BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 206polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty - krem buraczany z pieczonym kozim serem - amuse bouche - barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem - mus z białej czekolady i orzecha laskowego z palonym cukrem trzcinowym i żelką żurawinową I tym oto miłym akcentem, zakończył się dzień pierwszy. sobota(...)dobrane do potrawy. Piwa pochodziły z Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior (tłum.: Wielka Niedźwiedzica), a swoją obecnością zaszczyciła nas sama założycielka. Menu kolacji: - filet kaczki z caviar d’aubergine, orzechowym winegret i pomidorkami konkase z chipsem serowym - zupa z podkarpackich kurek - schab z dzika marynowany w jałowcu i tymianku podany z puree z jabłka i selera z sosem śliwkowym
W kuchni Karmel-itki
Profiterole z kremem pâtissière, bitą śmietaną i sosem czekoladowym 229Profiterole to malutkie ptysie wypełnione dowolnym kremem. Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Moje są z kremem pâtissière wymieszanym z bita śmietaną i polane sosem czekoladowym
Oryginalny smak
Sernik waniliowy z pomarańczową nutą. 118Pyszny, mokry, rozpływający się w ustach, z wyraźną nutką wanilii i posmakiem pomarańczy. Poezja smaku! I ta polewa… Ah! Co nam trzeba? 1 kg białego
Latosiowydom
Chleb paleo bananowo-gryczany 193całości dodać kakao i miód, ale ja podzieliłem ciasto na pół. Jedna połowa została jasna, a do drugiej dałem kakao z miodem. Na samym końcu, tuż przed wylaniem ciasta do foremki, dodaj do obu porcji po połowie łyżki octu i wymieszaj. Z podanych powyżej ilości wychodzi mi duża chlebowa foremka. Piecz w 180° przez 45-50 minut (sprawdzaj patyczkiem). Gotowe(...)migdałami) Chleb paleo (z ziemniaków i lnu) Chleb bananowy AIP (bez jajek) Chleb dyniowy AIP (bez jajek) Chleb paleo bananowy (z mąką ziemniaczaną) Chleb bananowo-fasolowy Chleb z masła orzechowego (bez mąki) Chleb paleo z batatów Podyskutuj o tym i innych przepisach: polskie forum paleo . Zadaj pytanie albo pochwal się swoimi potrawami, podziel doświadczeniami i pomóż innym! Chcesz dostawać informacje
PaleoSMAK
Tarta czekoladowo jeżynowa na orzechowym spodzie – tarta wegańska i bezglutenowa 146Tarta na spodzie z orzechów laskowych z przepysznym kremem czekoladowo jeżynowym. Deser wegański, bezglutenowy i chciałabym napisać, że bez białego cukru, ale nie tym razem. Czekolada
Tajemnice Smaku
Proteinowe batony – Go Active (Biedronka) 110Kolejne fit nowinki z dobrze nam znanego dyskontu 😉 Tych nowości pojawia się ostatnio naprawdę sporo i jest w czym wybierać. Zobaczmy czy te proteinowe batony
Candy Pandas
Zdrowa żywność od Bio-rytm :) 199polecić! Świetny skład, bez dodatku cukru, a dodatkowo bezglutenowe i ekologiczne. Używam ich do zagęszczania i nadawania dodatkowego smaku moim śniadaniowym owsiankom. Dobrze sprawdzą się również jako krem do ciast i innych wypieków. Dotychczas próbowałam tylko wersji waniliowej i czekoladowej, także poniższe bardzo mnie interesują, a szczególnie ten z dodatkiem herbaty matcha :) truskawkowy morelowy ananasowy z matchą PRZYPRAWA CURRY(...)nadaje pysznego smaku potrawom. Ciekawy zamiennik dla innych substancji słodzących. DAKTYLE Suszone owoce, które zawsze są u mnie mile widziane. Jak je mam to często robię owocowo-orzechowe batony czy kulki. Świetnie sprawdzają się właśnie w tego typu przepisach. Niekiedy służą mi za słodką przekąskę. PASZTET SOJOWY Bardzo lubię poznawać nowe smarowidła wegańskie, także z zainteresowaniem podeszłam
Zdrowie na języku :P
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 262oraz imbir) przesiewamy przez sito i odstawiamy na bok. Żółtka oddzielamy od białek. Do miski z żółtkami dodajemy proszek do pieczenia oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny, aromat orzechowy i również odstawiamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180*C (najlepiej 175*C) W dość wysokiej misce mikserem na najwyższych obrotach ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną(...)plastycznego. Aby zrobić to w sposób jak najbardziej równomierny należy na natłuszczonej olejem stolnicy rozwałkować równomiernie lukier na grubość ok 1-1,5cm - przypomina mi to trochę rozwałkowanie drożdżowego ciasta np. na kruche rogaliki - ponieważ musimy uzyskać podobną grubość i objętość. Kolejno rozwałkowany lukier nakładamy na tort - wewnętrzną stroną obydwu dłoni nasmarowanych delikatnie olejem przenosimy na tort, kolejno
Symfonia Smaków
Lek na styczeń: jeżyny i krówki w drożdżówkach 249Wszechogarniające ciemności dołują nie tylko C. i mnie, ale również Ptysię. Leży tylko z łepkiem złożonym na łapkach i spod futra wpatruje się w nas okrągłymi, orzechowymi oczami. A gdy już pora spać, ładuje się pod kołdrę i przytula do mojego brzucha. Gdy tylko próbuję się poruszyć, donośnie wyraża swoje niezadowolenie. Jeśli śpię i jej pomruki nie robią odpowiedniego wrażenia(...)czasie rozpuścić masło, przestudzić. Do zaczynu dodać resztę mleka i cukru, kardamon, jajko oraz białko. Zagnieść. Dodać sól, a na końcu powoli wlać masło. Wyrobić gładkie, lekko lepkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie serek wymieszać z żółtkiem i cukrem, a krówki pokroić na nieduże kawałki. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na prostokąt
Pożeraczka, czyli raz adobrze
CHLEBEK Z BATATÓW WG JAMIE'GO OLIVER'A 178Od jakiegoś czasu moją głowę zaprząta głównie jedna myśl. Jak szybko mija czas... Patrzę na Zosię. Urodziła się zaledwie wczoraj. Dziś juz próbuje sama siadać, je
OliveandThyme
Bananowe muffinki owsiane (wegańskie) 190Ciąg dalszy wegańskich eksperymentów. Tym razem upiekłam muffinki z lokalnych europejskich bananów, bez cukru, jajek i generalnie z małą ilością składników. Wychodzę z założenia, że im
Dietolog
BEZGLUTENOWE GOFRY OWSIANE – POMARAŃCZOWO – CYNAMONOWE: 232Gofry zawsze kusiły nas wyglądem, ale ich smak (mówimy o gofrach w restauracjach/cukierniach) wiecznie rozczarowywał (jako, że u nas - u matki i córki - nietolerancja nie jest
Wypisz Wymaluj
KUCHENNA APTEKA #28 - RYŻ 201Ryż to jedna z najpopularniejszych roślin świata. Występuje około 800 odmian ryżu, które różnią się między sobą kształtem ziarna, smakiem, stopniem oczyszczenia, wartością odżywczą i zawartością
Kuchnia MagdaLeny
Makaroniki z kremem porzeczkowym 126mojprzepisna.pl | Makaroniki z kremem porzeczkowym Makaronikowe szaleństwa – kontynuacja. Tym razem mam dla Was przepis na klasyczne makaroniki zrobione z mielonych migdałów. Przełożone porzeczkowym kremem a
moj przepis na
Makaroniki z kremem porzeczkowym 122mojprzepisna.pl | Makaroniki z kremem porzeczkowym Makaronikowe szaleństwa – kontynuacja. Tym razem mam dla Was przepis na klasyczne makaroniki zrobione z mielonych migdałów. Przełożone porzeczkowym kremem a
moj przepis na