przytłoczyć. Ja, choć pierwsze kęsy uznałam za smaczne, po zjedzeniu całego serka uznałam, że to jednak była zbyt duża, zbyt tłusta porcja;) Ser camembert świetnie też smakuje podany w cieście francuskim, po przepis zapraszam tutaj -> KLIK 4 camemberty garść orzechów włoskich 100-150 g pieczarek 2 łyżki masła 2 łyżki mąki kilka łyżek bułki tartej 1-2 jajka sól(...)Podsmażone doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Studzimy. Łączymy z posiekanymi grubo orzechami. Camembert kroimy na pół. Delikatnie wydrążamy środek, pozostawiając dno i boki nienaruszone. Środek sera wypełniamy pieczarkowo-orzechowym farszem. Składamy. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Schłodzone sery panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoto, na rozgrzanym oleju. Osączamy
Smaki Na Talerzuprzyprawy do piernika upieczcie je już dziś! Składniki (na około 30-35 sztuk): 250 gram mąki pszennej 90 gram zmielonych migdałów 150 gram miodu 50 gram syropu (użyłam syropu orzechowego ale może być klonowy, z agawy itd..) 3 łyżki korzennej przyprawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 85 gram masła 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)syropem do momentu rozpuszczenia tłuszczu. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę korzenną. Dodaję miód i masło oraz kandyzowane skórki. Całość dokładnie mieszam (ciasto będzie lejące), przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę, najlepiej na balkon jeśli jest dość chłodno. Po tym czasie ciasto powinno zgęstnieć. Po tym czasie masę dzielimy
Mango Papajaorzechową krajanką nie należą do najpiękniejszych, ale tym razem nie o wygląd tu chodzi. Liczy się smak. A jest mocno orzechowy, gdyż to orzechy są podstawą tego przepisu. Krajanka orzechowa składniki: 200 g masła 100 g brązowego cukru 100 g mielonych orzechów laskowych 150 g mąki 3 łyżki mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g mieszanki różnych orzechów(...)cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy mleko, mąkę i mielone orzechy. Dokładnie mieszamy. Mieszankę orzechów siekamy. 100 g wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na orzechy wykładamy ciasto i najlepiej dłonią równomiernie rozprowadzamy na orzechach i mocno dociskamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C i pieczemy przez 20 minut. Białka ubijamy na pianę. Pod koniec ubijania
Przysmaki KarolkiJest to - powiem nieskromnie - najlepszy sernik jaki jadłam! Do tego myślałam nad nim chyba ze 3 dni aż w końcu sama go wymyśliłam co dodaje mu
sierotka maRysia w kuchniDzień dobry :-) Zbiór przepisów na ciasteczka z roku na rok rośnie. Nie tak szybko jak ciasta, ale staram się dodawać ciągle nowe propozycje. Mam nadzieję, że jakiś przepis przypadnie Wam do gustu :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Ciasteczka kokosowe 5. Ciasteczka z masy(...)lukrem 11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki 12. C iasteczka budyniowe 13. Rogaliki z nutellą 14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową 15. Budyniowe wersja II 16. Wafel z masą kajmakową i petitkami 17. Kulki mocy 18. Kruche ciasteczka z dżemem 20. Kruche rogaliki
kruche babeczkiczekolady przygotowanie Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Do mąki dodaj wodę i oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób zwarte, jednolite ciasto. Ciasto po wyrobieniu nie powinno lepić się do ręki – jeśli tak jest, dosyp trochę mąki. Przygotowane ciasto owiń w foliowy woreczek lub przykryj ściereczką. Odstaw na 30 minut (dzięki temu ciasto będzie elastyczne), a następnie rozwałkuj(...)Przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia (najlepiej na noc). Z rozwałkowanego ciasta wykrój okręgi. Ja wykroiłam okręgi o średnicy 9 cm i otrzymałam 30 pierogów. Na każdy z okręgów ciasta nałóż łyżeczkę kaszy manny i dodaj 2-3 maliny, ciasto złóż na pół i dokładnie zaklej przeciwległe brzegi ciasta ze sobą. Jak ugotować pierogi z owocami? Gotowe pierogi włóż
Via Gustoporcji, ciasto o średnicy 21 cm Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Ciasto jest lejące , to normalne. Masę przelewamy do tortownicy (u mnie o wymiarach 21 cm ) i pieczemy przez 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie górna połowa piekarnika plus termoobieg). Po upływie czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto(...)uchylonymi drzwiczkami piekarnika. Następnie ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia . Przygotowujemy polewę poprzez dokładne zmiksowanie jogurtu z odżywką białkową oraz opcjonalnie aromatem kokosowym . Na ostygnięte ciasto wylewamy polewę i opcjonalnie posypujemy wiórkami kokosowymi . Wartości odżywcze w całości w 1 porcji Wartość energetyczna 2603 kcal 217 kcal Białko 162 g 14 g Tłuszcze 180 g 15 g Węglowodany netto
WegePrzepisorzechów włoskich (lub innych, ja miałam nerkowca) Jak zrobić proste muffinki bananowe? Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy resztę mokrych składników: olej, mleko, masło orzechowe i jajko. Mieszamy do połączenia. W osobnej misce mieszamy razem wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę i sól. Łączymy razem suche i mokre składniki. Orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy do masy(...)tych kupnych, można je zrobić samemu z kawałków papieru do pieczenia (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach). Wypełniamy foremki ciastem. Muffinki pieczemy około 30 – 35 min w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Żeby
CiastkozercyPamiętacie ciasteczka robione tłuczkiem do mięsa ? To fajny sposób żeby zrobić na kruchym cieście ciekawy wzorek więc tym razem też go wykorzystałam. Część ciastek jest w paski a część w kratkę bo mój tłuczek ma dwie końcówki. Podane proporcje wystarcza na górę pachnących ciastek i wierzcie mi, że nie warto piec mniej. Lepiej zrobić ich dużo a potem podzielić(...)zamknięte w puszkach czy pojemnikach do żywności. Tym sposobem zawsze w domu będzie jakaś awaryjna słodkość gdyby niespodziewanie wpadli znajomi na kawę. Zamiast zwykłego masła użyłam do ciastek masła orzechowego z orzeszków ziemnych. Ciasteczka są więc mocno orzechowe i smakują wybornie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaupływie tego czasu lody przełożyć do pojemnika* i umieścić je w zamrażarce co jakiś czas mieszając, lub przygotować je w maszynie zgodnie z jej instrukcją postępowania**. Solona pralina orzechowa: Do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy łyżkę wody. Na małym ogniu powoli podgrzewamy (najpierw utworzy się skorupa, która później będzie topnieć). Gdy karmel nabierze złotego koloru wsypujemy posiekane orzechy włoskie(...)Jeszcze ciepłe orzechy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy je jeszcze jedną szczyptą soli. Gdy masa całkowicie wystygnie umieszczamy ją w woreczku i tłuczemy wałkiem do ciasta na drobne kawałki. *jeśli chcemy pralinę wymieszaną z lodami dodajemy je teraz **pralinę wsypujemy, gdy lody są już gotowe
My simple kitchenłyżki na papilotkę) i dociskamy łyżką. 2. Ser z wiaderka, ser mascarpone, pastę tahini, jajka i cukier miksujemy na gładką masę, jedynie do połączenia składników. Przekładamy na orzechowy spód, wypełniając papilotki prawie do końca. 3. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 25 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny(...)Wkładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy serniczki. Całość posypujemy wiórkami mlecznej czekolady i ozdabiamy orzechami. Smacznego! :) Ten przepis bierze udział w akcjach: Ten przepis znajdziecie również na stronie ŚWIAT CIAST . Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz
My Culinary ArtKochani czytelnicy, życzymy Wam w tym czasie Wielkanocy wspaniałych chwil z rodziną w atmosferze zdrowia i szczęścia. Pamiętajcie aby doceniać je zawsze (nie tylko
Candy PandasWitam Was gorąco, w tym przepisie zareklamuje mało znane ziarno płaskurki by pokazać Wam dobrodziejstwa naszej polskiej ziemi. Płaskurka to stara odmiana pszenicy, ciągle uprawiana przez
Kuchnia PROzdrowotnadorównał), pomyślałam więc, że z czekoladowym ciastem skomponują się dobrze. Przypadkiem trafiłam na przepis na jaglane brownie u Kasi , i postanowiłam go wypróbować. Od dawna miałam ochotę na jakieś ciasto na bazie tej kaszy (bo zdrowa, ale przede wszystkim pyszna), serników trochę się lękam (no bo jak to tak - sernik zupełnie bez nabiału...? ), a brownie przecież nie udać się(...)octem balsamicznym (w nieco mniejszej ilości, jest bardziej wyrazisty i ostry w smaku), lub pominąć, jeśli nie lubicie. We wszelkich kombinacjach - będzie pysznie. Brownie z kaszą jaglaną ma lekko orzechowy smak, i wychodzi bardzo dobre - jak ktoś nie wie (C.), co tam w środku jest, to z pewnością się nie domyśli, że chcecie mu podać nieco zdrowszą alternatywę. Spróbujcie koniecznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzenawet potrzymałam kilka minut dłużej, niż zalecono w przepisie. Właściwej konsystencji ciasteczka nabrały dopiero po całkowitym przestudzeniu, ale nawet wtedy były przyjemnie mięciutkie. Jeżeli chcecie otrzymać typowo orzechowy smak, pomińcie dodatek skórki pomarańczowej. Jest ona bardzo mocno wyczuwalna. Wg mnie zdecydowanie zdominowała ona ciasteczka, ale mojemu M. bardzo smakowały w tej właśnie wersji. Wręcz nie mógł się ich nachwalić Spróbujcie(...)pomarańczy szczypta soli Do miski dajemy mielone orzechy, cukier, sól oraz białka. Miksujemy całość przez chwilę lub mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, mieszamy. Niewielką ilość ciasta nabieramy za pomocą łyżki i rozkładamy, zachowując odstępy, na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Delikatnie spłaszczamy. Masę można również przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę i wyciskać
Smaki Na Talerzu