ciasto naleśnikowe - 2318 przepisów (strona:37/155)

Przepis na naleśniki 76

uzyskać jednolite ciasto. JAK SMAŻYĆ: najlepsza do smażenia jest dedykowana patelnia do naleśników, ale nie jest konieczna. Dobrze aby Twoja patelnia miała dno z nieprzywieralną powłoką. Do nakładania łuszczu na patelnię używam pędzla kuchennego. Maczam go w oleju i smaruje nim patelnię przed każdym naleśnikiem. Dzięki temu nawet pierwszy naleśnik wychodzi idealnie. Ciasto naleśnikowe wlewaj na patelnię za pomocą chochli

nietylkopasta.pl
Letnie śniadanie: Czereśnie zapiekane w naleśniku 125

przepyszne. Najlepiej smakują rwane prosto z drzewa, albo świeżo zebrane. Niespecjalnie nadają się do robienia przetworów: soków, dżemów, jak i ciast. Ale z tym naleśnikiem smakują idealnie. Delikatne naleśnikowe ciasto świetnie komponuje się z lekko twardymi czereśniami. Polecamy! Składniki: Szklanka mleka (250 ml) 1/2 szklanki mąki (65 g) Szklanka wydrylowanych czereśni 3 jajka 2 łyżki stopionego masła (plus ewentualnie łyżka

Niedzielny kucharz
Najprostsze Placki z Cukinii 223

miski wbiłam jajko, zmieliłam pieprz, dorzuciłam posiekane zioła i wsypałam mąkę. Zmiksowałam i tu ciasto zrobiło się gęste bardzo dlatego potrzebujemy kilka łyżek mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Kiedy po dodaniu mleka uzyskałam odpowiednią gęstość ciasta dołożyłam do niego odciśniętą cukinię i porządnie wymieszałam łyżką. Smażyłam na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym, ale jak lubisz smażyć

Blondynka Gotuje
ciasto ryżowe z rabarbarem (bezglutenowe) 219

jajka, mleko i woda gazowana, oliwa i miód odrobina soku z cytryny) i przy pomocy miksera mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto jest dość rzadkie, w konsystencji trochę przypominające ciasto naleśnikowe, ale jest trochę gęstsze. Wylewamy około 2/3 ciasta na blaszkę wyłożoną papierem po czym wrzucamy drobno posiekany rabarbar. Im więcej go wsypiecie tym lepiej. Wylewacie resztę ciasta i ponownie

Gar Zdrowia
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce 909

umieszczamy mąki w takich samych proporcjach. Następnie wbijamy całe jajko, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę przyprawy do kurczaka. Następnie powoli dolewamy mleko. Mieszamy, aż uzyskamy jednolite gęste ciasto (gęstsze od ciasta naleśnikowego). Polędwiczki z kurczaka maczamy najpierw w naszym cieście, a następnie w mieszance mąk. Smażymy z obu stron na złoto, na rozgrzanym oleju (olej powinien zakrywać polędwiczki do połowy). Smacznego

Słodkie okruszki
fuczki – bieszczadzkie placki z kapustą kiszoną 278

kminek, cząber dodatkowo: tłuszcz do smażenia śmietana lub sos czosnkowy do podania wykonanie: Kapustę siekamy drobno. W garnku mieszamy mąkę z mlekiem lub wodą oraz jajkiem, tak jak na ciasto naleśnikowe. Dodajemy kapustę, mieszamy do połączenia się z ciastem. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz wg upodobań kminkiem lub cząbrem. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy fuczki, wielkości placków ziemniaczanych, z obu stron

Domowy Smak Jedzenia
Chrupiące pałki z kurczaka. Przepis na chrupiącego kurczaka na obiad lub przyjęcie. 222

czubatymi łyżkami mąki pszennej. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, a następnie zaczynamy powoli dolewać mleko mieszając ciągle naszą panierkę widelcem. Mleka ma być tyle, aby nasza panierka przypominała gęste ciasto naleśnikowe. Pałki z kurczaka wkładamy do naszej panierki, ciasto powinno dokładnie oblepić mięso. Następnie każdą pałkę obtaczamy w mieszance mąk (pszennej i kukurydzianej). W patelni rozgrzewamy olej (ilość oleju powinna przykryć

Słodkie okruszki
Schabowe w ziarnach 200

olej do smażenia   Schab delikatnie rozbijamy.   Przyprawiamy solą i pieprzem.   Ziarna mieszamy.   Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto, rzadsze od ciasta naleśnikowego.Doprawiamy solą i pieprzem.   Mięso moczymy w cieście.   Obtaczamy w ziarnach.   Smażymy na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu.   Kotlety gotowe.Możemy

Maminek kulinarny
Szpinakowy tort naleśnikowy z cytrynowym kremem maślanym 104

czuję, że ten tort naleśnikowy to będzie hit! Prosty i szybki w przygotowaniu, niewymagający pieczenia, czy też żadnych umiejętności cukierniczych (wystarczy, że umiesz smażyć naleśniki i nie przypalasz wody na herbatę), z łatwo dostępnych składników, świetnie wyglądający i pyszny! Swój trawiastozielony kolor, podobnie jak w przypadku ciasta Leśny Mech , zawdzięcza liściom młodego szpinaku. Wystarczy przełożyć 15-20 naleśników pysznym cytrynowym(...)szpinaku. Zmiksuj na najwyższych obrotach, aż składniki całkowicie się połączą, a liście szpinaku rozdrobnią. Na koniec wlej gazowaną wodę i połącz z ciastem już na małych obrotach. Gotowe ciasto naleśnikowe najlepiej jest odstawić na kwadrans przed smażeniem, ale nie jest to konieczne. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Gdy spód będzie już ścięty, należy je obrócić

Food Square
Placek bananowy z jagodami w żelu – śniadanie 164

przekładamy obranego banana, rozgniatamy go widelcem. Wbijamy 1 jajko, dodajemy łyżkę mleka i wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę mąki i sodę, mieszamy dodając resztę mąki. Ciasto ma mieć konsystencję ciut gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Rozgrzewamy małą patelnię z niewielką ilością oleju. Wylewamy ciasto, smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Po czym obracamy nasz placek przy pomocy łopatki na drugą stronę

Słodkie okruszki
Jak upiec ciasto? 154

niego żółtko. Wówczas składniki szybciej się połączą. Ciasto kruche jest bardzo często używane jako spód całego ciasta, tak jak przy Pani Walewskiej A najpopularniejszym zastosowaniem ciasta kruchego są: TARTY. Czyli niskie ciasto kruche w okrągłej foremce z dowolnym nadzieniem tak jak tarta z białą czekoladą lub tarta jabłkowa Pochodną ciasta kruchego jest ciasto półkruche, do którego dodaje się najczęściej całe(...)ubicia będzie zależała od wyrastania i puszystości ciasta. Początkujący wspomagają się proszkiem do pieczenia. Jednak moim zdaniem lepiej od razu nauczyć się piec biszkopt dobrze. Biszkopt gotowy Biszkopt z kremem, owocami i polewą Rolada z jabłkami Ciasto ucierane Ciasto ucierane to mieszanka ciasta kruchego i ciasta biszkoptowego. Jest to ciasto bardzo proste i bardzo szybkie w wykonaniu, chociaż wiele osób

Relaxtime
Idealnie chrupiące krokiety z pieczarkami oraz serem 153

odparuje woda. Następnie dodajemy cebulę i przyprawy do smaku. Smażymy na małym ogniu do zrumienienia cebuli. Na koniec dodajemy szczypiorek, mieszamy i przekładamy do miseczki żeby sobie przestygło. CIASTO NALEŚNIKOWE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę i sól. Całość miksujemy mikserem  lub trzepaczką na gładkie ciasto. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni

Gotuj z Mąką
Krokiety z pieczarkami i serem w chrupiącej panierce 118

odparuje woda. Następnie dodajemy cebulę i przyprawy do smaku. Smażymy na małym ogniu do zrumienienia cebuli. Na koniec dodajemy szczypiorek, mieszamy i przekładamy do miseczki żeby sobie przestygło. CIASTO NALEŚNIKOWE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko, wodę i sól. Całość miksujemy mikserem  lub trzepaczką na gładkie ciasto. Na koniec wlewamy olej i mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni

Gotuj z Mąką
rosół z kluskami 125

pietruszki ale seler zje, mięso tak ale bez skórki...  Żeby uniknąć walki z rosołem przy stole, należy cedzakiem wyłowić wszystko i już. Skrzydełka i warzywa wrzucamy do ciasta naleśnikowego z przyprawami, na pewno po usmażeniu  będą atrakcyjne. Ciasto dzielimy, wałkujemy, kroimy i przekładamy... ...tak przygotowane kroimy już do ugotowania... w osolonej wodzie... po wypłynięciu gotujemy 3 min. odcedzamy

chleba naszego
Frittatine di pasta- cudownie smaczna przekąska z makaronu 189

mniejsze kawałki, możemy wyciąć foremkami do ciastek, lub natłuszczoną szklanką, albo po prostu uformować coś na kształt niedużych kotlecików. Przygotowujemy ciasto z mąki, wody i przypraw- powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Każdy z uformowanych kawałków makaronowej masy zanurzamy w cieście i smażymy na dość głębokim i bardzo rozgrzanym tłuszczu. Wyciągamy na papierowy ręcznik, by pozbawić frittatine nadmiaru tłuszczu. Ja przygotowałam

Pichceniomania
Naleśniki bez jajek z twarogiem i wiśniami 140

więcej niż 1/2 szklanki wody, szczypta soli, 1 łyżka oleju rzepakowego, Przygotowanie: Mąkę, wodę, olej i sól łączymy za pomocą trzepaczki, ciasto ma mieć konsystencję lekko kwaśnej śmietany, jeśli ciasto naleśnikowe jest za gęste to dodajemy jeszcze odrobinę wody. Ciasto musimy dokładnie wymieszać, aby nie było w nim grudek. Ciasto na naleśniki odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie smażymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki z serkiem mascarpone i jagodami 523

cukru z wanilią 2 jajka 500 ml mleka Składniki nadzienia: 250 g serka mascarpone 100 ml mleka pół litra jagód cukier do posłodzenia jagód Wykonanie: Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce i miksujemy około 3 minuty.  Ciasto odstawiamy na 30 minut. W tym czasie możemy przygotować składniki nadzienia. Po 30 minutach, na mocno nagrzanej patelni, smażymy

Smak mojego domu
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 411

łyżki oleju farsz 800 g pieczarek 400 g żółtego sera 2 duze cebule sól majeranek oraz jajka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować aby nie było grudek i odstawić. Ciasto nie powinno być zbyt gęste aby podczas smażenia swobodnie rozpływało się po patelni. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki

Monia miesza i gotuje
Krokiety z pieczarkami i parówką 291

Ponadto: 2 jajka bułka tarta Przygotowanie Składniki na naleśniki wkładamy do jednej miski i miksujemy ze sobą. Odstawiamy na 20 minut. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy chochlą ciasto naleśnikowe, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Pora i pieczarki kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Kurczak w kokosowym cieście 194

opłukujemy, osączamy, kroimy w paski i lekko solimy. Następnie robimy ciasto. Do garnka przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, wodę, szczyptę soli i mieszamy. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję (gęściejszą od ciasta naleśnikowego). Na patelni rozgrzewamy olej. Paski kurczaka zanurzamy w cieście, a następnie panierujemy w kokosie i smażymy na rumiany kolor. Kurczaki podajemy na gorąco. Do kurczaka zrobiliśmy dip ananasowo-miętowo

Kuchenne Wariacje
Dorsz w panierce ziemniaczano-parmezanowej 147

papryczka chilli, szczypta cukru Opłukać filet z dorsza, pozostawić do " wyschnięcia". Przygotować panierkę, podobnie jak ciasto na naleśniki: Do mąki ziemniaczanej dodać całe jajko, trochę wody wymieszać uzyskując konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodać sól, pieprz oraz zmiażdżony czosnek.   Do przygotowanego ciasta dodać starty na dużych oczkach parmezan, całość wymieszać. W tym czasie dokładnie umyć ziemniaczki, pokroich na połówki i podgotować

MarciochaKucharzy
Kurczak a la KFC 378

Wykonanie: Podudzia umyć i osuszyć.  Oprószyć solą, paprykami i pieprzem cayenne.  Odstawić na minimum 30 minut, można też zostawić w lodówce na kilka godzin.  Przygotować ciasto naleśnikowe.  Wszystkie składniki wymieszać w misce rózgą.  Do gotowego ciasta wrzucić kawałki kurczaka i obtoczyć w cieście.  Miskę wstawić do lodówki na minimum godzinę.  Wyjąć mięso

Sto kolorów kuchni
Obłędne 2 składnikowe racuchy z gryki z jabłkami – bezglutenowe 132

podzielić się tym fantastycznym przepisem. Oczywiście były już naleśniki z samej gryki i właściwie przepis nie jest tu tak bardzo potrzebny, bo można się domyśleć, że tak jak z ciasta naleśnikowego, tylko trochę gęstszego robi się racuchy, tak z ciasta „grykowego” również można je... Obłędne 2 składnikowe racuchy z gryki z jabłkami – bezglutenowe is a post from

Nie Bo Piekło
Naleśniki z cynamonowym serem 147

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszany tak aby nie było grudek.Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało się łatwo rozlać na patelni.Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu.Smażąc obracamy je aby nabrały złotego koloru równomiernie po obu stronach.Twaróg mieszamy z pozostałymi składnikami i dobrze wyrabiamy, aby powstała gładka konsystencja.Farsz nakładamy na usmażone naleśniki

Kredowe Menu