też tak macie, że musicie mieć kilka rodzajów świątecznych ciasteczek? Dawniej u mnie pierniczków nie piekło się wcale, były za to niezastąpione ciasteczka składane z powidłami i kruche orzechowe, które uwielbiałam dekorować kolorowymi pisakami (spokojnie, teraz tego nie robię :D). Korzenne klimaty teraz być muszą – są ciasteczka i piernik. Orkiszowe pierniczki z karobem bez cukru powstały specjalnie do Magazynu(...)łyżeczki karobu 2 jajka Olej kokosowy podgrzać z erytrytolem i melasą. Gotować do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej konsystencji, przestudzić, mieszając co jakiś czas. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, przyprawę i karob. Dodać płynne składniki, a na końcu jajka. Połączyć do uzyskania gładkiego ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 20 minut do lodówki
FitkotNiedawno w konkursie wygrałyśmy słodkości bez cukru. Jednym z nich było Crunchy w dwóch wersjach smakowych, i to ich nie mogłyśmy doczekać się
Candy PandasJak wiecie torty tworzę bardzo rzadko ( za to nadrabiam słodkimi ciachami ;) ). Nadarzyła się jednak okazja na stworzenie czegoś wyjątkowego, więc nie mogłam odpuścić! Zwłaszcza, ze pomysł
Ostra na Słodkobardzo proste, choć może nie wygląda na takie :) Zaletą jest to, że możemy sernik podzielić na porcje i całkowicie zamrozić. Kiedy najdzie nas ochota, sięgamy do zamrażalnika i mamy ciasto, sernik i lody. Dosłownie 3 w 1 :). Świetnie sprawdzi się w bardzo upalne dni. Moja wizja to spód ciasteczkowy, wykonany na ciemnych herbatnikach. Na to warstwa ryżu preparowanego(...)gram masło 120 gram Masa I: ryż preparowany 1 i 1/2 kubka mleko 1/4 szkl. mleka czekolada mleczna 200 gram Masa II: twaróg chudy 500 gram masło orzechowe 300 gram mleko skondensowane słodkie 305 ml ( jedna mała puszka ) żelatyna 5 łyżeczek + mleko 1/2 szkl. mleko 3/4 szkl. Wierzch: masa krówkowa 4 łyżki (np. gostyńskie) mleko
Kuchnia Paulettestabliczka czekolady mlecznej z fistaszkami Goplana 1 duży wafelek o smaku kokosowym Ponadto: 1 słoiczek dżemu ananasowego 1 puszka ananasów w plastrach lub kawałkach Sposób przygotowania: 1. Ciasta białkowe Białka, cukier oraz proszek do pieczenia ubić na sztywną pianę. Delikatnie dosypywać mąkę ziemniaczaną i mieszać ręcznie, najlepiej drewnianą łyżką. Do masy wlać olej i mieszać aż do połączenia się(...)mascarpone oraz posiekaną drobno czekoladę z orzechami i kokosowy wafelek. Mieszamy, ewentualnie odstawiamy w chłodne miejsce jeśli nasze blaty są jeszcze zbyt ciepłe, by je przełożyć. 3. Przełożenie: Placek orzechowy - 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - ok 1/4 kremu śmietankowego z mascarpone - placek migdałowy - 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - ok. 1/3 kremu śmietankowego - placek kokosowy - ok 1/2 kremu śmietankowego - posiekane drobno kawałki ananasa
Kuchnia w czekoladzieBardzo smaczne orzechowe bułeczki i miękkim wnętrzu i aromacie orzechów. Ich kawałki miło chrupią w ustach i doskonale się komponują zarówno ze słodkim jak i wytrawnym dodatkiem. Składniki 250g mąki pszennej typ 500 150g mąki żytniej razowej typ 2000 250ml letniej wody 21g drożdży Łyżeczka cukru Łyżeczka soli 50g masła 50g orzechów laskowych 50g orzechów włoskich Sposób przygotowania Drożdże wymieszać(...)mąką i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Masło roztopić i wymieszać z reszta letniej wody oraz solą. Mieszankę dodać do mąki z drożdżami i wyrobić jednolite, sprężyste ciasto ażbędzie odchodzić od boków naczynia. Przykryć czysta ściereczką i odstawiać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 40 minut). Orzechy posiekać lub grubo zmielić, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto
Pyry na Gazkwaskowa marmolada z domowej spiżarni polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) Przygotowuję biszkopt według przepisu na idealną bazę pod tort . Jeśli tort ma być bezglutenowy używam mąki kukurydzianej. Kiedy ciasto ostygnie (najlepiej na następny dzień) kroję biszkopt szerokim nożem na dwa lub trzy blaty. Mój tort nie był nasączony ale zawsze torty dla dorosłych nasączam sokiem owocowym zmieszanym z kilkoma(...)powoli podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy dodajemy 6 łyżek masła lub margaryny bezmlecznej. Zamiast masła możemy dodać masło migdałowe lub orzechowe w tych samych proporcjach co zwykłe. Ciepłą masą smarujemy tort. Dekorujemy według uznania
prawdziwe jedzenieProsty i pyszny pomysł na obiad dla zabieganych, czyli piersi z kurczaka w panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Do tego ulubiona sałatka lub surówka , ziemniaczki i
Oryginalny smakMaj. Kasztany kwitną. Maturzyści walczą o swoją przyszłość. A ja, oglądając przez okno wracających z egzaminu, czarno-białych licealistów cieszę się, że to już za mną
W kuchni Karmel-itkiwstrzymywałam. Chciałam mieć pewność, że urządzenie przetestuje na wiele sposobów. Z pomocą blendera 4SWISS całe lato na moim talerzu gościły pyszności: wszelakie lody, mrożone musy, z jego pomocą powstawały ciasta, gofry, naleśniki, pyszne zupy krem, powidła, dżemy, mąki i proteinowe szejki. Blender w kuchni to taka podstawa, myślę, że dzisiaj chyba nikt sobie nie wyobraża sprawnego gotowania bez dobrego(...)żywności. Blender kielichowy, tego typu jakim jest blender 4SWISS jest bardzo wygodnym rozwiązaniem przy przygotowywaniu wszelkiego rodzajów szejków, ciast na omlety, gofry czy naleśniki, wsypuje składniki, zakręcam pojemnik, obracam w blenderze by po 15 -30 sekundach mieć gotowe ciasto czy szejka do wypicia. Dokładnie w ten sam sposób przygotowywałam w nim całe lato fit lody , połowa zamrożonego banana, mrożone
SMYKWKUCHNIzioła prowansalskie ). Mieszamy suche składniki, a następnie wlewamy wodę . Całość mieszamy szpatułką, masa powinna zgęstnieć . Ciasto wyrabiamy chwilę ręcznie , jeśli klei się do dłoni warto podsypać większą ilością mąki lnianej (wszystko zależy od użytego gatunku siemienia lnianego i jego zdolności do wchłaniania wody). Umieszczamy ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy je bardzo cienko (najlepiej około(...)kółkiem do pizzy wycinamy dowolne kształty (np. trójkąty i kwadraty ;)). Papier umieszczamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-25 minut (w zależności od grubości ciasta, najlepiej sprawdzać co 5 minut czy są już wystarczająco chrupkie). Upieczone krakersy po ostygnięciu przechowujemy w szczelnym pojemniku , aby nie zaciągnęły wilgoci z otoczenia i zachowały chrupkość. Keto krakersy rewelacyjnie smakują
WegePrzepispestek dyni szczypta soli i pieprzu 1 łyżka soku z cytryny szczypta przyprawy korzennej skórka otarta z 1 pomarańczy Śledzie wymocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny.Masło orzechowe, oleje, przyprawy, sok z cytryny oraz skórkę z pomarańczy dokładnie mieszam lub miksuję blenderem na gładki sos. Śledzie kroję na kawałki i mieszam z sosem. Całość przekładam do słoika(...)rozpuszczenia. Studzę. Do miski przesiewam sodę, mąkę, kakao, przyprawy. Dodaję rozpuszczone masło oraz białko jaja. Całość dokładnie miksuję blenderem i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 35 minut Wystudzony piernik kroję w plastry, podaję z kawałkami śledzia i sosem. Świetnie smakuje z odrobiną sałatki jarzynowej i kawiorem. Wierzch
Mango Papajaporcje): garść mixu sałat 1/2 ogórka szklarniowego 4-5 pomidorków koktajlowych garść ugotowanego i obranego bobu 3-4 kwiaty cukinii 1-2 jajka dressing: 1 łyżeczka masła orzechowego, 1 łyżeczka pasty tahini. 1 łyżka oleju z pistacji, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka wody mineralnej tempura: 1 jajko, 2 łyżki mąki, 3 łyżki mleka, szczypta(...)cukinii kroję wzdłuż na pół. W garnku rozgrzewam tłuszcz- tyle by kwiaty mogły w nim swobodnie pływać podczas smażenia. Kiedy tłuszcz będzie już wystarczająco gorący moczę kwiaty w cieście i smażę na gorącym tłuszczu przez pół minuty, do zarumienienia. Usmażone kwiaty odsączam z nadmiaru tłuszczu kładąc je na ręczniku papierowym. Ogórka kroję obieraczką do jarzyn tworząc długie plastry, które
Mango Papajabardzo wciągające - bułeczki z żurawiną. Idealne do przygotowania na weekendowe śniadanie. Poniższe bułki przypadną do gustu osobom, które lubią jeść słodkie pieczywo. Świetnie będą smakować z domowym kremem czekoladowo-orzechowym lub dżemem rabarbarowym . Najlepiej smakują w dniu pieczenia :) Składniki na 6 sztuk: 250 g mąki pszennej tortowej 75-80 ml letniego mleka 1/4 kostki roztopionego masła(...)dodać letnie mleko i roztopione (również letnie) masło. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Następnie całość przesypać na blat i zagniatać tak długo, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie dosypujcie zbyt dużej ilości mąki, bo jej nadmiar spowoduje, że bułki po upieczeniu będą twarde. Pod sam koniec zagniatania dodać suszoną żurawinę. Całość ponownie ze sobą połączyć. Żurawina musi
Ugotować