ciasto naleśnikowe - 2318 przepisów (strona:31/155)

Barszcz grzybowy na zakwasie. 113

sucho. Wsyp do wody z czosnkiem i zamieszaj mątewką (rogolka, fyrlok, kołotuszka, koziołek itd.). Co to jest mątewka? To specjalny ubijak, wykonany z drzewa brzozowego. Stosowana do ubijania sosów, ciasta naleśnikowego lub polewy na ciasto. Odstaw przykryte ,ale nie całkiem i nie szczelnie, w cieple miejsce. Może stać koło kuchenki gazowej, bądź na lodówce lub nawet na szafce kuchennej. Potrzymaj

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlet schabowy w chrupiącym cieście 116

chrupiącym cieście Pyszny kotlet schabowy nieco inaczej , nie jak zwykle w niedzielnym wydaniu w panierce z bułki tartej . Tym razem jest to soczyste mięsko w chrupiącym cieście z dodatkiem siekanego chilli . Niebiańsko dobre danie . Moja rodzinka stwierdziła ,że dużo lepsze od tradycyjnego schabowego , a to już naprawdę duża pochwała Wiadomo schabowy rządzi , ale u nas czasowo ten w cieście . Polecam(...)cienko , tak żeby po usmażeniu w cieście można było wyczuć mięso Solimy , doprawiamy granulowanym czosnkiem i odstawiamy na chwilkę na bok . Czas na ciasto . Do miski wsypujemy szklankę mąki, proszek do pieczenia , sól , wędzoną paprykę , mieszamy trzepaczką . Powoli ciągle mieszając dolewamy Coca-Colę . Dolewamy jej tyle ,żeby ciasto miało konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego . Na koniec do ciasta dodajemy posiekane drobniutko

Ogrodnik w podróży
Śniadanie na słodko: Najprostsze ciasto brzoskwiniowe 163

szklanki cukru z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, szczyptą soli. Wymieszaj. Stopniowo, mieszając, wylewaj mleko. Na koniec wbij 2 jajka i wymieszaj całość. Powstanie rzadkie ciasto, przypominające ciasto naleśnikowe. Krok 4 Wylej ciasto na roztopione masło. Nie mieszaj. Na wierzch wyłóż brzoskwinie. Teraz też nie mieszaj składników tylko wstaw do piekarnika. Piecz 35-40 minut, albo aż ciasto ładnie zbrązowieje

Niedzielny kucharz
Blender kielichowy IN Amica i jesienne koktajle owocowo-warzywne 169

które nie lubią hałasu, niezbyt zwracają uwagę na dźwięk włączonego blendera. Używam go od kilku tygodni przynajmniej raz dziennie, więc zdążyliśmy się już zaprzyjaźnić. Świetnie sprawdza się do robienia ciasta naleśnikowego, a także do ciasta marchewkowego. Jedynym minusem jest jak dla mnie trochę zbyt krótki przewód (1 metr), ale z tym można sobie jakoś poradzić. Do tej pory używałam blendera

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krokiety z pieczarkami i zieloną soczewicą 310

pieczarek.  Soczewicę gotujemy do miękkości, w osolonej wodzie. Trwa to około 30 minut.  Łączymy pieczarki z soczewicą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie krokietów: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy chwilę mikserem. Ciasto będzie dość rzadkie i łatwo usmażymy cieniutkie naleśnik. Na gorącą patelnię wylewamy chochelkę ciasta, rozprowadzamy je równomiernie, przechylając patelnię w ręku. Smażymy do momentu

Smak mojego domu
Gryczane naleśniki bez jajek i mleka, z pieczonymi warzywami 202

czarnuszki (opcjonalnie) odrobina oleju do smażenia (opcjonalnie) Mąki i sól wraz z czarnuszką przesypać do miski, wymieszać dokładnie trzepaczką. Stopniowo dodawać wodę, energicznie mieszając całość trzepaczką do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego o konsystencji śmietany. Ciasto odstawić na 15 – 30 minut. Patelnię z nieprzywierającą powłoką bardzo dobrze rozgrzać (to ważne). Przed smażeniem pierwszego naleśnika na powierzchni patelni można rozprowadzić odrobinę oleju

Even Better Food
Naleśnikowe szaszłyki Shreka i Fiony 167

zmiksowanych na papkę liści szpinaku baby 2-3 łyżki soku z buraka opcjonalnie: kilka kropli olejku miętowego nadzienie: 400g serka śmietankowego 3 łyżki cukru waniliowego świeże truskawki kiwi Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować na jednolite ciasto, podzielić na pół. Do jednej części dodać szpinak i olejek miętowy (opcjonalnie), do drugiej sok z buraka, wymieszać. Ciasto odstawić na 20 minut. Na rozgrzaną

Obiad gotowy
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM KASZĄ GRYCZANĄ CEBULĄ I BIAŁYM SEREM 296

Cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszałam. Składniki na naleśniki zmiksowałam na gładkie ciasto. Szpinak przełożyłam na patelnię i odparowałam z niego nadmiar wody. Gdy wystygł, dodałam go do ciasta naleśnikowego. Jeśli wolicie żeby ciasto ze szpinakiem było gładsze można je zmiksować blenderem. Smażyłam naleśniki na patelni. Z racji ,że ciasto było ze szpinakiem wyszły trochę grubsze niż tradycyjne. Żeby

potrawyregionalne
Rozetki 235

szkl.mleka  1 szkl.mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki cukru pudru olej do smażenia Wszystkie składniki zmiksować razem na gładkie ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Przykryć i wstawić ciasto do lodówki na około 60 minut.Rozgrzać olej. Włożyć do oleju foremkę na rozetki, podgrzewać kilka minut. Nagrzaną foremkę maczać w cieście, tak, by nie zalać

Moje domowe kucharzenie
Krokiety z kapustą i pieczarkami 154

ugotowaniu, kapustę studzimy , odciskamy z wody i drobno kroimy. Tak przygotowane pieczarki, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz dość mocno pieprzem i dokładnie mieszamy. Wykonanie krokietów: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy chwilę mikserem. Ciasto będzie dość rzadkie i łatwo usmażymy cieniutkie naleśniki: Na gorącą patelnię wylewamy chochelkę ciasta, rozprowadzamy je równomiernie, przechylając patelnię w ręku. Smażymy do momentu

Smak mojego domu
Różowe naleśniki :) 176

dużych buraków (około 3/4 szklanki) 1 jajko 3-4 łyżki mąki (wszystko zależy od tego ile tego soku uzyskamy) łyżka oliwy Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby powstało ciasto naleśnikowe. Konsystencja gęstej śmietany, ciasto spływa z łyżki, ale nadal ją pokrywa ;) wlewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy bez użycia tłuszczu.  My podaliśmy nasze naleśniki z musem z rozgniecionego banana

MamaOskarka
Muffiny z prażonymi jabłkami i kremem budyniowym + ocena 165

jest gładkim kremem , a bardzo widoczne i wyczuwalną są kawałki ( dośc spore ) jabłek.    Jest mnóstwo sposobów na ich wykorzystanie :- naleśniki - omlety- szarlotki- w cieście francuskim- strudel- sakiewki naleśnikowe- ciasta ucierane- muffinki i co tylko nam fantazja podpowie!   Składniki:( 12 szt )Ciasto :- margaryna – 40 g– drobny cukier – 150 g– mąka pszenna – 120 g– proszek

Ostra na Słodko
Delikatne waniliowe pancakes z orzechową czekolą 260

cukru waniliowego - przepis znajdziecie >TAM<,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli.Dodatek:słoiczek Czeko'li Orzechowej z Anielskich PrzysmakówSkładniki pancakes dokładnie wymieszać, podobnie jak przy cieście naleśnikowym. Można użyć miksera. Ciasto odstawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Smażyć, a właściwie piec, na suchej patelni na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy po wylaniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zakwas na żur według mojej babci 161

sól i cukier. Wymieszaj dobrze na sucho.Wsyp do wody z czosnkiem i zamieszaj montewką. Co to jest montewka? To specjalny ubijak, wykonany z drzewa brzozowego. Stosowana do ubijania sosów, ciasta naleśnikowego lub polewy na ciasto. Odstaw przykryte ,ale nie calkiem i nie szczelnie, w cieple miejsce. Może stać koło kuchenki gazowej, bądz na lodówce. Albo na szafce kuchennej. Minimum

Z Kuchni Do Kuchni
naleśniki z truskawkowym twarogiem... 186

rzepakowy 3 łyżki, mąka tortowa 4-5 szklanek NADZIENIE: twaróg półtłusty 20 dag, cukier waniliowy 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, śmietana 2 łyżki, truskawki 1 szklanka wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać rózgą - jeśli ciasto jest za rzadkie to dosypać odpowiednią ilość mąki lub mleka jeśli jest zbyt gęste i odstawić na 30 minut patelnia naleśnikarka 28cm - przetrzeć ją olejem

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania