ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:367/518)

Ciasto jak 3 BIT 299

etapy, najpierw kajmak i budyń, a na drugi dzień bita śmietana. Ciasto jest mega słodkie, mi wystarczyły dwie łyżeczki, ale mojemu synowi nie wystarczyły. Był zachwycony! Jak widać ciasto prezentuje się całkiem ładnie, bałam się, że przy krojeniu będzie się "ciapać", a tu taka niespodzianka :) Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje(...)odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na blachę 20*30 cm: ok. 2 opakowania herbatników maślanych pełnoziarnistych 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym  (400 g) 1 puszka masy krówkowej kajmak  (400 g) 3 szklanki mleka (750 ml) 3/4 szklanki cukru ziarenka z 1 laski wanilii 125 g masła 4 łyżki maki pszennej

Blondynka Gotuje
Ekologiczne placuszki śniadaniowe z płatków Symbio 193

słodki i niezbyt kwaśny smak, wyraźnie wyczuwalne pesteczki malin i świetny skład (przecier jablkowy, maliny, pektyna). Świetnym dodatkiem do placuszków są również świeże owoce, jogurt naturalny czy  masło orzechowe . Składniki na 4 placuszki o średnicy ok 18 cm: 6 czubatych łyżek ekologicznych płatków  Symbio  mix 5 zbóż 3 całe jajka 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli(...)oleju roślinnego Do misy blendera wsypujemy płatki zbożowe i blendujemy przez kilka minut na drobny pył. Następnie dorzucamy resztę składników i jeszcze przez chwilę blendujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy porcjami (dosyć grubą warstwą) na mocno rozgrzaną patelnię o średnicy ok 18 cm z nieprzywierającą powłoką. Będzie ono bardzo rzadkie, rozleje się po całej patelni, więc jeśli macie większą

Zawsze głodna!
Muffiny z masą krówkową 204

bardzo wysokie. Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy. W przypadku tego przepisu lepiej użyć papilotek, gdyż ciasto jest dość rzadkie i muffiny ciężko odklejają się od papilotek. W razie ich upieczenia bez użycia papilotek mogą wystąpić problemy z wyjęciem z formy. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić(...)upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec. Można użyć masy krówkowej tradycyjnej lub smakowej np. kakaowej czy orzechowej

Gospodyni Miejska
Chleb Żytni na Zakwasie 171

Kolejny chlebek do kolekcji, kolejny wspaniały. Na mące żytniej i na zakwasie. Jest pyszny. Z prażonym chrupkim słonecznikiem, który nadaje bochenkom lekko orzechowego smaku. Chlebek ma mocno chrupiącą skórkę i miękki, wilgotny środek. Potrzeba tak niewiele, by z samego rana cieszyć się smakiem świeżego pieczywa na śniadanie. Bardzo Wam polecam. My nie wyobrażamy już sobie innego chlebka niż domowy, własnego(...)wypieku. Zaczyn: 2,5 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego conajmniej 12 godzin wcześniej) 300 ml letniej wody 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720 Ciasto właściwe: 760 g mąki żytniej chlebowej typ 720 2 łyżeczki soli 10 g drożdży świeżych (rozpuszczonych w odrobinie letniej wody) 400 ml letniej wody 50 g prażonego słonecznika Dzień wcześniej, najlepiej na noc łączymy składniki

Made By Mom And Son
Domowe wafelki Knoppers 124

Dzieci go uwielbiają i cała rodzinka zgodnie stwierdziła, że o niebo lepszy od kupnego. Mimo, że zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu, to dla

moj przepis na
Domowe wafelki Knoppers 125

Dzieci go uwielbiają i cała rodzinka zgodnie stwierdziła, że o niebo lepszy od kupnego. Mimo, że zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu, to dla

moj przepis na
Domowe wafelki Knoppers 155

Dzieci go uwielbiają i cała rodzinka zgodnie stwierdziła, że o niebo lepszy od kupnego. Mimo, że zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu, to dla

moj przepis na
Domowe wafelki Knoppers 525

Dzieci go uwielbiają i cała rodzinka zgodnie stwierdziła, że o niebo lepszy od kupnego. Mimo, że zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu, to dla

moj przepis na
Piernik staropolski 360

Jedno z najpopularniejszych ciast kojarzących się ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia – piernik staropolski. Zanim przejdziecie do przepisu, przeczytajcie: „ Piernik – historia prawdziwa Mało kto już w tej chwili pamięta, ponieważ współcześni nie są już tak pragmatyczni jak dawniejsi ludzie, do czego służył piernik? Tak, dokładnie! To pyszne ciastko, które zazwyczaj na wiosenne święta i te zimowe piekło się(...)uciesze szczególnie dzieci. W tej chwili pierniki to miękkie ciastka, często oblane lukrem z wierzchu a przekładna lub nadziewane są marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Ale czy zawsze tak było ? Przyjrzyjmy się na początek nazwie, która już powinna rozwiać pewne wątpliwości. Piernik wywodzi się nazwą ze staropolskiego słowa „pierny” czyli pieprzny. Za dawnych lat, gdy z zamorskich krain, przypływały statki

mojewypiekiinietylko
Sernik z suszonymi śliwkami 151

spodzie z kakaowych herbatników z dodatkiem nutelli, puszysty i mocno wilgotny smakuje obłędnie. Składniki: Spód: 200 g kakaowych herbatników 3 łyżki masła 1 czubata łyżka nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (może być z wiaderka) 250 ml śmietanki 30% 4 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)mąki i dokładnie mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy twaróg, śmietankę oraz cukier i cukier waniliowy. Krótko miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na herbatniki. Kilka śliwek odkładamy do ozdobienia ciasta. Pozostałe kroimy na ćwiartki i delikatnie wciskamy w masę serową. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150º. Pieczemy ok 60-65 minut. Upieczony sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku

Fascynacje Ani
Bułeczki drożdżowe 147

mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 50 g cukru 70 g masła 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej szczypta soli + dowolne dodatki: np. dżem z pomarańczy, masło orzechowe, nutella Sposób przygotowania bułeczek drożdżowych: Przygotuj zaczyn. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp je łyżką cukru, zalej 3 łyżkami ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Jajka roztrzep z cukrem, dołóż do pozostałych(...)Masło rozpuść i lekko przestudź. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli oraz skórkę pomarańczową. Następnie na to wylej zarośnięty zaczyn, a następnie dodaj jajka wymieszane z cukrem. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie mleko. Na koniec dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsyp ciasto delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce

365 dni dookoła kuchni
Piegusek 141

robię z nich jakieś pyszne ciasto. Na moim blogu znajdziecie już kilka pomysłów na wykorzystanie wspomnianych białek. Linki do tych przepisów zamieszczam wam pod przepisem. Dziś natomiast mam kolejny pomysł na użycie białek. Tym razem przygotowałam bardzo znanego pieguska, ale z masą makową z puszki, a nie z suchym makiem. Ciasto wyszło wilgotne, puszyste i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam(...)ciasta dolałam olej i sok z cytryny i wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach ok. 12x35cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam około godziny (do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce. Z soku z cytryny (ok. 2-3 łyżeczki) i cukru pudru utarłam gęsty lukier i polałam nim ciasto. Ciasto

Waniliowe Improwizacje
Ciasteczka Bananowo - Orzechowe Z Czekoladą 154

siedzieć w kuchni gdy za oknem tak ładnie ;) Składniki na około 15 ciastek 1 bardzo dojrzały banan (waga przed obraniem 200 g ) 65 g masła migdałowego (lub ewent. orzechowego) 1/4 łyżeczki sody około 100 g kaszy manny  2 łyżeczki miodu około 40-50 g posiekanej gorzkiej albo deserowej czekolady 1. Składniki oprócz czekolady, umieszczamy w misce (banana kroimy(...)całość) można w malakserze. Na koniec dosypujemy pokrojoną czekoladę w kawałeczki. Odstawiamy całość na około 5-10 minut. 2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy porcje ciasta formując ciasteczka. Pieczemy w 170 stop (grzanie góra dół i termoobieg) przez około 12-15 minut Upieczone wykładamy na kratkę do ostudzenia

Gotowanie...to proste !
Chlebek jabłkowy 167

wszystkie moje słodkości chlebek został upieczony bez dodatku cukru oraz białej mąki. O słodycz zadbały tutaj suszone daktyle i jabłka. Do chlebka można wykorzystać zarówno jabłka jak i gruszki. Ciasto nie wychodzi zbyt słodkie, co mi bardzo odpowiada. Jeśli jednak jesteście słodkolubni, to proponuję wybrać słodki gatunek jabłek i dodać więcej daktyli  😉 Zapraszam też po inspirację na inne(...)przygotowania 60 minut Składniki na keksówkę 25 cm 3 jajka 4 małe jabłka 200 g jogurtu Szklanka mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) Pół szklanki mąki gryczanej Pół szklanki mąki orzechowej (można zastąpić inną) Ćwierć szklanki suszonych daktyli Łyżeczka przyprawy do piernika Łyżka cynamonu Pół łyżeczki sody Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić, aż zmiękną Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić

HealthyCreations