ręką. Nie inaczej było tym razem. Szparagi połączyłem z wędzonym łososiem, aromatycznym roquefortem, pachnącym tymiankiem oraz prażonymi migdałami, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Do tego kruchy orkiszowy spód, którego orzechowy aromat podkręca smak dania jeszcze bardziej. Quiche ten przygotowałem specjalnie na rozpoczęcie mojej współpracy z Co Dziś w Menu , gdzie wraz z kilkorgiem szalenie zdolnych blogerów (a właściwie(...)jeszcze nie wiedzą, zapraszam do regularnych odwiedzin pod adresem: codzisw.menu , a całą resztę zachęcam do ukoronowania końca sezonu taką oto tartą. Niech zielona moc szparagów będzie z Wami! Ciasto kruche: 250 g razowej mąki orkiszowej 125 g zimnego masła 1 całe jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany ½ łyżeczki soli Mąkę wsyp do dużej miski i wymieszaj z solą. Wbij jajko
Food SquareStek z sałatką z mango z orzechowym dressingiem i stekiem, musaka ze słoika, kurczak w glazurze z masła orzechowego, soczewica po marokańsku, jednogarnkowa 10-minutowa potrawka z pomidorów, krewetek i kuskusu – w tym tygodniu mamy dla Was pięć dań z maksymalnie 5 składników! Upraszczanie – to przewodnie hasło Niedzielnego Kucharza w ostatnim czasie. Nasze pierwsze menu na tydzień (nie jest opublikowane(...)jeszcze wtedy bloga) było zupełnie inne – mieliśmy dużo czasu na przygotowania. Pracochłonne przepisy nie były nam straszne. Robiliśmy ręcznie makaron i tortille, lepiliśmy chińskie pierożki z własnoręcznie ugniatanego ciasta… Ale! To było w erze przed Miłoszkiem, kiedy mieliśmy wyprasowane ubrania, lepsze fryzury, byliśmy na bieżąco z nowymi serialami, w weekendy spaliśmy co najmniej do dziewiątej, Agnieszka nosiła szpilki
Niedzielny kucharzTechnika smażenia na patelni żeliwnej znacznie różni się od tej, którą do tej pory stosowałam, raczej podobna jest do smażenia za pomocą naleśnikarki. Podczas smażenia patelnia pozostaje nieruchoma, porcję ciasta nalewamy na środek i rozprowadzamy za pomocą drewnianego wałeczka, następnie odwracamy naleśniki drewnianą łopatką (zarówno jedno jak i drugie dołączone jest do patelni). Sam sposób po kilku podejściach okazał się(...)przewracanie nie sprawia najmniejszego problemu. Osobiście jestem patelnią zachwycona i nie wymienię już na żadną inną. Wracając do samych naleśników, już niedługo dzień nutelli, a kto nie zna kakaowo-orzechowego kompana na lepsze i gorsze dni. Każdy wie, że nutella to nie jest jakieś zwykłe smarowidło czy mazidło, nutella to SZCZĘŚCIE. Idealny dodatek do naleśników, jednak żeby można było już
Fitsweet.meTechnika smażenia na patelni żeliwnej znacznie różni się od tej, którą do tej pory stosowałam, raczej podobna jest do smażenia za pomocą naleśnikarki. Podczas smażenia patelnia pozostaje nieruchoma, porcję ciasta nalewamy na środek i rozprowadzamy za pomocą drewnianego wałeczka, następnie odwracamy naleśniki drewnianą łopatką (zarówno jedno jak i drugie dołączone jest do patelni). Sam sposób po kilku podejściach okazał się(...)przewracanie nie sprawia najmniejszego problemu. Osobiście jestem patelnią zachwycona i nie wymienię już na żadną inną. Wracając do samych naleśników, już niedługo dzień nutelli, a kto nie zna kakaowo-orzechowego kompana na lepsze i gorsze dni. Każdy wie, że nutella to nie jest jakieś zwykłe smarowidło czy mazidło, nutella to SZCZĘŚCIE. Idealny dodatek do naleśników, jednak żeby można było już
Fitsweet.medyni Hokkaido - 2 łyżki mąki z amarantusa -->TUTAJ kupisz mąkę z amarantusa<-- - 2 jajka - sok wyciśnięty z 1 pomarańczy - 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego - masło orzechowe 100 % - 2 jabłka - 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy -->tutaj przepis na pastę z kurkumy<-- - 1/2 łyżeczki cynamonu Dziś na deser przygotowałam bezglutenowe i bez cukrowe muffinki z mąki(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na dolną półkę do piekarnika na nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. . W czasie gdy dynia się piecze przygotowujemy ciasto na muffinki. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cynamon i pastę z kurkumy, ubijamy. Do ubitych jaj dodajemy przesianą przez sitko mąkę z amarantusa, powoli mieszamy łyżką, by jak najmniej naruszyć
Szkrab Je Samczasem trwa krócej a czasem oj długo) i aż tak bardzo nie martwię się o ich monodietę. Córka jest teraz na etapie jedzenia na każdy posiłek kanapek z masłem orzechowym i aż się dziwię, że jeszcze jej się nie znudziły. Oczywiście czasem je też naleśniki, placuszki, kaszki, owsianki, kotlety i koktajle owocowe oraz pojedyncze warzywa: rzodkiewki, ogórka czasem marchewkę. Staram(...)mąkę oraz proszek mleka modyfikowanego. Wszystko miksujemy na gładką konsystencję. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej taką z powłoką nieprzywierającą) i jeśli trzeba smarujemy ja odrobiną oleju kokosowego. Na patelnię wylewamy porcje ciasta formując placuszki. Piec pół minuty z każdej strony na złoty kolor. Podawać po przestygnięciu z pestkami owocu granatu. Artykuł Placuszki dla niejadka pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeZaskoczył mnie smak, myślałam ze będą miękkie a wyszły bardzo kruche. Ja właśnie takie lubię. Pyszne w smaku, polecam. Do miski wrzucić wszystkie składniki i za
Kuchnia PokoleńCzy jest ktoś, kto nie lubi tych wafelków? Myślę, że nie Można je w bardzo łatwy sposób przygotować w domu. Nie potrzebujemy do tego wielu składników
Ania i Marcin gotująKokosowy kaszowiec na herbatnikach Składniki: masa: - 1/2 litra mleka - 125g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao
Kuchnia co dniaKolejna propozycja na omlet w ciekawym wydaniu. Dziś niezawodny, puszysty placuszek w towarzystwie miodu i orzechów włoskich. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 jajko 1 łyżka
Chocolate Muffin BlogSKŁADNIKI: 30 dag mąki pszennej 20 dag kostka masła 10 dag orzechów włoskich 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1 cukier wanilinowy kokos masło (do posmarowania
Serce zamknięte w formie pysznościporadzę. Nie myśl sobie jednak, że cynamonowy aromat zagarnia wszystko i jest zbyt przytłaczający. Jest delikatny i pląta się gdzieś pomiędzy daktylami otulającymi chrupiący farsz w postaci ulubionej orzechowej mieszanki. Polecam, rewelacja. Składniki: daktyl, orzechy (25%) (migdał, laskowy, włoski), cynamon (2%). Migdały pod palmami Trochę ciężko zabrać się mi za opisanie smaku tych kokosowo-migdałowych pralinek, ponieważ nie chciałabym(...)nich zrażać. Sama mam problem z kokosem oraz różnych przysmaków z jego dodatkiem. Choć często używam w kuchni mleko kokosowe, lubię też czasami posypać jego wiórkami owsiankę czy ciasto, to jednak jego dodatek w niektórych produktach wydaje mi się zbyt przytłaczający i zbyt intensywny. I tak jest w tym przypadku. Przez moją trwającą już od wielu lat awersję do kokosa
Roślinna - blog wegańskiłyżka miodu 1 szklanka malin Płatki gryczane i siemię lniane zalej odrobiną wrzątku, aby zmiękły. Dodaj miód, kefir i maliny, wymieszaj. Obiad : ciecierzyca po meksykańsku Podwieczorek: Bezglutenowe Ciasto Owocowe Putka Kolacja: sałatka z jarmużem, brokułami i serkiem wiejskim , grzanki przygotuj z Bezglutenowego Chleba Witalnego Putka Farinata - bezglutenowa pizza z ciecierzycy Dieta bezglutenowa w stylu śródziemnomorskim - Czwartek: Śniadanie: pasta(...)kaszotto z kaszy gryczanej z botwinką i czerwoną fasolą Podwieczorek: smoothie z nasionami chia Składniki / na 1 porcję: 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżka masła orzechowego garść jagód lub borówek Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj. Kolacja: zupa krem z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki z grzankami z Bezglutenowego Chleba z Prosem
Chilli Czosnek i Oliwadyniowym Gdy nadchodzi jesień, widać coraz więcej złotego koloru za oknem, jak i w mojej kuchni. Dynia pojawia się w każdej możliwej postaci – robię z niej zupę, gnocchi, ciasta. Makaron z sosem dyniowym to moje zeszłoroczne odkrycie i absolutny hit! Sos dyniowy jest kremowy, wręcz aksamitny. Ma też wspaniały, wyjątkowy smak – lekko słodki dzięki dyni, ale też głęboki(...)możecie wykorzystać praktycznie każdą dynię, ale wśród moich ulubieńców znajdują się dynia hokkaido i dynia piżmowa . Częściej jednak wybieram tę drugą odmianę do sosów, bo odpowiada mi jej lekko orzechowy smak. Puree z dyni Żeby przygotować makaron z sosem dyniowym potrzebujemy puree z dyni . Zrobienie takiego puree jest bardzo proste. Wybraną dynię dzielimy na pół, czyścimy środek, pieczemy, aż będzie
Na-talerzu.plKrokiety orzechowe Uwielbiam krokiety orzechowe za ich intensywny, gorzkawy smak i aromat pietruszki. Są przepyszne z kapustą z grzybami i jako dodatek do ryby - smażonego karpia
Korniszonki