przelej do miski ze suchymi składnikami. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 min . Piekarnik nagrzej do 180 stopni (u mnie górna grzałka plus termoobieg, połowa piekarnika). Z ciasta w dłoniach uformuj bułki i umieść go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Nie rób zbyt wysokich bułek, ładnie wyrastają. Dodatkowo możesz naciąć(...)przy wykorzystaniu aplikacji Fitatu. Jeszcze więcej keto przepisów! Gnocci kalafiorowe Keto naleśniki na mascarpone Frittata ze szpinakiem Bułki z babki jajowatej Pieczone placki z cukinii (keto) Chleb na maśle orzechowym z siemieniem lnianym Bułki bez drożdży Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Jajeczne placki z cukinii Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Boczniaki w mięsnej marynacie Tofu mielone Keto chleb z siemieniem lnianym Keto
WegePrzepisczekoladowe są przygotowane tylko ze zmielonych daktyli (co daje nam zdrową słodycz), orzechów laskowych, amarantusa (nazywanego “złotem inków”) oraz kakao lub karobu. Batoników się nie piecze. Są słodkie, czekoladowo-orzechowe, po prostu pyszne i zdrowe. Na dodatek są bez glutenu więc świetne dla dzieci uczulonych na gluten. Polecam jako przekąskę dla naszych pociech, jak również dla nas samych. Składniki(...)tylko daktyle). Na drugi dzień zmiksować same daktyle na gładką i gęstą masę. Przełożyć do miski, dodać kakao (lub kakao i karob), amarantus oraz posiekane orzechy laskowe. Wyrobić. Gdyby ciasto było zbyt gęste można podlać wodą z moczenia daktyli. Na blacie ułożyć arkusz papieru do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Uformować placek. Przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość
Moja DelicjaDynia piżmowa kształtem podłużnym się charakteryzuje, lekko słodko i orzechowo smakuje. Jest bogatym źródłem potasu, witaminy B6, które na nas pozytywnie działają i przeciwutleniaczy, które o nasze zdrowie dbają. Dynię piżmową powinny jeść osoby o obniżonym nastroju, dla poprawy humoru. Polecam Wam danie makaronowe, łatwe i zdrowe. W piekarniku dynię wypiekałam, którą(...)ząbki czosnku, ok. 1 płaską łyżeczkę mielonej słodkiej papryki wędzonej, ser grana padano. Przygotowanie: Połowa dyni wystarczy na jedno opakowanie 500 g makaronu. Z drugej połowy można np. upiec ciasto, zrobić zupę krem, lub wykorzystać do kolejnej porcji dania makaronowego. Pieczona dynia: Dynię przekrawamy na połowę, wydrążamy pestki i włókna, nacinamy ją w kilku miejscach. Delikatnie polewamy olejem chili, oprószamy
Moniki SmakołykiPolecam Wam dzisiaj nieskomplikowany przepis na doskonałe babeczki bananowo-orzechowe, które możecie dodatkowo oblać czekoladą czy posypać cukrem pudrem. Dla nas były wystarczająco słodkie i obeszło się bez dodatkowej słodyczy. Babeczki są miękkie i lekko wilgotne. Możecie upiec je w formie nadziewanych muffinek a do środka dodać ulubione dodatki - czekoladę, orzechy, krówki itp. Wtedy możliwe, że trzeba byłoby piec(...)blenderem. Dodać olej, jajko i mleko i dokładnie wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i orzechy, wymieszać. Mokre i suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 ich wysokości. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 23-25 min aż babeczki się zarumienią
Ze smakiem i z pasjąlekko słodkie - bułki na miodzie. Poniższe bułki bardzo przypadły mi do gustu, ponieważ w smaku są rewelacyjne - mleczne i bardzo pulchne. Będą idealnie pasować do domowego kremu czekoladowo-orzechowego , jak i wędliny lub sera. Bułki na miodzie zachowują świeżość przez 2 dni. Składniki na 9 sztuk: 385 g maki pszennej tortowej 50 g miodu 30 g rozpuszczonego i ostudzonego masła(...)koniec dodać roztopione masło, miód i sól. Za pomocą łyżki składniki wymieszać ze sobą. Przygotowaną masę przełożyć na blat delikatnie obsypany mąką. Wyrobić miękkie i gładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe musi dwukrotnie podwoić
Ugotowaćdoszło do pieczenia, pomyślałam, że jednak mam chęć na nadzienie czekoladowo-orzechowe. I to był bardzo dobry wybór - drożdżówki z czekoladą i orzechami smakują wybornie! Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Plecionki z powidłami i orzechami Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon Drożdżowe roladki z kremem orzechowym Bułeczki z młodą kapustą Domowe lubelskie cebularze Strucla z orzechami(...)drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać ciepłe (nie gorące!) mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania ciasta) roztrzepać z cukrem, wlać mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć
Obiad gotowymożna przygotować z wyprzedzeniem. W lodówce wytrzyma 1-2 dni, ale możesz też ją zamrozić. W przypadku mrożenia, możesz podzielić ciasto na mniejsze porcje, tak aby upiec bez trudu upiec tylko tyle sztuk ciasteczek, ile akurat potrzebujesz. Po rozmrożeniu ciasta, warto je szybko zagnieść. Pamiętaj też, aby masę na ciasteczka rozmrażać tylko w temperaturze pokojowej np. w miseczce na kuchennym(...)wszystkie składniki bardzo dobrze się połączą. Następnie dodaj do masy sól oraz mąkę przesianą przez sitko. Całość zmiksuj szybko, do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Włóż je do lodówki na około 15 minut, aby lekko się schłodziło. Ciasto podziel na porcje o masie około 25-30 gramów. Z każdej z nich ukręć kulkę, a następnie w środku każdej z nich zrób
okolicepalnika.plSmaczny, delikatny biszkopt przełożony masą orzechową. Smaczny i orzechowy. SKŁADNIKI : 300 g orzechów włoskich + 3 łyżki cukru i 220 ml mleka 600 ml śmietany 30 % 2 śmietanexy 2 łyżki żelatyny spożywczej 2 cukry waniliowe 400 g masy kajmakowej 250 g mascarpone herbata 1/2 szklanki +2 łyżeczki cukru 100 ml orzechówki PRZYGOTOWANIE(...)całość musi być ostudzona ) Masę teraz chłodzimy w lodówce kilka minut aż zacznie tężeć. Biszkopt namaczamy herbatką wymieszaną z orzechówką, Przekładamy go masą i smarujemy również boki ciasta, dekorujemy według uznania. Tort chłodzimy kilka godzin w lodówce, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliDyniowy budyń orkiszowy z pomarańczą to pożywny i pyszny pomysł na śniadanie lub deser. Powstaje z ugotowanej i bardzo dokładnie zmiksowanej kaszy orkiszowej z dodatkiem mleka
Oryginalny smakatrakcyjnie, ale uwierzcie mi, że mam ich sporo i te szklane półki dają radę Spokojnie mogę rozplanować na nich duże zakupy, pozostawiając jeszcze miejsce na pyszne desery czy ciasta. A propos zakupów! Jeśli macie takie większe w planach, to lodówka ma możliwość szybkiego chłodzenia. Wystarczy na pasku ustawień przycisnąć ikonę wózka zakupowego na ok 5 godzin przed(...)przyniesione produkty niemal natychmiast osiągną pożądaną temperaturę. O ile zimą jest to mniej istotne, tak latem może okazać się zbawienne. Podobnie jest właśnie z przechowywaniem deserów i ciast oraz chłodzeniem ich pomiędzy kolejnymi etapami produkcji. Zimą nie mam tego problemu, bo na ganku mam tak zimno, że przy otwartym oknie mogłyby nawet zamarznąć, ale latem jest to wielkie
Kuchnia w czekoladzielitra mleka 1 - 2 łyżki ciemnego kakao 1 olejek spirytusowy rumowy Dodatkowo: 0,5 słoika powideł że śliwki 6 kostek czekolady gorzkiej mini perełki srebrne i perłowe Przygotowanie: Biszkopt orzechowy - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. dodać(...)momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy rumowy. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych i wyłożyć 2/3 masy kakaowej. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych i rozsmarować
Ciastka - domowe słodkościcały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę i ubijamy kilkoma szybkimi ruchami miksera. Patelnię o średnicy ok. 24 cm spryskujemy lub smarujemy olejem kokosowym i przelewamy na nią ciasto. Wygładzamy silikonową szpatułką wierzch. Omlet smażymy na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Po tym czasie omlet na patelni wstawiamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 8-10 minut Omlet(...)Oczywiście omlet możecie podać z dowolnymi dodatkami. U nas królował świeży ananas, który cudownie komponuje się z kokosem. Pasuje do niego każda konfitura, ulubiony dżem czy nawet masło orzechowe i banany. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni - smacznego
Cooking Monstertrafiłam na ich stronę - jeszcze przed podjęciem współpracy - przejrzałam tam mnóstwo stron, popadając w coraz to większy zachwyt ;) Zaczęłam oczywiście od bakalii , które uwielbiam i dodatków do ciast - to właśnie z nich składała się paczka od SKWORCU widoczna na zdjeciu: są tam m.in. suszone banany (najlepsze jakie jadłam!), następnym razem skuszę się chyba na wersję karmelizowaną z sezamem , suszone(...)najbardziej zainteresowały połączenia: Truskawki w czekoladzie , Wiśnie w rumie , Bananowo-wiśniowa oraz Pina colada Atrakcyjna jest również oferta kaw - zarówno ziarnistych jaki i rozpuszczalnych - mnie ujęła kawa miętowa , orzechowa , rafaello , advocatowa itd - przy każdej kolejnej nazwie - znów ślinotok ;) Ponadto znajdziemy tam wiele przypraw z całego świata - solo i w mieszankach (o niektórych słyszałam pierwszy raz w życiu). Dla łakomczuchów
Kto ugości moich gości?Owsianka z tahini i pomarańczami to pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie, które na długo syci. Smakuje oryginalnie i zapewne miłośnicy sezamu będą zadowoleni. Jak zrobić
Oryginalny smakdzieciństwie też tak bardzo nie lubiliście słodyczy o smaku kawy? Czekoladki, torty albo ciasteczka? Zawsze się zastanawiałam jak można lubować się w takich słodkościach. Ten tort natomiast – orzechowy z kremem kawowym jest zaskakująco smaczny. Może dlatego, że bardzo słodki... Składniki na biszkopt: 100 zmielonych orzechów włoskich 250g cukru 250g masła 220g mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość przekładamy w do wysmarowanej masłem blaszki do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 º C. Możemy sprawdzić czy ciasto się upiekło używając drewnianego patyczka. Jeżeli jest suchy – ciasto gotowe. Krem: masło ucieramy dodając cukier puder. Kawę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody i dodajemy do ubijanego kremu. Wystudzone ciasto
wysmienitysparzonych wrzątkiem daktyli - 3 łyżki miodu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 3 łyżki kakao - 2 szczypty kardamonu - 3 szczypty cynamonu - 3 łyżki sparzonej wrzątkiem żurawiny - 2 łyżki masła orzechowego - 1 cukier waniliowy Wykonanie: Daktyle i żurawinę zmiksuj blenderem. Masło stop w rondelku dodaj wszystkie pozostałe składniki, masę ugnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. W dłoniach formuj kule i odkładaj(...)miodu - 1 jajko XL - 2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie - 120 g margaryny W/w składniki zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na 15 minut. Rozwałkuj na cienki blat, wycinaj foremką pierniki i piecz przez 12 do 20 minut w piekarniku na złoty kolor. Temp. 170 stopni C, grzanie dół
SMYKWKUCHNIBaton z krówką bez cukru powstał w mojej kuchni, kiedy miałam ogromną ochotę na coś słodkiego, ale nałożyłam sama na siebie ograniczenie jedzenia białego cukru Pokombinowałam
Słodki sentymentTarta czekoladowa ze słonym karmelem i orzechami nerkowca to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ta wyjątkowa kombinacja smaków sprawia, że każdy kęs to czysta rozkosz. Przepis na
gotuj ze mnąBaton z krówką bez cukru powstał w mojej kuchni, kiedy miałam ogromną ochotę na coś słodkiego, ale nałożyłam sama na siebie ograniczenie jedzenia białego cukru Pokombinowałam
Słodki sentymentBudyń jaglany z mango i marakują to świetny pomysł na słodkie i zdrowe śniadanie lub deser. Wystarczy bardzo dokładnie zmiksować ugotowaną kaszę jaglaną razem z mango
Oryginalny smak