szybko przygotować kolację dla niespodziewanych gości. Zależało mi na tym, żeby było oryginalnie i na ciepło. Przypomniałam sobie o ostatnim pudełeczku z farszem i tak powstał torcik naleśnikowy :) Ciasto naleśnikowe:1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki zimnej wody,2 jajka,3 czubate łyżki pszennej mąki,4 czubate łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej,1/2 łyżeczki cukru,1/3 łyżeczki soli.Wszystko razem połączyć
Codzienna kuchnia niecodziennadługości i 3 cm szerokości. Wszystkie przyprawy wymieszałam ze sobą a następnie z mięsem z kurczaka i odstawiłam na ok. 1 godzinkę do lodówki. Zrobiłam ciasto naleśnikowe: * 1 jajko * 1/2 szklanka mleka * mąka * 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne * 1/2 łyżeczka soli * płatki(...)kukurydziane * olej Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą trzepaczki do jajek. Nie pisałam ile trzeba dać mąki, bo trzeba dać jej tyle by ciasto było bardziej gęste niż na naleśniki. Każdy kawałek kurczaka obtaczałam w cieście naleśnikowym a następnie w rozkruszonych płatkach kukurydzianych. Płatki kukurydziane rozdrobniłam wcześniej za pomocą blendera na prawie miałką konsystencję. Taka kombinacja daje chrupkości nuggetsom
Pieprzyć z FantazjąJabłka w cieście naleśnikowym to pomysł na szybką do przygotowania i tanią przekąskę na słodko. Obowiązkowo plasterki jabłek przed smażeniem należy posypać cynamonem, a usmażone obficie posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują podane na ciepło. Składniki na porcję dla 2 osób: ciasto 1/2 szklanki mąki pszennej (75 g) 1/2 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki proszku(...)obrać, pokroić w grubsze plasterki i posypać z jednej strony cynamonem. Przygotowane kawałki jabłek obtoczyć w cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone jabłka przełożyć na papierowy ręcznik kuchenny. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. Ciasto naleśnikowe przed i po wymieszaniu Smażenie jabłek Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćdługości i 3 cm szerokości. Wszystkie przyprawy wymieszałam ze sobą a następnie z mięsem z kurczaka i odstawiłam na ok. 1 godzinkę do lodówki. Zrobiłam ciasto naleśnikowe: * 1 jajko * 1/2 szklanka mleka * mąka * 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne * 1/2 łyżeczka soli * płatki kukurydziane * olej Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą trzepaczki do jajek. Nie pisałam ile trzeba dać mąki(...)trzeba dać jej tyle by ciasto było bardziej gęste niż na naleśniki. Każdy kawałek kurczaka obtaczałam w cieście naleśnikowym a następnie w rozkruszonych płatkach kukurydzianych. Płatki kukurydziane rozdrobniłam wcześniej za pomocą blendera na prawie miałką konsystencję. Taka kombinacja daje chrupkości nuggetsom. Smażyłam w głębokim oleju do uzyskania mocno złotego koloru. Podawałam z sosem czosnkowym tutaj
Pieprzyć z Fantazjąmówili :) Koreczki robi się szybko, są łatwe w wykonaniu i są przede wszystkim mega smaczne. W następnych dniach dodam resztę przepisów na przekąski z mojego sylwestrowego stołu. Składniki na ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 jajko szczypta soli szczypta cukru Składniki na farsz: 2 opakowania serka śniadaniowego naturalnego np "Delikate" lub "NaTurek" Kilka(...)kilkunastu ogórków korniszonych sól, pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować razem ze sobą w misce. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju na "pierwszy naleśnik". Pierwszy naleśnik możemy zjeść z innym farszem, za tłusty jest do naszych koreczków. Następne smażyć odrobinę niż zwykle grubsze naleśniki. W misce rozrabiamy nasz farsz, czyli serek kanapkowy, doprawiamy. Nasze ogórki kroimy wzdłuż
Justa próbuje gotowaćminut, aż lekko zgęstnieje. Po tym czasie dodać łyżkę oleju i wodę, zmiksować. Teflonową patelnię lekko natłuścić olejem (dać kroplę oleju i rozsmarować ręcznikiem papierowym), rozgrzać. Ciasto naleśnikowe wlewać chochlą i rozlać na całą szerokość patelni żeby naleśniki nie były za grube. Po jakimś czasie obrócić, tak żeby naleśniki miały ładny złoty kolor. Oleju już więcej nie trzeba dodawać(...)jest on już w cieście naleśnikowym. Farsz: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski lub głębokiego talerza, polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać, przełożyć na patelnię i przysmażyć. Kiedy mięso będzie gotowe, to posypać je lekko bazylią i oregano. Na osobnej patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać odmrożony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę
Passions hobbies lifeKrokiety z kapustą i pieczarkami Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szkl. mąki 2 szkl. wody 2 jajka 1 łyżka oleju Farsz: 0,5kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 2 małe cebule sól, pieprz, majeranek Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy i odstawiamy na około 30 min. W międzyczasie
Smaki Nataliimoże zabraknąć go ma moim blogu. Składniki: 1,5 kg skrzydełek główka czosnku, łyżeczka soli papryka ostra lub słodka chilli opcjonalnie trochę przyprawy do skrzydełek(ognista) Ciasto naleśnikowe: 3 średnie jajka łyżeczka soli łyżeczka ostrej papryki lub chilli 1/2 łyżeczki pieprzu zwykłego lub cayenne 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej Dodatkowo: 2 szklanki mąki pszennej(...)robimy dla dzieci używamy słodkiej i ostrej papryki.Jeśli chcemy bardzo pikantne dajemy tylko chilli i ostrą paprykę.Tutaj wszystko zależy od Nas. Następnego dnia tuż przed smażeniem robimy ciasto naleśnikowe.Jajka,mleko i przyprawy krótko miksujemy,dosypujemy mąkę dalej miksując,aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.Ciasto musi być dobrze napowietrzone i mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak zrobioną miksturę wlać
Niespełnione zdolności kulinarnektóry za mną chodził. No i chwilowa przerwa w teorii też dobrze robi. Czas popraktykować A o co chodzi w takoyakach? Są to kuleczki z ciasta nieco przypominającego nasze ciasto naleśnikowe, jednak z małą niespodzianką w środku w postaci ośmiornicy. Stąd zresztą nazwa tego niezwykle popularnego dania: tako – oznacza ośmiornicę, yaku – oznacza smażyć, grillować. Z wierzchu powinny być chrupiące(...)gotowałam kilka minut. Następnie odcedziłam i pokroiłam na kawałki. 1. Do mąki dodałam proszek do pieczenia i rozrabiałam ciasto z mąki i wody aż do uzyskania konsystencji takiej, jak ciasto naleśnikowe. 2. Dodałam jajka i zmiksowałam. 3. Cebulkę dymkę oraz marynowany imbir dokładnie posiekałam, a płatki katsoubushi zmieliłam w blenderze na proszek. 4. Posiekaną cebulkę, imbir, proszek z katuobushi, sproszkowany
Kate's KitchenDobrze jakby nie wymagało masy tłuszczu (chociaż to zależy w dużej mierze od patelni). Po usmażeniu naleśniki powinny ładnie zmięknąć i podczas jedzenia rozpływać się w ustach. Przepis na ciasto naleśnikowe, którym chciałabym się podzielić z wami jest bardzo proste do wykonania, robi się je szybciutko i przy smażeniu nie ma (a przynajmniej nie powinno być) żadnych problemów. Po zdjęciu(...)pierwsze jest to niezdrowe dla organizmu, a po drugie po co? Podając naleśniki na słodko, właśnie tym słodkim nadzieniem gwarantujemy słodki smak, a podając na wytrawnie nie potrzebujemy słodkiego ciasta naleśnikowego. Ten przepis jest dodatkowo wspaniały, ponieważ dodajemy tu trochę wody gazowanej co powoduje, że naleśniki są jeszcze bardziej puszyste i mniej zbite. Po prostu rozpływają się w ustach :) Składniki
Jedzeniomaniawytrawnych naleśników. Jako farsz zaproponowałem świeże liście jarmużu, orzechy pekan i kremowy ser topiony. Czas przygotowania: 25 min. Składniki na 5 szt. Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI na ciasto naleśnikowe: 0,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta soli DODATKI: 1 opakowanie sera topionego kremowego (użyłem produktu MSM MOŃKI(...)garści świeżego jarmużu 2 łyżki orzechów pekan 1 pomidor natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE ciasta naleśnikowego: Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę, mleko i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu. PRZYGOTOWANIE naleśników z jarmużem, orzechami pekan i serkiem topionym: Liście jarmużu zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 min. Odcedzamy i osuszamy ręcznikiem
kulinarnyJaDobra i smaczna odmiana naleśników z mięsem i pieczarkami. Dodatkowy i oryginalny smak potrawy to sos pomidorowy, z którym zapiekamy naleśniki. Przepis na sos TU SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody gazowanej szczypta soli 2 jajka Farsz: 30 dag. mięsa mielonego 25 dag pieczarek 1 cebula(...)sera żółtego sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego Sos- przepis TU WYKONANIE Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i dokładnie miksujemy. Smażymy naleśniki, nacierając delikatnie patelnię olejem. Pieczarki płuczemy obieramy ze skórki , kroimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w kostkę lekko obsmażamy na maśle, dodajemy pieczarki. Smażymy aż odparują. Następnie dodajemy mięso mielone, smażymy
W kuchennym oknie Ewydlatego pomysł na naleśniki z dodatkiem ciemnego kakao. Dodatkowo znalazłam w zamrażalniku truskawki, które z białym serem idealnie nadały się na farsz:) Spróbujcie sami! 40 minut 8 naleśników Składniki : ciasto naleśnikowe: 2 jajka 3 łyżki kakao 1,5 łyżki mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki łyżka oliwy z oliwek Farsz: 200 g białego sera ( u nas tym razem tłusty(...)truskawek (mogę być mrożone) 1 łyżka brązowego cukru wykonanie: Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe. (Jeżeli uważacie, że wyszło za gęste – dolejcie wody lub mleka. Jeżeli wychodzi za rzadkie – dodajcie więcej mąki) Na rozgrzanej oliwie usmażyć naleśniki. Ser pomieszać z cukrem. Na usmażony naleśnik nakładać ser biały a następnie truskawki. Jeżeli mamy mrożone owoce i puszczą sok, można
Ania i Marcin gotująmoji Babie zasmakowały, to jak żech pojechoł do Francji i znod żech je we sklepie, to sprōbowołech sie je zrobić barzi tradycyjnie: bez nadziynia i w normalnym naleśnikowym cieście. Te druge tyż bōły dobre, ale jak już pisać, to ło tych trocha udziwniōnych. Pamiyntejcie, żeby urywać yno te chopske [7] kwiołtki, bo z nich niy bydzie cukinii i zarozki(...)złoto ze wszyskich strōn, wyciōngcie [21] na papirowy ryncznik, żeby te tuste trocha tam wsiōnkło [22] i… smacznego Kebyście chcieli sie je zrobić we normalnym cieście naleśnikowym i bez nadziynia, to mogecie [23] sie dō nich potyn zrobić trocha jaki zōłzy: [24] zōłza czoskowo-koperkowoł zōłza jogurtowo zōłza holynderskoł (Kebyście chcieli sie znojś tako zōłza, to wpiszcie
Chop w kuchniwypełnione szynką i stopionym serem pleśniowym, zapieczone z serową skorupką. Pyszne, sycące i bardzo pożywne danie, doskonałe na obiad lub ciepła kolację. Polecam :) Składniki ( na ok .9-10 sztuk ) CIASTO NALEŚNIKOWE - 2 i 1/2szklanki mąki - 2 szklanki mleka - 1 szklanka wody - 1 jajko - szczypta soli, szczypta cukru NADZIENIE - 30 dkg ulubionej szynki w plasterkach - 3 krążki sera pleśniowego DODATKOWO(...)łyżki śmietany 12% lub 18% - 2 łyżki masła - 10 dkg startego żółtego sera Wykonanie Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone naleśniki układam na talerzu jeden na drugim. Sery pleśniowe kroję na trzy
Kuchnia z widokiem na ogród