ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:382/518)

Czekoladowe ciastka pełnoziarniste (z żurawiną) 208

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przepyszne - takie aromatyczne i niezwykle chrupiące. Dzięki mące - posiadają wyrazisty i lekko orzechowy smak. Ponadto mąka żytnia - korzystnie wpływa na nasz organizm. O właściwościach zdrowotnych żurawiny nie będę pisała, bo z pewnością każdy wie, że jest jest ona uznawana za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. (około 22 sztuki) 110g masła(...)Bazarku Smakoszy ) 100g cukru (można nieco mniej) 2-3 łyżki miodu 2-3 łyżki kakao ( Skworcu ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 5 łyżek suszonej żurawiny ( ekoMalwa ) Wszystkie składniki ciasta dokładnie połączyć. (Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Masło powinno być zimne.) Na końcu dodać suszoną żurawiną i całość ponownie wymieszać. Z ciasta formować kulki - o wielkości nieco

Di gotuje
Batoniki karmelowe z orzechami 222

Czekoladowe, rozpływające się w ustach chrupiące batoniki z kawałeczkami orzechów, w solonym karmelu… pycha! Bo nie ma nic lepszego niż połączenie solonego karmelu i czekolady. Batoniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brownie z masą krówkową 234

Macie ochotę na chwileczkę zapomnienia, na chwileczkę rozpusty? Jeśli tak to polecam upiec to ciasto. Wilgotne brownie z wypływającym karmelem to niezwykła przyjemność dla ciała i ducha. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, może wam się wydawać ze jest nieupieczone, ale takie ma być, wilgotne, jakby to był zakalec, klejące się i o to właśnie chodzi. Kolejna odsłona brownie - boska(...)typu cukierki są niedostępne, a inne które próbowałam się nie nadawały dlatego zamieniłam je na masę krówkową. A przy okazji polecam brownie chilli , banana split , kawowe , piernikowe , z masłem orzechowym , z piankami . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Co zamiast fast food – menu na tydzień 173

domu przyjęło się Szczególną rolę w tym menu na tydzień pełnił migdał. Migdał jest nazywany królem orzechów, chociaż wcale orzechem nie jest (tylko nasionkiem migdałowca). Ma subtelny, lekko orzechowy smak oraz mnóstwo właściwości odżywczych i prozdrowotnych, takich jak zapobieganie nadciśnieniu, cukrzycy i przeciwdziałanie tyciu . Tym razem pojawił się jako ważny składnik w dwóch daniach. To on był naszym super składnikiem(...)piątek rano. Jedyne danie, które przygotowaliśmy w środku tygodnia – na raty – to focaccia z kaszanką. We wtorkowy wieczór ugotowaliśmy ziemniaka i zagnietliśmy go z mąką na ciasto drożdżowe (to było tylko kilka minut wyrabiania! W środę wyciągnęliśmy ciasto z lodówki, lekko wyrobiliśmy, położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka i wrzuciliśmy do pieca. W czwartek danie trafiło

Niedzielny kucharz
Ciasteczka potworki z czarnym kakao 87

źrenice) Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę. Dodać jajko, masło, proszek do pieczenia, czarne kakao, cukier i szczyptę soli. Masło posiekać nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagnieść elastyczne ciasto. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z kulek spłaszczyć dłonią i za pomocą łyżeczki zrobić buzię. Piec w piekarniku nagrzanym(...)czekoladą zrobić źrenice. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Babeczki marchewkowo – pomarańczowe → Pająk 3D w galaretce → Deser „dżdżownica w ogródku” → Udawany naleśnik → Ciasteczka orzechowe z czekoladą Artykuł Ciasteczka potworki z czarnym kakao pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Pan co'Santi 130

Orzechowy toskański chleb pochodzący z Sieny. Dzięki rodzynkom i cynamonowi ma bardzo ciekawy słodkawy smak. Przepis jest prosty, nie wymaga zagniatania i pochodzi z książki "My Bread" Jima Lahey'a. Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej 85 g rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 1 i 1/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki suchych drożdży szczypta pieprzu(...)zimnej wody W misce połączyć suche składniki, dodać wodę i wymieszać ręką lub drewnianą łyżką przez 30 sekund. Jeżeli ciasto nie będzie bardzo klejące dodać łyżkę lub dwie wody. Miskę przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na około 12-18 godzin, aż ciasto podwoi objętość, a na powierzchni pojawią się bąbelki. Stolnicę oprószyć mąką i delikatnie przełożyć na nią ciasto

wyzwania kuchenne
Ciasteczka orzechowo-kakaowe 234

nadaje ciasteczkom smak głównie orzechowy, choć dodatek kakao jest również wyczuwalny. Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku, żeby zachowały swoją kruchość. Z poniższego przepisu przygotujecie około 20 sztuk . Ciasteczka orzechowo-kakaowe Składniki: 100g mąki pszennej 100g orzechów włoskich 60g domowego cukru waniliowego 50g masła 3 łyżki (60g) majonezu 2 łyżki kakao 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - składniki powinny być(...)orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze na drobne kawałeczki, dodać do innych składników - do składników suchych dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i majonez - wszystko razem posiekać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić na 20 części - każdą uformować w kulkę wielkości orzecha włoskiego - ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie - blachę z ciasteczkami schłodzić przez około

Smakołyki Bereniki
Wielkanocny bezglutenowy sernik bez cukru 175

wypieki, tak by sernik wpisywał się w moją dietę i nie pozostawiał wyrzutów sumienia. Składniki na małą tortownicę: Spód: 50 gram mąki kokosowej (zamiennie jakiejkolwiek orzechowej) 50 gram mąki orzechowej 30 gram mąki migdałowej (mogą być migdały tarte) 80 gram masła lub oleju kokosowego 3 jajka 1 łyżka erytrytolu (lub ksylitolu) opcjonalnie Masa serowa: 600 gram twarogu, może być mielony(...)wpisie klik 2 łyżki mąki kokosowej do zagęszczenia 1/2 kostki masła (lub 100 gram oleju kokosowego zamiennie) łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki spodu zagnieść i wyłożyć ciastem spód i boki tortownicy. Mikserem utrzeć jajka z erytrytolem i masłem lub olejem kokosowym. Do masy dodawać po łyżce ser i dalej ucierać. Wyłożyć masę na ciasto w tortownicy i piec

Marta próbuje
Leniwe 186

twarogowe. Nie zawsze ubijam białko na pianę, czasem dodają jajo w całości. Kluski, bo takiej nomenklatury będę się trzymać, dobrze smakują z masłem, ja używam palonego o orzechowym aromacie, cukrem, cynamonem, prażona bułką tartą lub śmietaną. Wróćmy zatem do smaków dzieciństwa - " Leniwe raz proszę" ;)  Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 20 min 300 g pełnotłustego twarogu 1 jajko(...)praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko i sól, stopniowo dosypujemy mąkę, zbyt dużo mąki sprawi, że kluski będą twarde 2. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem  3. W oryginale ciasto formujemy w wałek, spłaszczamy go i kroimy nożem kluseczki, ja formuję kluski w rękach, ale można nadać im dowolny kształt, blat podsypujemy mąką 4. Gotujemy

Słodki Kompromis
Babeczki na 9 sposobów 237

babeczki. Moje ulubione, sprawdzone wielokrotnie i lubiane także przez innych. Na pewno znajdziecie wśród nich takie, które i Wam przypadną do gustu, a raczej smaku. Babeczki z orzechowymi powidłami Orzechowe powidła możecie zastąpić zwykłymi lub wymieszać je z uprażonymi na suchej patelni, drobno posiekanymi orzechami  Babeczki Red Velvet Czerwone babeczki z białym kremem. Babeczki z czekoladą i płatkami migdałowymi(...)czyli krem z białej czekolady. Możecie zastąpić ją białą czekoladą rozpuszczoną z odrobiną słodkiej śmietanki. Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Muffinki troszkę inaczej, bo z drożdżowego ciasta. Wytrawne muffinki z szynką i pastą jajeczną Ciekawy pomysł na kolację. Muffiny kawowo-waniliowe z czereśniami Czereśnie można zastąpić dowolnymi ulubionymi owocami. Czekoladowe muffinki z czekoladą Coś dla wielbicieli czekolady

Codzienna kuchnia niecodzienna
17. Feriowy kryzys: czyli kokosowa jaglanka z makiem 234

aprawdę liczyłam na to, że podczas ferii wypróbuję przynajmniej kilkanaście zebranych przez cały rok przepisów czy wykonam ciasta, ciasteczka, pierniczki, chlebki, kremy z książek, które podostawałam na wszelakie możliwe okazje.... Przecież to dwa tygodnie wolnych poranków, idealnych na leniwe i smaczne śniadania! I co? I będąc w Austrii, kompletnie się rozleniwiłam, przyzwyczaiłam do gotowych potraw serwowanych w cudownych knajpkach(...)rano postawiłam na "lekko" przypadkowy miks, który niespodziewanie okazał się strzałem w dziesiątkę, zwieńczony ciasteczkowym kremem, który upolowałam we Włoskim supermarkecie. Wskazówka #1: Ciasteczkowy krem można spokojnie zastąpić masłem orzechowym, nutellą, dżemem... Wskazówka #2: Jeżeli banan jest niedojrzały lub jabłko mało słodkie, niezbędne może być dosłodzenie jaglanki. Wskazówka #3: W wersji wegańskiej, po prostu odpuszczamy sobie białko. Przypadkowa jaglanka

Pland based fille
Elastyczne cienkie naleśniki z masłem orzechowym -polecam pysznie smakują 169

składniki 3 jajka 1 1/2 szklanka mleka 3 opakowania budyniu waniliowego -może być inny smak 3 łyżki mąki tortowej 2 łyżki cukru brązowego 3 łyżki oleju

Moje Wyroby
LEBKUCHEN - ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI Z ORZECHAMI + FILMIK 94

Lebkuchen to tradycyjne, niemieckie pierniczki, jedne z pyszniejszych jaki jadłam. Są lekko kruche, orzechowe i nie wymagają długiego leżakowania. Udekorowane lukrem i posypkami smakują wybornie.  SKŁADNIKI :  250 g mąki  100 g mielonych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g masła 150 ml miodu 1 jajko LUKIER :  4 łyżki cukru(...)PRZYGOTOWANIE :  Masło i miód podgrzewamy w garnku aż się rozpuszczą. Wszystkie składniki przekładamy do misy robota lub na stolnicę, wlewamy ostudzoną masę  z miodu i wyrabiamy ciasto. Powinno być zwarte i mało klejące. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto posypując je mąką. Foremką wycinamy pierniki.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku, 12-15 minut w temperaturze 180 C', termoobieg.  Puder

Kulinarne Fantazje Marioli
Babka gotowana z truskawkami 137

delikatnie wymieszałam drewnianą łyżką. Połowę ciasta przełożyłam do formy silikonowej na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Do pozostałej części ciasta dodałam roztopioną i wystudzoną czekoladę i wymieszałam. Ciasto ciemne wyłożyłam na jasne i przemieszałam już w formie łyżką. Truskawki opłukałam, osuszyłam, pozbawiłam szypułek i obtoczyłam je mąką. Tak przygotowane truskawki poutykałam w ciasto. Formę przykryłam folią aluminiową(...)zagotowałam. Zmniejszyłam gaz i na najmniejszym ogniu gotowałam babkę przez 1,5 godziny. Po ugotowaniu formę z babką od razu wyjęłam z wody. Ciasto wystudziłam w formie i dopiero wyjęłam na talerz. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na babki gotowane, np.: babka zebra z kisielem (link do przepisu:  Waniliowe

Waniliowe Improwizacje