ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:389/518)

580. Jabłkowa, z masłem orzechowym. 183

jabłkowa muffina z orzeszkami ziemnymi, podana z kremem orzechowym* i bananem *masło orzechowe utarte z cukrem pudrem i mlekiem(nie widać na zdjęciu) Mój komputer znowu się buntował, ale już wszystko na szczęście naprawione. Serce dziwnie mi jakoś bije, tak szybciej.. inaczej. Z twarzy uśmiech nie schodzi. Chwila... a jakoś tak wszystko inaczej wygląda...  Składniki: 55g mąki jajko(...)łyżeczki proszku do pieczenia  cynamon, aromat coś do posłodzenia kapka mleka + orzeszki ziemne, płatki owsiane Mokre składniki mieszamy w miseczce, mąkę przesiewamy i łączymy z resztą składników, ciasto  przelewamy do papilotki, posypujemy orzeszkami i pieczemy ok 30min w 180stopniach

More food, love and dreams
Tarta migdalowa z gruszkami 232

czasie gruszki wyciągamy i odstawiamy na bok. Jajka ubijamy z 50 g cukru, dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną. Przygotowanym wcześniej ciastem wykładamy foremkę do tart. Na ciasto wlewamy trochę masy migdałowej, tyle by przykryła dno. Następnie układamy gruszki i zalewamy je resztą masy migdałowej. Tartę pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C. Upieczoną tartę lekko odstawiamy do wystudzenia(...)natychmiast 50 g masła. Energicznie mieszamy. Gdyby karmel zbyt szybko zastygał można go lekko podgrzać. Gotowym karmelem polewamy tartę i posypujemy płatkami migdałowymi.  Przepis zamieszczam w ramach akcji " Orzechowy tydzień " zorganizowanej przez Atinke z bloga " Tak sobie pichcę

Przysmaki Karolki
Spring rolls z obłędnym sosem orzechowym 115

tego oszałamiająco pyszny sos orzechowy na bazie orzechowego masła z sosem sojowym, odrobiną miodu dla przełamania ziemistego smaku i charakternym duetem czosnku z imbirem. Spring rolls to idealne danie na letni obiad, lunch do pracy, czy kolację lub piknikową przekąskę. Pyszne, kolorowe rolki nasycą i ochłodzą lekko podniebienie, muskając je azjatycką nutą wakacji z orzechowym tłem :) Przygotowywanie tych rolek(...)Spring rolls z sosem orzechowym na azjatycką nutę Potrzebujesz: Spring rolls  100g ryżowego makaronu vermicelli 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżeczki sosu sojowego arkusze papieru ryżowego duży talerz z wodą papryka czerwona marchew zielony ogórek awokado rzodkiewki cebula dymka Sos orzechowy 2 łyżki masła orzechowego 4 łyżki wody 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Cynamonki- drożdżowe bułeczki 310

ręką lub mikserem z założonym hakiem. Po ok 3 minutowym wyrabianiu (jeśli ręką to dłuższym) dodajemy stopniowo masło. Ponownie wyrabiamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ciasto przekładamy na lekko oprószoną stolnicę, odgazowujemy i dzielimy na 8 części, każda po ok 60g. Wałkujemy na prostokąt o wym. ok 6x12cm. Każdą część smarujemy cienką warstwą masła, posypujemy łyżeczką(...)smarujemy żółtkiem i wkładamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok 12-15 minut. Przestudzone dekorujemy lukrem przygotowanym z białka, soku z cytryny i cukru pudru oraz wiórkami orzechowymi

Kuchnia w czekoladzie
Donuty z masłem orzechowym i polewą 185

masła 2 czubate łyżki kakao 4 łyżki mocnej, czarnej kawy 3 łyżki cukru   Do żaroodpornej miski ustawionej nad kąpielą wodą – garnkiem z parującą wodą, wkładamy masło, masło orzechowe oraz cukier brązowy i podgrzewamy, aż oba masła i cukier się rozpuszczą. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.   W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200°. Blaszkę do donutów natłuszczamy odrobiną oleju(...)temperaturę, do tego jogurt oraz jajko – wszystko dokładnie mieszamy rózgą cukierniczą do połączenia składników. Następnie, do mokrych składniów dodajemy mokre i mieszamy do dokładnie połączenia składników.   Gotowym ciastem wypełniamy blachę do donutów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie wyciągamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie, wycigąmy donoty z formy.   W międzyczasie gdy donuty stygną

Smaczna Strona
Sernik dyniowy z figami 194

wiele czasu. Jest bardzo łatwy. Stosunkowo niski i upieczony w  foremce o średnicy 24 cm, dlatego wystarczy 30 minut pobytu w piekarniku, by był gotowy. Składniki na spód ciasta: 8 sucharków pełnoziarnistych 2 łyżki masła 2 garstki orzechów laskowych 2 łyżki mielonych orzechów laskowych Składniki na masę serową: 500 g sera 3 x mielonego 300 g puree z dynii(...)laskowe podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu. Ostudzić. W kielichu blendera umieścić sucharki, całe orzechy laskowe oraz mielone i masło. Zmiksować tak, by pozostały widoczne większe kawałki orzechów. Masę orzechową wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ucisnąć łyżką i wstawić tortownicę do lodówki, by masa stężała ser wymieszać z cukrem, mączką kukurydzianą i puree z dynii. Do masy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czekoladowo-Karmelowa Lava Cake; ''Death by chocolate with caramel'' 272

mąki 40 g cukru pudru 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii 1,5 łyżki whisky dulce de leche- masa kajmakowa- my wykorzystaliśmy masę kajmakową o smaku orzechowym Przygotowanie: Foremki natłuszczamy odrobiną oliwy i podsypujemy odrobiną kakao. Podgrzewamy czekoladę z oliwą z oliwek w kąpieli wodnej, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając. Po ostudzeniu masy czekoladowej, wsypujemy(...)wysokości. Na środek kładziemy po łyżce masy kajmakowej. Boki mają być ścięte, natomiast środek ma pozostać płynny. Piec:  10-15 min w temperaturze 220 stopni Talerz i wierzch ciasta posypujemy obficie kakao. Podajemy na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika Smacznego

KreatywnePiny
Pierniczki czeskie 212

łyżki płynnego miodu 1 przyprawa do piernika Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na 24 godziny. 2. Następnego dnia ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i wykrawamy pierniki. 3. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem (pominęłam). 4. Pieczemy w 180 st C przez ok 15 minut. Ważne, żeby nie piec ich za dużo, tylko(...)Kruche ciasteczka z bezą Kruche wykrawane ciasteczka Pierniczki świąteczne - miękkie Pierniki lukrowane   Torciki warszawskie Ciasteczka Klementynki Ciasteczka orzechowe Wafle mleczne Wafle kajmakowe Wafle kakaowe z aromatem rumowym

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki razowe. 152

Obiad ? Idealnie komponują się z kurczakiem i warzywami . Deser ? Dodajmy domowy krem czekoladowy , dżem lub bitą śmietaną . Chyba wszyscy się ślinimy w tym momencie! Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby(...)wanilii – szczypta soli – olej Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dwie łyżki oleju, wanilię oraz wodę gazowaną, wsypujemy także erytrytol i mąkę razową. Za pomocą miksera łączymy ciasto aż uzyskamy masę bez grudek. Ciasto odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i za pomocą chochelki wlewamy ciasto na patelnię i smażymy naleśniki z każdej

Zdrowy Styl Joanny
Kulki mocy 202

Kiedy nie je się normalnych słodyczy z wyboru trzeba znaleźć sobie zamiennik. Nie to, że nie lubię tych sklepowych, bo lubię i to bardzo, ale mam

Emskie Smaki
Pesto z liści rzodkiewki 191

 Zastanawialiście się czasem jak wykorzystać produkty spożywcze, które na co dzień wyrzucacie? A może tak jak ja, nie mieliście pojęcia że można je do czegoś

kulinarnyJa
Warsztaty z Kikkoman i Tabasco - Smaczny orzech do zgryzienia 199

Lepiej późno niż wcale :) Jeszcze przed Świętami miałam możliwość  uczestniczyć w warsztatach Świątecznych zorganizowanych przez firmę Kokkoman i Tabasco. Tematyką warsztatów

Niezły Młynek
Rogaliki z orzechów włoskich 149

orzechowe dogadzanie. Kilka dni temu, weszłam w momencie mielenia orzechów. Poniżej relacja z kolejnych etapów  - ważenia, zagniatania, formowania i pieczenia. Proporcje są bardzo ważne, co do grama,  to samo tyczy się jakości składników,  podstawa to dobre orzechy i prawdziwe masło. Rogaliki są lekkie, kruche, maślane i uwaga - wyłącznie dla wielbicieli orzechowych smaków. Mąka orkiszowa podkreśla orzechowy smak(...)orzechami,  szczyptą soli, cukrem pudrem. Wlewamy rozbełtane wcześniej jajko,  dodajemy pokrojone w kostkę masło.  Początkowo wszystko siekamy nożem,  potem zagniatamy szybko dłonią w jednolite ciasto.  Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu odrywamy niewielkie kuleczki,  formujemy wałeczki a następnie wyginamy w małe rogaliczki.  Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kronika Piekarnika
Kruche orzechowe pierścionki 97

Ciasteczka delikatnie orzechowe, do chrupnięcia na raz. Oblane lukrem cytrynowym zyskują i na wyglądzie i na smaku. Mogą leżakować w słoiku kilka dni, nie twardnieją, nie miękną. Stan niezmienny od chwili wyciągnięcia z piekarnika, do opróżnienia puszki lub słoja. Nie wiem, czy wysychają, bo jak to herbatniki, suche być powinny. Jeśli nie przepadacie za orzechami - pomińcie je. Jak na kruche(...)zawierają w sobie zbyt dużo masła. Dzięki zawartości mleka i alkoholu, zaliczyłabym je w zasadzie do kategorii chrupiących herbatników. W zasadzie powinny być upieczone w formie wycinanych ciasteczek z ciasta rozwałkowanego na grubość 2 - 3 mm. Ja wierząc w potencjał zagniecionego i schłodzonego odpowiednio ciasta, poddałam go odrywaniu, rolowaniu, turlaniu i zlepianiu w kółeczka. Sprawdziło się, o czym Was informuję

Kronika Piekarnika