ciasto naleśnikowe - 2318 przepisów (strona:28/155)

Zupa pomidorowa z zielonym makaronem naleśnikowym 164

Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy przez chwilę, po czym miksujemy blenderem na gładki krem. przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron:  Z jajka, mleka, wody, mąki i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodajemy poszatkowane zioła i miksujemy blenderem, aż uzyskamy zielone ciasto. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i smażymy naleśniki. Po usmażeniu naleśniki zwijamy w rulon i kroimy

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną 158

świeżego szpinaku300 g liści młodej botwiny200 g fetypieprz Kamis do smaku 1 kulka mozzarelli1- 2 garście startego żółtedo serasłodka papryka do posypaniaolej do smażeniaDokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, gotowe ciasto odstawić. Przygotować farsz. Szpinak i liście botwiny drobno pokroić. Rozgrzać patelnię z olejem i przesmażyć pokrojone liście aby zmniejszyły objętość. Następnie dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku

Monia miesza i gotuje
Rozetki – bezglutenowe 102

ciastek, to nic nie szkodzi. Można poradzić sobie bez niej wystarczy, że przygotowane ciasto przelejecie do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego. W woreczku wytnijcie małą dziurkę i wyciskajcie fantazyjne kształty na gorący olej. Ciastka wyciskane z woreczka będą troszkę bardziej „puszyste” z wyczuwalnym miękkim ciastem w środku, natomiast smażone przy pomocy rozetki są bardzo chrupiące i cieniutkie. Proste(...)spirytusu 3 łyżki cukru trzcinowego Dodoatkowo cukier puder olej do smażenia Instructions Wszystkie składniki wymieszać w misce. Ostrym nożem wyskrobać ziarenka z laski wanilii dodać do ciasta, ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na czas rozgrzania oleju. W głębokim garnku rozgrzać olej - temperatura oleju to około 180 - 190 st C. Rozetkę do ciastek

SprawdzonaKuchnia.pl
Kurczaczki w cieście 883

Kurczaczki w cieście Chrupiące i soczyste kąski drobiowe. Uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Świetnie smakują z domowym sosem czosnkowym PRZEPIS TUTAJ (klik) . Polecam!     Składniki: 1 filet z kurczaka 200ml mleka 100ml wody 1 łyżeczka soli Ciasto: 1 jajko ok 100 ml mleka pół szklanki mąki pół łyżeczki soli pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta ostrej papryki(...)minut. Następnie kurczaka odcedzamy i osuszamy *** *** Płatki kukurydziane przekładamy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem do mięsa *** *** W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, mąką i przyprawami – ciasto powinno mieć konsystencje gęstszą od ciasta naleśnikowego *** *** Do ciasta przekładamy kawałki kurczaka, mieszamy *** *** Na talerz wysypujemy płatki oraz bułkę tartą, mieszamy *** *** Następnie kawałki kurczaka wyjmujemy widelcem kolejno z ciasta i obtaczamy w panierce

Blog z Apetytem
Dyniowe spätzle, szpecle… czyli kluski podane z boczkiem i białym serem 77

oczkach, wystarczy położyć ją nad garnkiem odwrotną (tępą) stroną i szpatułką lub silikonową łyżką partiami przecierać przez dziurki ciasto na wrzątek. Możemy również przygotować szpecle podobnie, jak kluski kładzione. Ciasto przekładamy na deskę i nożem zsuwamy porcje na wrzątek.   Składniki CIASTO 350 g mąki 230 g purée z dyni* 2 – 3 jaja 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczka soli(...)łyżeczka do wody szczypta gałki muszkatołowej PROPOZYCJA PODANIA szalotka twaróg boczek wędzony sól pieprz prażone pestki dyni Wykonanie CIASTO Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą, ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto powinno być lekko gęste, trochę gęstsze od ciasta naleśnikowego. Gotowe ciasto odstawiamy na około 30 minut. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia

Tajemnice Smaku
Test patelni WOLL Cookware oraz przepis na szpinakowe szpecle, spätzle… czyli kluski, zapiekane z serem i podane z boczkiem i ce 73

rodzaj tarki z dziurkami, z pojemnikiem, do którego wlewamy ciasto. Całość kładziemy na garnek z wrzącą wodą i przesuwamy po tarce tym pojemnikiem, tak aby do garnka, przez dziurki wpadały gotowe kluseczki.  Takie urządzenie możemy zakupić w sklepach internetowych lub podczas wyjazdów do Niemiec lub Austrii. Składniki CIASTO 100 g świeżego szpinaku 3 jaja 130 ml wody(...)cienkie plastrerki 150 – 200 g sera żółtego tartego (Edamer, Ementaler lub Gouda) Wykonanie CIASTO Szpinak  miksujemy razem z jajami na jednolitą zieloną masę. Pozostałe składniki na ciasto mieszamy, najlepiej za pomocą miksera razem ze szpinakową masą. Ciasto powinno być trochę gęstsze od ciasta naleśnikowego. Gotowe ciasto odstawiamy na około 30 minut. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy

Tajemnice Smaku
Krążki cebulowe – jak przygotować 166

Krążki cebulowe – przepis: Do miski rozbij jajko i dodaj mleko. Mieszaj trzepaczką dodając powoli mąki. Dopraw sola i pieprzem a także tymiankiem. Konsystencja ciasta powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe, Gotowe ciasto odstaw do lodówki na około 15 minut, Obierz cebulę i pokrój w talarki o grubości 0,5 cm – 1 cm, Rozgrzej olej na patelni, krążki cebulowe włóż

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomarańczowe bajaderki z czekoladą Chocolate Story 171

klik) pozostałe: posiekane orzechy lub wiórki kokosowe gorzka czekolada (70 % kakao) do wypieków od Manufaktura Czekolady Chcolate Story (klik) mleko (ilość niewielka ale czekolada ma byc płynna o konsystensji ciasta naleśnikowego) Przygotowanie: Ciasta i ciasteczka drobno kruszymy, przesypujemy do naczynia. Dodajemy sparzony biały mak ( parzymy 15 minut zalany wrzątkiem i odcedzony).  W garnku gotujemy mleko, cukier, masło i czekoladę

Życie zaczyna się w kuchni
Jabłka w cieście z egzotyczną nutą 144

cieście. W moim domu była to dosyć tradycyjna potrawa i dobrze pamiętam ją z dzieciństwa. Dla mojego dziecka też często przyrządzam takie smakołyki na podwieczorek. Ostatnio zamiast klasycznego ciasta naleśnikowego przygotowałam ciasto z egzotyczą nutą. Z dodatkiem ananasa, skórek z cytrysów i mleczka kokosowego. Myślę, że tradycyjne jabłka w cieście mają teraz sporą konkurencję, bo danie wyszło obłędnie pyszne. Podane

Mienta blog
Naleśniki z serem 147

serem? Jajka dokładnie zmiksować z mlekiem, następnie dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i 3/4 szklanki wody. Miksować do czasu, aż ciasto będzie miało jednolitą niezbyt gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać pozostałą wodę. Ciasto odstawić na około 5 minut.  Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu. Aby naleśniki były jednakowej wielkości, porcje

Kuchcik gotuje
Bezglutenowe gofry bez zbóż i cukru - low carb 128

Wykonanie: Jajka roztrzepać w miseczce widelcem lub "miotełką. Ja polecam miotełkę. Dodawać stopniowo pozostałe składniki stale mieszając. Sodę dodajemy na samym końcu.  Masa powinna mieć gęstość typowego ciasta naleśnikowego. Wlewamy ciasto do opiekacza i smażymy gofry ok. 3 minut. Najlepiej sprawdzić stopień wysmażenia w trakcie i ewentualnie dopiec. Czas pieczenia zależy od macy opiekacza.  Podawać z owocami

Marta próbuje
Puszyste naleśniki na maślance 143

obie mąki, proszek do pieczenia i sodę. Do masy jajecznej wlać maślankę, olej i wsypać składniki sypkie. Całość zmiksować do połączenia składników. Na rozgrzaną patelnię wlewać po jednej chochli ciasta naleśnikowego, rozprowadzić ciasto kulistym ruchem na całą szerokość patelni, po czym smażyć krótko z obu stron na wolnym ogniu do uzyskania złocistej barwy. Naleśniki podawać od razu z wybranymi dodatkami

Passions hobbies life
Wiosenne naleśniki 159

doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy naleśniki zgodnie z przepisem: 1 jajko ubijamy z solą, dodajemy ok. 1 szklanki mąki, wlewamy stopniowo ok. 1 szklanki wody gazowanej, dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe trzepaczką, ciasto ma mieć gęstość kwaśnej śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni z obu stron. Na każdym naleśniku układamy liście sałaty, farsz z serka i warzyw, każdy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki z pieczarkami 174

będą lekko złote. Przygotowanie naleśników. Naleśniki smażymy zgodnie z przepisem: 1 jajko ubijamy z solą, dodajemy ok. 1 szklanki mąki, wlewamy stopniowo ok. 1 szklanki wody gazowanej, dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe trzepaczką, ciasto ma mieć gęstość kwaśnej śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni z obu stron. Na każdym naleśniku układamy liście sałaty lodowej, podsmażone pieczarki i świeżą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb gryczany zwany tatarczuchem spod Radomska - lutowa piekarnia 168

rozpuścić w 1/2 szklanki wody, 2 łyżki śmietanki, łyżeczce cukru. Wyrośnięte drożdże dodać do zimnej mąki, dodać cukier oraz pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszać. Konsystencja ma być jak na ciasto naleśnikowe gęste. Ciasto wlać do silikonowej tortownicy i piec 50 min w temp. 180 stopni. Formy silikonowej niczym nie smaruję, ale jeśli biorę normalną foremkę metalową to smaruję margaryną

Stare Gary
Chleb z mąki gryczanej w lutowej Piekarni Amber 210

rozpuścić w 1/2 szklanki wody, 2 łyżki śmietanki, łyżeczce cukru. Wyrośnięte drożdże dodać do zimnej mąki, dodać cukier oraz pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszać. Konsystencja ma być jak na ciasto naleśnikowe gęste. Ciasto wlać do silikonowej tortownicy i piec 50 min w temp. 180 stopni. Formy silikonowej niczym nie smaruję, ale jeśli biorę normalną foremkę metalową to smaruję margaryną

Przepisy na domowy ser i chleb
Gofry drożdżowe 118

misce miksera mieszamy przesianą mąkę, cukier, sodę i sól, miksując powoli dolewamy mieszankę mleka i drożdży, miksujemy na średnich obrotach miksera do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji ciasta naleśnikowego 4. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, powinno podwoić swoją objętość, a na powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza 5. Nagrzewamy gofrownicę, ciasto należy przemieszać przed pieczeniem, nakładamy

Słodki Kompromis
Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku) 202

bardzo wiele sposobów - usmażyć, upiec, nafaszerować, ułożyć na pizzy, dodać do makaronu. Oto kilka moich propozycji: Jeden z prostszych, dobrych na początek pomysłów, to usmażenie kwiatów cukinii w cieście naleśnikowym. Do ciasta zamiast mleka dajemy wodę gazowaną, albo piwo, otrzymując lekkie ciasto piwne, jak z dzisiejszego przepisu. Faszerowane kwiaty cukinii. Kwiaty cukinii świetnie łączą się z serami, ale do środka

Chilli Czosnek i Oliwa
Rozetki, czyli smażone ciasteczka skandynawskie 144

czubata łyżka mąki ziemniaczanej smalec lub olej (do smażenia) cukier puder (do oprószenia) Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką, płynną masę o konsystencji odrobinkę gęściejszej niż ciasto naleśnikowe. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy 1-2 łyżki mąki, jeśli za gęste – dolewamy troszkę mleka. Gdy składniki się połączą, a ciasto ma odpowiednią gęstość wówczas odstawiamy je na godzinę

MyCookBook.pl
Chleb żytni na zakwasie 158

rzadka, by się wszystko dobrze mieszało. Jeśli mamy problem z wymieszaniem ciasta, dolewamy trochę więcej wody (konsystencja może być dość luźna - o ile nie będzie to konsystencja ciasta naleśnikowego:-) Jeśli ciasto będzie za rzadkie dosypujemy łyżkę lub dwie mąki. Ciasto przelewamy do wybranej foremki - może być okrągła, prostokątna, obojętnie - tak, by ciasto zajmowało trochę więcej niż połowę

w mojej kuchni
Kotlety mielone w waflu 260

mieszamy. Z andruta wycinamy kółka( u mnie wielkości dużego kubka ). Z farszu formujemy sznycelki. Kładziemy na andrucie.  Przykrywamy drugim i delikatnie dociskamy. Z mąki, mleka , jajka, soli robimy gęste ciasto naleśnikowe. W cieście zanurzamy kotleciki i delikatnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.Uwaga! Smażymy na naprawdę małym ogniu , gdyż mięso w środku musi się usmażyć!Podajemy

Ostra na Słodko
Pasiaste naleśniki z serem i kremem toffi 123

łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Masę krówkową w puszcze lekko podgrzewamy do uzyskania płynnej konsystencji.Mąkę , mleko , wodę , jajko , sól , olej i cukier waniliowy dokładnie ze sobą mieszamy tworząc niezbyt gęste ciasto naleśnikowe.1/4 ciasta odkładamy i mieszamy z kakaem.Smażymy na dużej patelni niezbyt grube naleśniki wylewając jasne ciasto a na wierzch paseczki z ciasta ciemnego.Smażymy z obu stron po kilkanaście

Ostra na Słodko
Naleśniki na słodko z białym serem 179

śmietankowego- cukier wanilinowy + łyżka cukru białego- 1 żółtko- 7-8 łyżek jogurtu naturalnego- masło lub olej do smażeniaJeżeli chodzi o farsz to wszystkie składniki mieszamy, białko dorzucimy do ciasta naleśnikowego.Teraz ciasto. Do miski z jednej strony wysypuję mąkę, a z drugiej mleko. I powoli, zbieram trzepaczką mąkę.Tym sposobem unikniemy grudek. Gdy już mamy jednolitą konsystencję dorzucam jajko

Pasje Jolki