5 młynków, które warto mieć w kuchni 101metody zaparzania kawy. Młynek do orzechów i ziaren Równie praktycznym sprzętem jest młynek do różnego rodzaju orzechów, nasion i ziaren. To właśnie dzięki niemu przygotujesz różnego rodzaju posypki do ciast, deserów, koktajli i sałatek. Jednak moim zdaniem najważniejszym zastosowaniem takich młynków jest przygotowywaniem domowej mąki doskonale nadającej się do przygotowywania naleśników, placuszków i chlebów. Taki sprzęt z pewnością przyda się(...)czasu do czasu i to do rozdrabniania symbolicznych ilości orzechów, możesz postawić na mały, ręczny młynek. Jeśli jednak zamierzasz często przygotowywać z jego użyciem chociażby większe ilości mąki orzechowej, konieczne będzie większe, a najlepiej bardziej zautomatyzowane urządzenie. W tym wypadku niezbędna będzie również szeroka regulacja żaren, tak abyś mógł zachować kontrolę nad grubością finalnego produktu. Młynek do przypraw Jeżeli
okolicepalnika.pl
Ekspresowe rogaliki (bez jajek, bez nabiału) 174Kiedy nie ma czasu na wymyślne desery, a bardzo się chcę coś słodkiego, skorzystajcie z tego prostego przepisu na pyszne, chrupiące rogaliki z nadzieniem. Zazwyczaj robię je z mieszanką orzechową z cukrem pudrem i cynamonem, ale tak naprawdę rogaliki te można nadziać czym tylko dusza zapragnie. Eksperymentujcie na zdrowie Składniki: – 300g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 100ml wrzątku(...)miski, dodać proszek do pieczenia, ekstrakt wanilii i cukier puder. Wymieszać. Następnie wlać olej i wrzątek, wszystko dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Następnie zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka i odstawić na około 10-15 minut. Orzechy drobno posiekać lub zblendować, dodać cukier puder i cynamon i wymieszać. Wypoczęte ciasto podzielić na dwie części
Smaki Armine
Ciasteczka czekoladowe nadziewane Nutellą 135biała czekolada (do dekoracji) różowy pył jadalny (ewentualnie) Przygotowanie: Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier puder i wymieszać. Dodać jajko i miękkie masło. Wyrobić elastyczne ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć i rozwałkować na około 3-4 mm podsypując mąką. Wykrawać serduszka tak, aby były do pary. Na serduszko nałożyć około(...)pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10-13 minut. Po upieczeniu polać roztopioną białą czekoladą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Ciasteczka orzechowe z czekoladą → Ciasteczka czekoladowe z orzechami pekan i jagodami goji → Ciasteczka brownie z migdałami i amaretto → Amerykany czekoladowe z nutą pomarańczy → Faworki czekoladowe z cukrem pudrem cynamonowo – anyżowym
Oryginalny smak
Naleśniki niebanalne 177Ciasto podstawowe: 1 szklanka mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody mocno nasyconej gazem Jajka, mleko i mąkę miksujemy. Dodajemy wodę i mieszamy szybko, aby masa była jednolita. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni przetartej tłuszczem. Tu kończą się banalne naleśniki…. a tutaj zaczynają się niebanalne ;) Proszek lub sok z buraka (wtedy dosypujemy trochę mąki, aby masa(...)różowy kolor. Szpinak lub rukola (najlepiej zmiksować je najpierw z mlekiem i jajkami, a następnie dodać pozostałe składniki) nadadzą nie tylko kolor, ale także świeży smak; rukola lekko ostry, orzechowy. Chlorella – smak alg i znacznie głębsza zieleń, niż w przypadku szpinaku i roszponki. Matcha – intensywny smak i zapach zielonej herbaty, niestety kolor po usmażeniu jest mało wyrazisty
Kucharzyca
Kruche ciasteczka orzechowe 223Dzień dobry :-) W końcu piątek :-) Dobrze, że już weekend, jakiś ten tydzień taki męczący był. Ja ma dla Was dzisiaj przepis na pyszne kruche ciasteczka orzechowe z nutą cynamonu. Przełożyliśmy je marmoladą owocową. Ciasteczka robią się miękkie tak na drugi, trzeci dzień. Mogą poleżeć dłuższą chwilę, ale raczej szybciutko zniknął, tak jak u mnie :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę(...)stolnicę przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, i masło, które siekamy nożem i później rozcieramy z mąką. 2. Następnie dodajemy zmielone orzechy, cynamon, i jajka. Zagniatamy ciasto. 3. Stolnicę lekko podsypujemy mąka. Ciasto dzielimy na porcje, każdą wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Foremką wykrawamy ciasta. Jak robimy z dziurką, to pamiętajmy o tym, żeby ciastek
kruche babeczki
Ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem, bez glutenu 279Bardzo polecam… (inspiracja ze strony Food52). Składniki na 24 ciasteczka: 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki łuskanego słonecznika 3-4 czubate łyżki naturalnego miodu 4 czubate łyżki masła orzechowego naturalnego (może być również migdałowe) 3/4 szklanki mąki migdałowej 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1. Słonecznik i sezam wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)masło i miód, podgrzewać mieszając, aż miód się rozpuści i masa będzie ciepła. Dodać ją do mąki z wiórkami, wsypać pestki z sezamem i wymieszać (powstawanie ciepłe, dosyć plastyczne ciasto). 4. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy). Ciasteczka wstawić do nagrzanego
Mała Cukierenka
Babka z nutellą przełożona kremem orzechowym 263Pyszna babka z nutellą o orzechowym smaku, przełożona kremem orzechowym i polana roztopioną białą czekoladą. Choć babka jest dosyć słodka, to nam bardzo smakowała :) Składniki: 200 g mąki, 200 g masła, 100 g nutelli, 100 g cukru, 2 jajka, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ok. 100 g kremu białego z orzechów laskowych Karmello , 100 g białej(...)obrotach ok. 3 minut. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kakao, tak by powstał nam ładnie czekoladowy kolor. Ciasto przelewamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa dlatego już niczym jej nie smaruje). Pieczemy ok. 40 minut w 175 stopniach. Babka jest nie za dużych rozmiarów, dlatego jeśli chcecie
Aga w kuchni
Babeczki jabłkowe bez cukru 189zmian, aby ten szybki i łatwy przepis na muffiny był również całkowicie wegański. Zamiast jogurtu możesz po prostu użyć roślinnej alternatywy np. mleka migdałowego. To sprawi, że będą lekko orzechowe, a także zaoszczędzisz kilka kalorii. Masło olej można zastąpić olejem kokosowym. Jajka można zastąpić puree z bananów. Zamiast 3 jajek wystarczy ok. 1,5 banana. Możesz również użyć zmielonego siemienia(...)erytrolem, następnie dodajemy do masy jajecznej. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy 2 łyżkami erytrolu i cynamonem, mieszamy. Następnie dodajemy jabłka do ciasta i delikatnie mieszamy. Za pomocą łyżki lub gałki lodów nakładamy ciasto do foremek na muffiny, mozna posypać odrobiną orzechów i pieczemy muffiny w piekarniku przez około 25-30 minut. Możesz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TORT PRALINOWY Z BEZĄ, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 76139bardzo zimnej) SKŁADNIKI NA KREM PRALINOWY: 75 g cukru 3 żółtka 45 g mąki pszennej 300 ml mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej 200 g kremu czekoladowego migdałowo-orzechowego (ja użyłam Nutelli) DODATKOWO: 1 słoiczek (280 g) dżemu z czarnych porzeczek, niskosłodzonego garść płatków migdałowych do posypania boków tortu PONCZ: 1/3 szklanki letniej wody ok. 2 łyżeczki cukru pudru(...)łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 170 stopni C przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw
Słodko-Słony Świat Ilony
Babeczki orzechowe 128też macie lekkiego bzika na punkcie orzechów? Nie dość że są tak zdrowe, to ciężko oprzeć się smakowi tych chrupiących maluchów :) Dziś mam dla Was przepis na cudownie orzechowe babeczki polane polewą czekoladową. Są super do kawy czy herbatki :) Składniki (na 11 babeczek): 130 g. miękkiego masła 125 g. cukru drobnego do wypieków 3 jajka 125 g. mąki pszennej(...)cukrem oraz cukrem wanilinowym do uzyskania puszystej masy. Wbijaj po 1 jajku cały czas miksując. Następnie dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Wymieszaj ciasto łyżką do połączenia składników. Formę do pieczenia babeczek wyłóż papilotkami. Nakładaj do nich ciasto do 2/3 ich wysokości. Piecz na środkowym poziomie piekarnika, grzanie góra-dół przez 20 minut. Aby przygotować
Delicious Place
Dalgona Coffee 141Dalgona Coffee to wyśmienita, oryginalna i wyjątkowo prosta do przygotowania kawa. Wystarczą trzy składniki aby wyczarować aksamitną, gęstą, kawową piankę z nutą toffi. Należy pamiętać aby
Oryginalny smak
Pancakes czekoladowo - bananowe 186Dziś proponuje takie przepyszne a przy okazji bardzo sycące placuszki o smaku czekoladowo - bananowym. Bardzo proste do zrobienia, bez białego cukru, z mąki pełnoziarnistej, podane z chrupiącym masłem orzechowym i bananami. Składniki (8-10 naleśników): 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli 2 duże dojrzałe banany(...)Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać do dokładnego połączenia się składników (nie mieszać za długo). Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać mleka. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Nakładać ciasto (najlepiej za pomocą chochli), zachowując spore odstępy pomiędzy placuszkami. Smażyć na średnim ogniu około 2 minuty, aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Przewrócić i smażyć przez kolejne 2 minuty
Healthy food explorer
Tort migdałowy z owocami 153Czas Przygotowania : 1 h 40 min Czas Gotowania : 20 min Gotowe w : 2 h Ciasta, ciasteczka, torty i inne słodkości swego czasu zabierały mój cały
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo-orzechową 174Przepyszne, aromatyczne ciasteczka z dodatkiem skórki pomarańczowej, przełożone masą z suszonych fig z orzechami włoskimi . Przepis na masę podawałam jakiś czas temu i mam nadzieje, że
Oryginalny smak
Deser bananowy z kajmakiem 285Dzisiaj deser dla zabieganych lub dla tych, którzy lubią proste rozwiązania. Z bananem, pokruszonymi herbatnikami, kremem z serka mascarpone i kajmaku. Przygotowanie go nie zajmuje dużo
Oryginalny smak
TULUMBY 220jednym malutkim - tulumb(ie) Syrop 3 szklanki wody 31/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Gotować wszystko razem aż zgęstnieje syrop -około 10 minut i wystudzić. Ciasto parzone 4 jajka 3 łyżki wody 2 łyżki masła 1 szklankę mąki 0,5 łyżeczki soli Masło roztopić na patelni dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dodać(...)porcje na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor (jak pączki). Odsączyć na papierze i włożyć na 10 minut do syropu. Można podawać jako dodatek do deserów z posypka orzechową, bitą śmietaną lub jak tylko podpowiada wam wyobraźnia
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
CZEKOLADOWE MUFFINY Z DOMOWĄ NUTELLĄ, BEZ DODATKU CUKRU 234Nie wiem co takiego ma w sobie czekolada (bo, że ma to widzę), że ma tylu wielbicieli, zarówno wśród tych małych, starszych jak i
Smaczne Zdrowe
Placuszki orzechowe z musem jabłkowym 290Placuszki orzechowe Składniki (na 4 porcje): pół szklanki mleka (ja dałam 3,2%) po garści orzechów włoskich, nerkowca i laskowych lub jednego rodzaju (koniecznie niesolone i niesmażone) 125g (pół opakowania) serka mascarpone 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego lub kilka kropel(...)solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać serek mascarpone i mleko. Zmiksować do gładkości. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodaj miód i orzechy. Miksuj kilka chwil. Jeśli ciasto będzie za gęste, dolej trochę mleka, a jak za rzadkie - dosyp mąki. Smaż na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Gdy pojawią się bąbelki, przewracaj na drugą stronę. Podawaj na ciepło
Anioszek w kuchni