wiele czasu. Jest bardzo łatwy. Stosunkowo niski i upieczony w foremce o średnicy 24 cm, dlatego wystarczy 30 minut pobytu w piekarniku, by był gotowy. Składniki na spód ciasta: 8 sucharków pełnoziarnistych 2 łyżki masła 2 garstki orzechów laskowych 2 łyżki mielonych orzechów laskowych Składniki na masę serową: 500 g sera 3 x mielonego 300 g puree z dynii(...)laskowe podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu. Ostudzić. W kielichu blendera umieścić sucharki, całe orzechy laskowe oraz mielone i masło. Zmiksować tak, by pozostały widoczne większe kawałki orzechów. Masę orzechową wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ucisnąć łyżką i wstawić tortownicę do lodówki, by masa stężała ser wymieszać z cukrem, mączką kukurydzianą i puree z dynii. Do masy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki 40 g cukru pudru 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii 1,5 łyżki whisky dulce de leche- masa kajmakowa- my wykorzystaliśmy masę kajmakową o smaku orzechowym Przygotowanie: Foremki natłuszczamy odrobiną oliwy i podsypujemy odrobiną kakao. Podgrzewamy czekoladę z oliwą z oliwek w kąpieli wodnej, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając. Po ostudzeniu masy czekoladowej, wsypujemy(...)wysokości. Na środek kładziemy po łyżce masy kajmakowej. Boki mają być ścięte, natomiast środek ma pozostać płynny. Piec: 10-15 min w temperaturze 220 stopni Talerz i wierzch ciasta posypujemy obficie kakao. Podajemy na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika Smacznego
KreatywnePinyłyżki płynnego miodu 1 przyprawa do piernika Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na 24 godziny. 2. Następnego dnia ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i wykrawamy pierniki. 3. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem (pominęłam). 4. Pieczemy w 180 st C przez ok 15 minut. Ważne, żeby nie piec ich za dużo, tylko(...)Kruche ciasteczka z bezą Kruche wykrawane ciasteczka Pierniczki świąteczne - miękkie Pierniki lukrowane Torciki warszawskie Ciasteczka Klementynki Ciasteczka orzechowe Wafle mleczne Wafle kajmakowe Wafle kakaowe z aromatem rumowym
Kuchnia domowa AniObiad ? Idealnie komponują się z kurczakiem i warzywami . Deser ? Dodajmy domowy krem czekoladowy , dżem lub bitą śmietaną . Chyba wszyscy się ślinimy w tym momencie! Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby(...)wanilii – szczypta soli – olej Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dwie łyżki oleju, wanilię oraz wodę gazowaną, wsypujemy także erytrytol i mąkę razową. Za pomocą miksera łączymy ciasto aż uzyskamy masę bez grudek. Ciasto odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i za pomocą chochelki wlewamy ciasto na patelnię i smażymy naleśniki z każdej
Zdrowy Styl JoannyKiedy nie je się normalnych słodyczy z wyboru trzeba znaleźć sobie zamiennik. Nie to, że nie lubię tych sklepowych, bo lubię i to bardzo, ale mam
Emskie SmakiZastanawialiście się czasem jak wykorzystać produkty spożywcze, które na co dzień wyrzucacie? A może tak jak ja, nie mieliście pojęcia że można je do czegoś
kulinarnyJaLepiej późno niż wcale :) Jeszcze przed Świętami miałam możliwość uczestniczyć w warsztatach Świątecznych zorganizowanych przez firmę Kokkoman i Tabasco. Tematyką warsztatów
Niezły Młynekorzechowe dogadzanie. Kilka dni temu, weszłam w momencie mielenia orzechów. Poniżej relacja z kolejnych etapów - ważenia, zagniatania, formowania i pieczenia. Proporcje są bardzo ważne, co do grama, to samo tyczy się jakości składników, podstawa to dobre orzechy i prawdziwe masło. Rogaliki są lekkie, kruche, maślane i uwaga - wyłącznie dla wielbicieli orzechowych smaków. Mąka orkiszowa podkreśla orzechowy smak(...)orzechami, szczyptą soli, cukrem pudrem. Wlewamy rozbełtane wcześniej jajko, dodajemy pokrojone w kostkę masło. Początkowo wszystko siekamy nożem, potem zagniatamy szybko dłonią w jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu odrywamy niewielkie kuleczki, formujemy wałeczki a następnie wyginamy w małe rogaliczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kronika PiekarnikaCiasteczka delikatnie orzechowe, do chrupnięcia na raz. Oblane lukrem cytrynowym zyskują i na wyglądzie i na smaku. Mogą leżakować w słoiku kilka dni, nie twardnieją, nie miękną. Stan niezmienny od chwili wyciągnięcia z piekarnika, do opróżnienia puszki lub słoja. Nie wiem, czy wysychają, bo jak to herbatniki, suche być powinny. Jeśli nie przepadacie za orzechami - pomińcie je. Jak na kruche(...)zawierają w sobie zbyt dużo masła. Dzięki zawartości mleka i alkoholu, zaliczyłabym je w zasadzie do kategorii chrupiących herbatników. W zasadzie powinny być upieczone w formie wycinanych ciasteczek z ciasta rozwałkowanego na grubość 2 - 3 mm. Ja wierząc w potencjał zagniecionego i schłodzonego odpowiednio ciasta, poddałam go odrywaniu, rolowaniu, turlaniu i zlepianiu w kółeczka. Sprawdziło się, o czym Was informuję
Kronika Piekarnikakakaowe Rok temu pojawiły się na blogu Ule orzechowe i kokosowe , dziś postanowiłam dodać do kompletu ule kakaowe. Wykonuje się je na bazie herbatników, są nieco czasochłonne ze względu na to, że każdy jeden ul trzeba wylepiać osobno, ale warto poświęcić trochę czasu. Składniki: Na około 12 dużych uli Na masę zewnętrzną: 100 g herbatników 75 g cukru(...)kajmakowej 2 łyżki wódki Na nadzienie: 1/5 puszki masy kajmakowej Dodatkowo: Wafle, biszkopciki, bądź małe opłatki. Przygotowanie: Masa zewnętrzna: Herbatniki zemleć na proszek,dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać odrobinę masy kajmakowej lub wódki, jeśli zbyt kleista dosypać zmielonych herbatników lub cukru pudru. Jeśli używamy wafli, wyciąć kieliszkiem małe kółeczka. Złożenie: Odrywać
My sweet a lifeodżywianiu, więc musiał pojawić się także tutaj :) Użyłam mąki jaglanej, tak zachwalanej na wielu blogach, ale powiem szczerze, że mojego serca nie skradła. Ma charakterystyczny smak, nieco wyczuwalny w ciastach (również w biszkopcie). Wypieki wychodzą, ale nie są puszyste. Mimo to, w chlebku bananowym spisuje się całkiem dobrze :) Polecam na śniadanie, lub jako kanapki na słodko :) Składniki: 4 dojrzałe banany(...)misce i łączymy z mokrymi. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut w 180*C. Kanapki z chlebka można smarować masłem orzechowym, serkiem homogenizowanym lub dietetycznym kremem czekoladowym. Wartości odżywcze: 1432 kcal w całym chlebku B: 25 g T: 62 g W: 197 g *można zastąpić inną mąką: - ryżową
Chocolate Muffin Blogsię nie znudziło to staram się je urozmaicać. Tym razem upiekłam placki na maślance , które można podać według upodobań. Posypane cukrem pudrem, posmarowane ulubioną konfiturą, masłem czekoladowym, orzechowym czy z bitą śmietaną. Placki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i delikatne . Są tak smaczne, że polecam od razu upiec je z podwójnej porcji ;) Składniki na placki na maślance (około(...)wbić całe jajka. Masę wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły i nie było w cieście grudek. Patelnię rozgrzać (jednak nie może być ona za mocno nagrzana, ponieważ placki za bardzo się spieką z zewnątrz), wylewać na patelnię łyżką porcje ciasta, w większych odstępach, placki
Zrób to smacznietroszkę Was pokuszę świątecznymi słodkościami. Tym razem mam dla Was chrupiące owsiane markizy z kremem czekoladowo-orzechowym. Są obłędne! Uważam, że wszelkiego rodzaju ciastka i ciasteczka idealnie sprawdzają się na świątecznym stole, no i pięknie wyglądają 💗. Owsiane markizy z kremem czekoladowo-orzechowym Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 60 g brązowego cukru 60 g miękkiego masła 1 jajko(...)puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Wsypujemy je do masy maślanej, miksujemy, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno ono mieć
Kulinarne przygody Gatityłyżka kakao szczypta soli 1/2 kostki masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy lub ciasteczkowy ( dla wielbicieli masło orzechowe) Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wykonanie: Roztapiamy czekolady z masłem i szczyptą soli w rondelku lub w kąpieli wodnej. Przekładamy masę do większej miski, niech troszkę przestygnie. Wsypujemy cukier puder(...)się połączą. Masa jest gęsta, ale płynna. Przelewamy do foremki - u mnie silikonowa, okrągła 23 cm średnicy. Łyżeczką, na całej powierzchni punktowo nakładamy krem czekoladowy lub ciasteczkowy. Do ciasta można ewentualnie dodać kawałki pokrojonej czekolady, groszki czekoladowe. Moja córka bardzo lubi, gdy do masy dodaję kilka pokruszonych herbatników. Tym razem tego nie zrobiłam. Pieczemy w 160 -170 stopniach przez
Kronika PiekarnikaJa się przeogromnie cieszę, że FIT seria spotkała się z tak dużym zainteresowaniem z Waszej strony! To dla mnie ogromna radość, a jednocześnie niesamowita motywacja do
Ostra na Słodko