Dziś zapraszam Was na jedno z naszych ulubionych połączeń – sernik z mnóstwem bakalii. Ten delikatny bakaliowy sernik dosłownie rozpływa się w ustach. My uwielbiamy go
Słodkie okruszkitakże zrobić ją w domu, ale potrzebujemy mocnego młynka do kawy lub porządnego blendera. W tym celu prażymy ziarna kilka minut na suchej patelni (im dłużej prażymy, tym więcej orzechowego aromatu się wydobywa), odstawiamy do wystygnięcia, a następnie mielimy, najlepiej partiami. Czynność powtarzamy aż pozbędziemy się grudek. Mimo nieco wyższej ceny, moim zdaniem warto eksperymentować i od czasu(...)zupełnie inny posmak (przed obróbką termiczną smakuje jak groch), kolor (żółty), nie zawiera glutenu i raczej nie nadaje się do lekkich wypieków . Nie zrobicie z niej wyrośniętego ciasta drożdżowego czy puszystych gofrów tak łatwo jak z mąki tortowej. Mimo to ma dość szerokie zastosowanie w kuchni, możemy jej użyć np do: zagęszczania zup i sosów – zwłaszcza tych
Powiedz dietom nielekko spłaszczyć. Najważniejsze są odstępy – ciastka podczas pieczenia urosną i jeśli będą zbyt blisko, mogą się skleić. Nie wiem, jak u was, ale orzechowe ciastka na święta to must have – czy to z orzechami włoskimi, czy z laskowymi Ciastka owsiane z mascarpone i orzechami laskowymi(...)karobem. Dodać do mokrych składników i zmiksować lub wymieszać ręcznie do uzyskania gładkiej masy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać łyżką po kawałku ciasta i formować niewielkie kulki, spłaszczyć je i ułożyć na blaszce w odstępach (urosną podczas pieczenia). Ciastka owsiane piec około 25-30 minut do lekkiego zrumienienia
FitkotSerniki należą do moich ulubionych ciast. Zawsze mam milion pomysłów na ich upieczenie. Tym razem zdecydowałam się na cudownie kremowy sernik w złoto-pomarańczowych barwach jesieni. Dzięki dyni pieczonej w cynamonowym oleju jest niezwykle aromatyczny i kremowy, a skórka z cytrusów dodaje mu niesamowitego orzeźwienia. Ach i prawie zapomniałabym o obłędnej polewie z białej czekolady, której nie oprze się żaden(...)cytryny 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka spód 350g herbatników skórka i sok z 1/2 pomarańczy 70g masła 30 g masła orzechowego 1 łyżeczka cynamonu polewa 2 białe czekolady 50 ml śmietanki kremówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Dynię kroimy w drobną kostkę. Olej słonecznikowy Wielkopolski łączymy z cynamonem i wylewamy na pokrojoną dynię. Całość dokładnie mieszamy, wykładamy
DefinicjaSmakubiałka i kazeiny (którą odrzucamy), w środku klaruje się czysty tłuszcz. W miarę tworzenia się piany zbieramy ją delikatnie łyżką do jakiejś miseczki (można to później użyć np. do ciast, u mnie nie znajduje jednak zastosowania, po prostu to wylewam). Co jakiś czas delikatnie mieszamy, wówczas dolna warstwa przedostaje się na górę i dzięki temu tworzy na powierzchni pianę, którą(...)wyłożone na sitko i dopiero wówczas przefiltrowane masło zlewamy do przygotowanych słoików. To gwarantuje jeszcze większą czystość gotowego produktu, ale nie jest to konieczne. Tak uzyskane ghee ma cudowny orzechowy, dla mnie wręcz karmelowy zapach i smak (gdyby dodać słodyczy, smakowałoby zupełnie jak karmel). Po wyjęciu z lodówki, jest bardzo twarde, wręcz się kruszy, wszak to prawie
Smaczne Zdroweżółtym serem (tak, trudno to sobie wyobrazić, ale to kiedyś było moje ulubione połączenie). Jakie macie z nią skojarzenia? U mnie zawsze funkcjonowała zamiennie z określeniem “masło orzechowe”, mimo że orzechów to tam jest tylko 13%, a na pierwszym miejscu w składzie cukier oraz olej palmowy. Kiedyś nie zwracałam na to uwagi, ale wtedy też nie miałam cukrzycy(...)ciemnego kakao Orzechy laskowe uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką do czasu aż skórka się mocno zbrązowi, popęka i zacznie odchdzić od orzechów. Towarzyszyć temu będzie miły, orzechowy aromat. Gorące orzechy przesypać na ściereczkę, zawinąć i mocno pocierać, żeby skórka od nich odeszła. Zdjąć z nich skórkę, wybrać same orzechy i odstawić do ostudzenia. Gorzkie skórki wyrzucić
Dietologubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do puszystej masy jajecznej. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 25 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed nałożeniem(...)rozpuszczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i wykładamy na masę makową. Całość wstawiamy do lodówki aby masa stężała. składniki na masę orzechową: 150 g orzechów włoskich, zmielonych 3 żółtka 125 ml mleka 100 g cukru pudru 200 g masła spirytus wykonanie: Mleko zagotowujemy. Gorącym zalewamy zmielone orzechy i mieszamy. Żółtka miksujemy
Domowy Smak Jedzeniamniejszym stopniu za smak, dlatego oczywiście można je pominąć lub dodać inne owoce w formie liofilizowanej. Ciacho jest kleiste, wilgotne, mięciutkie. Bardzo delikatne. Można je zajadać jako po prostu ciasto, ale także owsiankę w wersji pieczonej. Składniki: 210 g płatków owsianych bezglutenowych 1/3 laski wanilii (opcjonalnie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka Tropicana Blend (Unicorn Superfoods(...)mini tortownica) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej po kolei każdą z mas. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 45 minut. Gotowe ciacho możesz posmarować masłem orzechowym i dodać plasterki banana. Wartości odżywcze (bez masła orzechowego i banana na wierzchu): energia: 1575 kcal białko: 33 g tłuszcze: 71 g węglowodany: 201 g błonnik
Zdrowie na języku :Powoce w najczystszej postaci. Zajadam się nimi ot tak po prostu, nie zawracając sobie tym głowy aby komponować z nich wymyślne desery czy ciasta. Nie powiem, że deser czy ciasto w tym okresie to coś złego, o nie, nie. Czasami lubię poczynić coś takiego. Jednak lato to czysta natura. Nieco inaczej wygląda to jesienią czy zimą. Jedynie mandarynki wcinam(...)lodami smakowały wręcz wspaniale. Dodatek lodów był nieprzypadkowy i nie byle jaki. Lody w 100% naturalne zakupione ostatniego dnia sezonu w mojej ulubionej lodziarni. Do tego lody o smaku orzechowym co z gruszką i resztą towarzystwa komponowało się idealnie. "Crumble" z gruszką składniki dla 4 osób: 4 gruszki 8 łyżek płatków owsianych 4 łyżki płatków migdałowych 1-2 łyżki naturalnego
Przysmaki Karolkiwlać stopione i przestudzone masło. Zmiksować wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką (ja używam papieru do pieczenia, bo podoba mi się potem nierówna faktura ciasta i jest znacznie wygodniej). Wylać masę serową i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około godzinę. Upieczony powinien być w miarę równy i lekko zrumieniony na górze(...)zrobić zdjęcia :) Jeśli lubicie serniki, to spróbujcie także sernika z masą krówkową , sernika Jasia i Małgosi lub sernika śmietankowego na lekko słonym spodzie z masłem orzechowym
Codzienna kuchnia niecodziennaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastasmaku! Zaserwujcie sobie kilka tych smakowitych pięknotek i zatpcie sie w wiosennej świeżości ♥ A jeśli jesteści wielbicielami tych przekąsek, to koniecznie rzućcie okiem na wege spring rolls z sosem orzechowym i summer rolls z kurczakiem i szparagami :) Spring rolls z bratkami i tuńczykiem Potrzebujesz: 1 puszkę tuńczyka 2 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 łyżeczki sosu sriracha (lub więcej) 1/2 łyżki(...)kwiatów i przykryj je liśćmi szpinaku, następnie układaj paski ogórka, porcję sałatki z tuńczyka ok. 2 łyżeczek, a na wierzchu cukinię z rzodkiewką. 6. Zwijaj rollsy nakładając dolną część ciasta na warzywa, następnie zawijając jego boczne części do środka i dalej rolując do końca. 7. Podawaj z sosem. Sos: 1. Połącz dokładnie wszystkie składniki. Smacznego! Spring rolls with pansies
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprostsze. Do miski wlałam wodę, dodałam miód i drożdże. Zamieszałam do rozpuszczenia miodu. Potem wszystkie pozostałe składniki: mąki, sezam, migdały, płatki i sól. Mieszam łyżką by uzyskać dość lepkie ciasto, tylko tak długo, żeby nie było nigdzie suchych miejsc z niewmieszaną mąką. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i w cieple zostawiam na 20 minut. W tym czasie typową długą keksówkę wyłożyłam(...)spód wydał lekko pusty dźwięk świadczący o pełnym dopieczeniu. Mój był właśnie taki po pełnych 40 minutach. Wystudzony smakuje doskonale. Dodatek sezamu i migdałów nadał mu lekko orzechowego smaku, uprażone podczas pieczenia ziarenka maku przyjemnie chrzęszczą i dodają uroku. A do tego jeszcze tegoroczny truskawkowy dżem. Wyszedł wyjątkowo pysznie :) Duże kształtne kromki świetnie sprawdziły się też do klasycznych kanapek
I tu będę miała takie teDziś mam dla Was przepis na pyszną, orzeźwiającą tartę cytrynowo-kokosową. Jest to kolejny dowód na to, że słodkości mogą być także zdrowe. Ta tarta właśnie
Natka Pietruszki