ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do puszystej masy jajecznej. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 25 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed nałożeniem(...)rozpuszczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i wykładamy na masę makową. Całość wstawiamy do lodówki aby masa stężała. składniki na masę orzechową: 150 g orzechów włoskich, zmielonych 3 żółtka 125 ml mleka 100 g cukru pudru 200 g masła spirytus wykonanie: Mleko zagotowujemy. Gorącym zalewamy zmielone orzechy i mieszamy. Żółtka miksujemy
Domowy Smak Jedzeniamniejszym stopniu za smak, dlatego oczywiście można je pominąć lub dodać inne owoce w formie liofilizowanej. Ciacho jest kleiste, wilgotne, mięciutkie. Bardzo delikatne. Można je zajadać jako po prostu ciasto, ale także owsiankę w wersji pieczonej. Składniki: 210 g płatków owsianych bezglutenowych 1/3 laski wanilii (opcjonalnie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka Tropicana Blend (Unicorn Superfoods(...)mini tortownica) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej po kolei każdą z mas. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 45 minut. Gotowe ciacho możesz posmarować masłem orzechowym i dodać plasterki banana. Wartości odżywcze (bez masła orzechowego i banana na wierzchu): energia: 1575 kcal białko: 33 g tłuszcze: 71 g węglowodany: 201 g błonnik
Zdrowie na języku :Powoce w najczystszej postaci. Zajadam się nimi ot tak po prostu, nie zawracając sobie tym głowy aby komponować z nich wymyślne desery czy ciasta. Nie powiem, że deser czy ciasto w tym okresie to coś złego, o nie, nie. Czasami lubię poczynić coś takiego. Jednak lato to czysta natura. Nieco inaczej wygląda to jesienią czy zimą. Jedynie mandarynki wcinam(...)lodami smakowały wręcz wspaniale. Dodatek lodów był nieprzypadkowy i nie byle jaki. Lody w 100% naturalne zakupione ostatniego dnia sezonu w mojej ulubionej lodziarni. Do tego lody o smaku orzechowym co z gruszką i resztą towarzystwa komponowało się idealnie. "Crumble" z gruszką składniki dla 4 osób: 4 gruszki 8 łyżek płatków owsianych 4 łyżki płatków migdałowych 1-2 łyżki naturalnego
Przysmaki Karolkiwlać stopione i przestudzone masło. Zmiksować wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką (ja używam papieru do pieczenia, bo podoba mi się potem nierówna faktura ciasta i jest znacznie wygodniej). Wylać masę serową i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około godzinę. Upieczony powinien być w miarę równy i lekko zrumieniony na górze(...)zrobić zdjęcia :) Jeśli lubicie serniki, to spróbujcie także sernika z masą krówkową , sernika Jasia i Małgosi lub sernika śmietankowego na lekko słonym spodzie z masłem orzechowym
Codzienna kuchnia niecodziennaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastasmaku! Zaserwujcie sobie kilka tych smakowitych pięknotek i zatpcie sie w wiosennej świeżości ♥ A jeśli jesteści wielbicielami tych przekąsek, to koniecznie rzućcie okiem na wege spring rolls z sosem orzechowym i summer rolls z kurczakiem i szparagami :) Spring rolls z bratkami i tuńczykiem Potrzebujesz: 1 puszkę tuńczyka 2 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 łyżeczki sosu sriracha (lub więcej) 1/2 łyżki(...)kwiatów i przykryj je liśćmi szpinaku, następnie układaj paski ogórka, porcję sałatki z tuńczyka ok. 2 łyżeczek, a na wierzchu cukinię z rzodkiewką. 6. Zwijaj rollsy nakładając dolną część ciasta na warzywa, następnie zawijając jego boczne części do środka i dalej rolując do końca. 7. Podawaj z sosem. Sos: 1. Połącz dokładnie wszystkie składniki. Smacznego! Spring rolls with pansies
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprostsze. Do miski wlałam wodę, dodałam miód i drożdże. Zamieszałam do rozpuszczenia miodu. Potem wszystkie pozostałe składniki: mąki, sezam, migdały, płatki i sól. Mieszam łyżką by uzyskać dość lepkie ciasto, tylko tak długo, żeby nie było nigdzie suchych miejsc z niewmieszaną mąką. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i w cieple zostawiam na 20 minut. W tym czasie typową długą keksówkę wyłożyłam(...)spód wydał lekko pusty dźwięk świadczący o pełnym dopieczeniu. Mój był właśnie taki po pełnych 40 minutach. Wystudzony smakuje doskonale. Dodatek sezamu i migdałów nadał mu lekko orzechowego smaku, uprażone podczas pieczenia ziarenka maku przyjemnie chrzęszczą i dodają uroku. A do tego jeszcze tegoroczny truskawkowy dżem. Wyszedł wyjątkowo pysznie :) Duże kształtne kromki świetnie sprawdziły się też do klasycznych kanapek
I tu będę miała takie teDziś mam dla Was przepis na pyszną, orzeźwiającą tartę cytrynowo-kokosową. Jest to kolejny dowód na to, że słodkości mogą być także zdrowe. Ta tarta właśnie
Natka Pietruszkinaturalnych np. mydło ziołowe czarne, mus do ciała Królewska czekolada, żel pod prysznic róża i kadzidłowiec i masę innych produktów. Kuchnię zaopatrzyłam w np. olej kokosowy czy pastę orzechową (którą zamierzam użyć do kruchych ciasteczek). Reasumując jestem zachwycona zarówno z katalogu produktów, łatwości robienia zakupów, cen, dostawy i przede wszystkim z jakości oferowanych produktów. W skali od jeden(...)odkładamy. Cukier, masło, mleko oraz aromat przekładamy do garnka, podgrzewamy do zagotowania i rozpuszczenia składników. Gorącą masę przelewamy do herbatników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Małą formę do ciasta lub pojemnik na żywność o płaskim dnie wykładamy folią spożywczą i wykładamy na nią ciepłą masę (masa powinna mieć grubość około 1 cm). Wygładzamy, dociskamy, przykrywamy folią i wkładamy
Rozpustne gotowaniezawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie dzielimy ciasto na kilka części. Wyciągamy z lodówki po jednym kawałku, rozdrabniamy i wałkujemy energicznie. Gdy ciasto będzie miało zwartą strukturę i zmieni kolor na ciemny, można wycinać ciastka. Najlepiej używać metalowych foremek, bo można dzięki nim od razu przenieść pierniczki na blachę. Jeśli mamy np. plastikowe(...)wigilijna zupa grzybowa Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) Kompot z suszu – prosty, tradycyjny przepis Pasztet z żurawiną Kruche mini rogaliki makowe Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą
Dieta bez mlekaSernik w wersji fit lub light - jak kto woli. Tak samo pyszny jak jego kaloryczny braciszek. Czy przygotowanie sernika fit jest trudniejsze i bardziej
kolorowotorcikowobezy) 80 g cukru (do ciastek) 200 g masła 300 g mąki 35 pralinek lub czekoladek Przygotowanie: Zagniatamy kruche ciasto - do misy robota wrzucam mąką, żółtka, zimne masło,80 g cukru i szczyptę soli i zagniatam gładkie ciasto. Następnie wykładamy je na stolnicę, podsypaną odrobiną mąki i rozwałkowuje . Wycinam kółka o średnicy ok 6 cm i układam je na blaszce(...)całkowicie studzimy. Smacznego!! Zapraszam również na inne moje przepisy : Bezowe choineczki - tylko 3 składniki Serowe gwiazdeczki - tylko 4 składniki Pomarańczowe ciasteczka z galaretką 1maślane ciasteczka krojone z żurawiną Orzechowe trójkąty
Swojskie jedzonkoWielkanoc:) Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne: Kulicz twarogowy Kulicz cruffin Kulicz - rosyjska babka wielkanocna Babka drożdżowa parzona Babka kokosowa Babka 3 kolory Babka orzechowo-czekoladowa Babka migdałowa (najlepsza) Babka cytrynowa (z gotowaną cytryną) Składniki: 150g masła 4 jajka 1 duża cytryna (najlepiej niewoskowana, ekologiczna) skórka otarta z małej cytryny(...)łyżki cukru. Masło utrzeć z pozostałym cukrem na puch, stopniowo dodając po jednym żółtku. Dodać zblendowane cytryny, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, zmiksować. Do ciasta dodać 1/3 białek, delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Dodać połowę pozostałych białek, znów delikatnie wmieszać do ciasta. Tak samo wmieszać resztę białek. Piekarnik nagrzać do 170stC. Ja dodatkowo wstawiam
Obiad gotowyBardzo smaczny i puszysty orzechowy tort z masą na bazie serka mascarpone z jogurtem greckim oraz zmielonymi wafelkami Lusette . Właśnie te wafelki nadają kremowi delikatną kawową nutę. Tort nie jest tłusty ani przesłodzony, wszystkie smaki współgrają ze sobą. Pozostaje mi tylko Wam go polecić, jest rewelacyjny :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 5 łyżek cukru 15 dag zmielonych(...)łyżki śmietany, śmietanki lub mleka 1 łyżeczka żelatyny ORAZ: 3-4 łyżki dżemu o smaku czarnej porzeczki kilka kostek białej czekolady do dekoracji pół filiżanki posłodzonej kawy WYKONANIE CIASTA: Orzechy mielimy, mieszamy z mąką, proszkiem i bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier. Po dokładnym ubiciu dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy przez chwilę. Dodajemy partiami sypkie składniki
Pani na deserChciałam dodać dzisiaj przepis na pyszne orzechowe ciasteczka z gorzką czekoladą, ale przypomniało mi się, że przecież mamy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Chleba :) Przepis na ciasteczka nie ucieknie a ja zachęcam Was do upieczenia prostego i smakowitego chlebka z suszonymi śliwkami. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, troszkę poczekać aż podrośnie i upiec. Składniki na keksówkę o długości(...)dokładnie łyżką wymieszać składniki. Suszone śliwki otoczyć w mące aby wszystkie nie opadły na spód chleba. Można je pokroić albo zostawić w całości. Śliwki dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie, ale właśnie takie ma być w tym wypadku. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką. Przelać do niej ciasto chlebowe i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem
Ze smakiem i z pasją