jeść, ale nie będę Was oszukiwać, klasyczny sernik świąteczny w wykonaniu mamy czy babci nigdy nie dorówna wersji fit super light bez cukru i wszystkiego. Przepisów na to ciasto znajdziemy mnóstwo – tych tradycyjnych, czy też tych bardziej nowoczesnych, w których miejsce twarogu zastępują rozmoknięte orzechy nerkowca, czy w innej wersji tofu lub kasza jaglana. Dziś z okazji Święta Sernika(...)serników. Oczywiście to moja subiektywna ocena, ale mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu 5 najlepszych przepisów na sernik Sernik z brzoskwiniami Sernik wiedeński Sernik królewski Sernik orzechowy Dietetyczny sernik kokosowy na bezglutenowym spodzie Artykuł 5 najlepszych przepisów na sernik pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniLubicie serniki? Ja też, nawet bardzo 😊 Przygotowałam dzisiaj dla Was zestawienie kilku moich ulubionych serników. Może któryś z nich upieczecie na nadchodzące święta? Puszysty maślany sernik
Codzienna kuchnia niecodziennaTak – jest to najlepsze na świecie brownie! Przepis miałam opublikować dopiero za tydzień, ale szumu jaki zrobiliście wokół niego na moim facebooku nie mogłam pozostawić
Ostra na Słodkomusimy martwić się o grudki. Jem go na wszystkie możliwe sposoby: na sucho, na słodko, na słono, z mięsem. Gorąco polecam z ricottą, ze szpinakiem i twarogiem, z masłem orzechowym, z kurczakiem... itp. Ze spokojem możemy go wziąć "na wynos" do pracy czy szkoły. Smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło. Pamiętajmy, że nie można spożywać nadmiernej ilości(...)układ pokarmowy! Składniki na 1 naleśnika: - 25g otrębów (np. owsianych, gryczanych) - całe jajko - 50ml mleka Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miseczki, mieszamy tak, by otręby nie zostały na dnie. Ciasto wylewamy na gorącą patelnię muśniętą oliwą z oliwek. Smażymy do czasu gdy cała góra się zetnie. Obracamy na drugą stronę i smażymy 1-2min. Dodatki zależą już od Waszej
Be Fit Be Strongmasłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 14 minut. Rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Ścianki wylepić na ok. 1 cm do góry. Nakłuć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-13 minut, żeby się podpiekło. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem aż pojaśnieją, następnie dodajemy po łyżce miękkiego masła. Wsypujemy(...)Wykładamy masę na kruchy spód. Białka ubijamy na sztywno, przed końcem ubijania dodajemy po łyżce cukru i ubijamy aż piana zrobi się sztywna i lśniąca. Wykładamy na masę orzechową. Dekorujemy połówkami orzechów i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut
Kulinarne InspiracjeSkładniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm bądź 2 kokilki- 2 serniki o średnicy około 11-13 cm) 450-500 g Twaróg dwukrotnie mielony (bądź
KreatywnePinyteraz na placuszkach. Są bardzo delikatne, z wyraźnym, charakterystycznym posmakiem. Moim zdaniem pasuje do nich jogurt naturalny oraz banany, czyli smaki dość neutralne. Próbowałam jeść je z masłem orzechowym, ale składniki za bardzo się gryzą. Zachęcam do spróbowania :) Wartości odżywcze* placuszków bez miodu i dodatków Składniki: 3 łyżki mąki gryczanej (lub kaszy zmielonej na mąkę) 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny, plasterki banana Rozgrzewamy patelnię. Zmieloną kaszę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin BlogLeśne mini serniczki? Leśne, bo z jagodami? Przecież nie muszą być z jagodami. Jeśli nie macie jagód użyjcie innych owoców. Kremowe mini serniczki, o ta nazwa
Blondynka Gotujeniebiańsko jabłkami i cynamonem , zauważymy tą zbliżającą się magię świąt. Nie obawiajmy się wegańskich wypieków, ponieważ w smaku nie różnią się niczym od tradycyjnej szarlotki . Jest to pyszne ciasto na co dzień i na święta. Idealna wegańska szarlotka . Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo(...)sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny! Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby
Zdrowy Styl JoannyPamiętacie pierwszą recenzję chałwy lnianej z sezamem ? Jeśli nie to koniecznie musicie to nadrobić i oczywiście przeczytać podwójną naszą opinie dla kolejnych smaków tej cudownej słodkości
Candy Pandasmleku z dodatkiem owoców lub miodu. Można ją również wykorzystać do przygotowania kaszanki, placków czy zapiekanki. Kasza jęczmienna Kasza jęczmienna, zwana również perłą jęczmienną, to kasza o charakterystycznym, orzechowym smaku. Jej ziarna są większe od innych kasz, co nadaje daniom wyjątkowej tekstury. Kasza jęczmienna świetnie komponuje się z warzywami, grzybami i mięsem. Można ją podać jako dodatek do duszonych potraw(...)wegańskich. Może być podawana jako dodatek do warzyw, sosów lub sałatek. Można również przygotować z niej pyszne placki czy kluski. Kasza bulgur Kasza bulgur to kasza o lekko orzechowym smaku i ziarnistej konsystencji. Jest popularna w kuchni bliskowschodniej i może być podawana na ciepło lub na zimno. Doskonale komponuje się z warzywami, mięsem i owocami. Można z niej przygotować sałatkę
Żyję by jeśćoliwy zarabiamy ciasto i wyrabiamy ok. 10 minut. wyrobione ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut. następnie zaczynamy rozwałkowywać kolejne porcje ciasta na grubość ok. 1,5mm i za pomocą stempli do Corzetti wycinamy kółka i odciskamy wzór. Wskazane jest pozwolić by rozwałkowane ciasto podeschło ok. 10 minut. Dzięki temu ciasto będzie sztywniejsze i odciśnięty wzór(...)się szybko więc woda powinna być odpowiednio mocniej osolona). w międzyczasie podprażamy orzeszki piniowe na suchej patelni na złoty kolor. na drugiej patelni roztapiamy masło i podgrzewamy aż nabierze orzechowego koloru. obieramy majeranek. ugotowane Corzetti odcedzamy i wykładamy na talerze. serwujemy polane stopionym masłem, posypane orzeszkami, listkami majeranku i startym Parmezanem. Smacznego
Pasta Po PolskuJeden z najsmaczniejszych chlebów jakie ostatnio piekłem. Jest lekko kwaskowy, ale równocześnie i słodkawo-orzechowy. Nie kruszy się i jest długo świeży. Chleb 100% orkiszowy pełnoziarnisty na żytnim zakwasie, z dodatkiem namoczonego siemienia, startego jabłka i miodu. Robiłem tak: 30 g zakwas żytni z lodówki 60 g woda 60 g mąka orkiszowa pełnoziarnista Zostawiłem na 4 godziny w 24oC Potem(...)dodałem do tego: 40 g wody 100 g mąka orkiszowa pełnoziarnista Zostawiłem na 2 godziny i 15 min w 28oC Następnie ciasto właściwe: cały zaczyn 2 fazowy 140 letnia woda 8 g sól 25 g miód 32 g starte jabłko 25 g siemię lniane (wcześniej namoczone i odcedzone z nadmiaru wody) po wymieszaniu składników 240 g mąka orkiszowa pełnoziarnista Ciasto
Przepisy na domowy ser i chlebCiasto z serii "jadą goście". Na szybko, bez zbędnych zabiegów i bicia piany. A efekt? Przepyszny! Pierwsze ciasto marchewkowe robiłam x lat temu (z 10) i pamiętam, że nie byłam nim zachwycona. Postanowiłam dać mu jeszcze jedną szansę i wykazało się! Moja Malwinka pochłonęła po obiadku spory kawałek, mówiąc "mama, to pycha!" Składniki: (na małą keksówkę) 1 szklanka marchewki startej(...)drobnej tarce 1 szklanka mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru duża, porządna łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem na jasny kogel - mogel. Dodać mąkę z sodą, zmiksować. Następnie dodać tartą marchewkę, olej, przyprawy i masło orzechowe, chwilkę pomiksować do połączenia składników
Cakes By KejtCzytałam o nim już nie raz. Nim przyrządziłam je sama minęło trochę czasu. Intensywne, wilgotne, pachnie i kusi za każdym ugryzieniem. Czekoladowe, z owocowo orzechową nutą. Bardzo długo zachowuje świeżość. U mnie z początku coś w nim chrupało, na drugi dzień było już tylko mięciutkie. Pożeram je wespół z Synciem już pięty dzień i nadal smakuje(...)pojawić się na blogu już weekend ale za dużo się działo w niedzielę, walczyłam o tytuł Mistrza Wołowiny w poniedziałek, dlatego też ciastem częstuję dopiero dzisiaj :) Czekoladowe ciasto gryczane z żurawiną ciasto: 180 g suchej, palonej kaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody * 5 jajek 180 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
Dzieje kuchennej Wiewióry