orzechowego Chyba nie ma osoby, która by go nie lubiła. Najlepiej kupić takie o dobrym składzie (odsyłam Was do wpisu, który może pomóc w wyborze – jak wybrać masło orzechowe? ). Nie musi to być popularne masło z orzechów ziemnych – polecam mniej znane, ale za to bardziej wartościowe masło z nerkowców czy migdałów(...)Elektryczna szatkownica (tarka) do warzyw Bardzo przydatne urządzenie, bez którego nie wyobrażam sobie życia. Znacznie ułatwia pracę kiedy chcemy przygotować surówkę lub zetrzeć marchewkę np. do ciasta. Kroimy warzywa na kawałki, które następnie wrzucamy po kolei w otwór. Resztę pracy wykonują obracające się ostrza maszyny, a tarka staję się praktycznie zbędna. kupisz tu Prezenty ponad 100 zł 12. Wyciskarka
Powiedz dietom nieSERNIK DYNIOWY - NAJLEPSZY Sezon letni dobiegł końca, dlatego chciałabym rozpocząć nowy, jesienny okres od słonecznego, dyniowego sernika na aromatycznym, ciasteczkowym
Słodko-Słony Świat IlonyChyba każdy zna Nutellę, czyli popularny krem czekoladowy z dodatkiem orzechów laskowych. Choć pamiętam jego smak to nigdy nie gościł w moim domu ze względu na
Di gotujebiałka, którego zawartość w mleku krowim jest tak niepożądana. To właśnie to białko, oskarżane jest o rozwój osteoporozy, chorób serca czy schizofrenii. Mleko migdałowe, ma bardzo dobry smak, lekko orzechowy, a z dodatkiem miodu zasmakuję nawet najmłodszym alergikom. Dostępne są również w sprzedaży, smaki takie jak truskawkowy, czekoladowy i waniliowy. Mleko z migdałów, świetnie nadaje się dla osób chcących utrzymać(...)się moczyły miksujemy blenderem przez około 2 minuty. Całość wylewamy na sitko wyłożone gęstą gazą i bardzo dokładnie wyciskamy jej zawartość. Miąższ, który pozostanie wykorzystujemy jako dodatek np. do ciast i deserów albo składnik farszu do naleśników. Mleko przelewamy do szklanej butelki i wkładamy do lodówki. Najlepiej go spożyć w ciągu dwóch dni, później kwaśnieje. Mleko migdałowe można dodawać
Moja Mama GotujeCzas czytania: 2 min Tahini Miłośnicy hummusu wiedzą jak ważną rolę w przepisie odgrywa pasta tahini i właśnie dziś przepis na pastę tahini domowej roboty. Oczywiście
SprawdzonaKuchnia.plDzisiaj przepis na ciastka owsiane bez wyrzutów sumienia, czyli na dosyć zdrową i dietetyczną wersję lubianych przez wszystkich ciastek. Takie ciastka, to prawdziwy wynalazek dla
Kuchnia Łukaszasmaczny i dość słodki pomimo tylko jednej łyżki miodu w przepisie . To chleb bezglutenowy i bez nabiału (jajka to nie nabiał). Nie jest to typowy chleb, bo przypomina bardziej ciasto, ale można go jeść z masłem. Zawierając dużo węglowodanów, tłuszczu i białka, ten chleb zapewni poczucie sytości na długo i może stanowić pożywne śniadanie dla dzieci w domu albo drugie(...)dobrze mieszamy. Na samym końcu dosypujemy pokrojone drobno migdały. W foremce ok. 10×20 cm pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – aż patyczek wbity do ciasta wyciągniesz suchy. Ostudź 10 minut przed wyciągnięciem z formy. Gotowe! Zobacz też: mąka w kuchni paleo . Pomimo tylko jednej łyżki miodu z taką ilością mąki, migdałów i bananów ten chleb
PaleoSMAKWodę z moczenia musisz wylać i wlać nową, by jej poziom był nieco poniżej poziomu ziaren w garnku/miseczce. Dodaj sól i zblenduj soczewicę z wodą na gładką masę. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany . Teraz można smażyć – ze szklanki soczewicy nam wychodzą 4 smażenia, w każdej turze na patelni robimy około 5 małych naleśniczków (z podanych powyżej składników mamy(...)GAPS Protokół autoimmu- nologiczny Smacznego! Z umiarem Z umiarem Smacznego! Niestety nie Inne naleśniki paleo: Najprostsze naleśniki (tylko dwa składniki) Naleśniki czekoladowe Naleśniki bananowe (z mąką kokosową) Naleśniki orzechowe Podyskutuj o tym i innych przepisach: polskie forum paleo . Zadaj pytanie albo pochwal się swoimi potrawami, podziel doświadczeniami i pomóż innym! Chcesz dostawać informacje na maila o nowych postach na stronie
PaleoSMAKPyszne, mięciutkie, mocno orzechowe babeczki, udekorowane delikatnym, czekoladowym kremem. Smakują wspaniale i tak też się prezentują ;). Mój krem jest naprawdę delikatnie czekoladowy, wg mnie smakował jak czekoladowy budyń :). Użyłam do jego wykonania pół na pół czekolady mlecznej i deserowej, ale jeśli lubicie czekoladę gorzką ( za którą ja nie przepadam ), to możecie użyć tylko takiej ( krem będzie miał wówczas bardziej intensywny(...)wanilii, zmiksować. Dodać suche składniki i wymieszać szpatułką lub łyżką, tylko do połączenia. Na koniec dodać posiekaną czekoladę, krótko wymieszać. Przygotować standardową blachę do muffinek - wyłożyć ją papilotkami. Ciastem napełnić papilotki prawie do samych ich brzegów. Piec w temperaturze 170°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przełożyć na kratkę, odstawić do wystudzenia. Dekoracja babeczek: Schłodzony serek
Opowieści z piekarnikaSałatka z tortellini to bestseller każdej imprezy. Przygotujecie ją w zaledwie 15 minut, a aromatyczne smaki serowego makaronu, pysznego włoskiego salami, suszonych pomidorów i pikantnej rukoli
Na-talerzu.plMusicie przyznać, że energetycznych batonów typu raw na rynku jest coraz więcej i generalnie zawsze są bardzo smaczne. Jednak dostać proteinowego batona typu raw z eleganckim
Candy Pandaszrobiłam całe trzy warstwy. Sękacz to tradycyjne ciasto, którego historia wypieku sięga średniowiecza, chociaż technika pieczenia ciasta na rożnie nad otwartym ogniem, znana była od czasów prehistorycznych. Sękacz to ciasto biszkoptowo – tłuszczowe, pieczone nad otwartym ogniem, na obracającym się rożnie w kształcie wałka lub wydłużonego stożka. I teraz mogę wrócić do Ziołowego Zakątka koło Korycin. Zaczęło się od wizyty przy(...)olej z dzikiej róży (tłoczony jest z pestek owoców róży, które przez większość osób traktowane są jak odpady – przy produkcji nalewek, konfitur z owoców róży. Ma bardzo ciekawy, lekko orzechowy smak. Różą niestety nie pachnie); z nasion marchwi (tłoczy się z nasion marchwi dwuletniej); olej z rokitnika; kiszony czosnek niedźwiedzi... Kolejnym punktem programu, była wizyta u Pani Grażyny Putkowskiej
królestwo garówLody to właściwie synonim lata. Już pierwsze letnie promienie słońca budzą nieprzepartą chęć skosztowania tego pysznego, ochładzającego deseru. I właśnie dlatego w niejednej głowie rodzi się
Słodki Blogekstraktu z wanilii 1 łyżka budyniu śmietankowego 3 jaja rozmiar L szczypta soli Mus korzenny: 100 gram gorzkiej czekolady 70% 400 gram śmietanki kremówki 30% 2 łyżki kremu orzechowego - u mnie "Krem bezkarny - smak batona" z podketo.pl 1 łyżeczka cynamonu szczypta anyżu lub mielonych goździków 1 łyżka erytrytolu Dodatkowo: Biszkopty bezcukrowe na spód Wykonanie: Dzień przed pieczeniem serniczka(...)dodajemy krem orzeszkowy, łyżkę erytrytolu i miksujemy całość na wysokich obrotach, tylko do momentu odpowiedniego zgęstnienia, nie dłużej. Powstały mus wykładamy na masę serową, wyrównujemy powierzchnię. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Nabierze idealnej konsystencji. Serniczek jest delikatny i trwały - równie pyszny w pierwszy dzień, jak w kolejne. U mnie wytrwał dni cztery
Kronika Piekarnika