przykład chrupiące racuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem - no przecież to dla dzieci się je robi, co z tego, że to głównie my dorośli je zjadamy :)Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe:jajkomąkamlekoszczypta soliCiasto ma mieć gęstszą konsystencję niż na naleśniki, bo dodamy do niego starte na grubych oczkach tarki jabłka. Im więcej tym lepiej, a najlepiej tyle, by ciasto służyło tylko
Z butelką mleczka w tlenaszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami.Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta kruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam.Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięduże jajko 1/8 łyżeczki soli 1,5 łyżki stopionego masła Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Masa powinna być bardziej płynna niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki. Dzięki temu zabiegowi ciasto będzie delikatniejsze. Następnie rozgrzewamy patelnię i natłuszczamy niewielką ilością masła. Wlewamy 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego i przechylamy patelnię
Kolizje Smakówskładnik zupy rybnej. Polecam moją najlepszą zupę rybną z batatami . Sposoby smażenia ryby, kilka wskazówek Ryba smażona. Jak usmażyć rybę , Ryba w panierce z bułki i sera , Ryba w cieście naleśnikowym , Ryba smażona z patelni , Ryba w cieście piwnym , Flądra smażona z patelni , Szczupak smażony sauté , Śledzie smażone Składniki, Dorsz ze szpinakiem, porcja dla 1 osoby : Dorsz czarniak – 2 filety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępół godziny. potem doprawiamy filety solą i pieprzem. w miseczce rozprowadzamy wodę, jajko, mąkę, odrobinę soli i mieszamy do uzyskania jednej konsystencji, tak żeby masa była podobna gęstością do ciasta naleśnikowego. Każdy kawałek rybki moczymy w naszym cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Smażyć należy z obu stron na złoty kolor. Rybkę wykładać na papier, aby odsączyć
Olcia gotuje!oliwy (5g) 100 g musu jabłkowego 10 g masła orzechowego Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto. Odstawi na chwilę. Ciasto wlej na patelnie i smaż 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcze około 1 minutę. Podawaj musem jabłkowym(...)Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli. Do mąki powoli dolewaj mleko. Cały czas miksuj przy użyciu miksera lub ręcznej rózgi. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe, powinno być jednak bardziej gęste. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut. Po tym czasie gofrownicę wysmaruj olejem kokosowym i dobrze ją rozgrzej. Potem wylewaj ciasto na dolną
365 dni dookoła kuchniłyżeczka oliwy (5g) kromka (35g) chleba żytniego duży pomidor Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto, a następnie odstaw na chwilę. Potem ciasto wlej na patelnie i smaż 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcze około 1 minutę. Podawaj(...)przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli. Potem do mąki powoli dolewaj mleko. Cały czas miksuj przy użyciu miksera lub ręcznej rózgi. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe, powinno być jednak bardziej gęste. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut. W międzyczasie gofrownicę wysmaruj olejem kokosowym i dobrze ją rozgrzej. Potem wylewaj ciasto na dolną część
365 dni dookoła kuchnizwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeśli zabraknie Ci jajek, możesz zostawić trochę ciasta naleśnikowego, a następnie krokiety panierować maczając w cieście i bułce tartej. Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić
Kulinarny S.O.S.zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeśli zabraknie Ci jajek, możesz zostawić trochę ciasta naleśnikowego, a następnie krokiety panierować maczając w cieście i bułce tartej. Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić
Kulinarne S.O.S.mogą jeść nabiału oraz jajek, a tym samym dobre dla wegan Najczęściej przygotowuję je w wersji na słodko, wtedy dodaję do ciasta cynamon oraz erytrol. Zdarza mi się także przygotować je w wersji słonej, wtedy dodaję do ciasta więcej soli oraz ulubione przyprawy, np. mieszankę włoską, a mleko rozcieńczam wtedy z wodą. Polecam Wam przetestować jedną i drugą wersję Orkiszowe(...)Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli. Do mąki powoli dolewaj mleko. Cały czas miksuj przy użyciu miksera lub ręcznej rózgi. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe, powinno być jednak bardziej gęste. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut. Po tym czasie gofrownicę wysmaruj olejem kokosowym i dobrze ją rozgrzej. Potem wylewaj ciasto na dolną
365 dni dookoła kuchnizwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeśli zabraknie Ci jajek, możesz zostawić trochę ciasta naleśnikowego, a następnie krokiety panierować maczając w cieście i bułce tartej. Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić
Kulinarny S.O.S.zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeśli zabraknie Ci jajek, możesz zostawić trochę ciasta naleśnikowego, a następnie krokiety panierować maczając w cieście i bułce tartej. Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić
Kulinarne S.O.S.świetnie komponują się z pieczywem, serem białym i żółtym oraz masłem. Można dodawać do kiszenia ogórków, kapusty, tłustych mięs i sosów. Dodaję również do ciasta na pierogi czy do ciasta naleśnikowego. Tym razem nie ma ich w cieście ale posłużyła mi do udekorowania chleba. Chleb z 3 gatunków mąki. Żytniej białej, orkiszowej jasnej i zwykłej pszennej. Każdy z nich waży
Leśny Zakątekdodać tylko symboliczną ilość) Farsz: 6-7 porów 1 mała cebula 150 g boczku w plastrach 80 g szynki parmeńskiej (Prosciutto di Parma) masło pieprz, sól parmezan Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą. Miksujemy do powstania ciasta o gładkiej konsystencji. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki. Pory kroimy w krążki. Cebulę drobno siekamy. Boczek
Smaki Na Talerzudodać tylko symboliczną ilość) Farsz: 6-7 porów 1 mała cebula 150 g boczku w plastrach 80 g szynki parmeńskiej (Prosciutto di Parma) masło pieprz, sól parmezan Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą. Miksujemy do powstania ciasta o gładkiej konsystencji. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki. Pory kroimy w krążki. Cebulę drobno siekamy. Boczek
Smaki Na Talerzu