Chrupki czekoladowe z ciecierzycy 177Chrupki czekoladowe z ciecierzycy to doskonałą alternatywa do słodkiej przekąski. Robi się je ekspresowo szybko ale jeszcze większym hitem jest, że potrzeba do ich przygotowania zaledwie
Relaxtime
Tort czekoladowo-orzechowy z gruszkami 168Jak co roku w październiku piekę tort. Do warstwy owocowej użyłam gruszek i powiem, że to był strzał w dziesiątkę. Tort wyszedł niezwykle pyszny. Składniki
Kuchnia domowa Ani
Czekoladowy fit sernik z fasolą 221którego nie można by przekształcić w danie fit. Czekoladowy sernik, poza polewą z gorzkiej czekolady, nie zawiera cukru. W jego składzie znajdziesz daktyle i ksylitol, którego użyłam do dosłodzenia ciasta ( jeśli lubisz mniej słodko, śmiało możesz go pominąć ). Sernik w składzie ma tez białą fasolę. Po co ? Dzięki fasoli ma ciekawą konsystencję, ale co ważniejsze - fasola podnosi znacząco ilość białka(...)SERNIK Z FASOLĄ Składniki: Masa serowa: 300 g ugotowanej fasoli Jaś 450 g twarogu - półtłusty lub chudy 1 skyr waniliowy lub naturalny 20 daktyli 2 pełne łyżki masła orzechowego 4 jajka 2 łyżki kakao 2-3 łyżki ksylitolu lub erytrolu Czekoladowa polewa do sernika: 70 g gorzkiej czekolady 70 ml śmietanki owsianej/ kokosowej lub zwykłej Wykonanie sernika: Daktyle zalać
kolorowotorcikowo
Wegańskie babeczki bananowe z czekoladą - najlepsze! 221musi być aż tak bardzo idealny. Czekoladę drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. Do silikonowych foremek na muffinki przełóż ciasto, do 3/4 ich wysokości. Wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika i piecz przez 20 minut (u mnie termoobieg). Wartości odżywcze dla 1 muffinki: energia: 134 kcal białko: 3 g tłuszcze(...)Latte dodaj 1/2 łyżeczki zwykłej kurkumy lub pomiń ten składnik, aczkolwiek dzięki niemu muffinki nabierają złocistego koloru, pysznego aromatu i smaku. ♥️ Masło migdałowe możesz zamienić na dowolne masło orzechowe. ♥️ W przepisie użyłam gorzkiej czekolady bez cukru, z dodatkiem jagód goji, stąd widoczne kawałeczki czerwonych owoców. Z powodzeniem użyj zwykłej gorzkiej czekolady
Zdrowie na języku :P
MAK 183dostępny jest w postaci suchej. Mak ma łagodny, słodkawy zapach, który nasila się podczas prażenia lub pieczenia. mak do momentu podgrzania jest łagodny w smaku, następnie staje się orzechowy ze słodko - korzenną nutką. Mak jest bardzo trudni zmielić, wymaga specjalnego urządzenia. Ręczne młynki są powszechne w Austrii i Niemczech. W przypadku gdy nie mamy specjalnego młynka, należy mak najpierw lekko(...)roztarty/zmielony. Gdy mak stosujemy jako dodatek do surowego pożywienia np. sałatek dobrze jest najpierw go lekko prażyć dzięki temu wzmocni się aromat i zapach. Przed dodaniem maku do ciasta, należy zalać go wrzącą wodą i pozostawić do 3 godzin przed zmieleniem. Na zachodzie niebieski mak wykorzystuje się głównie w wyrobach cukierniczych i w pieczeniu. Makiem posypuje się chleb i bułki
Ciastka - domowe słodkości
Tarta marcepanowo-śliwkowa z migdałami i orzechami 213jesiennie dziś u nas. Wieje wiatr zrzucając resztę liści z drzew. Tarta marcepanowo-śliwkowa na pewno poprawi Wam nastrój. Nie jest przesłodzona, ale intensywnie migdałowo-orzechowa. Użyłam orzechów pekan, ale możecie dodać swoje ulubione, lub pominąć. Szybko ją zrobicie i jeśli lubicie marcepan ta tarta Was po prostu uwiedzie. Polecamy cała nasza rodziną, wraz z zachwyconymi(...)będziecie potrzebować Kruchy spód 150 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 30 g cukru pudru 100 g zimnego masła 1 całe jajko Z wszystkich składników szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć folią i schować do lodówki na 40-60 minut Okrągłą formę posmarować masłem i obsypać mielonymi migdałami. Schłodzony spód rozwałkować i przenieść na formę. Ponownie schłodzić około
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Orzechowe Ciasteczka 202wspaniałym, głębokim, orzechowym smakiem. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie orzechów to kliknijcie tutaj -> klik ! Orzechowe Ciasteczka 4 porcje (4 duże ciasteczka, 1 porcja to ok. 200 kcal) czas przygotowania to ok. 30 minut (w tym 20 minut pieczenia) koszt(...)Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Orzechy pecan miksujemy w rozdrabniaczu. Mieszamy następnie z pozostałymi składnikami i wykładamy na papier do pieczenia. Najlepiej użyć dwóch łyżeczek do wyłożenia, bo ciasto jest dosyć klejące. Pieczemy ciasteczka ok. 20 minut. Zapisz
rabarbarowo
Kruche kuleczki mocno orzechowe 238www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przepyszne - super kruche i mocno orzechowe. Możecie użyć swoich ulubionych orzeszków. Robiłam podobne z pistacjami . Każda wersja idealnie wciąga i kusi do podjadania. (około 38 sztuk) 30g masła /margaryny 30g smalcu (można zastąpić masłem/margaryną) (*) 40g cukru 1 jajko 125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska(...)soli ( użyłam himalajskiej od Skworcu ) 50g zmielonych orzeszków ziemnych (niesolonych) (**) Wszystkie składniki dokładnie wyrobić i na końcu wymieszać z orzeszkami. (Orzeszki podprażyłam na suchej patelni i zmieliłam malakserem.) Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha laskowego (lekko podrosną). Kulki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. (*) Smalec nadaje ciastkom kruchości i absolutnie
Di gotuje
Wafelki "Knoppers". Wafelki z masą mleczno-orzechową 375Musiałam zrobić ten wafelek, bo strasznie byłam ciekawa jak wypadnie taka domowa wersja w porównaniu z pierwowzorem. No i nie żałuję absolutnie:) Według mnie smak
Maślane ciasteczko
Czekoladowe ciasteczka owsiane 203kuchennym blacie stoi słój. Prawdziwy ratunek dla takich łasuchów jak my. Wielki, szklany słój pełen skarbów. Owsianych, waniliowych, cytrynowych, czasem orzechowych, nie istotne jakich. Najważniejsze, by zawsze można było do niego sięgnąć i zatracić się w ich delikatnej kruchości... Kakaowe ciasteczka z granolą 2 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1/2 szklanki maślanki 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao(...)łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka soli Mąkę wymieszałam z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Usypałam kopczyk, dodałam resztę składników i zagniotłam ciasto. Schłodziłam w lodówce. Po godzinie formowałam kule wielkości orzecha włoskiego i rozgniatając na krążki układałam na blasze. Piekłam przez około 15 minut w 180 stopniach. *jeżeli wykorzystujemy płatki owsiane dodajemy również
Zapiski Młodej Żony
Ciasteczka z fit-kremem orzechowym 337Przygotowując je wykorzystałam znany już Wam przepis na błyskawiczne kruche ciasteczka . Przełożone słodko-słonym fit-kremem robią się delikatne i mięciutkie :) Składniki: * na ciastka: 250 g
Kulinarny Pamiętnik
Sałatka z ogórka z sosem tahini 140razie potrzeby rozrzedzić odrobiną wody. Co to jest tahini Tahini to pasta ze zmielonych nasion sezamu. Ma bogaty, lekko orzechowy smak i kremową konsystencję, ale może się rozwarstwiać i jest to naturalne zjawisko. Często jest porównywana do maseł orzechowych. W krajach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej tahini przygotowuje się z lekko podprażanych nasion sezamu, dzięki czemu jest bardziej aromatyczna(...)jest składnikiem wielu potraw chińskich i japońskich. Pasta sezamowa jest też popularna w kuchni indyjskiej. Tahini używam m.in do hummusu, do sałatek, dressingów, a nawet deserów, takich jak tureckie ciasto z tahini. Pasta sezamowa tahini może się różnić smakiem w zależności od kraju pochodzenia i metody przygotowana. Książka Yotama Ottolenghi Smak Smak jest kolejną książką Yotama Ottolenghi
Cztery Fajery
Zupa kalafiorowa błyskawiczna (keto, wegańska) 199Zobacz więcej przepisów na zupy . Jeszcze więcej keto przepisów! Gnocci kalafiorowe Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej marynacie Tofu mielone Keto chleb z siemieniem lnianym Keto(...)słodko? Chałwa domowa bez cukru Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Gofry orzechowe, bez mąki Pudding chia orzechowy Trufle kokosowe (keto) Orzechowy deser śmietankowy Gofry białkowe Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasteczka orzechowe Ciastka z fasoli Keto muffinki brownie Keto brownie Zobacz więcej przepisów na keto słodycze Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Pierniczki
WegePrzepis
Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami 143miksujemy lub dobrze wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 20 cm). Można to zrobić ręcznie, lub jeśli składniki były odpowiednio schłodzone rozwałkować i wyłożyć. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni (u mnie termoobieg plus górna grzałka, połowa piekarnika), około 15 minut . Brzegi ciasta powinny się delikatnie przyrumienić. Gdy ciasto ostygnie ubijamy śmietankę , a następnie porcjami dodajemy(...)mascarpone. Dodajemy erytrytol i odżywkę białkową , dobrze miksujemy. Ciasto wykładamy kremem i posypujemy owocami . Jeśli są to owoce które mogą puścić sok, najlepiej nałożyć je przed podaniem. Ciasto przechowujemy w lodówce . Wartości odżywcze w całości w 1 porcji Wartość energetyczna 3060 kcal 255 kcal Białko 60 g 5 g Tłuszcze 280 g 23 g Węglowodany netto
WegePrzepis
Panierowany camembert z niespodzianką 253przytłoczyć. Ja, choć pierwsze kęsy uznałam za smaczne, po zjedzeniu całego serka uznałam, że to jednak była zbyt duża, zbyt tłusta porcja;) Ser camembert świetnie też smakuje podany w cieście francuskim, po przepis zapraszam tutaj -> KLIK 4 camemberty garść orzechów włoskich 100-150 g pieczarek 2 łyżki masła 2 łyżki mąki kilka łyżek bułki tartej 1-2 jajka sól(...)Podsmażone doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Studzimy. Łączymy z posiekanymi grubo orzechami. Camembert kroimy na pół. Delikatnie wydrążamy środek, pozostawiając dno i boki nienaruszone. Środek sera wypełniamy pieczarkowo-orzechowym farszem. Składamy. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Schłodzone sery panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoto, na rozgrzanym oleju. Osączamy
Smaki Na Talerzu
Lebkuchen czyli niemieckie pierniczki 221przyprawy do piernika upieczcie je już dziś! Składniki (na około 30-35 sztuk): 250 gram mąki pszennej 90 gram zmielonych migdałów 150 gram miodu 50 gram syropu (użyłam syropu orzechowego ale może być klonowy, z agawy itd..) 3 łyżki korzennej przyprawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 85 gram masła 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)syropem do momentu rozpuszczenia tłuszczu. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę korzenną. Dodaję miód i masło oraz kandyzowane skórki. Całość dokładnie mieszam (ciasto będzie lejące), przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę, najlepiej na balkon jeśli jest dość chłodno. Po tym czasie ciasto powinno zgęstnieć. Po tym czasie masę dzielimy
Mango Papaja
Krajanka orzechowa 251orzechową krajanką nie należą do najpiękniejszych, ale tym razem nie o wygląd tu chodzi. Liczy się smak. A jest mocno orzechowy, gdyż to orzechy są podstawą tego przepisu. Krajanka orzechowa składniki: 200 g masła 100 g brązowego cukru 100 g mielonych orzechów laskowych 150 g mąki 3 łyżki mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g mieszanki różnych orzechów(...)cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy mleko, mąkę i mielone orzechy. Dokładnie mieszamy. Mieszankę orzechów siekamy. 100 g wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na orzechy wykładamy ciasto i najlepiej dłonią równomiernie rozprowadzamy na orzechach i mocno dociskamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C i pieczemy przez 20 minut. Białka ubijamy na pianę. Pod koniec ubijania
Przysmaki Karolki
Sernik na orzechowym spodzie z karmelizowanymi jabłkami i czekoladą 286Jest to - powiem nieskromnie - najlepszy sernik jaki jadłam! Do tego myślałam nad nim chyba ze 3 dni aż w końcu sama go wymyśliłam co dodaje mu
sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka świąteczne - 45 propozycji 82Dzień dobry :-) Zbiór przepisów na ciasteczka z roku na rok rośnie. Nie tak szybko jak ciasta, ale staram się dodawać ciągle nowe propozycje. Mam nadzieję, że jakiś przepis przypadnie Wam do gustu :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Ciasteczka kokosowe 5. Ciasteczka z masy(...)lukrem 11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki 12. C iasteczka budyniowe 13. Rogaliki z nutellą 14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową 15. Budyniowe wersja II 16. Wafel z masą kajmakową i petitkami 17. Kulki mocy 18. Kruche ciasteczka z dżemem 20. Kruche rogaliki
kruche babeczki
Pierogi z malinami i kaszą manną – PRZEPIS 137czekolady przygotowanie Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Do mąki dodaj wodę i oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób zwarte, jednolite ciasto. Ciasto po wyrobieniu nie powinno lepić się do ręki – jeśli tak jest, dosyp trochę mąki. Przygotowane ciasto owiń w foliowy woreczek lub przykryj ściereczką. Odstaw na 30 minut (dzięki temu ciasto będzie elastyczne), a następnie rozwałkuj(...)Przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia (najlepiej na noc). Z rozwałkowanego ciasta wykrój okręgi. Ja wykroiłam okręgi o średnicy 9 cm i otrzymałam 30 pierogów. Na każdy z okręgów ciasta nałóż łyżeczkę kaszy manny i dodaj 2-3 maliny, ciasto złóż na pół i dokładnie zaklej przeciwległe brzegi ciasta ze sobą. Jak ugotować pierogi z owocami? Gotowe pierogi włóż
Via Gusto
Keto sernik raffaello 258porcji, ciasto o średnicy 21 cm Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Ciasto jest lejące , to normalne. Masę przelewamy do tortownicy (u mnie o wymiarach 21 cm ) i pieczemy przez 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie górna połowa piekarnika plus termoobieg). Po upływie czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto(...)uchylonymi drzwiczkami piekarnika. Następnie ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia . Przygotowujemy polewę poprzez dokładne zmiksowanie jogurtu z odżywką białkową oraz opcjonalnie aromatem kokosowym . Na ostygnięte ciasto wylewamy polewę i opcjonalnie posypujemy wiórkami kokosowymi . Wartości odżywcze w całości w 1 porcji Wartość energetyczna 2603 kcal 217 kcal Białko 162 g 14 g Tłuszcze 180 g 15 g Węglowodany netto
WegePrzepis
Proste muffinki bananowe 198orzechów włoskich (lub innych, ja miałam nerkowca) Jak zrobić proste muffinki bananowe? Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy resztę mokrych składników: olej, mleko, masło orzechowe i jajko. Mieszamy do połączenia. W osobnej misce mieszamy razem wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę i sól. Łączymy razem suche i mokre składniki. Orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy do masy(...)tych kupnych, można je zrobić samemu z kawałków papieru do pieczenia (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach). Wypełniamy foremki ciastem. Muffinki pieczemy około 30 – 35 min w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Żeby
Ciastkozercy
Kruche ciasteczka na maśle orzechowym 246Pamiętacie ciasteczka robione tłuczkiem do mięsa ? To fajny sposób żeby zrobić na kruchym cieście ciekawy wzorek więc tym razem też go wykorzystałam. Część ciastek jest w paski a część w kratkę bo mój tłuczek ma dwie końcówki. Podane proporcje wystarcza na górę pachnących ciastek i wierzcie mi, że nie warto piec mniej. Lepiej zrobić ich dużo a potem podzielić(...)zamknięte w puszkach czy pojemnikach do żywności. Tym sposobem zawsze w domu będzie jakaś awaryjna słodkość gdyby niespodziewanie wpadli znajomi na kawę. Zamiast zwykłego masła użyłam do ciastek masła orzechowego z orzeszków ziemnych. Ciasteczka są więc mocno orzechowe i smakują wybornie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Obłędne lody czekoladowe z soloną praliną orzechową 185upływie tego czasu lody przełożyć do pojemnika* i umieścić je w zamrażarce co jakiś czas mieszając, lub przygotować je w maszynie zgodnie z jej instrukcją postępowania**. Solona pralina orzechowa: Do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy łyżkę wody. Na małym ogniu powoli podgrzewamy (najpierw utworzy się skorupa, która później będzie topnieć). Gdy karmel nabierze złotego koloru wsypujemy posiekane orzechy włoskie(...)Jeszcze ciepłe orzechy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy je jeszcze jedną szczyptą soli. Gdy masa całkowicie wystygnie umieszczamy ją w woreczku i tłuczemy wałkiem do ciasta na drobne kawałki. *jeśli chcemy pralinę wymieszaną z lodami dodajemy je teraz **pralinę wsypujemy, gdy lody są już gotowe
My simple kitchen