siebie, bo udało mi się w całkiem zdrowy sposób zaspokoić apetyt na słodkie. ^^ Ryż basmati - uważany za najszlachetniejszy na świecie. Podobno nosi miano ,,księcia ryżu". Charakteryzuje go przyjemny, orzechowy aromat i śnieżnobiałe smukłe ziarna. Jak każda odmiana ryżu, nie zawiera glutenu. Jest on najłatwiej przyswajalnym przez nasz organizm zbożem, dlatego należy do produktów lekkostrawnych. Wiórki kokosowe - otrzymuje się(...)roztopionym masłem, a następnie dokładnie zblendować. Dodać budyń, cukier, wiórki kokosowe i jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać niewielkie porcje ciasta, zachowując odstępy. Na każdym ciasteczku docisnąć krążek ananasa. Zlepić brzegi. Dodać rodzynki (opcjonalnie). Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzić
Kuchnia EllieKrótko: uwielbiam. Wilgotne, pachnące, słodkie, orzechowe, puszyste - idealne na zimowe wieczory. Jeden z łatwiejszych przepisów. Zbliża się Tłusty Czwartek powinnam dodać post o pączkach itp. Jednak ilość przepisów, które mnie zainteresowały jest tak duża, że nie mogę się zdecydować co zrobić. Tymczasem przepis na coś pysznego do niedzielnej kawy, gorącej czekolady czy herbatki. Inspiracja z blogu(...)posiekane). Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką/kaszą manną blaszkę ( u mnie kwadratowa, może być keksówka). Pieczemy ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180. Gdy ciasto wystygnie polewamy polewą czekoladową. Mmm Pycha! Zapraszam na Facebooka
NA MOIM TALERZUBuddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą to jeden z tych przepisów, za które podziękuje nam nasze zdrowie. To pyszny pomysł na lunch do pracy
Na-talerzu.plkawy i każda zachwyciła nas smakiem i aromatem. Tu każdy znajdzie coś dla siebie. Mojemu mężowi posmakowała kawa Costa Rica . Lekko pikantna o charakterystycznym dymnym aromacie z nutą orzechową z wyraźną kwasowością. Dominującym smakiem w Kostaryce jest gorzka czekolada smacznie połączona z prażonymi migdałami. Ja zachwyciłam się smakiem kawy Brasil Santos . Ma ona łagodny słodkawo-miodowym posmak. Pozbawiona jest nuty(...)szczyptę soli, wybrany ulubiony dodatek (u mnie dziś ekstrakt waniliowy) i cukier puder. Następnie dodajemy masło, siekamy je i dodajemy dwa żółtka. Całość szybko zagniatamy do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, aby dobrze się schłodziło. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałek ciasta (resztę zostawiamy
Słodkie okruszkiśrodkami do czyszczenia, drewnem, lakierem i ciągle jeszcze trochę farbą, choć okna otwarte są bez przerwy. Spod tego wszystkiego jednak powoli wysuwa się nasz zapach: gotowanego obiadu, pieczonego ciasta, mokrego psa, ulubionego płynu do płukania, ciągle jeszcze truskawek i dojrzałych nektarynek. Zapach naszych ciał, ubrań, sprzętów. Jedyny i niepowtarzalny. Gdy przejdą nim ściany, poczuję się naprawdę jak w domu . Póki(...)deserów mojego C. w nowej odsłonie. Tego typu kisiel bowiem pojawił się już na blogu; tym razem jednak zrobiony jest z rabarbaru, a dodatkami są kremówka ze skyrem i orzechowa kruszonka. Skyr to taki duński serek; coś pomiędzy serkiem homogenizowanym, a jogurtem naturalnym. Tym drugim można go zastąpić bez większego uszczerbku na smaku. Deser jest boski - słodko-kwaśny, mocno rabarbarowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeuniwersalny chlebek, ponieważ można go jeść zarówno na słodko, nakładając na kromkę konfiturę lub masło orzechowe, jak i jako dodatek do zup czy sałatek. A to dzięki temu, że w smaku nieco przypomina on chlebek kukurydziany, choć nie zawiera ani grama kukurydzy. Główną rolę gra tu siemię lniane, mimo że nie jest to składnik występujący tu w największej ilości(...)octem, tak aby się zsiadło i powstała maślanka. W osobnej większej misce wymieszaj mąkę, siemię lniane, sól i proszek do pieczenia. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wierzch możesz udekorować płatkami migdałów lub pestkami. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez ok. 40 min. Wyjmij chlebek z piekarnika i odczekaj 15 min, zanim wyciągniesz
Roślinna - blog wegańskiCiasteczkowy potwór Ciasteczka dla dzieci to coś, co sprawdza się zawsze. Możesz postawić je na stole, a małe rączki z łatwością po nie sięgną, kiedy najdzie
MamaOskarkaMuffin z pietruszką, z kremem z masła migdałowego i daktyli*, gruszka *masło migdałowe rozgniecione ze świeżymi daktylami + odrobina wody tak, masło
More food, love and dreamsniej nie zawsze wyglądają efektownie... Dlatego nie robiłam ciastek, które wyglądem przypominałyby nieapetyczną breję - pomimo, że byłyby smaczne. Udało mi się? A poza tym ciasteczka wyszły przepyszne, kruche, lekko orzechowe i... kusząco pachnące. Z ciekawostek dodam, że mąka konopna powstaje z nasion konopi siewnej - zaliczanych do super żywności. Nasiona te posiadają liczne właściwości prozdrowotne (korzystnie wpływają też na elastyczność naczyń(...)patelni, a następnie wraz pistacjami zmielić na drobno . Białko ubić na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać puder i na samym końcu łyżką wmieszać pistacje z ziarnami konopi. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć (z niewielkimi odstępami) na blasze wyłożonej papierem. W każdym z nich zrobić dziurki (za pomocą widelca
Di gotujeantocyjanow,dobroczynnych substancji z fioletowym barwnikiem,ktory ma silne dzialanie antynowotworowe. Fioletowe szparagi oprocz antocyjanow zawieraja cale multum witamin i skladnikow mineralnych. Jak smakuja? Sa lekko pikantne,o lekko orzechowym smaku i slodsze od bialych.Wymagaja obierania przed spozyciem tak jak biale.Jednak po obraniu nic nie traca ze swych wartosci zdrowotnych. Najwiecej ich zawieraja delikatne glowki i sa tez najzdrowsze(...)woda.Nastepnie obrac,zaczynajac od nasady glowki kierujac sie ku dolowi.Po obraniu odlamac twarda koncowke.Gotowac 7 minut w wodzie z dodatkiem 1 lyzeczki soli i 1 lyzeczki cukru z przygotowanego ciasta nalesnikowego upiec 4 nalesniki.Przykryc i trzymac w cieple (na patelni przykryze folia lub trzymac w piekarniku nastawionym na 50°C) pozostale maslo wymieszac na patelni z 1 lyzka soku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyliczyć co sprawia mi przyjemność, kiedy mam czas dla siebie to co znalazłoby się na mej liście? Co znalazło by się na waszej? Może kawa, herbata, czekoladki, gorąca czekolada, ciasto, mruczący kot, kocyk, kołderka a może przytulanka? świeczka zapachowa albo wanna pełna pachnącej wody? kieliszek wina lub grzaniec? puchaty szlafrok? kapcie lub wełniane skarpety? A może kominek? może fotel bujany(...)kawy i najczęściej pijam po prostu czarną bez dodatków. Jakoś tak najbardziej lubię jej naturalny smak. Czasem nachodzi mnie ochota na latte, czasem kawę z syropem cynamonowym albo chałwowo-orzechową czy nawet kawę mrożoną . Lubię też napoje na wzór kawy: kawę zbożową, kawę z cykorii, kawę z żołędzi , kawę z topinamburu, kawę orkiszową – mieliście już okazji takich próbować? Smakują
Dorota Smakujejakie znamy. Błyskawiczna pizza gotowa w 15 minut a jeśli się uwiniecie to nawet w 10 minut. Ciasta nie trzeba wyrabiać, nie trzeba dodawać drożdży i martwić się, czy ciasto wyrośnie. Nie musisz umieć gotować. I tak wyjdzie! Zobacz przepis Sajgonki bez zawijania Wystarczy kwadrans, żeby przygotować to niezwykle smaczne i zdrowe danie. Sajgonki bez zawijania są tak proste(...)panierowany w pieprzu Wystawne danie, które można zrobić w 15 minut. Wbrew pozorom stek panierowany w pieprzu specjalnie pikantny nie jest, ponieważ wysoka Zobacz przepis Szaszłyki w maśle orzechowym z kuskusem z kalafiora Niecodzienna marynata: z masła orzechowego, mleka kokosowego, limonki i curry. I równie niestandardowy ryż – z kalafiora. Oryginalne, pachnące Azją, proste danie. Zobacz przepis Kurczak piccata Jeśli
Niedzielny kucharzlokalnych piekarni. I, co dla mnie, miłośniczki słodkich śniadań ważne – gofry. Pieczone na miejscu, jeszcze ciepłe trafiają na talerz. Wybór dodatków do owych gofrów niesamowity – krem orzechowy i karmel również robiony na miejscu, nic kupnego o niewiadomym składzie. I jak tu się nie zakochać? Do tego świeżo wyciskane soki, jogurt z owocami, smoothie. Jajko sadzone na grzance(...)mało nie zapomniałam! Lody! Och, lody i koniecznie, bardzo, bardzo trzeba spróbować fondant. Nie za słodki, nie za gorzki, idelanie wypływająca czekolada z miękkiego, delikatnie chrupiącego z wierzchu ciasta. No poezja, której słowa nie oddadzą, trzeba samemu poczuć ten smak. Na deser. Po śniadaniu. Mówię to ja, klasyczna lodożerczyni, zaglądająca zazdrośnie w talerz koleżanki. Restaurację 5. Piętro odwiedziłam w ramach
Kucharzycaciasto na stolnicę i zagniatamy je dłońmi do połączenia – na stolnicy silikonowej nie potrzebuje już ani grama mąki więcej, na drewnianej będzie potrzeba je lekko podsypać. Odrywamy małe porcje ciasta i toczymy z nich w dłoniach kulki wielkości orzechów laskowych. W dużym garnku zagotowujemy wodę osoloną do smaku, wrzucamy partiami po 15-20 sztuk jaglanych kulek, mieszamy i gotujemy(...)boków i dna patelni żeby za szybko się nie spaliło. Smażymy mieszając do zbrązowienia, do czasu aż zaczną się wytrącać widoczne, dużo ciemniejsze drobinki białek a masło zyska orzechowy zapach – około 2-3 minut. W tym momencie wyłączamy gaz pod patelnią i albo zlewamy gorące jak piekło masło do osobnego naczynia, albo zostawiamy je na patelni. W pierwszym wypadku
Karo in the Kitchenobniżenie ciśnienia, zmniejszania stanów zapalnych oraz ryzyka zachorowań na cukrzycę, nowotwory oraz choroby serca. Idealnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Jednak przyznam, że jego lekko orzechowy (?) posmak - nie wszystkim odpowiada. Na szczęście moja rodzinna przywykła i to zaakceptowała... Wracając do placków... Są pyszne, chrupiące z zewnątrz i doskonale zaspokajają nawet ten większy głód. Idealne połączenie smakowe(...)jajkiem, koperkiem, mąką, skrobią oraz bułką tartą. Masę doprawić (czarnuszką i solą) do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej - wykładać średnie porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane). Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym
Di gotuje