor. Odstawiamy do przestudzenia. Galaretki rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 174

Pierwszy raz spotkałam się z taką taktyką. Wybaczyłabym pewnie to oczekiwanie, gdyby było na co czekać. Tymczasem, chociaż prezentowało się bardzo dla oka mile... Groszek był zimny i suchy, ciasto filo przepieczone (z przyklejonym od wewnątrz liściem winogron), polędwiczka wysuszona na wiór, a pasta z pieczonego bakłażana miała wyraźny posmak spalenizny.  Bardzo szkoda, bo sosy charakteryzował bogaty i złożony(...)dereń, czyli krokiet z bażanta z grzybami na puree z kalarepy z jabłkiem, terryna z dzika z sosem z suszonych owoców z dereniem, fondant z kalarepy, marynowany rydz, sos wiśniowy, ziemia czekoladowo-kawowa Przyszła kolej na jedno z najoryginalniejszych dań w festiwalowej karcie. W kolejce stałyśmy niedługo, miły kelner zapytał od razu, czy życzymy sobie dania festiwalowego. Na stole stało

Życie zamknięte w smaku
Sernik zebra na zimno - chałwowo-czekoladowy z musem z białej czekolady 179

Ciasteczkowy sernik na zimno tak nam posmakował, że chciałam zrobić znów jakiś serniczek na podobnej bazie. Miałam do zużycia chałwę i tak powstało to cudeńko. Kolejny

Kto ugości moich gości?
Tort czekoladowy z wiśniami i dekoracją z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej 204

wykonania tortu był przepis na Tort węgierski . Wiśnie w alkoholu : 350 g wiśni świeżych lub mrożonych 3 łyżki cukru 100 ml wódki 100 ml innego alkoholu, np. Amaretto, likieru wiśniowego   Biszkopt kakaowy : 6 dużych jajek 130 g mąki pszennej 40 g kakao 180 g cukru Krem czekoladowy : 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego(...)przepisie nie ma proszku do pieczenia, biszkopt rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom ). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Delikatnie przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160° - 170°C przez około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je w formie

Opowieści z piekarnika
Chabrowy tort ananasowo - porzeczkowy 160

ubijamy. Na koniec do masy jajecznej wsypujemy partiami przesiane mąki, Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków już nie smarujemy. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra- dół. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty(...)łyżkami cukru pudru i śmietanką i druga połowa ( około 150 ml) z dżemem porzeczkowym, 4 łyżkami cukru pudru i śmietanką.  Blaty biszkoptu nasączamy, tym razem nasączyłam je nalewką wiśniową z odrobina przegotowanej wody ;) I przedkładamy masami. Wierzch ozdabiamy wedle uznania. Ja użyłam tym razem świeżych chabrów

Życie zaczyna się w kuchni
Owsiane, wilgotne muffinki z wiśniowym środkiem 286

brązowego cukru demerara (jeśli chcielibyście użyć białego, to należy dodać go mniej, ok. 1/3 szkl.) 3/4 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: dżem wiśniowy do nadziania babeczek (ja użyłam domowego) - dobrze jest używać dżemu z dużą ilością owoców, a małą ilością galaretki, np. mój domowy dżem został w środku babeczek, natomiast kupny (który owoce(...)masę i... To jest z grubsza koniec pracy. Teraz pozostało już tylko napełnić foremki. Metalową formę wykładamy papilotkami lub natłuszczamy i posypujemy otrębami. Do każdej foremki wlewamy płaską łyżkę ciasta, na środku układamy czubatą łyżeczkę dżemu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Foremki powinny być wypełnione co najmniej w 3/4 wysokości lub nawet trochę bardziej. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni

Ratunku obiad
Chlebek bananowy 83

Taki chlebek idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Wilgotny, miękki i ZDROWY!  Przygotowanie: 20 minut Koszt: Tanie O tym

zdrowo i aktywnie
Chlebek bananowy 95

Taki chlebek idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Wilgotny, miękki i ZDROWY!  Przygotowanie: 20 minut Koszt: Tanie O tym

Zdrowie i pysznie na talerzu