ciasto naleśnikowe - 2318 przepisów (strona:35/155)

CIASTO POMARAŃCZOWE W SŁOIKU (BEZ GLUTENU) 132

które smakują świetnie i chociaż w niewielkim stopniu przypominają ucierane ciasto Babci.l Proponuję jednak wersję nieco bardziej na bogato - bez glutenu, bo na mące ryżowej, z sokiem z czerwonych pomarańczy i wiórkami gorzkiej czekolady. Takie proste CIASTO POMARAŃCZOWE W SŁOIKU (BEZ GLUTENU) można jeść bez opamiętania... i wyrzutów sumienia ;) CIASTO POMARAŃCZOWE W SŁOIKU (BEZ GLUTENU) (4 porcje) Składniki(...)łyżeczki pasty waniliowej Sposób przygotowania Wszystkie składniki mieszam ze sobą, najlepiej za pomocą widelca tak, by nie powstały grudki. Dodaję najpierw 8 łyżek mąki - powinno powstać ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego (jak w przypadku muffinek). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaję jeszcze odrobinę mąki. Słoiczki o pojemności około 150 - 200 ml w środku pokrywam cieniutką warstwą oleju i wysypuję

W kuchni Karmel-itki
Bananowe naleśniki z pomarańczowym sosem karmelowym 130

należy obrać ze skóry. Przełożyć do miski i zmiksować blenderem na gładko.  Dodać mleko, jajka, sól, cukier waniliowy i mąkę. Całość zmiksować (lub roztrzepać trzepaczką) aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Odstawić na kilka minut, aby ciasto "odpoczęło". Patelnię dobrze rozgrzać i natłuścić. Ja używam do tego celu pędzelka silikonowego zanurzonego w niewielkiej iloćci oleju. Smażyć dość cienkie naleśniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym 144

cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Kwiaty bzu odstawiamy na jakiś czas, aby pozbyć się niechcianych lokatorów 2. Z mąki, jajka, wody i soli morskiej przygotowujemy niezbyt gęste ciasto naleśnikowe 3. Kwiaty bzu maczamy w cieście trzymając za łodyżkę, umieszczamy je na patelni z rozgrzanym olejem słonecznikowym 4. Gdy przysmażą się z jednej strony odcinamy wystające łodyżki i przewracamy

Gocha gotuje!
Naleśniki ze szpinakiem 111

300g świeżego szpinaku (może być mrożony) 200g pieczarek starty ser żółty 3 duże ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości sól, pieprz, gałka muszkatołowa Naleśniki ze szpinakiem Wykonanie Składniki na ciasto naleśnikowe wyrabiamy w dużym naczyniu, do ciasta możemy dodać szczyptę soli. Smażymy bez dodatku tłuszczu. Świerzy szpinak płuczemy i następnie siekamy. Cebulę należy obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć

Naleśniki
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 153

naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta półkruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam, gdyż ciasto jest mięciutkie i bardzo proste w przygotowaniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nuggetsy w panierce kukurydzianej 368

płaskie łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka olej Sposób przygotowania: Piersi myjemy, osuszamy, kroimy w większą kostkę, lub prostokąciki. Płatki kukurydziane rozgniatamy dłońmi. Z wody, mąki, jajek i przyprawy robimy ciasto naleśnikowe. Miksujemy bądź energicznie mieszamy trzepaczką. Ciasto musi być dość gęste. Cząstki kurczaka moczymy w cieście a następnie obtaczamy w rozdrobnionych płatkach. Smażymy na głębokim oleju, aż panierka lekko zbrązowieje

na moim stole...
Kotleciki z piersi kurczaka w cieście. 87

kotleta. Mięso posolić i popieprzyć. Ciasto: Przygotować głęboki talerz lub miseczkę. Wbić jajka, wlać mleko, wsypać mąkę, posiekaną pietruszkę, posolić i popieprzyć. Wymieszać. Ciasto musi wyjść ciut rzadsze od ciasta naleśnikowego.  Mięso włożyć do talerza z ciastem i po kawałku wykładać na rozgrzany tłuszcz. Ja smażyłam na małej patelni, ale lepiej jest to zrobić na dużej by później

W kuchni u Moniki
Placki pomidorowe 187

wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Do pomidorów dodajemy przyprawy , zioła oraz czosnek i cebulę - mieszamy.  Następnie stopniowo dodajemy mąkę, aż do powstania gęstego ciasta naleśnikowego. Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcję ciasta  i smażymy do momentu zarumienia. Smacznego

Cukier&Puder
Żabie udka z kurczaka 338

kurczaka, odstawiam na minimum 1/2 godziny do lodówki. Jajko rozrabiam z wodą, solą i mąką ziemniaczaną, następnie dodaję mąkę w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję trochę gęściejszą od ciasta naleśnikowego. Każde żabie udko maczam w cieście i wkładam na gorący tłuszcz, smażę z każdej strony kilka minut na złoto. Wyciągam na papierowy ręcznik. Podaję gorące z ziemniakami i sałatką

Kuchnia Prezydentowej
Naleśniki z czarnego bzu (hyćki) 114

mleka 2 łyżki cukru 1 jajko mąki pszennej tyle, aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany   kwiatostany czarnego bzu z łodyżkami olej do smażenia   Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe. Kwiatostany czarnego bzu maczać w cieście i smażyć na oleju, następnie łodygi obciąć nożyczkami i naleśniki smażyć z drugiej strony na złoty kolor. Podawać z cukrem pudrem

Jadło i czytadło
Naleśniki ze szpinakiem 183

gramświeżego szpinaku (może być mrożony) 200 grampieczarek starty ser żółty 3 duże ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości sól, pieprz, gałka muszkatołowa Naleśniki ze szpinakiem Przygotowanie Składniki na ciasto naleśnikowe wyrabiamy w dużym naczyniu, do ciasta możemy dodać szczyptę soli. Smażymy bez dodatku tłuszczu. Świerzy szpinak płuczemy i następnie siekamy. Cebulę należy obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć razem

Naleśniki
Placuszki / racuchy z jabłkami. 165

przykład chrupiące racuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem - no przecież to dla dzieci się je robi, co z tego, że to głównie my dorośli je zjadamy :)Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe:jajkomąkamlekoszczypta soliCiasto ma mieć gęstszą konsystencję niż na naleśniki, bo dodamy do niego starte na grubych oczkach tarki jabłka. Im więcej tym lepiej, a najlepiej tyle, by ciasto służyło tylko

Z butelką mleczka w tle
Paszteciki z kapustą i grzybami 325

naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami.Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta kruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam.Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cieniutkie francuskie naleśniki według Julii Child 236

duże jajko 1/8 łyżeczki soli 1,5 łyżki stopionego masła Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Masa powinna być bardziej płynna niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki. Dzięki temu zabiegowi ciasto będzie delikatniejsze. Następnie rozgrzewamy patelnię i natłuszczamy niewielką ilością masła. Wlewamy 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego i przechylamy patelnię

Kolizje Smaków
Dorsz ze szpinakiem 58

składnik zupy rybnej. Polecam moją najlepszą zupę rybną z batatami . Sposoby smażenia ryby, kilka wskazówek Ryba smażona. Jak usmażyć rybę , Ryba w panierce z bułki i sera , Ryba w cieście naleśnikowym , Ryba smażona z patelni , Ryba w cieście piwnym , Flądra smażona z patelni , Szczupak smażony sauté , Śledzie smażone Składniki, Dorsz ze szpinakiem, porcja dla 1 osoby : Dorsz czarniak – 2 filety

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryba po japońsku 73

pół godziny. potem doprawiamy filety solą i pieprzem. w miseczce rozprowadzamy wodę, jajko, mąkę, odrobinę soli i mieszamy do uzyskania jednej konsystencji, tak żeby masa była podobna gęstością do ciasta naleśnikowego. Każdy kawałek rybki moczymy w naszym cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Smażyć należy z obu stron na złoty kolor. Rybkę wykładać na papier, aby odsączyć

Olcia gotuje!
Roślinny jadłospis na cały tydzień #4 122

oliwy (5g) 100 g musu jabłkowego 10 g masła orzechowego Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto. Odstawi na chwilę. Ciasto wlej na patelnie i smaż 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcze około 1 minutę. Podawaj musem jabłkowym(...)Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli. Do mąki powoli dolewaj mleko. Cały czas miksuj przy użyciu miksera lub ręcznej rózgi. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe, powinno być jednak bardziej gęste. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut. Po tym czasie gofrownicę wysmaruj olejem kokosowym i dobrze ją rozgrzej. Potem wylewaj ciasto na dolną

365 dni dookoła kuchni
Roślinny jadłospis na cały tydzień 166

łyżeczka oliwy (5g) kromka (35g) chleba żytniego duży pomidor Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto, a następnie odstaw na chwilę. Potem ciasto wlej na patelnie i smaż 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcze około 1 minutę. Podawaj(...)przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli. Potem do mąki powoli dolewaj mleko. Cały czas miksuj przy użyciu miksera lub ręcznej rózgi. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe, powinno być jednak bardziej gęste. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut. W międzyczasie gofrownicę wysmaruj olejem kokosowym i dobrze ją rozgrzej. Potem wylewaj ciasto na dolną część

365 dni dookoła kuchni
Krokiety z kapustą i grzybami 126

zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.   Jeśli zabraknie Ci jajek, możesz zostawić trochę ciasta naleśnikowego, a następnie krokiety panierować maczając w cieście i bułce tartej.   Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z kapustą i grzybami 126

zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.   Jeśli zabraknie Ci jajek, możesz zostawić trochę ciasta naleśnikowego, a następnie krokiety panierować maczając w cieście i bułce tartej.   Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić

Kulinarne S.O.S.
Orkiszowe gofry bez cukru i nabiału 114

mogą jeść nabiału oraz jajek, a tym samym dobre dla wegan Najczęściej przygotowuję je w wersji na słodko, wtedy dodaję do ciasta cynamon oraz erytrol. Zdarza mi się także przygotować je w wersji słonej, wtedy dodaję do ciasta więcej soli oraz ulubione przyprawy, np. mieszankę włoską, a mleko rozcieńczam wtedy z wodą. Polecam Wam przetestować jedną i drugą wersję Orkiszowe(...)Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli. Do mąki powoli dolewaj mleko. Cały czas miksuj przy użyciu miksera lub ręcznej rózgi. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe, powinno być jednak bardziej gęste. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut. Po tym czasie gofrownicę wysmaruj olejem kokosowym i dobrze ją rozgrzej. Potem wylewaj ciasto na dolną

365 dni dookoła kuchni
Krokiety z kapustą i grzybami 125

zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.   Jeśli zabraknie Ci jajek, możesz zostawić trochę ciasta naleśnikowego, a następnie krokiety panierować maczając w cieście i bułce tartej.   Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z kapustą i grzybami 125

zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.   Jeśli zabraknie Ci jajek, możesz zostawić trochę ciasta naleśnikowego, a następnie krokiety panierować maczając w cieście i bułce tartej.   Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić

Kulinarne S.O.S.
Dwa bliźniaki, chleb z czarnuszką 157

świetnie komponują się z pieczywem, serem białym i żółtym oraz masłem. Można dodawać do kiszenia ogórków, kapusty, tłustych mięs i sosów. Dodaję również do ciasta na pierogi czy do ciasta naleśnikowego. Tym razem nie ma ich w cieście ale posłużyła mi do udekorowania chleba. Chleb z 3 gatunków mąki. Żytniej białej, orkiszowej jasnej i zwykłej pszennej. Każdy z nich waży

Leśny Zakątek
Naleśniki z porem i boczkiem 167

dodać tylko symboliczną ilość) Farsz: 6-7 porów 1 mała cebula 150 g boczku w plastrach 80 g szynki parmeńskiej (Prosciutto di Parma) masło pieprz, sól parmezan Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą. Miksujemy do powstania ciasta o gładkiej konsystencji. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki. Pory kroimy w krążki. Cebulę drobno siekamy. Boczek

Smaki Na Talerzu
Naleśniki z porem i boczkiem 148

dodać tylko symboliczną ilość) Farsz: 6-7 porów 1 mała cebula 150 g boczku w plastrach 80 g szynki parmeńskiej (Prosciutto di Parma) masło pieprz, sól parmezan Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą. Miksujemy do powstania ciasta o gładkiej konsystencji. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki. Pory kroimy w krążki. Cebulę drobno siekamy. Boczek

Smaki Na Talerzu
Naleśniki z serem i karmelizowanymi pomarańczami 157

którego dosypujemy cukier . Wykła damy pomarańcze i o d czasu do czasu mieszamy do momentu skarmelizowania.  Stu dzimy. Patelnię rozgrzewamy z  o drobiną masła. Wylewamy porcję ciasta naleśnikowego i smażymy z obu stron. UWAGA! Ciasto bę dzie bar dzo delikatne, więc warto używać dużej szpatułki do przewracania. Na przygotowane naleśniki wykła damy ser, zwijamy je i oblewamy ciepłymi

ChilliJemy
Chrupiące krokiety na słodko z truskawkami 156

serek mascarpone wymieszać z cukrem do smaku. Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Wyciąć szypułki, przeciąć na pół. Naleśniki – do dzbanka wlać mleko, mleko kokosowe i resztę składników na ciasto naleśnikowe. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Zostawić ciasto na 10 minut. Smażenie naleśników – na patelnię wlać odrobinę oleju i mocno rozgrzać. Wlać ciasto na patelnię tworząc cienki naleśnik

Kuchnia Pokoleń
Pyszne bezglutenowe placuszki z mąki z żółtego grochu z czerwoną quinoą 149

grochu 5 łyżek rozpuszczonego klarowanego masła 2/3 szklanki wody sól Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy razem, aż się dokładnie połączą i stworzą aksamitne ciasto o konsystencji gęstej śmietany, gęstsze od naleśnikowego. Ciasto wylewamy partiami na małą, suchą patelnię, nie za dużo, aby nie były za grube i porządnie opiekamy z obu stron. Placki powinny być nieco chrupiące, ale nie spalone. Smacznego

Quinoa Raz!
Domowa włoska pizza – przepis na ciasto 393

się rozpuściły w wodzie. 3 Następnie stopniowo dodajemy mąkę (400g). Dodajemy po garstce mąki do wody - drugą ręką ją mieszając. Na początku konsystencja ciasta będzie bardzo rzadka, przypominająca ciasto naleśnikowe. 4 Kiedy dodamy całą mąkę, wyrabiamy ciasto. W momencie, gdy uzyska jednolitą konsystencję, przekładamy ją na blat i wyrabiamy około 15 minut. 5 Po tym czasie ciasto polewamy oliwą

Kuchnia Bazylii
Naleśniki z serem i bananami 158

słodki ser lubimy) małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego  1 nieduży banan do dekoracji i podkręcenia smaku użyłam startej mlecznej czekolady i nasion granatu   Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać lub zmiksować w misce (jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać troszkę więcej mąki, jeśli zbyt gęste dolać mleka). Patelnię teflonową dobrze rozgrzać (bez dodatku tłuszczu) i usmażyć

Simply Food
Placki z jogurtem gruszkowym i olejem z pestek dyni (bezglutenowe, z mąki ryżowej i jaglanej) 128

puder W większej miseczce zmiksować (do puszystości) jogurt i jajka. Następnie dodać cukier, obie mąki i na końcu odrobinę sody oraz olej. (Powinna powstać jednolita masa o gęstości przypominającej ciasto naleśnikowe.) Całość odstawić na 3-5 minut. (Ciasto lekko zgęstnieje, dzięki czemu będzie bardziej zwarte.)  Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość masła lub oleju i za pomocą

Di gotuje
Tandori rybka 146

cytryny 2 łyżeczki przyprawy tandorii masala jajko mąka mleko - 3/4 szklanki sól pieprz Rybę skropić sokiem z cytryny i posolić. Z mąki, mleka i jajka robimy dość gęste ciasto naleśnikowe  dodajemy do niego przyprawy. Wrzucamy do ciasta rybę i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Z pozostałego ciasta smażymy naleśniki. Sos pól puszki kukurydzy 2 plastry ananasa puszka pomidorów

sierotka maRysia w kuchni
Lniane naleśniki z mascarpone i truskawkami 139

Zrobiłam ciasto naleśnikowe, ale  żeby  przemycić zdrowie dodałam do ciasta mielone  siemię  lniane i wyszły smaczne i udały się. Składniki na ciasto: 6 kopiastych łyżek mąki  500 ml wody 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego Składniki na krem do naleśników: 1 małe opakowanie serka mascarpone śmietanka

AZgotuj!
Naleśniki z sosem pomarańczowym. 130

łyżki cukru olej do smażenia 2 pomarańcze 75 g masła 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki cukru Wykonanie Ciasto naleśnikowe Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta

O kuchni z uczuciem
RYBA ZAPIEKANA ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 160

kuchniapepin.blogspot.com/2014/02/ryba-zapiekana-ze-szpinakiem-i.html lekko podsmażona i zapiekana w nagrzanym piekarniku ,do złocistego koloru -jakieś 20-30minut. Przygotowanie: Filety z dorsza ok.500g solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Robimy tradycyjne ciasto naleśnikowe, tylko ma być gęste jak śmietana. Ciasto z 2 jajek, plus oczywiście mąka, mleko, szczypta soli. Podsmażonego dorsza układamy w naczyniu , obok siebie. . Skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania