kakaowe Rok temu pojawiły się na blogu Ule orzechowe i kokosowe , dziś postanowiłam dodać do kompletu ule kakaowe. Wykonuje się je na bazie herbatników, są nieco czasochłonne ze względu na to, że każdy jeden ul trzeba wylepiać osobno, ale warto poświęcić trochę czasu. Składniki: Na około 12 dużych uli Na masę zewnętrzną: 100 g herbatników 75 g cukru(...)kajmakowej 2 łyżki wódki Na nadzienie: 1/5 puszki masy kajmakowej Dodatkowo: Wafle, biszkopciki, bądź małe opłatki. Przygotowanie: Masa zewnętrzna: Herbatniki zemleć na proszek,dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać odrobinę masy kajmakowej lub wódki, jeśli zbyt kleista dosypać zmielonych herbatników lub cukru pudru. Jeśli używamy wafli, wyciąć kieliszkiem małe kółeczka. Złożenie: Odrywać
My sweet a lifeodżywianiu, więc musiał pojawić się także tutaj :) Użyłam mąki jaglanej, tak zachwalanej na wielu blogach, ale powiem szczerze, że mojego serca nie skradła. Ma charakterystyczny smak, nieco wyczuwalny w ciastach (również w biszkopcie). Wypieki wychodzą, ale nie są puszyste. Mimo to, w chlebku bananowym spisuje się całkiem dobrze :) Polecam na śniadanie, lub jako kanapki na słodko :) Składniki: 4 dojrzałe banany(...)misce i łączymy z mokrymi. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut w 180*C. Kanapki z chlebka można smarować masłem orzechowym, serkiem homogenizowanym lub dietetycznym kremem czekoladowym. Wartości odżywcze: 1432 kcal w całym chlebku B: 25 g T: 62 g W: 197 g *można zastąpić inną mąką: - ryżową
Chocolate Muffin Blogsię nie znudziło to staram się je urozmaicać. Tym razem upiekłam placki na maślance , które można podać według upodobań. Posypane cukrem pudrem, posmarowane ulubioną konfiturą, masłem czekoladowym, orzechowym czy z bitą śmietaną. Placki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i delikatne . Są tak smaczne, że polecam od razu upiec je z podwójnej porcji ;) Składniki na placki na maślance (około(...)wbić całe jajka. Masę wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły i nie było w cieście grudek. Patelnię rozgrzać (jednak nie może być ona za mocno nagrzana, ponieważ placki za bardzo się spieką z zewnątrz), wylewać na patelnię łyżką porcje ciasta, w większych odstępach, placki
Zrób to smacznietroszkę Was pokuszę świątecznymi słodkościami. Tym razem mam dla Was chrupiące owsiane markizy z kremem czekoladowo-orzechowym. Są obłędne! Uważam, że wszelkiego rodzaju ciastka i ciasteczka idealnie sprawdzają się na świątecznym stole, no i pięknie wyglądają 💗. Owsiane markizy z kremem czekoladowo-orzechowym Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 60 g brązowego cukru 60 g miękkiego masła 1 jajko(...)puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Wsypujemy je do masy maślanej, miksujemy, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno ono mieć
Kulinarne przygody Gatityłyżka kakao szczypta soli 1/2 kostki masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy lub ciasteczkowy ( dla wielbicieli masło orzechowe) Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wykonanie: Roztapiamy czekolady z masłem i szczyptą soli w rondelku lub w kąpieli wodnej. Przekładamy masę do większej miski, niech troszkę przestygnie. Wsypujemy cukier puder(...)się połączą. Masa jest gęsta, ale płynna. Przelewamy do foremki - u mnie silikonowa, okrągła 23 cm średnicy. Łyżeczką, na całej powierzchni punktowo nakładamy krem czekoladowy lub ciasteczkowy. Do ciasta można ewentualnie dodać kawałki pokrojonej czekolady, groszki czekoladowe. Moja córka bardzo lubi, gdy do masy dodaję kilka pokruszonych herbatników. Tym razem tego nie zrobiłam. Pieczemy w 160 -170 stopniach przez
Kronika PiekarnikaJa się przeogromnie cieszę, że FIT seria spotkała się z tak dużym zainteresowaniem z Waszej strony! To dla mnie ogromna radość, a jednocześnie niesamowita motywacja do
Ostra na Słodkooleju palmowego w produktach tego typu chyba nie muszę nikogo przekonywać z pewnością olej palmowy utwardzony znajdziecie w produktach typu – gotowe ciasta ( w pudełkach, zapakowane w folie oraz ciasta mrożone), dodatkowo oprócz oleju palmowego utwardzonego posiadają spulchniacze i ulepszacze mąk, a już taka kompozycja jest absolutnie dla nas, a zwłaszcza dla dzieci niewskazana! desery bez gotowania (budynie, śmietanki(...)gotowe obiady mrożone (kotleciki, rybki, ziemniaczki…) gotowe pakowane rogaliki i drożdżówki napoje czekoladowe i smakowe w proszku! Kakao na śniadanie? Proszę bardzo, ale bez oleju palmowego! czekoladowe i orzechowe kremy do pieczywa (polecam zrobienie własnego czyt wpis – domowa nutella bez cukru i masło orzechowe ) chipsy cappuccino, kawa typu 2w1 i 3w1, napoje kawowe oraz zabielacze do kawy
W KawiarenceJesli poszukujesz pomysłu na dojrzałe banany, kliknij w zdjęcie i zobacz czego jeszcze potrzebujesz do przygotowania najpyszniejszego pod słońcem chlebka ;) To ciacho poza tym że jest
Życie zaczyna się w kuchniKaloryczne, ale warte grzechu :) z serii "świąteczne obżarstwo". Mega słodkie ciasto ze słonecznikiem, kajmakowym kremem na biszkopcie. Składniki: Biszkopt: 4 jajka (201 g) oddzielnie białka i żółtka 130 g cukru 3/4 cukru wanilinowego (12 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 g mąki szymanowskiej 2 budynie czekoladowe bez cukru Warstwa II.: dżem porzeczkowy bez owoców(...)roślinne) 55 g (3,5 łyżki) cukru 30 ml mleka 2% 200 g słonecznika łuskanego Krem: 133 g masła 85 g margaryny 400 g kajmaku o smaku orzechowym 1,5 kieliszka (21 g) nalewki orzechówki (tu: soplica orzech laskowy) Dodatkowo: 60 g herbatników Przygotowanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier
Malowane smakiemMarkizy orzechowe bardzo ciekawie się prezentują i są smaczne. Robi się je łatwo, jedyne co trzeba poświęcić, to czas ;-) Z poniższego przepisu wychodzi około 65 sztuk ciastek. SKŁADNIKI 200 g masła 1 jajko 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 160 g mąki tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 120 g zmielonych orzechów włoskich + 65 połówek do dekoracji(...)orzechów włoskich) na lukier: około 150 g cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny do przekładania markiz: marmolada wieloowocowa lub inna dodatkowo: mąka do podsypywania WYKONANIE Ciasto można zagnieść już dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Do miski wsypać zmielone orzechy, dodać obie mąki, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, masło w temperaturze pokojowej, wbić jajko i zagniatać
Passions hobbies lifeilością mąki i znacznie mocniej odsączę masę dyniową. Przejdźmy zatem do przepisu, który mój M. umieścił na absolutnym szczycie swojej listy top deserów stworzonych przez żonkę. Muffiny dyniowo-orzechowe 1 1/2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szkl. dyni 1/3 szkl(...)razem miąższ z dyni, olej, jajka i cukier na gładką masę. Następnie dodać po łyżce mąkę z przyprawami. Do formy na muffiny włożyć papilotki i każdą w 3/4 napełnić ciastem, a wierzch posypać siekanymi orzechami. Z podanej ilości ciasta udało mi się upiec 15 muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Smacznego! Dzisiejszy
Przepysznik - BLW i nie tylkobrązowego cukru ok. 3 łyżki białego cukru 180 g jogurtu naturalnego cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 100 g orzechów włoskich Muffinki Bananowo-Orzechowe - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy, a następnie dodajemy sól - wszystko dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu(...)proszkiem do pieczenia oraz solą i łyżką (lub szpatułką) kilkoma energicznymi ruchami mieszamy składniki - nie ucieramy - masa powinna pozostać grudkowata. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy przygotowanym ciastem do wysokości ok. 2 cm od brzegu. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi każdego muffinka. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut do tzw. "suchego patyczka" (nie otwieramy
Słodka StronaNUTELLĄ Nadzienie czekoladowe rozpocznij przygotowywać podczas drugiego 30 minutowego wyrastania pączków (poniżej punkt numer 9). W rondelku doprowadź do wrzenia 200 ml mleka wraz z kremem Nutella. Krem orzechowo – czekoladowy rozpuści się i stworzy z mlekiem kakałko. Do pozostałej części mleka dodaj mąkę ziemniaczaną, mieszaninę wlej do gotującego się mleka o smaku nutelli. Mieszaj i podgrzewaj aż budyń zgęstnieje(...)masa wchłonie wszelki tłuszcz maślany. Wyrobione ciasto okryj w misie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto powinno porządnie wyrosnąć, co najmniej podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat i ponownie wyrób dłońmi, podczas wyrabiania uderzaj ciastem upuszczając je na blat z wysokości, pomoże to w odgazowaniu ciasta. Ciasto podziel na mniejsze kawałki, każdy o wadzie
ProstePesto.plmango to świetna opcja dla tych, którzy uwielbiają mocno owocowe desery. Uniwersalny smak tego musu sprawia, że smakuje on doskonale zarówno jako samodzielny deser jak i dodatek do ciast i tortów. Dlaczego mus z mango jest taki wyjątkowy? Mus z mango świetnie się komponuje z innymi smakami, jest bardzo uniwersalny , choć po pierwszym kęsie może wydawać się ciut za słodki(...)jest dobre to co jest dobre, tylko to co lubimy jeść” Osobiście nie wyobrażam sobie łączenia mango z kremami mocno alkoholowymi, kremem kawowym lub kremem mocno orzechowym. Print Mus mango .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl wypieki z pomysłem. Course Deser, Dodatek do deseru Cuisine worldwide Keyword cytryna, mango, mus, mus z mango, żelatyna
SmartBake.plprezentem właśnie dla tej osoby. Sokowirówki i wyciskarki wolnoobrotowe to urządzenie wszechstronne i wielofunkcyjne – pozyskują to, co najlepsze z owoców, poza sokami umożliwiają przygotowywanie wyśmienitych koktajli, zdrowych deserów i ciast, bomb witaminowych w postaci wyśmienitych lodów (dzieci są przeszczęśliwe! ), mleka roślinnego, tofu, przecierów i baz do zup, a nawet placków ziemniaczanych! Jestem przekonany, że obdarowana osoba będzie Wam wdzięczna(...)mojej kuchni jest dobrej jakości blender kielichowy. Dzięki temu urządzeniu poszerzysz swoje menu o nowe cenne pozycje: koktajle, szejki, smoothie owocowe, zupy krem, pesto, hummus, mleko sojowe, masło orzechowe i wiele, wiele innych. Moja mama np. używa swojego ukochanego blendera kielichowego do przygotowania najlepszych naleśników na świecie. Dzięki specjalnym ostrzom z jednej strony, będziecie mogli zmiksować/rozdrobnić naprawdę twarde
kuron.com.pl