Chrupki czekoladowe z ciecierzycy to doskonałą alternatywa do słodkiej przekąski. Robi się je ekspresowo szybko ale jeszcze większym hitem jest, że potrzeba do ich przygotowania zaledwie
RelaxtimeJak co roku w październiku piekę tort. Do warstwy owocowej użyłam gruszek i powiem, że to był strzał w dziesiątkę. Tort wyszedł niezwykle pyszny. Składniki
Kuchnia domowa Aniktórego nie można by przekształcić w danie fit. Czekoladowy sernik, poza polewą z gorzkiej czekolady, nie zawiera cukru. W jego składzie znajdziesz daktyle i ksylitol, którego użyłam do dosłodzenia ciasta ( jeśli lubisz mniej słodko, śmiało możesz go pominąć ). Sernik w składzie ma tez białą fasolę. Po co ? Dzięki fasoli ma ciekawą konsystencję, ale co ważniejsze - fasola podnosi znacząco ilość białka(...)SERNIK Z FASOLĄ Składniki: Masa serowa: 300 g ugotowanej fasoli Jaś 450 g twarogu - półtłusty lub chudy 1 skyr waniliowy lub naturalny 20 daktyli 2 pełne łyżki masła orzechowego 4 jajka 2 łyżki kakao 2-3 łyżki ksylitolu lub erytrolu Czekoladowa polewa do sernika: 70 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietanki owsianej/ kokosowej lub zwykłej Wykonanie sernika: Daktyle zalać
kolorowotorcikowomusi być aż tak bardzo idealny. Czekoladę drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. Do silikonowych foremek na muffinki przełóż ciasto, do 3/4 ich wysokości. Wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika i piecz przez 20 minut (u mnie termoobieg). Wartości odżywcze dla 1 muffinki: energia: 134 kcal białko: 3 g tłuszcze(...)Latte dodaj 1/2 łyżeczki zwykłej kurkumy lub pomiń ten składnik, aczkolwiek dzięki niemu muffinki nabierają złocistego koloru, pysznego aromatu i smaku. ♥️ Masło migdałowe możesz zamienić na dowolne masło orzechowe. ♥️ W przepisie użyłam gorzkiej czekolady bez cukru, z dodatkiem jagód goji, stąd widoczne kawałeczki czerwonych owoców. Z powodzeniem użyj zwykłej gorzkiej czekolady
Zdrowie na języku :Pdostępny jest w postaci suchej. Mak ma łagodny, słodkawy zapach, który nasila się podczas prażenia lub pieczenia. mak do momentu podgrzania jest łagodny w smaku, następnie staje się orzechowy ze słodko - korzenną nutką. Mak jest bardzo trudni zmielić, wymaga specjalnego urządzenia. Ręczne młynki są powszechne w Austrii i Niemczech. W przypadku gdy nie mamy specjalnego młynka, należy mak najpierw lekko(...)roztarty/zmielony. Gdy mak stosujemy jako dodatek do surowego pożywienia np. sałatek dobrze jest najpierw go lekko prażyć dzięki temu wzmocni się aromat i zapach. Przed dodaniem maku do ciasta, należy zalać go wrzącą wodą i pozostawić do 3 godzin przed zmieleniem. Na zachodzie niebieski mak wykorzystuje się głównie w wyrobach cukierniczych i w pieczeniu. Makiem posypuje się chleb i bułki
Ciastka - domowe słodkościjesiennie dziś u nas. Wieje wiatr zrzucając resztę liści z drzew. Tarta marcepanowo-śliwkowa na pewno poprawi Wam nastrój. Nie jest przesłodzona, ale intensywnie migdałowo-orzechowa. Użyłam orzechów pekan, ale możecie dodać swoje ulubione, lub pominąć. Szybko ją zrobicie i jeśli lubicie marcepan ta tarta Was po prostu uwiedzie. Polecamy cała nasza rodziną, wraz z zachwyconymi(...)będziecie potrzebować Kruchy spód 150 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 30 g cukru pudru 100 g zimnego masła 1 całe jajko Z wszystkich składników szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć folią i schować do lodówki na 40-60 minut Okrągłą formę posmarować masłem i obsypać mielonymi migdałami. Schłodzony spód rozwałkować i przenieść na formę. Ponownie schłodzić około
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwspaniałym, głębokim, orzechowym smakiem. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie orzechów to kliknijcie tutaj -> klik ! Orzechowe Ciasteczka 4 porcje (4 duże ciasteczka, 1 porcja to ok. 200 kcal) czas przygotowania to ok. 30 minut (w tym 20 minut pieczenia) koszt(...)Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Orzechy pecan miksujemy w rozdrabniaczu. Mieszamy następnie z pozostałymi składnikami i wykładamy na papier do pieczenia. Najlepiej użyć dwóch łyżeczek do wyłożenia, bo ciasto jest dosyć klejące. Pieczemy ciasteczka ok. 20 minut. Zapisz
rabarbarowowww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przepyszne - super kruche i mocno orzechowe. Możecie użyć swoich ulubionych orzeszków. Robiłam podobne z pistacjami . Każda wersja idealnie wciąga i kusi do podjadania. (około 38 sztuk) 30g masła /margaryny 30g smalcu (można zastąpić masłem/margaryną) (*) 40g cukru 1 jajko 125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska(...)soli ( użyłam himalajskiej od Skworcu ) 50g zmielonych orzeszków ziemnych (niesolonych) (**) Wszystkie składniki dokładnie wyrobić i na końcu wymieszać z orzeszkami. (Orzeszki podprażyłam na suchej patelni i zmieliłam malakserem.) Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha laskowego (lekko podrosną). Kulki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. (*) Smalec nadaje ciastkom kruchości i absolutnie
Di gotujeMusiałam zrobić ten wafelek, bo strasznie byłam ciekawa jak wypadnie taka domowa wersja w porównaniu z pierwowzorem. No i nie żałuję absolutnie:) Według mnie smak
Maślane ciasteczkoDziś pierwsza odsłona wiśni w letnich napojach. Pożywny, mocno prozdrowotny i orzeźwiający - taki będzie dość nietypowy koktajl w którym znajdziemy doskonałe roślinne źródło białka w postaci
Kuchnia PROzdrowotnakuchennym blacie stoi słój. Prawdziwy ratunek dla takich łasuchów jak my. Wielki, szklany słój pełen skarbów. Owsianych, waniliowych, cytrynowych, czasem orzechowych, nie istotne jakich. Najważniejsze, by zawsze można było do niego sięgnąć i zatracić się w ich delikatnej kruchości... Kakaowe ciasteczka z granolą 2 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1/2 szklanki maślanki 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao(...)łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka soli Mąkę wymieszałam z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Usypałam kopczyk, dodałam resztę składników i zagniotłam ciasto. Schłodziłam w lodówce. Po godzinie formowałam kule wielkości orzecha włoskiego i rozgniatając na krążki układałam na blasze. Piekłam przez około 15 minut w 180 stopniach. *jeżeli wykorzystujemy płatki owsiane dodajemy również
Zapiski Młodej ŻonyPrzygotowując je wykorzystałam znany już Wam przepis na błyskawiczne kruche ciasteczka . Przełożone słodko-słonym fit-kremem robią się delikatne i mięciutkie :) Składniki: * na ciastka: 250 g
Kulinarny Pamiętnikrazie potrzeby rozrzedzić odrobiną wody. Co to jest tahini Tahini to pasta ze zmielonych nasion sezamu. Ma bogaty, lekko orzechowy smak i kremową konsystencję, ale może się rozwarstwiać i jest to naturalne zjawisko. Często jest porównywana do maseł orzechowych. W krajach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej tahini przygotowuje się z lekko podprażanych nasion sezamu, dzięki czemu jest bardziej aromatyczna(...)jest składnikiem wielu potraw chińskich i japońskich. Pasta sezamowa jest też popularna w kuchni indyjskiej. Tahini używam m.in do hummusu, do sałatek, dressingów, a nawet deserów, takich jak tureckie ciasto z tahini. Pasta sezamowa tahini może się różnić smakiem w zależności od kraju pochodzenia i metody przygotowana. Książka Yotama Ottolenghi Smak Smak jest kolejną książką Yotama Ottolenghi
Cztery FajeryZobacz więcej przepisów na zupy . Jeszcze więcej keto przepisów! Gnocci kalafiorowe Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej marynacie Tofu mielone Keto chleb z siemieniem lnianym Keto(...)słodko? Chałwa domowa bez cukru Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Gofry orzechowe, bez mąki Pudding chia orzechowy Trufle kokosowe (keto) Orzechowy deser śmietankowy Gofry białkowe Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasteczka orzechowe Ciastka z fasoli Keto muffinki brownie Keto brownie Zobacz więcej przepisów na keto słodycze Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Pierniczki
WegePrzepismiksujemy lub dobrze wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 20 cm). Można to zrobić ręcznie, lub jeśli składniki były odpowiednio schłodzone rozwałkować i wyłożyć. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni (u mnie termoobieg plus górna grzałka, połowa piekarnika), około 15 minut . Brzegi ciasta powinny się delikatnie przyrumienić. Gdy ciasto ostygnie ubijamy śmietankę , a następnie porcjami dodajemy(...)mascarpone. Dodajemy erytrytol i odżywkę białkową , dobrze miksujemy. Ciasto wykładamy kremem i posypujemy owocami . Jeśli są to owoce które mogą puścić sok, najlepiej nałożyć je przed podaniem. Ciasto przechowujemy w lodówce . Wartości odżywcze w całości w 1 porcji Wartość energetyczna 3060 kcal 255 kcal Białko 60 g 5 g Tłuszcze 280 g 23 g Węglowodany netto
WegePrzepis