ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:389/518)

Ciasteczka orzechowo-kakaowe 207

nadaje ciasteczkom smak głównie orzechowy, choć dodatek kakao jest również wyczuwalny. Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby zachowały swoją kruchość. Z poniższego przepisu przygotujecie około 20 sztuk . Ciasteczka orzechowo-kakaowe Składniki: 100g mąki pszennej 100g orzechów włoskich 60g domowego cukru waniliowego 50g masła 3 łyżki (60g) majonezu 2 łyżki kakao 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - składniki powinny być(...)orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze na drobne kawałeczki, dodać do innych składników - do składników suchych dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i majonez - wszystko razem posiekać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić na 20 części - każdą uformować w kulkę wielkości orzecha włoskiego - ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie - blachę z ciasteczkami schłodzić przez około

Smakołyki Bereniki
Wielkanocny bezglutenowy sernik bez cukru 145

wypieki, tak by sernik wpisywał się w moją dietę i nie pozostawiał wyrzutów sumienia. Składniki na małą tortownicę: Spód: 50 gram mąki kokosowej (zamiennie jakiejkolwiek orzechowej) 50 gram mąki orzechowej 30 gram mąki migdałowej (mogą być migdały tarte) 80 gram masła lub oleju kokosowego 3 jajka 1 łyżka erytrytolu (lub ksylitolu) opcjonalnie Masa serowa: 600 gram twarogu, może być mielony(...)wpisie klik 2 łyżki mąki kokosowej do zagęszczenia 1/2 kostki masła (lub 100 gram oleju kokosowego zamiennie) łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki spodu zagnieść i wyłożyć ciastem spód i boki tortownicy. Mikserem utrzeć jajka z erytrytolem i masłem lub olejem kokosowym. Do masy dodawać po łyżce ser i dalej ucierać. Wyłożyć masę na ciasto w tortownicy i piec

Marta próbuje
Leniwe 164

twarogowe. Nie zawsze ubijam białko na pianę, czasem dodają jajo w całości. Kluski, bo takiej nomenklatury będę się trzymać, dobrze smakują z masłem, ja używam palonego o orzechowym aromacie, cukrem, cynamonem, prażona bułką tartą lub śmietaną. Wróćmy zatem do smaków dzieciństwa - " Leniwe raz proszę" ;)  Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 20 min 300 g pełnotłustego twarogu 1 jajko(...)praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko i sól, stopniowo dosypujemy mąkę, zbyt dużo mąki sprawi, że kluski będą twarde 2. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem  3. W oryginale ciasto formujemy w wałek, spłaszczamy go i kroimy nożem kluseczki, ja formuję kluski w rękach, ale można nadać im dowolny kształt, blat podsypujemy mąką 4. Gotujemy

Słodki Kompromis
Babeczki na 9 sposobów 205

babeczki. Moje ulubione, sprawdzone wielokrotnie i lubiane także przez innych. Na pewno znajdziecie wśród nich takie, które i Wam przypadną do gustu, a raczej smaku. Babeczki z orzechowymi powidłami Orzechowe powidła możecie zastąpić zwykłymi lub wymieszać je z uprażonymi na suchej patelni, drobno posiekanymi orzechami  Babeczki Red Velvet Czerwone babeczki z białym kremem. Babeczki z czekoladą i płatkami migdałowymi(...)czyli krem z białej czekolady. Możecie zastąpić ją białą czekoladą rozpuszczoną z odrobiną słodkiej śmietanki. Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Muffinki troszkę inaczej, bo z drożdżowego ciasta. Wytrawne muffinki z szynką i pastą jajeczną Ciekawy pomysł na kolację. Muffiny kawowo-waniliowe z czereśniami Czereśnie można zastąpić dowolnymi ulubionymi owocami. Czekoladowe muffinki z czekoladą Coś dla wielbicieli czekolady

Codzienna kuchnia niecodzienna
17. Feriowy kryzys: czyli kokosowa jaglanka z makiem 210

aprawdę liczyłam na to, że podczas ferii wypróbuję przynajmniej kilkanaście zebranych przez cały rok przepisów czy wykonam ciasta, ciasteczka, pierniczki, chlebki, kremy z książek, które podostawałam na wszelakie możliwe okazje.... Przecież to dwa tygodnie wolnych poranków, idealnych na leniwe i smaczne śniadania! I co? I będąc w Austrii, kompletnie się rozleniwiłam, przyzwyczaiłam do gotowych potraw serwowanych w cudownych knajpkach(...)rano postawiłam na "lekko" przypadkowy miks, który niespodziewanie okazał się strzałem w dziesiątkę, zwieńczony ciasteczkowym kremem, który upolowałam we Włoskim supermarkecie. Wskazówka #1: Ciasteczkowy krem można spokojnie zastąpić masłem orzechowym, nutellą, dżemem... Wskazówka #2: Jeżeli banan jest niedojrzały lub jabłko mało słodkie, niezbędne może być dosłodzenie jaglanki. Wskazówka #3: W wersji wegańskiej, po prostu odpuszczamy sobie białko. Przypadkowa jaglanka

Pland based fille
Elastyczne cienkie naleśniki z masłem orzechowym -polecam pysznie smakują 133

składniki 3 jajka 1 1/2 szklanka mleka 3 opakowania budyniu waniliowego -może być inny smak 3 łyżki mąki tortowej 2 łyżki cukru brązowego 3 łyżki oleju

Moje Wyroby
LEBKUCHEN - ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI Z ORZECHAMI + FILMIK 72

Lebkuchen to tradycyjne, niemieckie pierniczki, jedne z pyszniejszych jaki jadłam. Są lekko kruche, orzechowe i nie wymagają długiego leżakowania. Udekorowane lukrem i posypkami smakują wybornie.  SKŁADNIKI :  250 g mąki  100 g mielonych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g masła 150 ml miodu 1 jajko LUKIER :  4 łyżki cukru(...)PRZYGOTOWANIE :  Masło i miód podgrzewamy w garnku aż się rozpuszczą. Wszystkie składniki przekładamy do misy robota lub na stolnicę, wlewamy ostudzoną masę  z miodu i wyrabiamy ciasto. Powinno być zwarte i mało klejące. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto posypując je mąką. Foremką wycinamy pierniki.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku, 12-15 minut w temperaturze 180 C', termoobieg.  Puder

Kulinarne Fantazje Marioli
Babka gotowana z truskawkami 102

delikatnie wymieszałam drewnianą łyżką. Połowę ciasta przełożyłam do formy silikonowej na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Do pozostałej części ciasta dodałam roztopioną i wystudzoną czekoladę i wymieszałam. Ciasto ciemne wyłożyłam na jasne i przemieszałam już w formie łyżką. Truskawki opłukałam, osuszyłam, pozbawiłam szypułek i obtoczyłam je mąką. Tak przygotowane truskawki poutykałam w ciasto. Formę przykryłam folią aluminiową(...)zagotowałam. Zmniejszyłam gaz i na najmniejszym ogniu gotowałam babkę przez 1,5 godziny. Po ugotowaniu formę z babką od razu wyjęłam z wody. Ciasto wystudziłam w formie i dopiero wyjęłam na talerz. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na babki gotowane, np.: babka zebra z kisielem (link do przepisu:  Waniliowe

Waniliowe Improwizacje
Bułki orkiszowe z ziarnami 118

ziarno niż pszenica. Mąka orkiszowa doskonale nadaje się do przygotowania pieczywa, zarówno chleba jak i bułek, szczególnie ta o wyższych typach, czyli pełnoziarnista. Orkisz ma lekko słodkawy smak i orzechowy aromat, co jest jego zaletą.  Wielkimi krokami zbliża się wrzesień, może więc upieczecie te pyszne bułeczki żeby następnie przygotować z nich apetyczne kanapki dla dzieci do szkoły(...)łyżki siemienia 2 łyżki pest ek dyni 350 ml wody 2 łyżeczki miodu Posypka: po 1 łyżce: otrębów, słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i pestek dyni. Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta na bułki dajemy do misy miksera i miksujemy do połączenia się składników. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na całą noc (8-10 godzin). Po tym czasie

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik cytrynowy z lemon curd 93

Torcik cytrynowy z dodatkiem lemon curd i orzechów włoskich to propozycja szczególnie dla tych, którzy nie lubią bardzo słodkich tortów. Czyli w sam raz dla mnie

niecodziennikpary
MAGDALENKI Z MĄKI GRYCZANEJ WG DAVIDA LEBOVITZ'A 124

Teraz zrobimy masło palone: masło pokrójcie w kostkę i włóżcie do rondla. Roztopcie na średnim ogniu, podgrzewając do momentu, aż nabierze jasnobrązowego koloru i zacznie wydzielać orzechowy zapach. Na początku będzie trochę pryskać, kiedy woda z masła wygotuje się, pozostały tłuszcz będzie powoli się rumienił. Kiedy stanie się jasnobrązowy, zdejmijcie z ognia i odstawcie do wystudzenia. Mąki, proszek do pieczenia(...)Stopniowo dodajcie resztę masła wraz z przypalonymi drobinkami (nie zeskrobujcie przypalonych cząstek z dna, będzie zbyt mocno wyczuwalne, wystarczą tylko te "pływające" w maśle) i wymieszajcie do uzyskania gładkiego ciasta. Foremki do magdalenek napełnijcie do ok 3/4 wysokości. Pieczcie przez 8-10 minut, aż środek ciasta będzie sprężysty w dotyku- nie sugerujcie się kolorem- miód i mąka gryczana nadają wypiekom

OliveandThyme
Naleśnikowe rożki kakowe z twarożkiem i jagodami 132

sosu masło. Trzymaj na niewielkim ogniu do chwili, aż się rozpuści. Zestaw z ognia.  Wlej mleko i wodę  do miski, dodaj  jajo i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując kakao i mąkę. Odstaw je   na 30 minut. Usmaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni  skropionej odrobiną oleju. Każdy naleśnik przekrój na połowę.  Twarożek  wymieszaj(...)sosem jagodowym i listkami   mięty. Posyp cynamonem , jeśli lubisz. Rożki kakowe z twarożkiem i jagodami zjedzone. Mam nadzieję, że dobrze Wam je opisałam.  Zagladam w cieniu orzechowych liści na na moje ulubione stronki. Zajrzyjcie  tutaj do E-Wełenki   Przyjemnie popatrzeć na  piękne rękodzieło mojej koleżanki. Przy okazji dopiero teraz dowiedziałam się, że jest miłosniczką

Gotuj Sam!
Kruche orzeszki - orzeszki kakaowe z masą orzechową 631

Zapraszam na kolejną odsłonę kruchych, słodkich orzeszków, tym razem kakaowe z masą orzechową. Orzeszki są nieodzowną częścią świątecznych wypieków. Za każdym razem ciut inny smak, dla urozmaicenia.  Na orzeszki:  30 dag mąki pszennej  30 dag krupczatki  25 dag masła  300 ml śmietany 18 %  2 żółtka  2 łyżeczki sody  2 łyżki octu(...)szklanki cukru  1 i ½ szklanki mleka w proszku ( pełne – nie odtłuszczone)  10 dag zielonych orzechów włoskich lub laskowych super oferta: Z podanych składników na orzeszki, zagniatam mięciutkie ciasto. Odrywam po kawałku, robię wałeczek, dziele na małe kawałeczki z których formuje kulki ( wielkości odpowiedniej do foremek )  Wypiekam orzeszki. Po wystudzeniu, obkrawam wystające krawędzie. Teraz masa, Kasię, wodę , cukier

Takie tam pichcenie
Batoniki czekoladowe 235

trzcinowy z syropem z agawy, w proporcji pół na pół) 0,5 szkl. mleka kokosowego z puszki (użyłam mleka krowiego ) 1/4 szkl. masła migdałowego o temp. pokojowej ( użyłam masła orzechowego ) Przygotowanie W malakserze zmielić wiórki kokosowe, pestki słonecznika i dyni oraz daktyle na masę o konsystencji grubo zmielonej kawy. Dodać mąkę migdałową, mąkę kokosową, czekoladę, orzechy, serwatkę, kakao i słodzik(...)papierem pergaminowym. Przyklepać i piec w temp. 95 o C przez ok. 50 min, do czasu gdy masa stanie się twarda w dotyku (ja piekłam 120 min.). Lekko wystudzone ciasto pokroić.  Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sałatka z soczewicą, szpinakiem i serem feta 168

Soczewica to ostatnio mój ulubiony dodatek w sumie do wszystkiego i uważam, że jest trafiona do wielu dań. Szczególnie do różnych sałatek. Do tego szpinak, który

Niezły Młynek