Składniki: Biszkopt orzechowy: 5 jajek 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g zmielonych orzeszków ziemnych 1 łyżka proszku do pieczenia Masa waniliowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 1/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru waniliowego 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 4 szt. gruszek(...)kostek czekolady gorzkiej zielona posypka waflowa Przygotowanie: Biszkopt orzechowy - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone orzeszki ziemne - wymieszać. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem
Ciastka - domowe słodkościDzisiaj kuchnia włoska, do której mam słabość. Makaron spaghetti z pachnącym i pysznym pesto ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, oliwy z oliwek i parmezanu. To
Oryginalny smakNa blogu bardzo często, ostatnimi czasy, pojawiają się propozycje iście śniadaniowe. Nie, ale nie chodzi mi o zwykłe kanapki z serem i liściem
W kuchni Karmel-itkiWchodzę do marketu jak gdyby nigdy nic, jak zawsze skupiona na tym, co stoi na półkach. Jak zawsze zastanawiająca się, co z czego można by stworzyć
W kuchni Karmel-itkiśniadanie i kolację? Bułki na mleku zsiadłym i kozim , które są miękkie i po prostu pyszne. Można zajadać je na słodko, na przykład z miodem lub z masłem orzechowym własnej roboty. Albo z dodatkiem sera, warzyw czy wędliny. Idealnie nadają się jako przekąska na wynos. Są fantastycznym dodatkiem do sałatek czy dań mięsnych. Zalety mleka koziego Mleko kozie możemy zastąpić(...)łyżki mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką, na około 10 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, zsiadłe mleko, sól oraz masło, wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się ono elastyczne i będzie łatwo odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto krótko
KulinarneImpresje.plpanujące za oknem upały, a inni, tak jak ja uśmiechają się od ucha na widok termometru w okolicach „trzydziestki”. W takie upały zdecydowanie częściej sięgamy do lody, ciasta na zimno czy też mrożone desery. Dziś, zainspirowana współpracą ze sklepem i palarnią kawy CAVERES.PL , o której pisałam Wam już przy przepisie na najlepsze na świecie Tiramisu ( tutaj ) albo pokazując(...)swoim zamówieniem 250 gram kawy Vero Gusto zupełnie za darmo! Napisz tylko czy chcesz ją w wersji ziarnistej czy mielonej! SKŁADNIKI: * kawa VERO GUSTO z Caveres.pl -1 garstka * lody orzechowe * lody czekoladowe * kostki lodu * kakao do posypania * ewentualnie cukier do posłodzenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kawę mielimy, zaparzamy, studzimy. Do szklanek wkładamy kostki lodu. Dodajemy lody orzechowe i czekoladowe. Zalewamy mocno schłodzona
Ostra na Słodkoprostu doskonałe. Naprawdę jedne z najlepszych fit muffinek jakie jadłam. Zapewniam, że nie można się od nich oderwać. Połączenie jabłek z przyprawą do piernika i orzechowo-kokosową kruszonką jest po prostu perfekcyjne. Muffinki zniknęły w jeden dzień. Do tych muffinek najlepiej sprawdzą się orzechy włoskie. Polecam sprawdzić stronę sklepu internetowego Agnex , gdzie na hasło ZDROWE-BAKALIE można otrzymać rabat(...)wymieszać. Kruszonka: Orzechy i płatki owsiane wrzucić do blendera i zmiksować przez chwilkę do lekkiego pokruszenia*. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Wlać olej oraz miód i uformować kruszonkę. Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek na muffinki (najlepiej silikonowe). Na to wsypać łyżkę kruszonki. Piec 20-25 minut. *Orzechy można pokroić ręcznie, a zamiast zwykłych płatków owsianych można użyć błyskawicznych
Healthy food explorerciasto kruche umieściłam w misce i zagniotłam z nich dość szybko jednolite ciasto. W razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki żeby się nie kleiło. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjęłam i rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam szklanką kółka i wylepiałam nimi foremki do babeczek. Ciasto(...)odwiedzenia innych moich przepisów na kruche babeczki, np.: babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html ), babeczki z truskawkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/06/babeczki-z-truskawkami.html ), babeczki orzechowo - kawowe z podwójnym kremem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/babeczki-orzechowo-kawowe-z-podwojnym.html ), kruche babeczki z serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/kruche-babeczki-z-serem.html ), babeczki z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/babeczki-z-budyniem.html ), babeczki orzechowo - kakaowe z budyniem
Waniliowe ImprowizacjeKorzenna owsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkami to aromatyczne i pachnące nadchodzącymi świętami śniadanie. Idealny jesienno – zimowy posiłek, który przyjemnie rozgrzewa. Przygotowałam ją z dodatkiem purée
Oryginalny smakukochane Rafaello często robię w w wersji z kaszy jaglanej ( PRZEPIS TUTAJ klik ), tak ostatnio naszła mnie ochota na ciasto marchewkowe, więc pomyślałam, że zrobię marchewkowe kulki mocy, które nie raz przewijały mi się w Internecie. I choć uważam, że ciasta marchewkowego nie da się niczym zastąpić, bo jest absolutnie doskonałe, tak taka zgrabna, pożywna kuleczka marchewkowa na pewno jest(...)daktyli (można zastąpić rodzynkami o tej samej wadze) 100 ml gorącej wody 50 g płatków migdałowych, słonecznika lub orzechów np. nerkowca, włoskich, laskowych, itp. 3 łyżki masła orzechowego 2/3 łyżeczki cynamonu 2/3 łyżeczki przyprawy korzennej opcjonalnie ulubione słodzidło: w wersji fit - erytrytol lub ksylitol, w zwykłej wersji - brązowy cukier wiórki kokosowe do obtoczenia kulek WYKONANIE: 1. Daktyle włóż
Słodko-Słony Świat IlonyOstatnio zmieniałam pracę, dlatego z tej okazji postanowiłam zrobić pożegnalne bułeczki drożdżowe z nadzieniem pomarańczowo orzechowym. Popularne są ostatnimi czasy takiego bułeczki z nadzieniem cynamonowym, ale ja jakoś nie przepadam za cynamonem, dlatego wymyśliłam sobie takie nadzienie. Udały, się bo każdy był zachwycony i mówił, że są pyszne! Składniki 20 g drożdży 4 szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka(...)dwóch łyżek mąki i łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko, masło, resztę mleka i wyrabiamy ciasto, pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie siekamy drobno orzechy włoskie. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypany mąką blat, rozwałkowujemy delikatnie na kształt prostokąta, na całość nakładamy przestudzone pomarańcze
Delusional Trinemojprzepisna.pl | Domowe wafelki Kinder Bueno Pyszne wafelki przypominające w smaku wafelki Kinder Bueno. Dla mnie smakują wyśmienicie, sam krem bardzo mi smakował, a jak jeszcze doszły
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowe wafelki Kinder Bueno Pyszne wafelki przypominające w smaku wafelki Kinder Bueno. Dla mnie smakują wyśmienicie, sam krem bardzo mi smakował, a jak jeszcze doszły
moj przepis na