Ostatnio trufelki i ciasteczka pojawiają się u mnie bardzo często, polubiliśmy słodkości na jeden kęs. Takie orzechowe kuleczki są doskonałe na przyjęcia, zawsze kojarzą mi się z ciastkami weselnymi. Można je długo przechowywać, najlepiej w lodówce żeby nie były miękkie. Składniki na około 40 sztuk: 100 g masła 8 łyżek płatków owsianych 10 biszkoptów 3 łyżki orzechów włoskich zmielonych(...)obtoczenia Rodzynki zalać rumem i odstawić. Płatki owsiane i biszkopty zmielić blenderem na proszek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i kremem czekoladowym. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Wstawić ciasto na pół godziny do lodówki żeby było twardsze, wtedy lepiej będzie się formować. Wilgotnymi rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w orzechach
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaznajdziesz 20 przepisów na szybkie kolacje na ciepło, a wśród nich: makaron z ajvarem, pizza z cukinii, ciasto francuskie ze szpinakiem, placki z gotowanych ziemniaków, ryż w pomidorach, pieczona fasolka szparagowa. Zobacz również przepis na domową pizzę włoską: Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej! PRZEPISY – SZYBKA KOLACJA NA CIEPŁO Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego(...)przepis. Ta kolorowa i chrupiąca fasolka w połączeniu z… ZOBACZ PRZEPIS Ten obiad zrobisz w 15 minut! Makaron z ajvarem | DIETA 1800 KCAL Makaron z ajvarem i masłem orzechowym to wyjątkowe danie na obiad lub ciepłą kolację. Połączenie pełnoziarnistego makaronu z aromatycznym ajvarem… ZOBACZ PRZEPIS Wegańskie mini corn dogi PRZEPIS – przekąska bez mięsa Pomysł na przekąskę
Via GustoSzwecji. To cóż, że ze Szwecji Pyszne, delikatne, efektowne. Nie wysychają. Przepis na tyle uniwersalny, że cynamon w środku możecie zastąpić makiem, orzechami czy ulubionym kremem czekoladowym lub orzechowym Bułeczki można jeść same, posypać przed pieczeniem grubym cukrem lub polukrować. Każdemu według potrzeb. U mnie oczywiście z kawą. Jakieś 2 lub 3 lata temu, piekłam te bułeczki po raz pierwszy(...)rozpuszczamy mas\u0142o, po rozpuszczeniu dolewamy do niego mleko.\r","Do m\u0105ki dodajemy dro\u017cd\u017ce i jajko, lekko mieszamy.\r","Dodajemy mas\u0142o z mlekiem i zarabiamy ciasto.\r","Ciasto ma by\u0107 elastyczne. Je\u015bli jest zbyt lepkie, delikatnie podsypujemy je m\u0105k\u0105.\r","Ciasto przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy do wyro\u015bni\u0119cia
Mieszam w GarnkuMacie ochotę na coś słodkiego? Ja miałam, ale że lato coraz bliżej i niekoniecznie potrzebuję dodatkowych złych i pustych kalorii, to staram się robić takie desery
Smaki ArmineLubicie te wafelki? My tak, często kupowałam je moim synom do szkoły jako słodka przekąska w ciągu dnia. Kupowałam....Teraz już tego nie czynię, bo robię
Z Majeczką w kuchniChleb orzechowy piekłam z okazji Światowego Dnia Chleba 2012. To była już 7 edycja. Dołączyłam swój bochenek do olbrzymiego kosza upieczonych pysznych bochenków z całego świata! Prosty, bezproblemowy i pyszny, z bloga Smaki Mojego Domu od Joli. Bardzo polecam, 2 wersje do wyboru z dodatkiem drożdży lub tylko na samym zakwasie. Ja upiekłam bez dodatku drożdży. Chleb(...)drożdżami. Składniki zaczynu: • 275g mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000), • 230g wody, • 1 łyżka i 2 łyżeczki dokarmionego zakwasu żytniego (powinien być dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej) Składniki ciasta właściwego • 455g mąki wysoko glutenowej (u mnie pszenna typ 650), • 185g mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000), • 395g wody, • 15g soli (1 łyżka), • 1,5 łyżeczki drożdży instant, • zaczyn
Leśny Zakąteksprawka photoshopa – to tylko dużo ruchu i racjonalne podejście do jedzenia. Zjadam wszystko to, co widzicie na blogu ( + to czego nie widzicie! :D ), ale nie całe ciasto – a jego kawałek. Zjadam nie całą pizzę – a jej kawałek ( no albo 3 :D ) A do tego jem bardzo regularnie i NIGDY nie opuszczam posiłków. Mój organizm tak już się(...)micha wypełniona po brzegi chrupiącymi płatkami, owocami, bakaliami i jogurtem naturalnym lub kefirem. … potem drugie śniadanie, np. w postaci koktajlu ( ten był bananowy z mlekiem kokosowym i masłem orzechowym – pycha! ) … sycący obiad ( uuu , tu sobie lubię pofolgować :D ) oraz przekąski! Fajnie sięgnąć po chrupiące ciacha z bakaliami albo zdrowe batony! Nie tylko zaspokoją głód, ale i ochotę
Ostra na Słodkominut. Następnie smarujemy drugą warstwą czekolady i znów wkładamy do zamrażalnika na kolejne 10-15 minut. W razie konieczności czynność powtórzyć. Następnie do foremek wykładamy porcje masła orzechowego zostawiając miejsce na zalanie czekoladą. Znów umieszczamy w zamrażalniku na ok. 10-15 minut. Roztopioną czekoladę wlewamy do foremek i wygładzamy za pomocą noża lub szpatułki. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe czekoladki(...)rozpuszczonej czekolady karmelowej oraz gorzkiej. Dobrej jakości, belgijską czekoladę a także karmelową czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery. *foremki możemy posmarować bardzo cienką warstwą oleju lub masła - wtedy łatwiej odejdą od formy Moje posty
Słodka Stronaresztę mojego cudownego curdu, którego nie wsunęłam prosto z miseczki. Ponieważ była już blondynka w czerwieni , tym razem padło na brunetkę - bardziej w różu, nie mniej smacznie. I kiedy ciasto siedziało w piekarniku pochwaliłam się Maggie, że piekę. Jakież było moje zdziwienie gdy oświadczyła, że u niej będzie czekoladowa tarta z cranberry curd! Nie umawiałyśmy się, nawet nie wiedziałam(...)wyjęłam z piekarnika. Przepis znalazłam w Biscuits, brownies and biscotti wydawnictwa The Australian women's weekly, jednak sporo w nim zmieniłam. Przede wszystkim podmieniłam masło orzechowe na curd, a mąki dałam tylko połowę, resztę zastępując zmielonymi orzechami laskowymi. Standardowo już zmniejszyłam ilość cukru. Efekt? Przeszedł moje oczekiwania. Uwielbiam ciężkie, lepkie brownies - i to właśnie takie jest. Najlepsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasteczka czekoladowo - imbirowo -orzechowe Zapraszam na ciasteczka z chrupiącymi orzeszkami , pyszną czekoladą i imbirem . Imbir jak nam wiadomo ma dużo właściwości leczniczych , działa rozgrzewająco . Powinniśmy go najwięcej spożywać w okresie jesienno - zimowym :) Składniki : 2 łyżki posiekanych migdałów Skworcu 1 łyżka posiekanych rodzynek Skworcu 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Skworcu 1 łyżeczka cynamonu Skworcu 1 łyżeczka imbiru(...)mąki 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia 1, 5 tabliczki posiekanej czekolady Milka Wykonanie; Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać mikserem na grudkowatą masę . Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść , odłożyć do lodówki na około 15 minut. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolny kształt ciasteczek . Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę . Piec w temp 180 st około 15 minut
Sama słodycz i szczypta chilibazie gofrów. Zobacz kilka podpowiedzi, jak stworzyć ich zdrowsze wersje. Najważniejszy składnik – ciasto! Gofry, które przygotowujesz samodzielnie możesz wykonać zmieniając nieco skład ciasta. Jeśli stworzysz je na bazie mąki pełnoziarnistej , to z pewnością będą zdrowsze, niż tradycyjna wersja. Można także ograniczyć ilość dodawanego do ciasta tłuszczu – trzeba jednak pamiętać, że w takim przypadku gotowe gofry mogą nieco gorzej odchodzić(...)mniej kaloryczną, ale także zdrowszą opcją, ponieważ zawiera bakterie, które korzystnie oddziałują na Twoje jelita. Słodkie dżemy zastąp frużelinami bez cukru . Możesz także wybrać ulubione owoce. Gofry z masłem orzechowym i bananami Kolejną propozycją są gofry posmarowane masłem orzechowym, z dodatkiem plasterków banana. Całość możesz delikatnie oprószyć gorzkim kakao, lub wiórkami dobrej czekolady. Pamiętaj, że masło orzechowe, chociaż jest smaczne
ProstePesto.plrodzynek dodajemy płatki owsiane i w palcach rozcieramy płatki z rodzynkami – ma to na celu dodatkowe rozdrobnienie rodzynek i pokrycie płatków ich słodkim miąższem. Do tego dodajemy masło orzechowe i mieszamy już łyżką do połączenia składników. Odkładamy. Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Marchewkę obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach. Jabłko myjemy i kroimy(...)pieczenia, sodę, cynamon, sól. Suche składniki wsypujemy do mokrych i dokładnie, ale krótko mieszamy. Do masy dodajemy startą marchewkę i jabłka i delikatnie mieszamy, aż połączą się z ciastem. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Na wierzch każdej babeczki wykładamy porcję kruszonki – około łyżeczki na każdą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut. Gotowe wyciągamy
Smaczna Stronaobrotach miksera. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na dżemie, posypujemy 100 g orzechów. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 45 minut. Wystudzić. W ten sam sposób upiec 2 cześć ciasta. Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g masła, w temperaturze pokojowej(...)jasnego kremu. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać alkohol i ekstrakt. Na pierwszy placek nałożyć krem budyniowy, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, odwracając go warstwą orzechową do dołu i polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 75 g masła 75 g czekolady gorzkiej 75 g czekolady mlecznej Masło roztopić, zdjąć z palnika Dodać posiekaną czekoladę, poczekać
kulinarnyswiatdomi