musem jabłkowym. Puszyste, mimo, że bez drożdży, delikatne, lekkie. Ja nadziałam je domową konfiturą jabłkowo-agrestową – Wy śmiało możecie użyć innych dodatków – mogą to być owoce, kremy orzechowe, masła, powidła i inne nadzienia, na które macie ochotę. Zawsze będzie pysznie! Spróbujcie! Ps. takie bułeczki są idealnym pomysłem zarówno na ciepłe śniadanie, słodką przekąskę w pracy albo podwieczorek(...)jabłkowo – agrestowy DODATKOWO: żółtko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Dodajemy miód, jogurt naturalny i roztopione masło. Wszystko razem mieszamy ( ciasto będzie klejące ). Wyciągamy na posypaną miksem stolnicę, kroimy na mniejsze kawałki, rozpłaszczamy w dłoniach, robimy wgłębienia, nadziewamy, formujemy bułeczki. Układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy
Ostra na Słodkoborówki) Przygotowanie: Płatki owsiane zblenderować, aby powstał sypki proszek (można użyć gotowej mąki owsianej). Do płatków wbić jajko, dodać pokrojonego banana, proszek do pieczenia i aromat. Wszystko razem zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać więcej płatków owsianych. Niewielkie placuszki smażyć na patelni wysmarowanej odrobiną oleju na niewielkim ogniu, aby placuszki równomiernie się usmażyły(...)kaszę jaglaną (można ugotować ją dzień wcześniej) zblendować z mlekiem na gładką masę. Dodać mąkę, jajko, cynamon i proszek. Całość ponownie zmiksować. Jabłko zetrzeć na tarce i połączyć z ciastem. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Za pomocą łyżki formować niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron przez 3-4 minuty obu stron. Dzień 3. Musli bananowe z jogurtem i owocami
KuchniaWeDwoje.plciasto na weekend. Ciast z białek na moim blogu znajdziecie już całkiem sporo, robiłam już biszkopty, babki zebry itp. Dziś dla urozmaicenia zrobiłam czekoladowe ciasto z białek z coca colą. Bardzo lubię ciasta z samych białek bo wychodzą delikatne i wilgotne. Można je wykorzystać również jako bazę do tortów lub przekładać dowolnymi kremami. A oto przepis na dzisiejsze ciasto: (adsbygoogle(...)Kolejno wmiksowałam do ciasta olej i coca colę. Gotowe ciasto przelałam do kwadratowej blaszki o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka, w praktyce wyszło ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam, a następnie polałam czekoladą roztopioną w gorącym mleku i posypałam kolorową posypką. Gdy polewa zastygła, pokroiłam ciasto na kawałki. (adsbygoogle
Waniliowe Improwizacjeorzechowego szczypta soli 2 czubate łyżeczki kakao Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z łyżeczką oleju kokosowego. Przestudź. Rozpuść również olej kokosowy (wstawiam do w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego piekarnika. Suche składniki, czyli mąkę, kakao, sodę i sól przesiej lub wymieszaj rózgą. Zblenduj na gładką masę olej kokosowy, cukier i rozpuszczoną czekoladę. Następnie stopniowo dodawaj mieszankę suchych składników. Gotowe ciasto
greenscarfCiastem wyłożyć dno i boki formy do pieczenia. Umieścić w lodówce lub zamrażarce, na czas przygotowywania kremu czekoladowego (20-30 min). Schłodzony spód umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec 15-20 min. Krem czekoladowy z czerwonej fasoli: 400 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki, wówczas dwie puszki po 400 g, każda, dobrze przepłukane wodą) 75 g masła orzechowego
moj przepis naCiastem wyłożyć dno i boki formy do pieczenia. Umieścić w lodówce lub zamrażarce, na czas przygotowywania kremu czekoladowego (20-30 min). Schłodzony spód umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec 15-20 min. Krem czekoladowy z czerwonej fasoli: 400 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki, wówczas dwie puszki po 400 g, każda, dobrze przepłukane wodą) 75 g masła orzechowego
moj przepis napewno mieliście okazję jeść pyszny deser zwany baklawą. Osobiście bardzo ją lubię, lecz niestety wiem, że jest bardzo kaloryczna, mimo swojego niewinnego wyglądu. Baklawa to deser składający się z ciasta filo przekładanego masłem i siekanymi orzechami, polanego słodkim syropem. Dlatego wpadałam na pomysł odchudzenia jednego z moich ulubionych deserów i tym sposobem powstała baklava FIT. Co prawda nigdy(...)ciasta filo kroimy na pół, tak by uzyskać 14 arkuszy tego samego rozmiaru, przykrywamy je lekko wilgotnym ręcznikiem, aby nie wyschły. Dno i boki formy natłuszczamy masłem. Pierwszy arkusz filo umieszczamy na dnie formy i obficie smarujemy wierzch stopionym masłem za pomocą silikonowego pędzelka. Powtarzamy tę czynność, aż będziemy mieć 4 arkusze filo dolnej warstwy. 3. 1/3 część nadzienia orzechowego
Be Fit Be StrongCiastem wyłożyć dno i boki formy do pieczenia. Umieścić w lodówce lub zamrażarce, na czas przygotowywania kremu czekoladowego (20-30 min). Schłodzony spód umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec 15-20 min. Krem czekoladowy z czerwonej fasoli: 400 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki, wówczas dwie puszki po 400 g, każda, dobrze przepłukane wodą) 75 g masła orzechowego
moj przepis naCiastem wyłożyć dno i boki formy do pieczenia. Umieścić w lodówce lub zamrażarce, na czas przygotowywania kremu czekoladowego (20-30 min). Schłodzony spód umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec 15-20 min. Krem czekoladowy z czerwonej fasoli: 400 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki, wówczas dwie puszki po 400 g, każda, dobrze przepłukane wodą) 75 g masła orzechowego
moj przepis naorzechowego z kawałkami orzeszków 150 g syropu klonowego/miodu w wersji nie wegańskiej 100 g mąki ryżowej 120 g mąki owsianej 35 ml bardzo mocnej kawy 50 g rodzynek lub/i posiekanej czekolady 1 płaska łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu nasiona z połowy laski wanilii spora szczypta soli himalajskiej W misce zagniatamy wszystkie składniki ciasta
Dzieje kuchennej Wiewióryorzechowego 250 g ricotty 3 łyżki lejącego miodu szczypta soli Płatki owsiane zalać 400 ml wrzątku. Odstawić do całkowitego wchłonięcia płynu. Rodzynki też zalać wrzątkiem i odsączyć po ok. 10 minutach. Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. W misce zwykłą łyżką dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki - masa będzie mocno wilgotna. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia z łyżki ciasta
Weekendy w domu i ogrodzieorzechowej (z orzechów arachidowych) - 90 g mąki kukurydzianej - 30 g mąki ziemniaczanej - 2 jajka - szczypta soli - 50 g roztopionego masła - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki brązowego cukru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 250 ml mleka ODDZIEL BIAŁKA OD ŻÓŁTEK , białka zostaw do ubicia. Wszystkie składniki (oprócz białek i soli) umieść w misce i dobrze wymieszaj, odstaw na pół godziny. Ciasto
Kuchnia bezglutenowa Loliorzechowego 100 g miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy 20 g kakao 75 g siemienia lnianego, zmielonego garść rodzynek lub żurawiny 1 łyżka nasion chia Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy do połączenia za pomocą łyżki lub dłoni. Jeśli konsystencja jest za gęsta dodajecie więcej miodu, jeśli za rzadka więcej np.płatków lub siemienia lnianego, zmielonego, tak aby ciasto
Made By Mom And Sonorzechowego ~100g masła (pokrojonego w kostkę) ~jajko ~40g pestek słonecznika ~40g pestek dyni ~dwie pełne łyżki miodu Wszystkie składniki na ciasteczka umieścić na stolnicy i zagnieść na gładką masę. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Miód przelać do miseczki i włożyć do mikrofali na dosłownie 10 sekund. Do miodu dodać pestki i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200*C. Ciasto
chili & sugarpieczenie ciasteczek orzechowych. Niech ci, którzy niestety muszą pracować w ten słoneczny, choć wietrzny dzień, mają jakąś kulinarną przyjemność :) Do kawy, do herbaty, a nawet do wody mineralnej.... Ciasteczka orzechowe Składniki: 30 dag mąki 5 dag orzechów 2 żółtka 8 dag cukru pudru 18 dag margaryny/masła pół cukru waniliowego Przygotowanie: Trzeba zaopatrzyć się w stolnicę, duży nóż i wałek(...)celach zbrodniczych :) Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i kończymy wyrabiać ręką. Dzielimy je na mniejsze części, rozwałkowujemy - uwaga- trzeba dobrze posypać mąką wałek i stolnicę, bo ciasto się przykleja - ciasteczka wykrawamy dowolnymi foremkami. To już zależy co lubimy najbardziej - dla mojego męża powstały ciastka w kształcie samochodu :) Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem około
Lawendowe Niebo