ciasto naleśnikowe - 2318 przepisów (strona:34/155)

moje naleśniki z twarogiem i wiśniowym powidłem 173

kilka kropel oleju co i jak po kolei Jaja mieszamy, trzepaczką lub widelcem z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier, oraz wodę gazowaną, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki. Naleśnikowe ciasto zostawiamy na pół godzimy, następnie ponownie je mieszamy i smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni przesmarowanej olejem( najlepiej wlać kilka kropli oleju na gorąca patelnię a następnie przetrzeć

Kuchnia Babci Basi
naleśniki z twarogiem 172

czereśni, przepis dostępny w tym  miejscu . Sposób przygotowania Jaja mieszamy trzepaczką z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier, oraz wodę gazowaną, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki. Naleśnikowe ciasto zostawiamy na pół godzimy, następnie ponownie je mieszamy i smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni przesmarowanej olejem( najlepiej wlać kilka kropli oleju na gorąca patelnię a następnie przetrzeć ją papierowym

Miód i pieprz
Naleśniki wg przepisu Juli Child | test patelni do naleśników Mitra firmy Neoflam 150

zimnego mleka - 2/3 szklanki zimnej wody - 3 jajka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego!    * przepis pochodzi z książki Juli Child, 'Gotuj z Julią(...)patelni do naleśników Neoflam Mitra 26 cm , zostało wyprofilowane tak, żeby ułatwić podrzucanie smażonych potraw i zsuwanie ich po usmażeniu bezpośrednio na talerz. Jednak należy uważać, podczas rozlewania ciasta naleśnikowego, gdyż brak boków patelni, może spowodować rozlanie się ciasta. Jednak po kilku naleśnikach, człowiek przestawia się na ostrożniejsze rozlewanie i z biegiem czasu wychodzi mu to tak sprawnie

CookYourself
Łosoś wędzony w roladzie naleśnikowej 2258

postacią rolady. Ogórek zielony świetnie połączył się z wyrazistym smakiem tegoż łososia. Powstała przekąska w postaci tzw. kęsów na raz do buzi :) Zapraszam do zobaczenia przepisu. Naleśniki: Składniki na ciasto naleśnikowe: 1/4 litra mleka 1 jajko mąka pszenna  szczypta soli olej do smażenia   Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko. dodajemy sól i mąkę. Ciasto musi być gęstości jogurtu

tojestpyszne.blogspot.com
Naleśniki z farszem pieczarkowo-paprykowym 237

Składniki na ciasto naleśnikowe: 1/2 litra mleka 1 jajko mąka pszenna (ponad szklankę) szczypta soli olej Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko. dodajemy sól i mąkę. Ciasto musi być gęstości jogurtu pitnego. Smażymy na naleśnikowej patelni wysmarowanej oliwą. Farsz: 1/2 kg pieczarek 2 małe cebule 1/3 dużej papryki czerwonej sól, pieprz zioła prowansalskie smalec Dodatkowo: ser żółty  Pieczarki dobrzy

tojestpyszne.blogspot.com
CIASTO POMARAŃCZOWE W SŁOIKU (BEZ GLUTENU) 145

które smakują świetnie i chociaż w niewielkim stopniu przypominają ucierane ciasto Babci.l Proponuję jednak wersję nieco bardziej na bogato - bez glutenu, bo na mące ryżowej, z sokiem z czerwonych pomarańczy i wiórkami gorzkiej czekolady. Takie proste CIASTO POMARAŃCZOWE W SŁOIKU (BEZ GLUTENU) można jeść bez opamiętania... i wyrzutów sumienia ;) CIASTO POMARAŃCZOWE W SŁOIKU (BEZ GLUTENU) (4 porcje) Składniki(...)łyżeczki pasty waniliowej Sposób przygotowania Wszystkie składniki mieszam ze sobą, najlepiej za pomocą widelca tak, by nie powstały grudki. Dodaję najpierw 8 łyżek mąki - powinno powstać ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego (jak w przypadku muffinek). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaję jeszcze odrobinę mąki. Słoiczki o pojemności około 150 - 200 ml w środku pokrywam cieniutką warstwą oleju i wysypuję

W kuchni Karmel-itki
Bananowe naleśniki z pomarańczowym sosem karmelowym 148

należy obrać ze skóry. Przełożyć do miski i zmiksować blenderem na gładko.  Dodać mleko, jajka, sól, cukier waniliowy i mąkę. Całość zmiksować (lub roztrzepać trzepaczką) aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. Odstawić na kilka minut, aby ciasto "odpoczęło". Patelnię dobrze rozgrzać i natłuścić. Ja używam do tego celu pędzelka silikonowego zanurzonego w niewielkiej iloćci oleju. Smażyć dość cienkie naleśniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym 155

cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Kwiaty bzu odstawiamy na jakiś czas, aby pozbyć się niechcianych lokatorów 2. Z mąki, jajka, wody i soli morskiej przygotowujemy niezbyt gęste ciasto naleśnikowe 3. Kwiaty bzu maczamy w cieście trzymając za łodyżkę, umieszczamy je na patelni z rozgrzanym olejem słonecznikowym 4. Gdy przysmażą się z jednej strony odcinamy wystające łodyżki i przewracamy

Gocha gotuje!
Naleśniki ze szpinakiem 124

300g świeżego szpinaku (może być mrożony) 200g pieczarek starty ser żółty 3 duże ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości sól, pieprz, gałka muszkatołowa Naleśniki ze szpinakiem Wykonanie Składniki na ciasto naleśnikowe wyrabiamy w dużym naczyniu, do ciasta możemy dodać szczyptę soli. Smażymy bez dodatku tłuszczu. Świerzy szpinak płuczemy i następnie siekamy. Cebulę należy obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć

Naleśniki
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 167

naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta półkruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam, gdyż ciasto jest mięciutkie i bardzo proste w przygotowaniu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nuggetsy w panierce kukurydzianej 379

płaskie łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka olej Sposób przygotowania: Piersi myjemy, osuszamy, kroimy w większą kostkę, lub prostokąciki. Płatki kukurydziane rozgniatamy dłońmi. Z wody, mąki, jajek i przyprawy robimy ciasto naleśnikowe. Miksujemy bądź energicznie mieszamy trzepaczką. Ciasto musi być dość gęste. Cząstki kurczaka moczymy w cieście a następnie obtaczamy w rozdrobnionych płatkach. Smażymy na głębokim oleju, aż panierka lekko zbrązowieje

na moim stole...
Kotleciki z piersi kurczaka w cieście. 127

kotleta. Mięso posolić i popieprzyć. Ciasto: Przygotować głęboki talerz lub miseczkę. Wbić jajka, wlać mleko, wsypać mąkę, posiekaną pietruszkę, posolić i popieprzyć. Wymieszać. Ciasto musi wyjść ciut rzadsze od ciasta naleśnikowego.  Mięso włożyć do talerza z ciastem i po kawałku wykładać na rozgrzany tłuszcz. Ja smażyłam na małej patelni, ale lepiej jest to zrobić na dużej by później

W kuchni u Moniki
Placki pomidorowe 199

wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Do pomidorów dodajemy przyprawy , zioła oraz czosnek i cebulę - mieszamy.  Następnie stopniowo dodajemy mąkę, aż do powstania gęstego ciasta naleśnikowego. Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcję ciasta  i smażymy do momentu zarumienia. Smacznego

Cukier&Puder
Żabie udka z kurczaka 356

kurczaka, odstawiam na minimum 1/2 godziny do lodówki. Jajko rozrabiam z wodą, solą i mąką ziemniaczaną, następnie dodaję mąkę w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję trochę gęściejszą od ciasta naleśnikowego. Każde żabie udko maczam w cieście i wkładam na gorący tłuszcz, smażę z każdej strony kilka minut na złoto. Wyciągam na papierowy ręcznik. Podaję gorące z ziemniakami i sałatką

Kuchnia Prezydentowej
Naleśniki z czarnego bzu (hyćki) 126

mleka 2 łyżki cukru 1 jajko mąki pszennej tyle, aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany   kwiatostany czarnego bzu z łodyżkami olej do smażenia   Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe. Kwiatostany czarnego bzu maczać w cieście i smażyć na oleju, następnie łodygi obciąć nożyczkami i naleśniki smażyć z drugiej strony na złoty kolor. Podawać z cukrem pudrem

Jadło i czytadło
Naleśniki ze szpinakiem 201

gramświeżego szpinaku (może być mrożony) 200 grampieczarek starty ser żółty 3 duże ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości sól, pieprz, gałka muszkatołowa Naleśniki ze szpinakiem Przygotowanie Składniki na ciasto naleśnikowe wyrabiamy w dużym naczyniu, do ciasta możemy dodać szczyptę soli. Smażymy bez dodatku tłuszczu. Świerzy szpinak płuczemy i następnie siekamy. Cebulę należy obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć razem

Naleśniki

Proponowane wyszukiwania