ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:379/518)

Barmak- tatarskie ciastka orzechowe 144

Gotowe ciasto włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem. Masło roztopić, dodać do orzechów i wszystko dokładnie wymieszać. Wypoczęte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować w dość cienki prostokąt i pokroić na około 8x8cm kwadraty. Na każdy kwadrat wyłożyć nadzienie, równomiernie rozłożyć po całej powierzchni kwadratów i maksymalnie ciasno(...)silikonową w niewielkiej odległości od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe ciastka wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Artykuł Barmak- tatarskie ciastka orzechowe pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Barmak- tatarskie ciastka orzechowe 182

Gotowe ciasto włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem. Masło roztopić, dodać do orzechów i wszystko dokładnie wymieszać. Wypoczęte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować w dość cienki prostokąt i pokroić na około 8x8cm kwadraty. Na każdy kwadrat wyłożyć nadzienie, równomiernie rozłożyć po całej powierzchni kwadratów i maksymalnie ciasno(...)silikonową w niewielkiej odległości od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe ciastka wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Barmak- tatarskie ciastka orzechowe Artykuł Barmak- tatarskie ciastka orzechowe pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Muffinki czekoladowe last minute 192

szklanka mleka kilka kropli esencji waniliowej lub łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli odrobina kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w ½ łyżeczki wody Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki i łączymy z suchymi składnikami - mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i kakao. Do tego dodajemy wymieszane składniki mokre - olej, jajko i mleko z dodatkiem rozpuszczonej(...)masę przelewamy do foremek na muffinki - metalowych (wysmarowanych masłem), silikonowych lub papierowych papilotek. Ważne, żeby foremki wypełnić do ⅔ wysokości. Zobacz także przepisy na babeczki marchewkowe , muffinki bananowe z masłem orzechowym , muffinki waniliowe , babeczki cytrynowe , muffinki czekoladowo-bananowe z nutellą , amerykańskie muffinki czekoladowe Nasze babeczki czekoladowe wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 do 20 minut w zależności od wielkości muffinek

Gotujemy i jemy
Muffinki czekoladowe last minute 163

szklanka mleka kilka kropli esencji waniliowej lub łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli odrobina kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w ½ łyżeczki wody Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki i łączymy z suchymi składnikami - mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i kakao. Do tego dodajemy wymieszane składniki mokre - olej, jajko i mleko z dodatkiem rozpuszczonej(...)masę przelewamy do foremek na muffinki - metalowych (wysmarowanych masłem), silikonowych lub papierowych papilotek. Ważne, żeby foremki wypełnić do ⅔ wysokości. Zobacz także przepisy na babeczki marchewkowe , muffinki bananowe z masłem orzechowym , muffinki waniliowe , babeczki cytrynowe , muffinki czekoladowo-bananowe z nutellą , amerykańskie muffinki czekoladowe Nasze babeczki czekoladowe wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 do 20 minut w zależności od wielkości muffinek

Korniszonki
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym, kawałkami czekolady i lentilkami 218

wrzucić miękkie masło. Dodać cukier trzcinowy i biały i wymieszać mikserem, przy pomocy mieszadła, aż składniki dobrze się połączą (przez około 1 - 2 minuty). Następnie, stale miksując, dodać masło orzechowe, jaja i ekstrakt waniliowy i wymieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Stale miksując na najmniejszych obrotach, powoli, partiami, dodać mąkę pszenną wymieszaną z sodą i solą.  Następnie, stale miksując(...)drobno posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać (mikserem lub łyżką - u mnie mikserem, pulsacyjnie), aż wszystkie składniki ciastek dobrze się połączą. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy i wymieszać z masą na ciastka. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy 2 łyżek stołowych (u mnie łyżka do lodów) nakładać na wyłożoną papierem

Gospodyni Miejska
Piernikowe gryczano-owsiane biscotti z melasą p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 192

łyżek ciepłej wody 0,5 szkl mąki gryczanej 0,5 szkl mąki owsianej bezglutenowej 2 łyżki mąki jaglanej 5 czubatych łyżeczek cukru trzcinowego 2 łyżki masła orzechowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika i cynamon 1/3 szkl suszonej żurawiny 4 łyżki płatków migdałowych 1/4 szkl orzechów laskowych (przekrojonych na połowy) 2 łyżki melasy z karobu " document.write(" "); Sposób(...)proszek do pieczenia, cukier, przyprawę, cynamon, orzechy i suszone owoce wymieszać w jednej misce. Krok 2 Melasę dodać do lnu i wszystko wlać do suchych składników. Całość zagnieść, jeśli ciasto jest zbyt suche można dolać trochę wody. Uformować dwa wałki, które wstawić do zamrażarki na kilka minut. Następnie wyjąc je i pociąć w plastry, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem

CoolinarniePL
Prosty mazurek kajmakowy 872

które przygotowujemy tylko raz w roku, z okazji świąt Wielkiej Nocy. Skąd jednak pochodzi tradycja ich wypieku, jaką mają symbolikę, a w końcu jak je przygotować? Z jakiego rodzaju ciasta, czym przełożyć i najważniejsze, w jaki sposób udekorować? To już nie dla każdego jest jasne i wcale się temu nie dziwię. Obecnie mazurek sprowadzany jest często do płaskiego, kruchego placka(...)podstawę stanowiły wafle lub opłatek. Przekładane były słodką masą o dowolnym smaku, ale nigdy marmoladą. Mogła to być wyśmienita, domowa konfitura lub np. kajmak. Często spotykane było też orzechowe czy pomarańczowe nadzienie. Natomiast wierzch stanowiły zawsze wzory układane z najróżniejszych bakalii, a także owoców. W każdym domu pieczono ich wiele, nawet kilkanaście i koniecznie każdy inny. Taka tradycja na dobre

Ratunku obiad
Tajlandia od kuchni 233

nawet…fasolowe. Bardzo smaczne jest również coś na kształt naszych klusek parowych z różnymi nadzieniami- vanilla custard, czarny sezam (słodkie), fasolowe, mięsne (słone). Ach! I jeszcze naleśniki roti-ciasto w ogóle niepodobne do naszego, ociekające tłuszczem. W środku zazwyczaj z bananem (są tez opcje z ananasem, mango, kokosem, a nawet jajkiem czy szynką i serem), na wierzchu z nutellą, skondensowanym(...)bananem wędzony w liściach palmowych Placuszek kokosowy na ciepło (i woda kokosowa do picia) Lody podawane w łupinach kokosa Naleśnik roti z babanem w środku, na zewnątrz posmarowany masłem orzechowym Kluska parowa z nadzieniem vanila custard Tajskie lody Pisząc o jedzeniu w Tajlandii nie mogę nie wspomnieć o tajskich owocach. Pyszne, soczyste, słodkie… Nigdy nie jadłam tak słodkich ananasów

Zawsze głodna!
Chlebek twarogowy z ziarnami 84

nich. Poniższy przepis można wykorzystać jako bazę do tradycyjnych kanapek zarówno na słono, jak i na słodko. Będzie tutaj pasować hummus, warzywka, ulubiony ser, wędlina, ale także masło orzechowe i banany…:) Chlebek twarogowy z ziarnami Składniki (tradycyjna keksówka; 12 porcji): twaróg chudy, 500g, 3 jajka, 3 łyżki nasion słonecznika, 3 łyżki pestek dyni, 3 łyżki siemienia lnianego, 2 szklanki(...)miski. Następnie dodaj płatki owsiane i wymieszaj. Później dodaj rozkruszony twaróg i wbij jajka. Dodaj proszek do pieczenia oraz sól. Całość najpierw dokładnie wymieszaj łyżką, a później wyrób ciasto rękoma. Gotową masę wrzuć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przed upieczeniem Chlebek piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 60 minut. Po upieczeniu Jedna porcja

Natka Pietruszki
Chrupki czekoladowe z ciecierzycy 177

Chrupki czekoladowe z ciecierzycy to doskonałą alternatywa do słodkiej przekąski. Robi się je ekspresowo szybko ale jeszcze większym hitem jest, że potrzeba do ich przygotowania zaledwie

Relaxtime
Tort czekoladowo-orzechowy z gruszkami 168

 Jak co roku w październiku piekę tort. Do warstwy owocowej użyłam gruszek i powiem, że to był strzał w dziesiątkę. Tort wyszedł niezwykle pyszny. Składniki

Kuchnia domowa Ani
Czekoladowy fit sernik z fasolą 221

którego nie można by przekształcić w danie fit. Czekoladowy sernik, poza polewą z gorzkiej czekolady, nie zawiera cukru. W jego składzie znajdziesz daktyle i ksylitol, którego użyłam do dosłodzenia ciasta ( jeśli lubisz mniej słodko, śmiało możesz go pominąć ). Sernik w składzie ma tez białą fasolę. Po co ? Dzięki fasoli ma ciekawą konsystencję, ale co ważniejsze - fasola podnosi znacząco ilość białka(...)SERNIK Z FASOLĄ Składniki: Masa serowa: 300 g ugotowanej fasoli Jaś 450 g twarogu - półtłusty lub chudy 1 skyr waniliowy lub naturalny 20 daktyli 2 pełne łyżki masła orzechowego 4 jajka 2 łyżki kakao 2-3 łyżki ksylitolu lub erytrolu Czekoladowa polewa do sernika: 70 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietanki owsianej/ kokosowej lub zwykłej Wykonanie sernika:  Daktyle zalać

kolorowotorcikowo
Wegańskie babeczki bananowe z czekoladą - najlepsze! 221

musi być aż tak bardzo idealny. Czekoladę drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj.  Do silikonowych foremek na muffinki przełóż ciasto, do 3/4 ich wysokości.  Wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika i piecz przez 20 minut (u mnie termoobieg). Wartości odżywcze dla 1 muffinki: energia: 134 kcal białko: 3 g tłuszcze(...)Latte dodaj 1/2 łyżeczki zwykłej kurkumy lub pomiń ten składnik, aczkolwiek dzięki niemu muffinki nabierają złocistego koloru, pysznego aromatu i smaku.  ♥️ Masło migdałowe możesz zamienić na dowolne masło orzechowe.  ♥️ W przepisie użyłam gorzkiej czekolady bez cukru, z dodatkiem jagód goji, stąd widoczne kawałeczki czerwonych owoców. Z powodzeniem użyj zwykłej gorzkiej czekolady

Zdrowie na języku :P
MAK 183

dostępny jest w postaci suchej. Mak ma łagodny, słodkawy zapach, który nasila się podczas prażenia lub pieczenia. mak do momentu podgrzania jest łagodny w smaku, następnie staje się orzechowy ze słodko - korzenną nutką. Mak jest bardzo trudni zmielić, wymaga specjalnego urządzenia. Ręczne młynki są powszechne w Austrii i Niemczech. W przypadku gdy nie mamy specjalnego młynka, należy mak najpierw lekko(...)roztarty/zmielony. Gdy mak stosujemy jako dodatek do surowego pożywienia np. sałatek dobrze jest najpierw go lekko prażyć dzięki temu wzmocni się aromat i zapach. Przed dodaniem maku do ciasta, należy zalać go wrzącą wodą i pozostawić do 3 godzin przed zmieleniem. Na zachodzie niebieski mak wykorzystuje się głównie w wyrobach cukierniczych i w pieczeniu. Makiem posypuje się chleb i bułki

Ciastka - domowe słodkości
Tarta marcepanowo-śliwkowa z migdałami i orzechami 213

jesiennie dziś u nas. Wieje wiatr zrzucając resztę liści z drzew. Tarta marcepanowo-śliwkowa na pewno poprawi Wam nastrój.  Nie jest przesłodzona, ale intensywnie migdałowo-orzechowa. Użyłam orzechów pekan, ale możecie dodać swoje ulubione, lub pominąć. Szybko ją zrobicie i jeśli lubicie marcepan ta tarta Was po prostu uwiedzie.  Polecamy cała nasza rodziną, wraz z zachwyconymi(...)będziecie potrzebować Kruchy spód 150 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 30 g cukru pudru 100 g zimnego masła 1 całe jajko Z wszystkich składników szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć folią i schować do lodówki na 40-60 minut Okrągłą formę posmarować masłem i obsypać mielonymi migdałami. Schłodzony spód rozwałkować i przenieść na formę. Ponownie schłodzić około

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Orzechowe Ciasteczka 202

wspaniałym, głębokim, orzechowym smakiem. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie orzechów to kliknijcie tutaj -> klik ! Orzechowe Ciasteczka 4 porcje (4 duże ciasteczka, 1 porcja to ok. 200 kcal) czas przygotowania to ok. 30 minut (w tym 20 minut pieczenia) koszt(...)Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Orzechy pecan miksujemy w rozdrabniaczu. Mieszamy następnie z pozostałymi składnikami i wykładamy na papier do pieczenia. Najlepiej użyć dwóch łyżeczek do wyłożenia, bo ciasto jest dosyć klejące. Pieczemy ciasteczka ok. 20 minut. Zapisz

rabarbarowo
Kruche kuleczki mocno orzechowe 238

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przepyszne - super kruche i mocno orzechowe. Możecie użyć swoich ulubionych orzeszków. Robiłam podobne z pistacjami . Każda wersja idealnie wciąga i kusi do podjadania. (około 38 sztuk) 30g masła /margaryny 30g smalcu (można zastąpić masłem/margaryną) (*) 40g cukru 1 jajko 125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska(...)soli ( użyłam himalajskiej od Skworcu ) 50g zmielonych orzeszków ziemnych (niesolonych) (**) Wszystkie składniki dokładnie wyrobić i na końcu wymieszać z orzeszkami. (Orzeszki podprażyłam na suchej patelni i zmieliłam malakserem.) Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha laskowego (lekko podrosną). Kulki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. (*) Smalec nadaje ciastkom kruchości i absolutnie

Di gotuje
Wafelki "Knoppers". Wafelki z masą mleczno-orzechową 375

Musiałam zrobić ten wafelek, bo strasznie byłam ciekawa jak wypadnie taka domowa wersja w porównaniu z pierwowzorem. No i nie żałuję absolutnie:) Według mnie smak 

Maślane ciasteczko
Czekoladowe ciasteczka owsiane 203

kuchennym blacie stoi słój. Prawdziwy ratunek dla takich łasuchów jak my. Wielki, szklany słój pełen skarbów. Owsianych, waniliowych, cytrynowych, czasem orzechowych, nie istotne jakich. Najważniejsze, by zawsze można było do niego sięgnąć i zatracić się w ich delikatnej kruchości... Kakaowe ciasteczka z granolą  2 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1/2 szklanki maślanki 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao(...)łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka soli Mąkę wymieszałam z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Usypałam kopczyk, dodałam resztę składników i zagniotłam ciasto. Schłodziłam w lodówce. Po godzinie formowałam kule wielkości orzecha włoskiego i rozgniatając na krążki układałam na blasze. Piekłam przez około 15 minut w 180 stopniach. *jeżeli wykorzystujemy płatki owsiane dodajemy również

Zapiski Młodej Żony
Ciasteczka z fit-kremem orzechowym 337

Przygotowując je wykorzystałam znany już Wam przepis na błyskawiczne kruche ciasteczka . Przełożone słodko-słonym fit-kremem robią się delikatne i mięciutkie :) Składniki: * na ciastka: 250 g

Kulinarny Pamiętnik

Proponowane wyszukiwania