każdym razem wszyscy się nimi zajadają. Uwielbiam je za to, że można przygotować je niemal w mgnieniu oka a możliwych kombinacji składników jest nieskończenie wiele. Od muffinek pszennych po orzechowe, od waniliowych po kakaowe, z nadzieniem lub z bakaliami, z polewą lub bez. Wszystko zależy od tego co mamy pod ręką lub na co akurat mamy ochotę. Wczoraj powstały takie(...)Przygotowanie: W osobnych naczyniach połączyć suche i mokre składniki. Następnie zawartość obu naczyń delikatnie ze sobą połączyć. Cytrynę wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć drobno na tarce. Dodać do ciasta. Foremki napełnić ciastem i do każdej włożyć po kostce czekolady. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec do suchego patyczka przez ok 15 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąWitajcie! Dziś wracamy z recenzją produktu, ponieważ ostatnio nasz blog głównie skupił się na świątecznych przepisach. Sezamki zawsze raczej lubiłyśmy ale niespecjalnie sięgałyśmy po nie na
Candy PandasHobakjuk 호박죽, czyli Koreańska owsianka dyniowa z kulkami ryżowymi. Jest to pyszna przekąska lub deser, ale także śniadanie. W smaku Hobakjuk 호박죽 jest kremowe, aksamitne i orzechowe, idealne jedzenie na jesienne i zimowe wieczory. Słowo Hobak – 호박 – w języku Koreański, to ogólne określenie dyni i cukinii. Oryginalnie danie to powinno się robić z dyni danhobak – 단호박. Niestety(...)dość gęste, jak przystało na owsiankę. Kulki ryżowe Po pierwsze mąkę wymieszaj z solą i dodaj gorąca wodę. Po drugie najpierw łyżka, następnie oczywiście czystymi dłońmi, wymieszaj i ugniataj ciasto, aż będzie sprężyste. Teraz po trzecie owiń je folią i pozostaw na jakieś 60 minut. Po czwarte odrywając kawałek ciasta, formuj małe kulki, które następnie ugotuj, mój drogi czytelniku
RafalCookJuż raz skusiłyśmy się na batona i wafelek nowej popularnej w Polsce marki Nick’s. Przeczytajcie recenzję ( link ). Po wydaniu nowych smaków proteinowych batonów postanowiłyśmy dać
Candy Pandasmojprzepisna.pl | Nasączenie biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około(...)tortu wrzącym czy gorącym ponczem. Ważne aby do tortów z masą owocową stosować lekkie ponczowanie owocowe jeżeli można to z choćby odrobiną alkoholu, alkohol lekko podkręci smak. Dla tortów orzechowych czy kawowych stosujemy poncz np. orzechowy czy kawowy. Biszkoptów z dodatkiem oleju nie trzeba nasączać. Liczę na wasze komentarze jeżeli macie inne doświadczenia, opinie. Serdecznie zapraszam do kontaktu. Biszkopt rzucany
moj przepis namojprzepisna.pl | Nasączenie biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około(...)tortu wrzącym czy gorącym ponczem. Ważne aby do tortów z masą owocową stosować lekkie ponczowanie owocowe jeżeli można to z choćby odrobiną alkoholu, alkohol lekko podkręci smak. Dla tortów orzechowych czy kawowych stosujemy poncz np. orzechowy czy kawowy. Biszkoptów z dodatkiem oleju nie trzeba nasączać. Liczę na wasze komentarze jeżeli macie inne doświadczenia, opinie. Serdecznie zapraszam do kontaktu. Biszkopt rzucany
moj przepis namojprzepisna.pl | Nasączenie biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około(...)tortu wrzącym czy gorącym ponczem. Ważne aby do tortów z masą owocową stosować lekkie ponczowanie owocowe jeżeli można to z choćby odrobiną alkoholu, alkohol lekko podkręci smak. Dla tortów orzechowych czy kawowych stosujemy poncz np. orzechowy czy kawowy. Biszkoptów z dodatkiem oleju nie trzeba nasączać. Liczę na wasze komentarze jeżeli macie inne doświadczenia, opinie. Serdecznie zapraszam do kontaktu. Biszkopt rzucany
moj przepis namojprzepisna.pl | Nasączenie biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około(...)tortu wrzącym czy gorącym ponczem. Ważne aby do tortów z masą owocową stosować lekkie ponczowanie owocowe jeżeli można to z choćby odrobiną alkoholu, alkohol lekko podkręci smak. Dla tortów orzechowych czy kawowych stosujemy poncz np. orzechowy czy kawowy. Biszkoptów z dodatkiem oleju nie trzeba nasączać. Liczę na wasze komentarze jeżeli macie inne doświadczenia, opinie. Serdecznie zapraszam do kontaktu. Biszkopt rzucany
moj przepis namówić - działa! Klasyczne makaroniki według zupełnie nieklasycznego przepisu są po prostu idealne! Nie wiem, jak to działa, ale działa bez zarzutu i smakuje DOSKONALE! Smak siemienia jest cudownie orzechowy, tajemniczy, kuszący. Makaroniki cudownie się ciągną i przy jedzeniu nie można się zatrzymać na rozsądnej liczbie. Cokolwiek myślicie o klasyce i bez względu na to, jaką wagę przywiązujecie(...)połączone, a sama masa nie jest zbyt sztywna, ani zbyt płynna (przypomina gęsty lukier). Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać niewielkie porcje ciasta zachowując min. 2 cm odstępu (ciasto rozleje się nieco na boki). Aby makaroniki zachowały odpowiedni kształt, najlepiej użyć specjalnej silikonowej podkładki lub wcześniej samemu przygotować szablon rysując na pergaminie szablon
KUCHARNIAwiększości sycylijskich słodyczy. Są owoce marcepanowe, jest marcepanowy tort casatta i marcepanowe ciasteczka pasta di mandorla. Bez marcepanu są cannoli- smażone rurki z nadzieniem z ricotty, i ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem. Cannoli. Cassata. Z wytrawnych rzeczy trzeba oczywiście wspomnieć pizzę, ale też sfincione- drożdżowy placek z pomidorowo-rybnym, gęstym sosem(...)minut. Po wyjęciu można jeszcze lekko przypłaszczyć ciastka, bo są miękkie (uwaga, gorące!). Po ostygnięciu, w zagłębienie na wierzchu ciastka umieszczamy odrobinę konfitury różanej. I serwujemy pyszne, lekkie, marcepanowo-orzechowe cudeńka. A dom pachnie jak uliczki Erice
les mirabellesNo to zaczynamy spowiedź! Dla tych co nie wierzą, że aby mieć siłę i nadal być szczupłym trzeba jeść! Jedzenie jest potrzebne by żyć. ''Jemy
fitolarun.blogspot.comchłodnik jednak za zimno, a na świeży rabarbar za wcześnie. Co jest zatem na czasie? U mnie wiosenne porządki w zamrażarce. Ogrzewam się zupą z dyni, pocieszam malinowym ciastem i gotuję rabarbarowy kompot. To zdecydowanie moje ulubione porządki. Jedyne, na jakie zawsze mam ochotę. Szykując się na wiosenno-letnie smaki ogrzewam się ich wspomnieniami. A jak to jest(...)ryżu, a masło na koniec, dla dodania potrawie charakterystycznej kremowej struktury. Dodatek masła Włosi nazywają mantecatura i traktują jako kluczowy składnik, podobnie jak użycie parmezanu. Parmezan ma orzechowy zapach i wyrazisty, pikantny smak. Idealnie rozpuszcza się w gorącym risotto nadając mu charakterystyczną kremową konsystencję. Jedynym wyjątkiem jest risotto z owocami morza, do którego ponoć żaden Włoch nie doda nigdy
KUCHARNIANazwa ta ma korzenie w języku fińskim gdzie słowo Hätä oznacza 'awarię' , a leipä - 'chleb' . Romans z tym rodzajem pieczywa miałam już wcześniej, kiedy to wypiekałam jego wersję orzechową - ciekawskich zapraszam TU . Chlebek tak domownikom zasmakował, iż powtórka z rozrywki musiała bezwzględnie nastąpić. Tym razem składnikami kluczowymi stały się migdały , w towarzystwie oleju arachidowego BIOLEVITA (więcej info(...)migdałowe W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z solą, melasą, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesianą mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami) . Na końcu dołożyć posiekane słupki migdałowe i wgnieść je w ciasto
Grunt to przepis!Lubicie serniki? Ja wręcz uwielbiam! I czasem mam na niego straszną ochotę ale nie chce piec całej blachy - idealnym rozwiązaniem są takie mini serniczki! Te są
Kto ugości moich gości?połowie grudnia miałam przyjemność uczestniczyć w drugiej już degustacji zorganizowanej przez LuxItalyWine ( pierwsza oprócz win koncentrowała się na wędlinach oraz ciastach) w warszawskiej restauracji CONCEPT. Podczas kameralnego lunchu oprócz win gwiazdą była toskańska biała trufla. Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą 2520 gramów(...)FATTORIA CASA DI TERRA – „Moreccio” DOC Bolgheri Rosso 2010 DI FILIPPO – Sagrantino di Montefalco DOCG 2009 Filet mignon z kasztanami i płatkami Trufli. oraz deser: Suflet orzechowy z lodami mlecznymi i polewą z miodu aromatyzowanego Truflą. Z win najbardziej zapadły mi w pamięci: Mocno skoncentrowane pochodzące w 100% ze szczepu Aglianico TAVERNA – „Aglianico del Velture
królestwo garów