składniki: dowolna ilość masła, dobrej jakości, o minimalnej zawartości tłuszczu 82% wykonanie: Masło kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do naczynia, najlepiej z grubym dnem i podgrzewamy
Domowy Smak Jedzeniaprzypadku anginy czy bólu gardła, a nawet infekcji dróg moczowych. Są doskonałym antyoksydantem, mają właściwości antyrakowe, zawierają witaminy C i E. Możecie robić z nich pyszne konfitury, tarty, ciasta, puddingi, jak również łączyć je z innymi owocami, świetnie komponują się np. z jabłkami i gruszkami. Można ich również użyć w wersji wytrawnej, np. do przygotowania ceviche z dorsza, czy lekko(...)jeżynowy: ● 350 g mocno schłodzonej kremówki ● 350 g jeżyn ● 50 g jeżyn do dekoracji ● 150 g mascarpone ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 50 g drobnego cukru Na chrupiące orzechowe ciasteczka: ● 250 g wyłuskanych orzechów laskowych ● 250 g drobnego cukru ● 4 białka jajek ● 1 laska wanillii Dodatkowo : termometr kuchenny Przygotowanie: Przygotuj mus jeżynowy . Jeżyny umyj, wrzuć do rondla, podgrzewaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskauzyskać. Dziś zapraszamy na lody o smaku owoców leśnych z wyczuwalną nutką orzechów Składniki (2 porcje): 1 dojrzały banan, 200g niesłodzonego jogurtu kokosowego prosto z lodówki, 2 łyżki masła orzechowego 100%, 80g mieszanki mrożonych owoców leśnych. Domowe lody bez cukru i laktozy – sposób przygotowania Przygotowanie domowych lodów jest bardzo szybkie i proste. To także wspaniała zabawa dla najmłodszych Najpierw(...)przygotowaniu pysznych lodów JEDNA PORCJA LODÓW TO: około 223kcal Białko: 6,0g Węglowodany: 25,4g Tłuszcz: 12,5g Błonnik pokarmowy: 4,7g Ładunek glikemiczny: 12,2 Spróbuj także: ciasto kakaowe bez cukru i mąki, zdrowy krem czekoladowy . Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej
Natka PietruszkiWczoraj był spis przepisów na ciasta, które możecie wykorzystać na Święta, dzisiaj spis przepisów na ciasteczka. Tych będzie mnie, ale zawsze to w jednym miejscu. Jutro postaram się dorzucić jeszcze sałatki :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Zdrowe i szybkie ciasteczka Beaty Pawlikowskiej 5. Ciasteczka(...)Półksiężyce z lukrem 11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki 12. Kruche ciasteczka z budyniem 13. Rogaliki z nutellą 14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową 15. Budyniowe wersja II 16. Wafel z masą kajmakową i petitkami 17. Ciasteczka serowe z jabłkami
kruche babeczkiCzekoladowe naleśniki z Nutellą - istna rozpusta... jednak kto się nim oprze? Wielbicieli popularnego, pysznego kremu czekoladowo-orzechowego nie trzeba zbyt długo przekonywać do tego dania. Naleśniki idealne jako deser, słodka przekąska lub np. dodatek do romantycznej kolacji. Czekoladowe Naleśniki z Nutellą - Składniki: Naleśniki: 100 g gorzkiej czekolady 75 g masła 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej niepełne(...)olej sos czekoladowy (opcjonalnie) Czekoladowe Naleśniki z Nutellą - Sposób przygotowania: Naleśniki: Masło roztapiamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy czekoladę i podgrzewamy do jej rozpuszczenia - studzimy. Pozostałe składniki na czekoladowe ciasto naleśnikowe miksujemy ze sobą. Na końcu dodajemy ostudzoną, ale nadal płynną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron
Słodka Stronaszklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia i octu WARSTWA BRZOSKWINIOWA : puszka brzoskwiń 2 brzoskwiniowe galaretki WARSTWA CZEKOLADOWA : krem do smarowania pieczywa czekoladowo- orzechowy 400 g ( z Biedronki) 2 wafelki w czekoladzie np. Grześki MASA BUDYNIOWA : 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 10 łyżek cukru 2 kostki masła (lub z połowy składników, gdy nie podajemy(...)wyczerpania. ROBIMY MASĘ ŚMIETANOWĄ : Galaretką cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wlewamy zimną galaretkę. Dobrze miksujemy. SKŁADANIE CIASTA : Z biszkoptów usuwamy papier lub jeśli upiekliśmy jeden kroimy na pół. Blachę wykładamy folią spożywczą lub aluminiową i wkładamy biszkopt. Nasączamy herbatą i wylewamy tężejącą galaretką z brzoskwiniami. Przykrywamy drugim
Pani na deserSerniki zdecydowanie królują w mojej kuchni😊 Mój mąż woli, gdy sernik ma konsystencję piankową, a ja gdy jest twardy, ale mokry. Zapraszam na przepisy, w
kulinarne odsłony patiZdrowe batony to świetna alternatywa dla klasycznych słodyczy. W roli głównej mamy czekoladę. Ale w wersji z wysoką zawartością kakao. Najlepiej minimum 70%. Oczywiście, że batoniki
Relaxtimekruche i pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków (choć kiedyś również szyszeczek, czy muszli), które znikają zawsze w uśmiechniętych buziach uwielbiających je dzieciaków. Nadziewa się je zwykle masą orzechową lub czekoladową. Można je piec w specjalnych maszynkach elektrycznych. To kolejny z moich smaków dzieciństwa kojarzący mi się nieodzownie z babcią. I właśnie dzisiejszy przepis na orzeszki pochodzi z jej oryginalnego przepiśnika(...)długimi rączkami, zakończonymi drewnianymi ręcznie robionymi uchwytami, całymi podziurawionymi przez korniki. Kładzie się ją na kuchni, smaruje odrobiną dosłownie tłuszczu (smalcu) i mocno rozgrzewa. W foremki wkłada się kawałki ciasta i porządnie dociska, czekając kilka chwil aż się upieką. Potem takie gotowe dwie „skorupki” nadziewa się ulubioną masą, skleja ze sobą i posypuje cukrem pudrem. Przepis na orzeszki
Arbuziakiwysokiego ciśnienia krwi i zmniejszania stanów zapalnych oraz ryzyka zachorowań na cukrzycę, nowotwory oraz choroby serca. Idealnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Jednak przyznam, że jego lekko orzechowy (?) posmak - nie wszystkim odpowiada. Wracając do placuszków... Jeśli akceptujecie smak amarantusa to będziecie zachwyceni plackami. Są naprawdę smaczne i nadają się dla małych dzieci oraz niemowląt. Polecam! (10 sztuk(...)kasza zgęstniała. Dodać jabłko uprzednio pokrojone w kostkę oraz rodzynki (*). Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie
Di gotujekruche i pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków (choć kiedyś również szyszeczek, czy muszli), które znikają zawsze w uśmiechniętych buziach uwielbiających je dzieciaków. Nadziewa się je zwykle masą orzechową lub czekoladową. Można je piec w specjalnych maszynkach elektrycznych. To kolejny z moich smaków dzieciństwa kojarzący mi się nieodzownie z babcią. I właśnie dzisiejszy przepis na orzeszki pochodzi z jej oryginalnego przepiśnika(...)długimi rączkami, zakończonymi drewnianymi ręcznie robionymi uchwytami, całymi podziurawionymi przez korniki. Kładzie się ją na kuchni, smaruje odrobiną dosłownie tłuszczu (smalcu) i mocno rozgrzewa. W foremki wkłada się kawałki ciasta i porządnie dociska, czekając kilka chwil aż się upieką. Potem takie gotowe dwie „skorupki” nadziewa się ulubioną masą, skleja ze sobą i posypuje cukrem pudrem. Przepis na orzeszki
Arbuziakikulki, które będą nadzieniem ciasteczek z ciasta odrywać jednakowej wielkości kawałki. Uformować cienki placuszek i wyłożyć nim dno foremki, następnie umieścić kulkę daktylową i przykryć drugim placuszkiem uformowanym z ciasta. Docisnąć palcami tak, by odbił się wzorek z foremki i uzyskać kształt ciastka. Uderzyć z wyczuciem foremką, najlepiej o kuchenną deskę, aby ciasteczko wypadło. Uformowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej(...)SMACZNEGO ! mahlep to wysuszone i zmielone nasiona wiśni wonnej, popularnej przyprawy w kuchni bliskowschodniej i tureckiej. Słodko-kwaśna o orzechowym posmaku jest wykorzystywana do wyostrzenia smaku w wyrobach cukierniczych. Aromat przyprawy przypomina gorzkie migdały i wiźnie. Uwagi: jeśli używasz zwykłej mąki pszennej, to najlepiej wybierz krupcztkę. Dodatek grysiku orkiszowego nadaje szczególnej kruchości, musi jednak być ten bardzo drobny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeszcze trochę podgrzać :) Na koniec przepis na bazie napoju ryżowego z baobabem, który przełamał słodycz dodatków i nadał mocno owocowej nutki :) Gofry wyszły puszyste, delikatne jak chmurka i mocno orzechowe. Do tego domowa, wiśniowa frużelina, masło kasztanowe, pyszna herbata migdałowa (która smakowała jak marcepan!)... i mamy śniadanie idealne ;-) *** GOFRY Z SERKA WIEDEŃSKIEGO /przepis autorski/ 100 g serka wiedeńskiego(...)olej kokosowy do natłuszczenia patelni Serek wiedeński i krem zmiksować z jajkiem, ekstraktem i syropem, dodać obie mąki, sól i proszek do pieczenia. Dodać tyle horchaty, by ciasto było gęste, ale swobodnie spływało z łyżki. Ciasto przelać do rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy. Piec ok. 7 minut lub do czasu, gdy możliwe będzie otwarcie urządzenia. Podawać z ulubionymi dodatkami
Poranek na słodko