Smutno jest zasypiać i budzić się samemu, kiedy obok nie ma ukochanej osoby. Tęsknota mnie rozpiera i już nie mogę doczekać się piątku. Po głowie chodzą
Be Fit Be StrongKoktajle śniadaniowe to pyszny, zdrowy i szybki pomysł na pożywne śniadanie. Koktajle są przygotowane na bazie mleka zwierzęcego lub roślinnego, z dodatkiem jogurtu greckiego i owoców
Kuchnia MagdaLenytylko większe, zresztą inaczej zwane grochem włoskim. Ciecierzyca zawiera bardzo dużo białka, dlatego obok fasoli powinna być mile widzianym gościem w naszej kuchni... Ma zaskakujący jak na strączek, lekko orzechowy smak, dlatego smakuje świetnie w różnej postaci a mnie osobiście przypadła do gustu o wiele bardziej, niż soja. Ciecierzycę, podobnie jak fasolę, namaczamy przez noc, zmieniamy wodę i gotujemy(...)przeciwnie - jeszcze bardziej doprawioną, niż ja. Ok, teraz naleśniki. Mój podstawowy przepis na wegańskie naleśniki znajdziecie tutaj . Do tego dania użyłam naleśników z mąki pszennej razowej, dlatego do ciasta dodałam zdecydowanie więcej wody. Ile dokładnie? Nie wiem, na oko :) Tak, żeby naleśnik dobrze rozprowadzał się na patelni. Przyznaję się bez bicia, że każdy smażyłam na odrobinie oleju. Wyszły boskie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEJesienna podstawa owocowej diety? To proste – jabłka! Miękkie lub twarde, soczyste, te bardziej i mniej kruche. Słodkie albo te lekko cierpkie. Idealne na przetwory, do ciasta, do pieczenia albo do chrupania. Najszybsze połączenie? Ryż na mleku i karmelizowane jabłka. Szybko, bardzo pachnąco i bardzo jesiennie. Ryż na mleku wymaga cierpliwości. Lepiej się rozkleja i robi bardziej kremowy, gdy gotujemy(...)syropem. Porcje ryżu rozkładamy na dwa talerze, pośrodku robimy łyżką spore wgłębienie, wykładamy gorące jabłka z rodzynkami. Posypujemy odrobiną granoli dla chrupkości i wzbogacenia tekstury (świetnie pasuje tutaj mocno orzechowa) i od razu podajemy. SKŁADNIKI 1 szklanka białego ryżu 2 szklanki mleka 2-3,5% 1 szklanka wody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka masła
Karo in the KitchenDeser z bananem i jogurtem skyr to pyszna przekąska stworzona z potrzeby zutylizowania kilku rzeczy w lodówce/szafce, na których ewidentnie kończyła się data ważności. Nawet
RelaxtimeWitamy! Coraz bliżej święta Wielkanocne.. Nas bardzo cieszy ten fakt i to nie tylko z aspektu kulinarnego, ale również atmosfery jaka wtedy trwa! Bo nikt
Symfonia SmakówTworząc nasze produkty uwzględniamy wszystkie aspekty ważne dla osób chcących odżywiać się optymalnie: liczbę kalorii, bilans makroskładników, zawartość mikroelementów czy indeks glikemiczny. W naszej ofercie znajdują się batony i ciasta bezglutenowe, bezlaktozowe, czy też stworzone z myślą o diabetykach. 1. Baton żurawina + jagody goji 140g Składniki: banany, płatki owsiane, płatki jęczmienne, odżywka białkowa, żurawina, jagody goji. Wartość odżywcza: wartość energetyczna(...)369kcal, tłuszcz 31g, węglowodany 4g, białko 13g. Opinia: Intensywnie kokosowy, nad wyraz przypominający smakiem popularne Bounty, w zdrowszej, niskowęglowodanowej wersji. 7. Baton lowcarb Sneaky 100g Składniki: orzechy ziemne, masło orzechowe, otręby orkiszowe, odżywka białkowa, czekolada gorzka 90%. Wartość odżywcza: wartość energetyczna 338kcal, tłuszcz 20g, węglowodany 12g, białko 24g. Opinia: Kolejny baton, który wspaniale odwzorowuje znanego nam wszystkim Snickers
Be Fit Be StrongŚwieżutka nowinka z Lidla, która przykuła naszą uwagę. Bezglutenowe kanapki z nadzieniem bez cukru. Właściwie to czułyśmy, że to będzie złe 😃 Więc dlaczego to kupiłyśmy
Candy Pandascynamonem w zalewie korzennej. Pigwa z imbirem i cynamonem w zalewie korzennej Przetwory z pigwą i cynamonem w zalewie korzennej idealnie pasują do herbaty, można dodać je do ciasta, myślę, że idealnie sprawdziłyby się też do grzanego piwa. Są bardzo aromatyczne, kuszą pięknym korzennym zapachem. Pigwa znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych, wspiera górne drogi oddechowe i pomaga walczyć(...)jest bardzo bogata, bo są tutaj wędliny z własnej wędzarni, syropy i soki, konfitury i musy owocowe, pieczywo i coś do chleba, dania gotowe, sery górskie i importowane, masła orzechowe, grzyby, herbaty i kawy, coś z procentami i coś włoskiego
kruche babeczkiJogurtowe kokosowe ciastko ryżowe z morelami*; z sosem truskawkowym *z mąki ryżowej, płatkami ryżowymi, mleczkiem kokosowym, wiórkami kokosowymi, z ubitym białkiem Mały eksperyment
More food, love and dreamsłyżka * płatki żytnie Lubella ( z czarną porzeczką ) – 2 łyżki * sok z cytryny – 1 łyżka * śmietana 36% – 125 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do blendera wkładamy pokrojony banan, masło orzechowe i płatki pszenne Lubella. Zalewamy mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny , dosładzamy do smaku wszystko razem dokładnie ze sobą miksujemy. Podajemy mocno schłodzone z bitą śmietaną! Smacznego! Ps. Jesteście ciekawi(...)świetnym pomysłem na śniadanie, drugie śniadanie, obiad i deser po pysznym obiedzie, podwieczorek, a nawet imprezową przekąskę! Idealne do jogurtów, wszelkiego rodzaju koktajli, owocowych sałatek, a także ciast i deserów. Ja z przyjemnością sięgam po dokładkę! http://comozezboze.pl/ Wpis powstał we współpracy z marką LUBELLA
Ostra na SłodkoWafel - andrut to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego, kruchego ciastka z wytłoczonym wzorem w postaci rombów. O samych suchych waflach właściwie nie ma co więcej pisać
mojewypiekiinietylkoSkładniki 400 g mąki pszennej chlebowej 50 g drobno posiekanych (ale nie mielonych) dowolnych orzechów lub rodzynek 70 g wiórków kokosowych 200 ml mleka kokosowego lub
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMagda Chrupiące na brzegach oraz miękkie i lekko ciągnące w środku – takie ciasteczka to ja lubię. Do tego mamy przepyszne smaki – orzechowy i wyrazisty smak palonego masła, kawy i cynamonu, które tak świetnie wpisuje się w jesienny klimat i pasują do dyni. A właśnie dynia – ona też w tych ciasteczkach jest, jakby było inaczej. Polecam sobie(...)esencje waniliową i miksujemy do połączenia. Dodajemy suche składniki i miksujemy już na niskich obrotach tylko do połączenia. Na koniec drewnianą łyżką mieszamy razem z białą czekoladą. Przykrywamy ciasto i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przygotowujemy blachy do pieczenia – u mnie dwie duże, wyłożone papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na 180°. Ze schłodzonego ciasta
Smaczna Stronakremie mogą być, ale wciąż je czuję. Skład kremu na bazie daktyli można dowolnie modyfikować, w zależności od upodobań i od przeznaczenia. Na kanapki i do przełożenia ciasta przyda się bardziej zwarty, a więc dodaj mniej mleka. Do deserów w pucharkach może być rzadszy. Ja zrobiłam krem dwa razy. Stąd dwa przepisy poniżej. Lepiej posmakował mi ten drugi(...)malaksera wraz z mlekiem, w którym się moczyły. Dodaj pozostałe składniki. Dodałam 1 łyżkę orzechów włoskich, bo więcej nie miałam. I żałuję, bo chciałabym spróbować tego kremu w wersji orzechowej. Muszę kupić laskowe w końcu. Zmiksuj na najwyższych obrotach kilka minut, do uzyskania gładkiej konsystencji i gotowe
Anioszek w kuchni