Ach, truskawki! I rabarbar. Duet nierozłączny, zgrany tak, jak idealnie zestrojone dwie pary skrzypiec. Słodko-kwaśne połączenie, symbol czerwcowych upalnych dni. Na niebie
W kuchni Karmel-itkiGenialny smak i zapach!, pomarańcze i orzechy, babka idealna :). Jeśli jeszcze nie macie formy na babkę to koniecznie zajrzyjcie na stronę homemert.pl firmy Guardini , która posiada
Apetyczna babeczkaardzo dobry chleb o miękkim, ale i zwartym, lekko wilgotnym miąższu (nie kruszy się). W smaku jest naprawdę orzechowy, w stylu francuskim pasuje do niego ser, ale mi wystarcza samo masło. Po raz pierwszy skorzystałam z metody powolnego wyrastania chleba w lodówce. Proces fermentacji przebiega wolno bo min. 12 h, ale dzięki temu można dodać mniej drożdży. Skorzystam(...)drożdży instant 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie 1. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki do powolnego wyrastania (minimum 12h, u mnie 20h). 2. Ponownie ciasto wyrobić, uformować bochenek i przykryć ściereczką. Odstawić na ok. 2h. 3. Chleb piecze się przez 10 minut w temperaturze 220 o C (7-gaz), po czym należy zmniejszyć temperaturę
coolinarnastrefa.blogspot.comSłodkie i szybkie jak to muffinki. Tym razem z jabłkami i orzechową kruszonką. Dzięki owocom są fajnie wilgotne w środku, a kruszonka chrupie między zębami. Smaczna i dość syta przekąska do pracy, szkoły lub jesienny spacer. Składniki na 12 sztuk: ( inspiracja: " Kuchnia z jadalnią ") 2 jajka 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki pszennej(...)wmieszać je w masę. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miseczki i ucierając między palcami przygotować sypką kruszonkę. Papilotki lub silikonowe foremki na muffinki wypełnić w 3/4 ciastem, a wierzch posypać kruszonką. Piec przez ok. 25-30 minut w temperaturze 190 stopni C. Ostudzić na kratce
Simply Food"Sernik" na zimno w wersji bez nabiału - bez sera, jogurtu i jaj. Doskonały deser dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Kremową konsystencję nadaje
głodny alergikciastka, ni to pieczywo. Małe chlebki w sam do przegryzienia. Owsiane więc mocno sycą :) orzechowe więc bardzo smakują. Lekko słonawe i mało słodkie. Dla tych co mogą orzechy a nie moga glutenu idealne. Świetny przepis z "My new roots" Sarah Wilson. Chlebki orzechowo-owsiane 120 g orzechów laskowych 200 g + 25 g płatków owsianych 1/2 łyżeczki soli morskiej(...)rozpuszczamy olej kokosowy z syropem klonowym. Wlewamy do miski z płatkami. Dolewamy ok ćwierć szklanki (60 ml) wody. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Ciasto wykładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem. Lekko rozpłaszczamy, przykrywamy drugim arkuszem papieru i rozwałkowujemy na płaski placek. Placek nacinamy tak by powstały kwadraty lub prostokąty. Posypujemy szczypta cukru
Dzieje kuchennej WiewióryPomału zbliżają się walentynki! Dla nas jest to po prostu okazja żeby zrobić tematyczne ciacha, którymi Wy możecie się zainspirować aby takim prezentem zaimponować drugiej połówce
Candy PandasWyjątkowy tort na wyjątkowe okazje. Kilka wspaniałych smaków w jednym kawałku. Przepis mam od koleżanki. Trochę go zmodyfikowałam i jestem zachwycona jego smakiem. Goście też bardzo
Smakołyki Asimożna pomylić go z niczym innym. Orzechowy spód genialnie komponuje się z całością, a bita śmietana na wierzchu sprawia, że jest wyjątkowo elegancki. Polecam wypróbować. Sernik cappuccino na orzechowym spodzie Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) spód: 65 g ciastek digestive 175 g orzechów laskowych 50 g masła masa serowa: 1 kg twarogu 3krotnie zmielonego 250 śmietany kremówki(...)Boki tortownicy posmarować masłem. Masę przelać na przestudzony spód. Piec 10 minut w 230 st. C. Następnie obniżyć temperaturę do 120 st. C. i piec 45-60 minut. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić przez noc w lodówce. Kremówkę ubić, za pomocą szprycy wycisnąć wzorki na serniku. Udekorować ziarenkami. Smacznego! W radiu piosenka, w której jestem zakochana
Pożeraczka, czyli raz adobrzewzory. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na przygotowanie takiego ciasta: Potrzebne składniki 2 szklanki mąki pszennej, 125 g zimnego masła, które powinniśmy przed wyrobieniem ciasta posiekać nożem, 1 jajko, ⅓ lub ½ szklanki cukru, najlepiej trzcinowego, aromat waniliowy lub 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią, cukier puder do oprószenia ciasteczek. Jak przygotować ciasto? Ciasto wyrabiamy dosyć szybko, mieszając ze sobą wszystkie składniki(...)zachwycą najmłodszych łasuchów. Kruche pierożki z nadzieniem Kruche ciasteczka można ozdabiać na różne sposoby. Najczęściej wykorzystujemy do tego cukier puder, czekoladę albo konfiturę. Z kruchego ciasta możesz też zrobić aromatyczne pierożki. Ze schłodzonego ciasta wycinamy wtedy odpowiedniej wielkości kółka i na ich środek kładziemy dżem lub krem karmelowy, następnie zlepiamy brzegi, tworząc małe pierożki i wkładamy do piekarnika. Nie musisz
Ugotowane pozamiatanewyszły. Wyglądało też na to, że jeść je będzie trzeba raczej sztućcami, ale tutaj też się myliłam, bo jednak (mimo, że nie były takie sztywne jak gofry z masła orzechowego) dało się je zjeść tak, jak gofry się je, czyli z ręki. Najpierw zrobiłam 2 gofry dla córki, na wierzchu położyłam liście szpinaku, surową wędzoną szynkę, kawałki camemberta i wiórki(...)boczku. Te gofry były jeszcze lepsze! Były mocno chrupiące! No to pozostała mi jeszcze do wypróbowania wersja z samym żółtym serem i taką też zrobiłam - użyłam też cheddara. Tutaj ciasto było najbardziej gęste, przez co najtrudniejsze do rozłożenia na kratkach. Tym razem, po raz pierwszy w mojej gofrowej "karierze", gofry mi się przyczepiły do dna i w 2-3 miejscach
Zdrowa Kuchnia Sowybazie karmelu, cytrusowy nie za słodki, kremowy i rozpływający się w ustach. Do tego te rajskie naleśniki… Nie mogłam się oderwać. INNE PRZEPISY NA DESERY: TRUFLE DAKTYLOWO ORZECHOWE, CZYLI KULKI MOCY SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM TARTA Z MANGO NA MIGDAŁOWYM SPODZIE KARMELIZOWANE GRUSZKI NA MUSIE DYNIOWYM TRUSKAWKOWE SERNICZKI(...)Otrzyj z nich skórkę. 2. Po otarciu skórki, pomarańcze obierz dookoła do miąższu i wy filetuj, wycinając elementy bez białych błonek. Z reszty wyciśnij sok. 3. Wszystkie składniki na ciasto, zmiksuj dokładnie. Smaż cienkie naleśniki najlepiej na patelni teflonowej. 4. Gotowe naleśniki złóż na trójkąty. 5. Na rozgrzaną suchą patelnię dodaj cukier, kiedy się rozpuści kolejno dodaj sok wyciśnięty
globuskulinarnyJako ogromne fanki serników wreszcie nadszedł czas aby wypróbować swoich sił w klasycznym serniku baskijskim! Oczywiście dodałyśmy coś od siebie np. ksylitol zamiast cukru oraz jogurt
Candy Pandastypowo deserowa, które pięknie łączy się ze wszystkim, co ma w sobie dodatek orzechów, czekolady, karmelu, pestek dyni i migdałów. Pomyślcie o ciasteczkach karmelowych, ciężkim brownie, czekoladowych naleśnikach i orzechowych chlebku <3 Bogata w smaku Colombia Narino świetnie harmonizuje z tymi pysznościami i sprawia, że smakują jeszcze lepiej. Od razu wiedziałam, że mój przepis do Colombia Narino ma być(...)mleko. Wszystko wymieszaj. Na końcu dodaj odciśniętą, startą cukinię i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj do połączenia. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta, wymieszaj. Foremkę na muffinki wyłóż 12 papilotkami. Do każdej foremki nałóż po ok. 2 łyżki ciasta. Na wierzchu ułóż po jednej połówce orzecha włoskiego. Wstaw blachę do piekarnika i piecz
Chilli Czosnek i Oliwapewne modyfikacje w stosunku do oryginału. Nie posiadałam akurat melisy, więc zamieniłam ją na ciemny miód gryczany. Dodatkowo dodałam orzechów włoskich, by połączyć lekko słodkawe pieczywo właśnie ze smakiem orzechowym. Z racji, iż moje odważanie na gramy zaskutkowało w większej ilości mąki - niż odmierzanie na szklanki z oryginału - dodałam też więcej wody. Ponieważ ten szybki wypiek z zasady miał krótko(...)posypania chleba W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z solą, miodem, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesiana mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami) . Na końcu dołożyć posiekane dość grubo orzechy i wgnieść
Grunt to przepis!